Αναπαραγωγή Σε πόσο καιρό θα βγουν παραδείσια ζεμπράκια απο τη φωλιά;

antonis1996

PB New Member
Εγγραφή
25 Μαϊ 2009
Μηνύματα
123
Πόλη
Πετρούπολη
:) γειά σας ειμαι νέο μέλος και θέλω να μου απαντήσετε σε μια ερώτηση... Εχω 2 παραδείσια ζεμπράκια και έχουν κάνει 5 νεοσσούς... Θέλω να μου πείτε σε πόσο καιρό θα βγούν από την φωλιά. Ευχαριστώ
 
Αντωνη καλως ηρθες. Θα αφησουν την φωλια οταν γινουν απο 18 εως 22 ημερων και θα απογαλακτιστουν περιπου στην ηλικια των 30 ημερων.
 
Λεγοντας απογαλακτισμό εννοούμε την διαδικασία εκείνη κατα την οποία σε ένα βρέφος εισάγουμε στην διατροφή του και άλλες τροφές εκτός απο το γάλα που μεχρι καποια ηλικία αποτελει την βασική τροφή του. Οι τροφες που περιλαμβανονται είναι ριζάλευρο, φρουτοχυμοί, κρέμες κτλ . Ετσι ένα βρέφος μαθαινει όχι μόνο απλά να καταπίνει το γάλα απο το μπιμπερό, αλλά να χρησιμοποιεί την γλώσσα του, τα δόντια του για την καταποση των τροφών.

Με την ίδια ακριβώς ορολογία -Απογαλακτισμός- στα πουλιά, εννούμε οτι ο νεοσσός περνάει σε ένα άλλο στάδιο κατα το οποίο δεν περιμένει πλέον με ανοιχτό το στόμα την μασημενη τροφή των γονιών του, αλλα προσπαθεί και μονο του να δοκιμάζει νέες τροφές μαθαίνοντας να χρησιμοποιεί το ράμφος του τσιμπολογώντας με αυτό μαλακές τροφές στην αρχή όπως αυγό, μήλο ή αυγοτροφή, και στην συνέχεια δοκιμάζει να ανοίξει τους σπόρους μονο του μέχρι να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως. Το σταδιο αυτο διαφέρει ανάλογα το είδος τους πουλιού.
 
Πιο σωστός εννοιολογικά και πιο ακριβής είναι ο όρος ανεξαρτητοποίηση από τον όρο απογαλακτισμό που χρησιμοποιείται για τα θηλαστικά. Απλά επειδή κι εμείς θηλαστικά είμαστε :) μας έμεινε ο όρος απογαλακτισμός να τον χρησιμοποιούμε και για τα πουλιά.
 
σε ποσο καιρο πρεπει να χωρισω τους γονεις απ το μικρο;(αφου εχει βγει απ την φωλια)
 
Αντωνη καλως ηρθες. Θα αφησουν την φωλια οταν γινουν απο 18 εως 22 ημερων και θα απογαλακτιστουν περιπου στην ηλικια των 30 ημερων.
Σου έχει απαντήσει ήδη ο Οδυσσέας στις 30 ημέρες από τη γέννησή του. Παρατήρησέ το πρώτα να το δεις ότι τρώει μόνο του για να είσαι σίγουρος. Μερικά μικρά θέλουν λίγο παραπάνω χρόνο. Αν το αφήσεις παραπάνω και δεν το διώχνουν οι γονείς δεν υπάρχει πρόβλημα. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει είναι αν έχουν εκκολαφτεί στο μεταξύ καινούρια μικρά, μπορεί να στα πετάξει από τη φωλιά.
 
εχει βγει τωρα ενας νεοσσος 13 ημερων εξω απ την φωλια. Ειναι κατω στον πατω και μαλλον δεν μπορει να πεταξει! Να το βαλω ξανα μεσα στην φωλια;

πατο συγγνωμη
 
Μμμ Αντωνη το ειχα κ εγω αυτο το θεμα με εναν νεοσσο μου οπου τον επιανα και το εβαζα εγω... Οποτε ηθελε εβγαινε αλλα οταν το εβλεπα οτι προσπαθουσε να φτασει το κλαδακι για να μπει στη φωλια τον εβαζα εγω! Ελπιζω να μην εκανα ασχημα...
 
Δεν υπάρχει λόγος αφού έτσι κι αλλιώς θα ξαναβγει και κάποια στιγμή πρέπει να μάθει να ανεβαίνει. Μόνο αν ξεμείνει το βράδυ κάτω τότε καλύτερα να το βάζουμε μέσα στη φωλιά για να ζεσταίνεται με τα αδερφάκια του. Αυτά δεν ισχύουν αν ο νεοσσός είναι ακόμη χωρίς πούπουλα και τον παρέσυραν καταλάθος οι γονείς του.
 
Ναι Βασιλη αυτο εννοουσα! Οτι τον εβαζα μεσα το βραδακι που ειχαν μπει ολα τα αδελφια μεσα στη φωλια και οι γονεις ηταν στην κουνια... Μου ξεμενε καθε βραδυ για 7-8 μερες... Μετα εμπαινε μονο του!
 
Avian World_Training Birds και φυσικά στην πορεία σε βοηθάμε όσο μπορούμε :) Μην περιμένεις θαύματα από τα μικρά πουλιά με την εκπαίδευση, θα φάνε από το χέρι σου και θα μάθουν να κάθονται επάνω σου αλλά δεν θα φτάσουν ποτέ (η σχεδόν ποτέ) στο σημείο ενός μεγάλου παπαγάλου που θέλει να τον χαϊδεύεις στην πλάτη και το κεφάλι. Είναι πιο διαστακτικά από τη φύση τους. Μεγάλο ρόλο πάντως παίζει και το πόσο ήρεμοι είναι οι γονείς. Αν δεν τρελαίνονται με το που σε βλέπουν μπορείς να πλησιάσεις πιο εύκολα και τα μικρά τους. Καλή επιτυχία και καλή υπομονή.
 
εχω εναν νεοσσο 16 ημερων και δεν εχει βγαλει ακομα καφε στιγματα στα μαγουλα, αυτο σημαινει οτι ειναι θηλυκο η θα εμφανιστουν αργοτερα;
 
κοιταξε μαλλον θα βγουνε αργοτερα γιατι κ εγω εβγαλααπο 3 ζευγαρια 14 πουλακια κ δεν εχουν στιγματα ειναι ολα ιδια.. αποκλειαιτε να ειναι ολα θυληκα. Γιαυτο σου λεω οτι θα δειξει αργοτερα... εκτος αν ειμαι η εξερεση κ βγουν ολα θυληκα..
 
Αμέσως μετά τον απογαλακτισμό θα αρχίσουν να φαίνονται. Και πρώτα συνήθως ξεχωρίζει το στήθος. Περιμένετε ακόμη.:)
 
Αρχίζει να ανοίγει το χρώμα του ράμφους περίπου την εποχή που απογαλακτίζονται. Μέχρι να φτάσει στο τελικό του χρώμα περνάει αρκετός καιρός όμως. Ένα δίμηνο μετά τον απογαλακτισμό περίπου δεν υπάρχουν καθόλου μαύρα σημάδια.
 
Back
Top