Γενικά Σκέφτομαι να αποκτήσω παπαγάλο και θα ήθελα τις συμβουλές σας

Giorgos_T_A

PB New Member
Εγγραφή
14 Φεβ 2019
Μηνύματα
57
Καλημέρα παιδιά...

Σκέφτομαι να αποκτήσω έναν παπαγάλο...
Θα ήθελα τις συμβουλές σας.
Καταρχήν να επισημάνω ότι μένουμε σε διαμέρισμα οπότε θέλω κάτι σχετικά ήσυχο, να μην είναι φωνακλάς...
Να μπορεί να μάθει κάποιες λέξεις...
Για ότι αφορά το κόστος υπολογίζω το μέγιστο που μπορώ να διαθέσω ( για το πουλί και όλα τα συναφή, κλουβί κτλ) 300 -350 € max .
Παλιότερα είχα budgies και τώρα έχω 4 καναρινάκια, είναι όμως η πρώτη φορά που θα πάρω μεγάλο παπαγάλο..
Με μια ματιά που έριξα στο φόρουμ περισσότερο ταιριάζει στα θέλω μου ένα ringneck... Είναι σωστή επιλογή;
Την βοήθεια σας παρακαλώ..
 
Είναι "η πρώτη φορά που θα πάρει μεγάλο παπαγάλο" 😂
Χαρακτηρισμός για τα πάρροτλετ , κάπως υπερβολικός αλλά αρκετά εύστοχος, που γράφτηκε σε αμερικάνικο forum και μεταφέρθηκε σε αντίστοιχη ομάδα στο Facebook από φίλο εκτροφέα : "portable macaw" 😁
 
Υπάρχουν κάποια κριτήρια που είναι καλό να έχουμε υπόψιν για την αγορά παπαγάλου. Αυτά είναι: η ανεκτικότητά μας στη σκόνη που παράγουν οι παπαγάλοι (κάποιοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί), η δυνατότητα να μην μένει μόνο του το πτηνό(σε περίπτωση που δεν αγοράσουμε ζευγάρι) για πολλές ώρες, η διαθεσιμότητα υγιών πουλιών σε κοντινά μας καταστήματα ή εκτροφείς, το κόστος αγοράς και συντήρησης, ο χώρος και ο χρόνος που μπορούμε να διαθέσουμε, το επίπεδο θορύβου που μπορούμε να ανεχθούμε, η δυνατότητα μετακίνησης του πτηνού ή της φροντίδας του από άλλα άτομα σε περίπτωση που χρειαστεί να είμαστε μακριά του και η προσβασιμότητα σε εξειδικευμένο πτηνίατρο, το χρώμα και το μέγεθος που μας αρέσει. Μετά από προσωπική έρευνα που είχα πραγματοποιήσει στο διαδίκτυο, όταν σκεφτόμουν να αγοράσω παπαγάλο, κατέληξα στο να φτιάξω κάποια λίστα παπαγάλων από τους λιγότερο στους περισσότερο θορυβώδεις: 1)μπάτζι/πάροτλετ, 2)αγαπόρνις(lovebird), 3)κοκατίλ, 4)κονούρες, 5)ρίνγκνεκ 6)μεγαλύτερα είδη(που δεν χρειάστηκε να τα ψάξω). Η σειρά με την οποία είναι ταξινομημένοι οι παπαγάλοι στην παραπάνω λίστα θα μπορούσε να είναι ίδια και στην περίπτωση που ταξινομούσαμε τα είδη από το πιο φθηνό στο πιο ακριβό.
 
Παρέλειψα να αναφέρω και τα ωδικά παπαγαλοειδή (rumped parakeets), τα οποία έχουν ωραία χρώματα και δεν είναι τόσο ενοχλητικά, διότι δεν κράζουν. Ωστόσο, και τα rumped parakeets και οι ροζέλες δεν είναι τόσο φιλικά προς τον άνθρωπο. Δεν εκπαιδεύονται να πραγματοποιούν τρικς και δεν μιμούνται, όπως οι παπαγάλοι.
 
Γιώργο καλησπέρα. Για τον ρινκεκ δεν μπορώ να σου πω κάτι διότι δεν γνωρίζω. Πόλη ησηχη παπαγάλοι είναι οι σενεγαλης και οι μεγιερ. Ειναι καταληλη για διαμέρισμα, και δεν βγάζουν πούδρα. Οι σενεγαλης έχουν πόλη έντονη προσωπικότητα και είναι πόλη περίεργη. Αν μπορούσαν όλη την ημέρα να είναι στον ωμο σου θα το έκαναν. Ο δικός μου ενώ μ εμενα είναι όλο γλυκιές, οποιος έρθει στο σπίτι και τον αφήσω φρι, περνει στάση φυλαξης στον ωμο για να μην με πλησιαση. Έχω ακούσω και διαβαση ότι αυτό συμβενη συχνά με το είδος. Για να έχεις μια εικόνα.
 
Εγώ θα σου έλεγα να πάρεις η bourke ή Red rumped parakeet. Είναι πολύ ήσυχα είδη. Και τα κοκατιλ βέβαια δεν πάνε πίσω. Θα σου έλεγα και για lovebird αλλά λογικά θα σου κάνουν έξωση 😁😛
 
Τι γνώμη έχετε για τους monk παιδιά; Κάποιος που να έχει monk να μας πει την γνώμη του υπάρχει;
Δεν έχω προσωπική εμπειρία, πάντως με σιγουριά θα σου πω ότι δεν ανήκει στα "ήσυχα είδη". Έχει να κάνει βέβαια και με τον χαρακτήρα του κάθε πτηνού. Έχει πάντως πολύ δυνατή φωνή, όπως και το ringneck που αναφέρθηκε παραπάνω.
 
Tα μονκ ειναι φοβερα πουλια κ συγκρινονται ανετα με μεγαλυτερους παπαγαλους σε χαρακτηρα, αλλα αν παρεις πρεπει να βρεις ημερο κ σε μικρη ηλικια, απο φωνη τα ηρεμα συνηθως δε κραζουν ειδικα αν δεθει μαζι σου κ οταν λειπεις θα κανει ενα τσιρ τσιρ... Κραζουν συνηθως οταν φοβουνται κατι... Οποτε καταλαβαινεις οτι αν ειναι αγριο ολη μερα θα κραζει.
 
τα ηρεμα συνηθως δε κραζουν ειδικα αν δεθει μαζι σου κ οταν λειπεις θα κανει ενα τσιρ τσιρ... Κραζουν συνηθως οταν φοβουνται κατι... Οποτε καταλαβαινεις οτι αν ειναι αγριο ολη μερα θα κραζει.

Δεν μου φαίνεται να ευσταθεί αυτό. Έχω μια φίλη στο ΦΒ που ανεβάζει βίντεο απο το ήμερο μονκ της γράφοντας "πόση ώρα μπορεί κανείς να το αντέξει αυτό" και σου τρυπάει τα αυτιά αν έχεις ανοιχτό τον ήχο.
 
Μακρια απο μενα η λεξη ΞΕΡΟΛΑΣ αλλα απο τα τοσα χρονια που εχω αφιερωσει στα παπαγαλακια διαφορων μεγεθων και απετησεων θα πω οτι ποιο βολικο θα σου ερθει ενα κοκατιλακι αλλα ποιο ήσυχο ενα παροτλακι και τα δυο παιχνιδιαρικα πουλακια που αν δεν εχεις παρα πολυ χρονο να ασχοληθεις μαζι τους πρεπει να βρεις τροπο να γεμιζουν το χρονο τους! Και οι τροποι ειναι να ειναι ζευγαρακι και να εχουν παιχνιδια στο κλουβι τους και φυσικα ο χρονος μαζι τους να ειναι ουσιώδης! Και βαζοντας παπαγαλο στο σπιτι θα πρεπει να ξερεις πως για μια ζωη θα πρεπει να ψαχνεις και να μαθενεις μαζι με αυτον για αυτον!
 
Και βαζοντας παπαγαλο στο σπιτι θα πρεπει να ξερεις πως για μια ζωη θα πρεπει να ψαχνεις και να μαθενεις μαζι με αυτον για αυτον!
Να συμπληρώσω: και από αυτόν = παρατήρηση και αντίληψη για το πως αντιδρά ή τι θέλει-έχει ανάγκη το πουλί.
Επίσης θα πρέπει από τώρα να γνωρίζει τι θα κάνει στις διακοπές (θα τον-τα παίρνει μαζί; υπάρχει κάποιος που γνωρίζει ώστε να τα φροντίζει και να τα ''διασκεδάζει'', έχει μέσο μεταφοράς ή χρησιμοποιεί μαζικά μέσα για τις διακοπές; κτλ κτλ κτλ...) Γιατί να μην πάρεις παπαγάλο
 
Να συμπληρώσω: και από αυτόν = παρατήρηση και αντίληψη για το πως αντιδρά ή τι θέλει-έχει ανάγκη το πουλί.
Επίσης θα πρέπει από τώρα να γνωρίζει τι θα κάνει στις διακοπές (θα τον-τα παίρνει μαζί; υπάρχει κάποιος που γνωρίζει ώστε να τα φροντίζει και να τα ''διασκεδάζει'', έχει μέσο μεταφοράς ή χρησιμοποιεί μαζικά μέσα για τις διακοπές; κτλ κτλ κτλ...) Γιατί να μην πάρεις παπαγάλο
και το απο αυτον συγουρα ηταν σπουδαιο ευχαριστω Sissy για την συμπληρωση! αυτο διχνει και εμπρακτα το μια ομαδα
[automerge]1573336168[/automerge]

ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΤΕ ΠΑΠΑΓΑΛΟ

Πολλοι ρωτάνε πολλές φορές, «Θέλω έναν παπαγάλο που να μιλάει, ποιον πρέπει να πάρω;». Η απάντηση είναι μικρή, απροσδόκητη και πάντοτε η ίδια : κανένα.

Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι για να πάρουν συνειδητά αυτή την απόφαση, η οποία συνεπάγεται και με αλλαγή της ζωής τους. Δεν ξέρουν τι δέσμευση αναλαμβάνουν οι ίδιοι και η οικογένειά τους.
Οι παπαγάλοι είναι έξυπνα, στοργικά, ευαίσθητα και περίπλοκα ζώα, τα οποία μπορούν να γίνουν ένας φίλος που θα μας ανταμείψει. Δεν είναι μοδάτα αξεσουάρ ή διακοσμητικά σπιτιού.

Όταν κάποιος είναι αποφασισμένος να φιλοξενήσει έναν παπαγάλο (και λέω φιλοξενήσει επειδή δεν είμαστε κάτοχοι ενός παπαγάλου), ο υποψήφιος «ιδιοκτήτης» θα πρέπει να γνωρίζει τουλάχιστον δέκα λόγους για τους οποίους, ένας παπαγάλος πρόκειται να κάνει τη ζωή του κόλαση.

#1 : ΟΙ ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΘΟΡΥΒΩΔΕΙΣ

Έχουν υπερβολικά δυνατή φωνή. Θέλετε να περάσετε μια ήσυχη νύχτα στον καναπέ βλέποντας μια ταινία; Ξεχάστε το. Θέλετε να κοιμηθείτε το πρωί του Σαββάτου; Όχι. Χρειάζεται να έχετε μια σημαντική τηλεφωνική συνομιλία; Πήρατε μια γενική ιδέα. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, από τη στιγμή που ένας παπαγάλος μάθει να μιλάει, δεν σταματάει. Δεν υπάρχει διακόπτης για να τον κλείσουμε. Και δεν μιλάει μόνο. Κράζει, τραγουδάει, σφυρίζει, γαβγίζει, νιαουρίζει, και γενικά κάνει ότι άλλο ήχο ξέρει, επαναλαμβάνοντας το συνέχεια.

Ένας παπαγάλος θα οδηγήσει εσάς, την οικογένεια σας και τους γείτονες σας, στην παραφροσύνη. Ο παπαγάλος θα κατηγορηθεί ότι κάνει τη ζωή του καθενός άθλια και εσείς θα κατηγορηθείτε, επειδή φέρατε τον παπαγάλο στο σπίτι.

Ο παπαγάλος είναι μέλος ενός κοπαδιού. Οι παπαγάλοι είναι θηράματα και το σμήνος παρέχει συλλογική ασφάλεια. Η μέρα τους ξεκινάει από την ανατολή, με καλέσματα για να επιβεβαιωθεί ότι το κοπάδι τους είναι κοντά και άθικτο. Στο σπίτι σας, εσείς και η οικογένειά σας είστε το κοπάδι και έχουν ανάγκη να γνωρίζουν ότι είστε ακόμη εκεί γύρω. Συνεπώς δεν απομακρύνονται πολύ από το κοπάδι τους, συνεχίζουν τα καλέσματα τους, αν και με μειωμένη συχνότητα, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, καθώς ψάχνουν για τροφή. Το σούρουπο, τα καλέσματα γίνονται πιο δυνατά και πιο συχνά, καθώς το κοπάδι επανασυνδέεται για να κουρνιάσει για την νύχτα. Τα καλέσματα αυτά, και ιδιαίτερα αυτά που προέρχονται από μεγάλα πτηνά, όπως τα macaw και τα cockatoos, ακούγονται χιλιόμετρα μακριά. Τα επίπεδα ντεσιμπέλ που μπορούν να φτάσουν αυτά τα πτηνά, είναι ισοδύναμα με τους κινητήρες αεριωθούμενων!

Ο παπαγάλος σας δεν φωνάζει για να σας ενοχλήσει. Για αυτόν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Δεν μπορείτε να ‘’διορθώσετε’’ εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων υψηλούς ανάπτυξης των ενστικτωδών ικανοτήτων επιβίωσης.

#2 : ΟΙ ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ

Οι παπαγάλοι είναι γενετικά, με το ένα πόδι έξω από την ζούγκλα. Σε αντίθεση με τα σκυλιά, τα οποία έχουν εξημερώσει οι άνθρωποι, το DNA των παπαγάλων δεν έχει αλλάξει μέσω επιλεκτικής εκτροφής, έτσι ώστε να αναπτύξουν χαρακτηριστικά που να είναι επωφελή για τον άνθρωπο. Πάρτε όλα όσα γνωρίζετε για τα σκυλιά και ξεχάστε τα. Τίποτα από αυτά δεν έχει εφαρμογή στην διατήρηση ενός παπαγάλου ή στο να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα κίνητρα και τις συμπεριφορές του.

#3 : ΟΙ ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ ΖΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ – ΣΧΕΔΟΝ

Οι παπαγάλοι ζουν πραγματικά πάρα πολύ καιρό. Εξήντα ή εβδομήντα χρόνια δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Το να πάρει κάποιος έναν παπαγάλο, είναι μία δια βίου δέσμευση. Πόσων χρονών είσαι; Ποιος θα φροντίσει τον παπαγάλο άμα φύγεις από την ζωή;

Τι θα συμβεί με τον παπαγάλο, όταν εσύ, ο άνθρωπος με τον οποίο ο παπαγάλος έχει σχηματίσει έναν διά βίου δεσμό, ξαφνικά χαθείς;

#4 : ΟΙ ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ

Οι παπαγάλοι προέρχονται από ένα περιβάλλον, όπου η τροφή είναι άφθονη και δεν υπάρχει καμία πρακτική ανάγκη να φυλάξουν το φαγητό που τρώνε. Είναι πιο αποδοτικό για αυτούς να πάρουν λίγες δαγκωνιές από ένα κομμάτι φρούτου, να το ρίξουν στη γη και να κόψουν ένα νέο κομμάτι από το κλαδί, από το να πάνε να φάνε αυτό που είχαν ξεκινήσει μέχρι να τελειώσει. Σκορπώντας τους σπόρους με αυτόν τον τρόπο, εξυπηρετούν τον σκοπό της εξάπλωσης των δέντρων και της αύξησης των φυτών. Τώρα αντικαταστήστε την γη με το πάτωμα του σπιτιού σας, και θα πρέπει πλέον να έχετε μια πολύ καλή εικόνα για το πώς θα είναι.

Οι παπαγάλοι περνούν επίσης αμέτρητες ώρες κάθε ημέρα, καλλωπίζοντας το φτέρωμα τους με το ράμφος τους, αφαιρώντας μικρά πούπουλα και φτεράκια, ρίχνοντας την σκόνη που δημιουργούν. Όλοι οι παπαγάλοι παράγουν ένα λεπτό σύννεφο σκόνης, το οποίο θα καλύψει γρήγορα κάθε επιφάνεια του σπιτιού σας, και θέλει αρκετή δουλειά για να το καθαρίζεις συνέχεια. Οι μεγάλοι παπαγάλοι παράγουν περισσότερη σκόνη, και κάποια είδη, ειδικά οι κακατούα, παράγουν άφθονες ποσότητες. Εάν είστε υπερβολικοί με την καθαριότητα, αυτό το κατοικίδιο δεν είναι για εσάς. Κι επίσης, εάν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειας σας είναι αλλεργικό, η σκόνη των παπαγάλων μπορεί να επιφέρει προβλήματα υγείας.

#5 : ΟΙ ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ

Οι παπαγάλοι χρειάζονται και θα απαιτήσουν από εσάς πάρα πολύ προσοχή και στοργή. Οι παπαγάλοι στην πλειοψηφία τους, και πολλά άλλα είδη πτηνών, είναι μονογαμικά και δεσμεύονται με τους συντρόφους τους για μια ζωή. Αυτός ο δεσμός είναι απίστευτα ισχυρός και βαθύς και σπάει μόνο όταν ένα από τα πτηνά πεθαίνει. Το ζευγάρι είναι αχώριστο. Περνάνε πολλές ώρες κάθε ημέρα, καλλωπίζοντας το ένα τα φτερά του άλλου και κάνοντας αγκαλιές. Έχουν ανάγκη να έχουν σωματική επαφή με το ταίρι τους.

Στην αιχμαλωσία, εσείς είστε το ταίρι του παπαγάλου σας. Ο παπαγάλος θα σας δώσει απλόχερα τρυφερότητα, με τρόπο έντονο, συχνά και με συνέπεια.

Εάν δεν είστε διατεθειμένοι ή δεν επιθυμείτε να δώσετε και να λάβετε αυτή την προσοχή και αγάπη, ο παπαγάλος θα στρεσαριστεί. Αυτό το στρεσάρισμα θα εκδηλωθεί με μια πολύ δυσάρεστη συμπεριφορά. Ο παπαγάλος θα φωνάξει για να έχει την προσοχή σας, θα γίνει επιθετικός και συχνά βίαιος απέναντι σε εσάς και στην οικογένεια σας. Και στις πιο ακραίες περιπτώσεις, που μπορεί να αισθανθούν συναισθηματικά παραμελημένοι, θα μαδηθούν ή θα αυτοτραυματιστούν ή ακόμη μπορεί και να σταματήσουν να τρώνε.

#6 : ΟΙ ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΙ

Όπως κι εσείς, έχουν καλή και κακή διάθεση. Εκτιμάται ότι οι παπαγάλοι έχουν την συναισθηματική ωριμότητα ενός δίχρονου παιδιού, κι όλοι μας γνωρίζουμε πως είναι ένα δίχρονο παιδί! Αντέχουμε ωστόσο στα παιδιά την ηλικία των δύο ετών, γιατί ξέρουμε ότι είναι ένα στάδιο της ανάπτυξης του και θα περάσει. Αλλά με τους παπαγάλους, ΔΕΝ είναι ένα στάδιο και ΔΕΝ θα περάσει.

#7 : ΟΙ ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΝΟΙ

Οι παπαγάλοι είναι εξαιρετικά έξυπνοι – ισότιμοι με τους πιθήκους και τα δελφίνια. Κάποια είδη, όπως ο αφρικανικός γκρίζος, μπορούν να κατακτήσουν τις γνωστικές ικανότητες ενός πεντάχρονου ή εξάχρονου παιδιού. Οι πιο έξυπνες ράτσες σκύλων, όπως τα Border collies και τα Poodles, είναι (αισιόδοξα μιλώντας) ισότιμες με ένα δίχρονο παιδί. Η εξυπνάδα είναι καλό πράγμα, σωστά; Οι παπαγάλοι μπορούν να λύσουν σύνθετα προβλήματα, να χρησιμοποιήσουν εργαλεία, και να χρησιμοποιήσουν τον ανθρώπινο λόγο, στο πλαίσιο του να επικοινωνήσουν μαζί σας.

Αυτά δεν είναι προβλήματα. Τα προβλήματα έρχονται όταν συνδυάζουμε τις γνωστικές ικανότητες ενός εξάχρονου παιδιού με την συναισθηματική ανωριμότητα ενός δίχρονου παιδιού. Αυτό μπορεί να γίνει ένας εφιάλτης και δεν χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση.

#8 : ΟΙ ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΙ

Οι παπαγάλοι δεν έχουν χέρια. Αλληλεπιδρούν και χειρίζονται τα πάντα με τα ράμφη τους. Όπως τα μαλλιά μας και τα νύχια μας, τα ράμφη τους μεγαλώνουν συνέχεια. Ο παπαγάλος συντηρεί αυτό το πολύ σημαντικό εργαλείο του, με το μάσημα. Δεν έχει σημασία τι μασάει, αλλά απ’ ότι φαίνεται, το ξύλο και το δέρμα λειτουργούν καλά. Ένα κομμάτι επίπλου ή ένα ξύλινο διακοσμητικό, είναι το τέλειο παιχνίδι για μάσημα και μπορεί να καταστραφεί σε τέτοιο σημείο που να μην επισκευάζεται, συνήθως πριν προλάβουμε να παρέμβουμε.

Τα ισχυρά ράμφη τους έχουν διπλάσια δύναμη όταν χρησιμοποιούνται ως όπλα. Στην φύση, ένας τρόπος για να πουν στα άλλα πτηνά να σταματήσουν να κάνουν κάτι που δεν τους αρέσει, είναι με το δάγκωμα. Στην αιχμαλωσία, αυτό το άλλο πτηνό είσαι εσύ ή κάποιο μέλος της οικογένειας.

Το μέγεθος του παπαγάλου έχει μικρή σημασία, όσον αφορά στο μέγεθος της βλάβης και του πόνου που μπορεί να προκαλέσει.

Ένας αφρικανικός γκρίζος μπορεί να σε δαγκώσει στο δάκτυλο και να φτάσει ως το κόκκαλο. Ένας μακάω μπορεί να μην κάνει τόσο μεγάλη ζημιά. Μεγάλα κακατούα έχουν στείλει ανθρώπους στα επείγοντα.

Για να καταλάβετε το πόσο ισχυρό είναι το δάγκωμα ενός παπαγάλου, δοκιμάστε να σπάσετε το κέλυφος ενός καρυδιού Βραζιλίας με το στόμα σας. Ο μυς του σαγονιού είναι ο ισχυρότερος μυς στο σώμα σας. Ένας παπαγάλος μπορεί να σπάσει ένα καρύδι Βραζιλίας αβίαστα.

#9 : ΟΙ ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν να έρχεται σε σύγκρουση με τον λόγο #6. Θα εξηγήσω όμως τι εννοώ ακριβώς. Εννοώ ότι οι παπαγάλοι ωριμάζουν σεξουαλικά. Η γλυκιά, αγαπητή, χαδιάρικη μικρή σας μπάλα από φτερά, θα φτάσει στην σεξουαλική ωριμότητα κάποια μέρα. Το σώμα του θα πλημμυρίσει με ορμόνες.

Πολλοί παπαγάλοι όταν φτάνουν σε αυτό το στάδιο, γίνονται απείθαρχοι και μη διαχειρίσιμοι. Μπορεί να γίνουν πολύ επιθετικοί, και η επιθετικότητα στους παπαγάλους σημαίνει δάγκωμα, απρόκλητο και χωρίς προειδοποίηση. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε από πριν τι θα συμβεί όταν έρθει αυτή η στιγμή. Κάποια είδη έχουν χειρότερη φήμη σε σχέση με άλλα.

#10 : Ο ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ ΣΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΜΙΣΕΙ

Όταν παίρνετε ένα σκύλο, μπορείτε εύκολα να υποθέσετε ότι θα δεθεί με εσάς και την οικογένεια σας. Τα σκυλιά είναι γενετικά προγραμματισμένα να το κάνουν αυτό και είναι ένα ασφαλές στοίχημα ότι εσείς και το σκυλί θα έχετε μία ευτυχισμένη ζωή μαζί. Οι παπαγάλοι δεν έχουν αυτή την εγγύηση.

Για λόγους που ποτέ δεν θα μάθετε, ο παπαγάλος σας μπορεί να σας απορρίψει. Εάν ζείτε μόνοι σας, και ο παπαγάλος δεν έχει άλλες επιλογές, οι πιθανότητες του να σας ανεχτεί είναι καλές, αλλά μπορεί ποτέ να μην δεθεί απόλυτα με εσάς. Εάν έχετε οικογένεια, ο παπαγάλος μπορεί να διαλέξει τον/την σύζυγο σας ή το παιδί σας, και ούτε εσείς, ούτε οποιοσδήποτε άλλος δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι’ αυτό.

Και είναι απίστευτα απογοητευτικό για το άτομο που απορρίπτεται. Ακόμη χειρότερα, το μέλος της οικογένειας που θα επιλέξει, μπορεί να μην ενδιαφέρεται για τον παπαγάλο. Εάν επιλέξει κάποιο από τα παιδιά, κάποια στιγμή αυτά θα μεγαλώσουν και θα φύγουν από το σπίτι (και τον παπαγάλο).

Όσον αφορά αυτό το θέμα, ορισμένα είδη είναι χειρότερα από άλλα. Υπάρχουν κάποια πιο κοινωνικά είδη ανάμεσα στα οποία μπορείτε να επιλέξετε και να μετριάσετε αυτό το ρίσκο. Επίσης μπορείτε να κοινωνικοποιήσετε έναν παπαγάλο από μικρό, αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση.

Εάν ακόμη σκέφτεστε ότι θα θέλατε να πάρετε έναν παπαγάλο, θα πρέπει να κάνετε κάποιες πολύ σκληρές ερωτήσεις στον εαυτό σας, σχετικά με την προσωπικότητα σας, τον τρόπο ζωής σας, τις συνθήκες διαβίωσης σας και την ικανότητα σας να αναλάβετε μία δια βίου και βαθιά δέσμευση, η οποία θα αλλάξει την ζωή σας. Διαβάστε όσο μπορείτε περισσότερο και οτιδήποτε πέσει στα χέρια σας. Μάθετε για την προσωπικότητα, τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες για κάθε είδος παπαγάλου.

Περάστε χρόνο με ανθρώπους που έχουν παπαγάλους. Κάντε τους ερωτήσεις. Το πιο σημαντικό είναι να επισκεφτείτε τα σπίτια τους, έτσι θα μπορείτε να δείτε από πρώτο χέρι τα καλά και τα άσχημα. Συζητήστε το με την οικογένεια σας.

Βεβαιωθείτε ότι έχουν συνειδητοποιήσει τι πρόκειται να γίνει στις ζωές τους. Επισκεφτείτε και μιλήστε με έναν εκτροφέα.

Τέλος, όταν θα είστε έτοιμος να κάνετε το άλμα, αποκτήστε ένα μωρό παπαγάλο ταϊσμένο στο χέρι και κοινωνικοποιημένο, που να έχει εξεταστεί από πτηνίατρο.

Αφού λοιπόν παίρνετε παπαγάλο για πρώτη φορά, δεν θα πρέπει ποτέ να αγοράσετε ή να υιοθετήσετε παπαγάλο που ανήκε σε κάποιον άλλο στο παρελθόν. Υπάρχει λόγος για τον οποίο κάποιος πουλάει ή εγκαταλείπει τον παπαγάλο του. Κι εσείς δεν είστε προετοιμασμένος να τον χειριστείτε.

Εάν μπορείτε να παράσχετε στον παπαγάλο την προσοχή, την διέγερση και τις δομές που χρειάζεται και του αξίζουν, θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε μία από τις πιο ευχάριστες και ανταποδοτικές σχέσεις της ζωής σας. Όταν ο παπαγάλος σας φιλάει ή χουχουλιάζει κάτω από το πιγούνι σας, είναι καθαρή, αγνή αγάπη. Δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου χωρίς παπαγάλο!

Και να θυμάστε, ούτε οι παπαγάλοι, ούτε κανένα ζώο, δεν είναι δώρο για παιδάκια!
 
Δεν μου φαίνεται να ευσταθεί αυτό. Έχω μια φίλη στο ΦΒ που ανεβάζει βίντεο απο το ήμερο μονκ της γράφοντας "πόση ώρα μπορεί κανείς να το αντέξει αυτό" και σου τρυπάει τα αυτιά αν έχεις ανοιχτό τον ήχο.
Κατι το τρομαζει κ κραζει.. Εχω μονκ κ αν δει κατι που τον φοβιζει δε σταματαει να κραζει, αλλιως φωναζει με δυνατη μουσικη τηλεοραση κτλ αλλα δεν ειναι κραξιμο προσπαθει να μιμηθει...
 
Κατι το τρομαζει κ κραζει.. Εχω μονκ κ αν δει κατι που τον φοβιζει δε σταματαει να κραζει, αλλιως φωναζει με δυνατη μουσικη τηλεοραση κτλ αλλα δεν ειναι κραξιμο προσπαθει να μιμηθει...
Να σημειωσω οτι αυτα ισχυουν για το δικο μου Μονκ καθως κ ενος φιλου που η συμπεριφορα του ειναι αυτη πανω κατω... Παντα σε καθε παπαγαλο η συμπεριφορα ειναι διαφορετικη με βαση το χαρακτηρα του πουλιου τα βιωματα κ το περιβαλλον..
 
Λοιπόν παιδιά ο κύβος ερρίφθη. Μετράμε αντίστροφα για την απόκτηση ενός παπαγάλου Σενεγάλης. Θα μας πάρει 2-3 μήνες (ίσως και παραπάνω) ακόμα μέχρι να βγουν τα μικρούλια. Θα κάνουμε υπομονή. Θα επανέλθω σύντομα με ερωτήσεις για τροφές, κλουβιά κτλ. Εν αναμονή λοιπόν 😋
 
Back
Top