Διατροφή Σκόρδο στα πτηνά (Allium sativum)

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Stavros

Administrator
Staff member
Εγγραφή
7 Απρ 2006
Μηνύματα
20.400
Γενική συζήτηση σχετικά με το άρθρο "Σκόρδο στα πτηνά (Allium sativum)". Ερωτήσεις, πληροφορίες ή διευκρινήσεις που αφορούν στο άρθρο και το περιεχόμενό του.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τρώνε και σκόρδα τα καναρίνια; Σε τριμμένη μορφή ή έτσι βάζει κανείς τις σκελίδες; Στους ανθρώπους το σκόρδο ρίχνει την πίεση, μπορεί κάτι ανάλογο να συμβαίνει και στα πουλιά;
 
Στη δική μου πρόταση για αυγοτροφή
Να σου πω την αλήθεια είχα άλλη αναφορά σου στο μυαλό μου για συγκεκριμένο σκεύασμα σκόνης σκόρδου και όχι την αυγοτροφή που προσθέτεις σκορδόνερο. Είναι μεγάλη συζήτηση επιφυλάσσομα για αύριο να έχω ίντερνετ. Πάντως το θέμα με το σκόρδο είναι η απώλεια των ωφέλιμων στοιχείων του, αμέσως μετά τον τεμαχισμό του.
 
Σκόρδο - Garlic - Allium sativum είπε:
Όμως τα πουλιά έχουν εμπύρηνα ερυθρά αιμοσφαίρια, θεωρούνται πιο προστατευμένα από πιθανή αιμόλυση, ενώ επίσης αποβάλουν τις ουσίες αμέσως μετά την διακοπή χρήσης του σκόρδου.
Το παραπάνω τμήμα είναι από το άρθρο. Λίγο μετά συστήνεται η χρήση του σκόρδου σε πουλιά αλλά με προσοχή. Εν ολίγοις δεν ξεκαθαρίζεται με ακρίβεια η επίπτωση του σκόρδου στα καναρίνια. Θα το κοιτάξω και στο διαδίκτυο, αλλά παραμένω επιφυλακτικός.
 
Θα το κοιτάξω και στο διαδίκτυο, αλλά παραμένω επιφυλακτικός.
Βεβαίως να το ψάξεις, με ψάξιμο τα γράφω κι εγώ αλλά θα σου πω, τι καταλαβαίνω και τι εννοώ.

Κατ' αρχήν οι περισσότερες επιστημονικές κτηνιατρικές μελέτες αφορούν τα θηλαστικά γιατί και ως παραγωγικά αλλά και ως κατοικίδια, είναι πολυπληθέστερα. Έπειτα από τα πτηνά, ασχολούνται με τις όρνιθες γιατί επίσης είναι παραγωγικές. Ελάχιστες μελέτες υπάρχουν που να αφορούν τα πτηνά γενικώς και δη τα κατοικίδια.

Οι μελέτες που αφορούν το σκόρδο και τα θηλαστικά είναι αρνητικές, μην φανταστείς όμως σε σημείο τραγικής τοξικότητας, απλά δεν συνιστάται η συχνή χρήση και επανάληψη. Προσωπικά ο συγχ. κτηνίατρός μου, μου έλεγε το καλοκαίρι να το δίνω ωμό στα σκυλιά για την προστασία από την σκνίπα. Και ήταν κορυφαίος κτηνίατρος και φιλόζωος.

Για τα πουλιά ένας λόγος παραπάνω που ο οργανισμός τους λειτουργεί διαφορετικά και είναι επαρκέστερα προστατευμένα, η λογική χρήση του σκόρδου, μπορεί να επιφέρει οφέλη χωρίς ρίσκο.

Με λίγα λόγια, δεν θα δίνουμε και κάθε μέρα σκόρδο. Μα τίποτα δεν πρέπει να μας γίνεται εμμονική συνήθεια και να το προσφέρουμε κάθε μέρα ή σε μεγάλη συχνότητα. Δεν ισχύει για το σπανάκι; Μπρόκολο; κουνουπίδι; Που είναι επίσης θησαυροί αλλά έχουν και τις παρενέργειές τους. Το ίδιο και τα βοτάνια. Αφού είναι θεραπευτικά, αναμφίβολα κάπου είναι και βλαπτικά. Η ισορροπία και η ποικιλία δίνει το θετικό αποτέλεσμα.

Ψάξε και για ό,τι βρεις μην μας ξεχάσεις. :)
 
Επίσης όταν κόβουμε το σκόρδο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε μεταλλικά αντικείμενα, έχω διαβάσει πως η επαφή του σκόρδου με το μέταλλο επηρεάζει-χαλάει κάποια από τα συστατικά του.
 
Η υπερβολή σε κάθε περίπτωση είναι κακή και αντί για τα προσδοκώμενα μας οδηγεί σε άσχημες καταστάσεις. Δυο σκελίδες σκόρδο στο νερό που θα παρασκευαστεί ένα κιλό αυγοτροφή νομίζω πως δεν πρέπει να θεωρείται "κατάχρηση".

Φυσικά είμαι ανοιχτός σε όλα, και όλα αλλάζουν με το διάλογο και την τεκμηρίωση.
Για την απώλεια που για κάποιους επέρχεται με τον τεμαχισμό του σκόρδου, το έχω ακούσει και πιο παλιά.

Ξέρω πως η maria p θ το ψάξει διεξοδικά, απλά θα ήθελα να βγει από τη συζήτηση κάτι ολοκληρωμένο. Αν με τον τεμαχισμό χάνει, υπάρχουν και κάποια στοιχεία που μένουν ώστε να αξίζει να παραμείνει στο μενού των πουλιών;

Επίσης όταν κόβουμε το σκόρδο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε μεταλλικά αντικείμενα, έχω διαβάσει πως η επαφή του σκόρδου με το μέταλλο επηρεάζει-χαλάει κάποια από τα συστατικά του.
Μας μένει μόνο το ξύλινο ή μαρμάρινο γουδί. Δυστυχώς δεν έχω και θα παραμείνω στον πολτοποιητή σκόρδου που είναι μεταλλικός.
 
Μας μένει μόνο το ξύλινο ή μαρμάρινο γουδί. Δυστυχώς δεν έχω και θα παραμείνω στον πολτοποιητή σκόρδου που είναι μεταλλικός.
Μπορείς όμως να κάνεις πατέντα, χρησιμοποιώντας το κάτω μέρος ενός γυάλινου μπουκαλιού (για γουδοχέρι) κι ένα γυάλινο μπολ (για γουδί)... Βέβαια, μη βάλεις και πολλή δύναμη. :D
 
Αν με τον τεμαχισμό χάνει,
Ναι με τον τεμαχισμό χάνει, γι αυτό κατά την παρασκευή του σκορδόνερου, έγραψα ο τεμαχισμός να γίνεται εντός του νερού, ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο ή στο καθόλου η όποια απώλεια, αφού τα πολύτιμα, θα διοχετευθούν μέσα στο νερό.

Τώρα κατά πόσον το σκορδόνερο αυτό, ως συστατικό αυγοτροφής μπορεί να αποθηκευτεί σε κατάψυξη ή και ψύξη για λίγες μέρες και αν θα διατηρήσει τα ωφέλιμα συστατικά του, δεν είμαι σε θέση να το πω, ούτε και πιστεύω πως θα το βρω κάπου, σε κάποια αξιόπιστη τουλάχιστον πηγή, γιατί είναι λεπτομέρεια και εδώ δεν βρήκα στοιχεία για πιο ουσιώδη που να αφορούν τα πτηνά.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Καμία διαφωνία... Ναι σε όλα.
να αποθηκευτεί σε κατάψυξη ή και ψύξη για λίγες μέρες και αν θα διατηρήσει τα ωφέλιμα συστατικά του,
Απ ευθείας στην κατανάλωση πάει Μαρία... Που χρόνος για κατάψυξη.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Απ ευθείας στην κατανάλωση πάει Μαρία... Που χρόνος για κατάψυξη.
Οπότε εσύ και όσοι λειτουργούν έτσι δεν έχουν θέμα να σκεφθούν, μια χαρά λειτουργεί στο σύστημα, καλύτερα και από το σκορδόνερο αντί νερού, που καταναλώνεται ελάχιστα και δημιουργεί και γλίτσα εντός της ημέρας.
 
Δεν ξέρω και δεν είμαι σίγουρος και για αυτό συνεχίζω να προβληματίζομαι. Εφόσον τα πουλάκια μου δε φαίνεται να έχουν κάτι, τείνω να μην βρίσκω το λόγο να τους δώσω σκόρδο γιατί μου φαίνεται κάπως αμφιλεγόμενο το αποτέλεσμα. Ναι, να κάνω πρόληψη, αλλά σε τι και με τι συνέπειες ειδικά τις μακροπρόθεσμες εννοώ που δεν τις γνωρίζω, αλλά μάλλον δεν υπάρχει και η κατάλληλη εμπειρία χρόνων και με μεγάλο πλήθος πτηνών, ώστε να ανασάνουν έστω στατιστικά αν οχι αιτιολογικά οι συνέπειες ή έστω μια ανάλογη πεπατημένη του τύπου το κανναβούρι κάνει καλό.

Όμως, το σκόρδο έχει και πολλές καλές ιδιότητες: ειδικά η αλλισίνη και το αντίστοιχο ένζυμο. Και είναι και εντομοαπωθητικό: δλδ, όπως είπε και κάποιος πιο πριν, πολλοί το δίνουν με κρεμμύδι σε σκύλους ώστε να αποφύγουν τη λεϊσμανίαση. Ίσως έτσι και στα καναρίνια να μπορούσε μαζί με σίτα κλπ, να αποφευχθεί περαιτέρω προσβολή από τον ιό της ευλογιάς κλπ.

Απλώς ήθελα να σας επικοινωνήσω τον προβληματισμό μου.
 
Δεν ξερω και δεν ειμαι σιγουρος και για αυτο συνεχίζω να προβληματίζομαι. Εφόσον τα πουλακια μου δε φαίνεται να έχουν κάτι, τείνω να μην βρίσκω το λόγο να τους δώσω σκόρδο γιατι μου φαίνεται κάπως αμφιλεγόμενο το αποτέλεσμα...

Πολλές εταιρείες το χρησιμοποιούν σαν αντιβακτηριδιακό και σαν φυσικό αντιβιοτικό.
Εδώ σε συνδιασμό με κανέλα και μαγιά μπύρας για αύξηση των επιπέδων πρωτεΐνης.

protein-k.webp
 
Μα και το σκόρδο το ιδιο δεν κάνει;
http://www.birdchannel.com/bird-diet-and-health/bird-nutrition/birds-onions-and-garlic.aspx
Αυτό το site το διαβάζω και είναι πολύ χρήσιμο αλλά στο συγκεκριμένο, λειτουργεί δια της εις άτοπον απαγωγής, γι αυτό και το έψαξα περισσότερο.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Ναι, δε λέει και σπουδαίες πληροφορίες. Αλλά εγώ το παραθέτω προς απάντηση της Σίσσυς, γιατι εχει τις θειούχες ενώσεις που προκύπτουν απο το σκόρδο και το κρεμμύδι στην ίδια συνομοταξία, χωρίς βέβαια να ειναι απαραίτητο οτι απο το κάθε φυτό προκύπτουν και οποίας τοξικότητας ουσίες.
 
Μα και το σκόρδο το ιδιο δεν κάνει;
Ο κτηνίατρος μου (Ιγνάτιος Λιαπής) μου έχει τονίσει την απαγόρευση σε σχέση με το κρεμμύδι (και για το μαγειρεμένο) δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το σκόρδο. Γι αυτό άλλωστε κυκλοφορούν και σκευάσματα (κάψουλες) σκόρδου για σκυλιά.
 
Ναι ακριβώς για, αυτο κι εγώ ισχυρίζομαι σε προηγούμενο μηνυμα μου οτι ειμαι επιφυλακτικός και μιλώ για αμφιβολίες.
Από αύριο όμως ξεκινώ ο ίδιος τα σκορδα!
 

Σχετικά θέματα

Back
Top