Ασθένειες Σπάσιμο ποδιού καναρινιού

pearleleni

PB New Member
Εγγραφή
22 Ιουλ 2007
Μηνύματα
23
Πόλη
Αθήνα
πριν 2 μερες, αντιμετωπισα το εξης ατυχες περιστατικο.
το καναρινι μου εσπασε το ποδαρακι του. του εβαλα αμεσωσ μπεταντιν και με 3 μικρα ξυλαρακια του το εδεσα.. Δεν ξερω αν εκανα καλα, του βαζω κ αντιβιωση στο νερο για παν ενδεχομενο. συνεχεια ομως προσπαθει να βγαλει τα ξυλαρακια... Και τσιμπαει το ποδαρακι του..η αληθεια ειναι οτι δε ξερω για ποσο καιρο να το αφησω δεμενο. Παντως τρωει, πινει νερο κ κοιμαται κανονικα. Δε μπορω να δω εκει που το εδεσα βεβαια σε τι καταστασι ειναι το ποδι.. Αν εχει μαυρισει κτλ.. Το κατω μεροσ παντως, στα νυχια κοντα δηλαδη..φαινεται μια χαρα. μηπως δεν επρεπε να το πειραξω καθολου; 😕
 
Νομίζω ότι το περιστατικό το αντιμετώπισες μία χαρά. Ξέρεις καμία φορά σε τέτοια περιστατικά μας πιάνει άγχος εκνευρισμός και φόβος με συνέπεια να αφήνουμε το πουλί αρκετό καιρό με συνέπειες ολέθριες γι αυτό.
Τώρα όσο αφορά το περισατικό. Τα ξυλαράκια που τοποθέτησες ως νάρθηκα πρέπει να προσέξεις να ακινητοποιούν το πόδι του πουλιού και να το συνδέουν σωστά με το άλλο κομμάτι του ποδιού. Στο λέω αυτό για να μην δέσει το πόδι του στραβά. Το ότι τα τσιμπάει είναι επόμενο γιατί το ενοχλούν.
Για το πόσο θα τα αφήσεις εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα επουλωθεί το σπάσιμο.Αν δηλαδή αρχίσει να το πατάει κανονικά δηλαδή να κλείνει το πόδι τότε είναι καιρός να τα βγάλεις. Προσοχή στο δέσιμο γιατί αν είνα πάρα πολύ σφιχτό μπορεί να του δημιουργήσει γάγγραινα. Θέλει τόσο όσο να ακινητοποιεί το πόδι και να το κρατάει σταθερό. Μπορείς να του βάζεις μέσα στο νερό για λίγες μέρες και υγρό ντεπόν.Αυτό θα του ανακουφίζει από τον πόνο. Θέλει υπομονή και παρατήρηση από μακρυά για να μην χτυπιέται.
 
σε ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση ησιδωρε..
οσο για το αν το εχω δεσει σφιχτα.. Αυτο ειναι που με ανησυχει περισσοτερο.. Δε ξερω αν το εχω δεσει οπωσ πρεπει.. Παντως αν ενοχλουσε την κυκλοφορια του αιματος φανταζομαι οτι θα ειχε φανει καποιο μαυρισμα η πρηξιμο και στο κατω μερος του ποδιου που ειναι ελευθερο. επισης ειναι δεμενο με ταινια. Γιατι οτιδηποτε αλλο το εβγαζε αμεσως.
 
Κοίτα το σωστό δέσιμο είναι το Ακαι το Ω.Αν μπορείς πήγαινε το και σε κάποιο κτηνίατρο να το δει. Το μάυρισμα θα φανεί σε κάποιες μέρες, δεν φαίνεται από την αρχή. Το πόδι του το έχει σηκωμένο ή το πατάει κάπως;
 
ελαχιστες φορες ειναι σηκωμενο..συνηθως το ακουμπαει ελαφρα αλλα το βαρος ειναι παντα στο αλλο ποδι.
 
Αυτό σημαίνει ότι δεν το φοβάται να το πατήσει. Ξέρεις ορισμένα πουλιά μετά από κάποιο σπάσιμο αντιδρούν ανάποδα. Δηλαδή δεν τρώνε δεν πηγαινοέρχονται στο κλουβί κάθονται στην πατίστρα ή κάτω στο κλουβί με ανασηκωμένο φτέρωμα. Το δικό σου απ΄ότι φαίνεται τα πάει μία χαρά και ακόμα περισσότερο η βοήθεια που του πρόσφερες ήταν καθοριστική.
 
Πολύ καλά έκανες! Το έχω πάθει και εγώ με ένα καναρίνι που τραυματίστηκε στον κόμπο που δένουν τα δάχτυλα, βεβαια δεν χρειάστηκα οδονογλυφίδες λόγω του σημείου!

Να υπολογίζεις μέχρι 30 ημέρες για να φτιάξει. Ημισκότεινο - χωρίς έντονο ήλιο και πολύ ζέστη δηλαδή - μέρος για το κλουβί, έκθεση στον πρωινό ήλιο για να συνθέσει βιταμίνη D(βάλε και σκίαστρο στο μισό κλουβί μήπως το χτυπήσει πολύ ο ήλιος), τολάχιστον 7 ημέρες καλές βιταμίνες, πλήρες σιτηρέσιο και ευρύχωρο κλουβί για να πετάει ελεύθερα.
SOS: Πρόσεξε να μην είναι πολύ σφιχτά δεμένες οι οδοντογλυφίδες γιατί θα πάθει γάγγραινα.
 
-Θα έλεγα, διαφωνόντας, όσο γίνεται μικρότερο κλουβί για ελάχιστες μετακινήσεις για ένα διάστημα 20 ημερών(αν πρόκειται για σπάσιμο πράγματι).
-Η συμπεριφορά του πουλιού δείχνει έναν ελαφρότερο τραυματισμό. Σπάσιμο, σημαίνει-ΠΟΝΟΣ- και το πουλί δεν έχει καμμία διάθεση για φαί και μετακινήσεις.
 
Φίλε mgerom, όσο περισσότερο πετάει τόσο περισσότερη βαρύτητα τραβάει το πόδι στις φυσιολογικές του θέσεις ενώ όταν το έχει μαζεμένο ή ακόμα χειρότερα το πατάει και στηρίζει τον εαυτό στο κλαδί έχει αρκετά περισσότερες πιθανότητες να το ξανα σπάσει ή χειρότερα να το "δέσει" σε λάθος θέση. Επίσης όσο πιο πολλές ευκαιρίες έχει για να τεμπελιάσει σε μια γωνία τόσο χειρότερα γιατί συνηθίζει σε αυτή την κατάσταση και μπορεί να πάθει το ίδιο ψυχολογικό που παθαίνουν οι ηλικιωμένοι όταν σπάσουν κάτι - το χρησιμοποιούν όπως πρώτα μόνο μετα θάνατον!:4:

Το ενθαρυντικό είναι ότι επειδή η περίπτωση είναι τέτοια που το πτηνό έχει επιγνωση των σωματικών του δυνατοτήτων αν θέλει θα πετάξει, αν δεν θέλει δεν θα πετάξει! Ένα στενάχωρο κλουβί με πολλά αξεσουάρ όμως θα ήταν ανάλογο ενός ασφυκτικού χώρου μέσα στον οποίο πρέπει να κινηθεί ένα άτομο με κινητικές δυσκολίες.
 
-Σεβαστή η άποψή σου, αλλά θα μου επιτρέψεις να εξακολουθώ να διαφωνώ.
Οσα έχω διαβάσει μέχρι τώρα-και δεν είναι λίγα-συστήνουν για τα σπασήματα και
τις σοβαρές θλάσεις ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ χώρου, τέτοιον μάλιστα, που να μην υπάρχει ούτε
"πατήθρα" , ούτως ώστε να υποχρεώνεται το πουλί να στηρίζεται με την κοιλιά στον πάτο του κλουβιού.
-Οσον αφορά το ψυχολογικό του, σε διαβαβαιώ οτι έχω βρεί πολύ αποτελεσματικούς τρόπους για να επανέλθει άμεσα. (για οποιαδήποτε πληροφορία
καλέστε 090...) 😉
-Βέβαια δεν θα αρχίσουμε τώρα, να σπάμε πόδια για να δούμε ποιός έχει δίκιο.:D
 
καλησπερα!

ολα πηγαν καλα με το καναρινι μου. του εχω βγαλει τα ξυλακια (επρόκειτο πραγματι για σπάσιμο διότι φαινόταν ξεκάθαρα) και πλέον το ποδαράκι του φαίνεται να είναι οπως πριν. μέσα σε ένα μήνα κ με καλή πιστεύω φροντίδα τα κατάφερε να στηρίζεται πλεον και στα 2 ποδια.
το μόνο "κουσούρι" που δυστυχως του εχει μεινει πολύ πριν σπασει το ποδι του βεβαια... Ειναι οτι δε κελαηδαει εδω και μηνες... Μαλλον κλεινει χρονο. Οταν το πρωτοπήρα χάλαγε τον κοσμο! ξαφνικά τίποτα. Δεν εχω κανει κατι για αυτο. Γιατι εχω ακουσει ενα σωρο πραγματα κ δε ξερω τι να κανω.. Μου εχουν πει για παραδειγμα να του δωσω αντιβίωση (τουλαχιστον οταν πρωτοσταματησε το κελαηδιμα, οχι πια), τεστοστερονη, αντικαταθλιπτικα.. Κτλ κτλ κτλ κτλ

εχω μπερδευτει... Τι να κάνω;
 
Καλησπέρα! Εύχομαι καλή αναρρωση στο καναρινακι σου! Τελικα οι προσπαθειες σου δεν πηγαν χαμένες! Θα σου προτεινα με τα λιγα που ξερω απο ενστικτο, να του δωσεις λιγο χρονο να αναρρωσει πληρως απο το σοκ του τραυματισμού και αφου περασουν λιγες μερες να ξαναδεις το ζητημα του κελαηδήματος. Οσο το σκέφτομαι, δεν ξερω πολλούς ανθρωπους με το ιδιο πρόβλημα να εχουν και πολυ διαθεση για τραγουδι και χορο...🙄 και παλι Περαστικα!
 
Χαίρομαι για την ευτυχή κατάληξη :)

Η εποχή που διανύουμε είναι η εποχή της πτερόρροιας κατά την οποία τα καναρίνια δεν κελαηδούν. Φρόντισέ το με τον ανάλογο για την περίσταση τρόπο και εξέτασε πάλι το θέμα "κελάδημα" μετά από κανένα μήνα, εφόσον χρειαστεί.
 
δυστυχως το προβλημα δε ξεκινησε τωρα... Οπως προανεφερα σχεδον κλεινει χρονο... Βεβαια το καημενο οταν το πλησιαζω κ του σφυριζω προσπα8ει να κανει κατι... Βγαζει μια πολυ μικρη φωνουλα.. Ενα υποκωφο κελαηδημα θα ελεγα
παλια κλειναμε τα αυτια μας για να ηρεμησουμε απο το κελαηδημα του..

κριμα

(μήπως επειδει του φώναξα καμια 2 φορες επειδη με ειχε κουφανει; ξερω γω.. Τι να πω...)
 
Καλησπέρα κατ'αρχήν.
Μάλλον είναι συγκερασμός τόσο του τραυματισμού του όσο και της περιόδου της πτερόρροιας όπως σου λέει και ο Σταύρος.
Υπάρχει όμως αφού λές ότι έχει σταματήσει να κελαηδάει εδώ και μήνες και η πιθανότητα - αρκετά μεγάλη, μια και προσπαθεί όπως λές να τραγουδήσει - να έχει ακάρεα της τραχείας. Η λύση γι αυτό είναι 1-2 σταγόνες ιβερμεκτίνης στον σβέρκο, να βρείς δέρμα όμως και όχι πούπουλα, και επανάληψη μετά από μιά βδομάδα. Αν είναι τελικά ακάρεα, σε 2-3 βδομάδες μετά θα το δείς αφού θα έχει καθαρίσει από αυτά, να κελαηδάει και πάλι. Προληπτικά μπορείς να βάζεις κάθε 3-4 μήνες.
Υπάρχουν σκευάσματα στα pet shops από διάφορες εταιρείες.
Ελπίζω να συνεισέφερα και γώ στη λύση του προβλήματός σου.
 
Φρόντισέ το με τον ανάλογο για την περίσταση τρόπο και εξέτασε πάλι το θέμα "κελάδημα" μετά από κανένα μήνα, εφόσον χρειαστεί.
Επιτρέψτε μου να επιμείνω στην απάντησή μου για έναν πολύ απλό λόγο:

Μπορείτε το πουλί να μη κελαηδούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί επίσης να μην κελαηδούσε και πότε. Η περίοδος της πτερόρροιας που διανύουμε όμως, μας υποχρεώνει να υποθέτουμε ότι μπορεί αυτή τη στιγμή να μην έχει κανένα πρόβλημα με τη φωνή του και δυστυχώς εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια άλλη διαπίστωση προς το παρόν αφού δεν θα κελαηδούσε όπως και να ήταν τα πράγματα. Αυτή θεωρώ πώς είναι η πιο σωστή μέθοδος παρατήρησης γιατί θα μας οδηγήσει σε ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Εάν το πουλί δεν νοσεί αυτή τη στιγμή, νομίζω πως θα ήταν καλύτερο οποιαδήποτε θεραπεία να γίνει μετά την ολοκλήρωση της αλλαγής πτερώματος, με βάση τα συμπτώματα εφόσον υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή.
 
Back
Top