Φροντίδα Σπαθόλαδο (βαλσαμέλαιο)

Paianas

PB Known Member
Εγγραφή
11 Νοε 2008
Μηνύματα
4.501
Πόλη
Παιανία
Βρέθηκα πριν μήνες στη Θεσ/κη, παρέα με έναν 70άρη περιστερά..
Κάποια στιγμή, δείχνοντας μου το κοπάδι του (άλλη τρέλλα οι βούτες και τα ντουνέκια), μου έδειξε περιστέρι που πριν μερικές μέρες κάτι το είχε χτυπήσει άσχημα και του είχε διαλύσει το πόδι.
Όταν το είδα, ήταν σα να είχε παλιό τραύμα-γδάρσιμο.
Μου λέει λοιπόν ο παππούς.. Το βρήκα μια μέρα μέσα στην κλούβα και το πόδι του σχεδόν κρεμόταν. Δεν ξέρω τι το χτύπησε. Όπως ήταν, του έβαλα επίδεσμο με σπαθόλαδο και το έδεσα με ξυλαράκι για σταθεροποίηση.. Το άλλαζα κάθε μέρα. Σε μια βδομάδα ήταν περδίκι..

Επειδή έχω ακούσει πολλά για το σπαθόχορτο (μου έχουν συστήσει και σπαθόλαδο και σαν αντιηλιακό αλλά και για την τριχόπτωση χωρίς να το έχω δοκιμάσει :D ), σας παραθέτω τις ιδιότητες του καθώς και τον πολύ εύκολο τρόπο παρασκευής του σπαθόλαδου.

https://www.google.gr/search?q=σπαθόχορτο+φωτογραφίες

Σπαθόλαδο: Ένα φυσικό "γιατρικό" με πολλές ιδιότητες


Αποτέλεσε το περίφημο ίαμα των αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες, ενώ το πρότειναν οι θεραπευτές της εποχής για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του έλκους στομάχου. Αναγνωρισμένο για τις πολλές του ιδιότητες, το σπαθόλαδο κατάφερε να διατηρηθεί ως “απαραίτητο γιατρικό”, από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ευρέως γνωστό πού μπορεί να το βρει κανείς ή πώς να το παρασκευάσει.

Στην περιφέρεια, πολλοί είναι εκείνοι που το φτιάχνουν μόνοι τους. Στις αρχές Μαΐου και για περίπου έναν μήνα ανθίζει το σπαθόχορτο, ένα από τα σημαντικότερα λουλούδια της ελληνικής πανίδας. Το φυτό αυτό διακρίνεται, όχι μόνο για το έντονο κίτρινο χρώμα του, αλλά και για τις πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες - αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές και επουλωτικές.

Βοηθά δε σημαντικά, όπως λέγεται, στην αντιμετώπιση της ισχιαλγίας, των ρευματικών πόνων και των πόνων των αρθρώσεων κι έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες (συνίσταται για την επούλωση πληγών, μωλώπων και εγκαυμάτων πρώτου βαθμού).
Το σπαθόχορτο ή το βαλσαμόχορτο, όπως το γνωρίζει αρκετός κόσμος, αποτελεί το κύριο συστατικό του σπαθόλαδου που, σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη, είχε και ιδιότητες αντικαταθλιπτικού. Στις ΗΠΑ, όπου καταγράφει υψηλές πωλήσεις, ύστερα από σχετκό πρόγραμμα του ABC News, τον Ιούνιο του 1997, το σπαθόλαδο αποτέλεσε το εναλλακτικό "πρόζακ" για την ήπια και μέτρια κατάθλιψη. Στη Γερμανία το σπαθόλαδο, που χρησιμοποιείται ως αντισπασμωδικό αλλά και για την αντιμετώπιση αϋπνιών, αποτελεί συχνά συνταγογραφούμενο από τους γιατρούς φάρμακο κατά της μελαγχολίας.

Μεταξύ άλλων περιέχει υπερικίνη και ψευδο-υπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα, αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό). Οι αναλγητικές ιδιότητες του βοτάνου είχε ειπωθεί πρώτα ότι οφείλονταν στις ουσίες hypericin, pseudohypericin και στα φλαβονοειδή, αλλά σύμφωνα με πρόσφατες φαρμακολογικές και κλινικές μελέτες τα αποτελέσματα επικεντρώνονται σε μια κυρίως δραστική ουσία του, τη hyperforin. Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται κυρίως σε νευραλγίες και τραυματισμούς νεύρων και γενικά συμπτωματολογία που ξεκινά από τραυματισμούς νεύρων, όπως απώλεια μαλλιών, κατάθλιψη και νευραλγία.

Το συγκεκριμένο φυτό κατά την περίοδο της ωρίμανσής του στους ορεινούς - κυρίως - όγκους μαζεύεται από τους παραγωγούς και με τη φυσική μέθοδο της ζύμωσης παρασκευάζεται το σπαθόλαδο, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών ή άλλων ουσιών.

Το λάδι με το οποίο γίνεται η μείξη πρέπει να είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και όσο διαρκεί η έκθεσή του στο ήλιο να μην ανεβάσει την οξύτητά του, αλλά κυρίως να αποκτήσει ένα ιδιαίτερα βαθύ κόκκινο χρώμα.

Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φυτικά και φυσικά προϊόντα που υποβοηθούν την υγεία του ανθρώπου. Ισχιαλγίες, πληγές, εγκαύματα, μώλωπες, στομαχικές διαταραχές, γαστρεντερίτιδες, ελαφράς μορφής έλκη, στομαχόπονοι, πόνοι των αρθρώσεων, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές και πολλές ακόμη ιδιότητες το κατατάσσουν μεταξύ των πιο ωφέλιμων για τον άνθρωπο βοτανολογικών σκευασμάτων.

Επίσης, με το σπαθόλαδο γίνονται επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονά ή μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με διαποτισμένη γάζα.

Επίσης, είναι ιδανικό για κάθε θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ - μπορεί να εμπλουτισθεί με αιθέρια έλαια ανάλογα. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πόσιμο, καθώς συνιστάται ιδιαιτέρως για τις κολίτιδες, την επώδυνη πέψη και τις ξινίλες του στομάχου.

“Κατ' αρχάς, το σπαθόχορτο το μαζεύουμε τον Μάιο και στις αρχές Ιουνίου σε παραθαλάσσιες περιοχές και όσο περνάει ο καιρός - μέχρι και το τέλος Ιουλίου - το βρίσκουμε στα ορεινά μέρη της Ελλάδας. Μαζεύουμε τα άνθη του και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο, ενώ το 'μυστικό' σε αυτή την περίπτωση είναι να βάλουμε ένα πολύ καλό ελαιόλαδο. Συνήθως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα ή αγουρέλαιο, που η οξύτητά του είναι κοντά στο 0% είναι το καλύτερο λάδι που μπορούμε να βάλουμε” αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο βοτανολόγος Αλκιβιάδης Γρηγοριάδης.

“Κατόπιν - προσθέτει - το βάζουμε στον ήλιο και μέσα σε περίπου 40 ημέρες γίνεται το σπαθόλαδο. Καλό είναι, τα πρώτα εικοσιτετράωρα να μην το βγάλουμε κατευθείαν στον ήλιο, αλλά να το έχουμε σε φωτεινό μέρος. Τονίζω ότι όλο το μυστικό είναι στο ελαιόλαδο. Υπάρχουν πολλά σπαθόλαδα, κυρίως αυτά που έρχονται από το εξωτερικό, αλλά αυτά είναι με σπορέλαια που κάθε άλλο παρά έντονο κόκκινο χρώμα έχουν. Φυσικά, ένας που γνωρίζει από σπαθόλαδα, το αντιλαμβάνεται εύκολα αποκλειστικά από το χρώμα, γιατί αν δεν είναι καλό το ελαιόλαδο, αυτό γίνεται καφέ. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, γιατί αν το πάρουν σε πλαστικό μπουκαλάκι, είναι επικίνδυνο, αφού το σπαθόλαδο έχει την ιδιότητα να τραβάει όλα τα χημικά του πλαστικού μπουκαλιού”.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιότητες του σπαθόλαδου, ο κ. Γρηγοριάδησς επισημαίνει πως "αποτελεί μιας πρώτης τάξης αντισηπτικό και επουλωτικό, ενώ βοηθά στις παλινδρομήσεις και στο έλκος στομάχου". Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, αν προστεθεί σε κεραλοιφή, τότε γίνεται πολύ αποτελεσματικό και στις κατακλύσεις.

"Τα αποτελέσματα είναι γνωστά από τα παλιά χρόνια, αφού οι πολεμιστές τα χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια των πολέμων. Το ευχάριστο είναι ότι γίνεται αποδεκτό σε μεγάλο βαθμό ακόμη και από την ιατρική κοινωνία” επισημαίνει.

Το σπαθόλαδο κρατάει περίπου δύο χρόνια από τη στιγμή που θα παραχθεί, ενώ το καλύτερο είναι να καταναλωθεί μέσα σε έναν χρόνο. “Καλό είναι να καταναλώνετε σύντομα και να μην το κρατάμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σήμερα, ο κόσμος έχει στραφεί προς τα βότανα και τα προϊόντα προς αυτή την κατεύθυνση. Και δεν είναι τυχαία, αφού βλέπει ότι δίνει λύσεις στα προβλήματά του. Ακόμη και στα μικρά παιδιά, σε περιπτώσεις συγκάματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση μιας κρέμας, ενώ βοηθάει και η καθημερινή επάλειψη στο πρόσωπο για να κερδίζει κάποιος χρόνια νεότητας!" αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγοριάδης συνιστώντας μας να καταναλώνουμε μια κουταλιά σπαθόλαδο το πρωί.

Πηγή :kerdos.gr
 
Όχι καμμία σχέση Βασίλη (εκτός από το κίτρινο χρώμα). Το ένα (υπερικό η σπαθόχορτο η βάλσαμο) ανήκει στην οικογένεια των κλουσιοειδών στα τεϊώδη, ενώ ο ασπάλαθος (η σπαλάθρι) έχει αγκάθια και ανήκει στην οικογένεια των χεδρωπών, στα ψυχανθή.
 
Eγώ αγόρασα σε ένα πρόσφατο ταξίδι στη Βυτίνα.. Από την πλατεία. 9 ευρώ τα 100 ml .
 
Εγώ το βρήκα στα καταστήματα του e-bloko από παραγωγούς, με παραγγελία μέσω ίντερνετ ή και απευθείας στο κατάστημα (θα βρείτε διεύθυνση από το ίντερνετ) και σε μορφή κεραλοιφής και σε λάδι.
 
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον άρθρο σου Νίκο!
Αγοράζω σπαθόλαδο (συνήθως από την Μυτιλήνη) και φτιάχνω με αυτό κηραλοιφή
(1 κουταλιά γνήσιο μελισσοκέρι, 3 κουτ. σπαθόλαδο και 2 κουτ ελαιόλαδο).
Οι φίλες μου (την κάνω δώρο) κι εγώ την βρίσκουμε πραγματικά μαγική, αφού επουλώνει γρήγορα πληγές-εγκαύματα, είναι επίσης θαυματουργή για ξηροδερμία κτλ.

tinypic-no-longer-available.jpg
 
Εγω παλι που εφτιαξα σπαθολαδο (φτιαχνω καθε χρονο για τα παιδια) στα πουλια πως μπορω να δινω;να φτιαχνω αυγοτροφη κ να βαζω μεσα;
 
εδώ και μερικούς μήνες ταλαιπωρούμε λίγο με το αριστερό μου χέρι στο σημείο του αγκώνα. κάποιος μυς ίσως... Τενοντίτιδα... Δεν ξέρω. Πήγα έκανα εξέταση στο νοσοκομείο πριν 20 μέρες... μου έβγαλαν ακτινογραφία, αλλά όλα πεντακάθαρα! Οι γιατροί μου είπαν ότι δεν βλέπουν απολύτως τίποτα και το ότι δουλεύω πολύ κατσαβίδι με το αριστερό χέρι έχω το όλο θέμα!

τυχαία λοιπόν εχτές Σάββατο που κατέβηκα στο κέντρο για κάποια βότανα που ήθελα για το βραστάρι μου (πίνω πολύ... αφέψημα καθημερινά...) πήρα το θάρρος και ανάφερα το πρόβλημα μου στον μαγαζάτορα εκεί ! το πρώτο πράμα που μου είπε... Σπαθόλαδο! Όσοι το δοκίμασαν έμεινα ευχαριστημένοι σύμφωνα με τα λεγόμενα του. Μάρτυρας και μια κυρία που εκείνη την ώρα επέλεγε τα δικά της βότανα! ταλαιπωρούνταν στον ώμο, και μετά από τακτικές επαλείψεις με Σπαθόλαδο πέρασαν όλα!

. Για να δούμε και στην δική μου περίπτωση τη θα κάνει! αν και μεταξύ μας... Δεν νομίζω να μου κάνει τίποτα, μιας και εγώ χωρίς... κατσαβίδι δεν μπορώ ! :D

πάω στο εργαστήριο για συνέχεια στα μαστορέματα... :D


διακρίνετε χαμηλά το μπουκαλάκι Σπαθόλαδο με κόστος 4 ευρώ !

hrbs.webp
 
Back
Top