Γενικά Σπαστικό τίκ, ή κάτι άλλο;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης mlt
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

mlt

PB Member
Εγγραφή
20 Μαϊ 2008
Μηνύματα
410
Πόλη
Βόλος
Την Παρασκευή, μου έκαναν δώρο ένα παπαγαλάκι αρσενικό, το μόνο που υπήρχε στην εδώ αγορά, σε κάπως καλή κατάσταση, και ηλικίας άνω του ενός έτους, όπως το είχα ζητήσει, με σκοπό να το ζευγαρώσω με την "ζωντοχήρα" Τζιτζίκα.
Φυσικά από εκείνη την ημέρα περνάω αρκετή ώρα παρατηρώντας το από απόσταση 2 μέτρων.
Σε όλα φαίνεται φυσιολογικό εκτός από το συνεχόμενο τρεμούλιασμα (όχι φτερούγισμα) των φτερών του, σαν να πρόκειται για κάποιο σπαστικό τίκ.
Υπάρχει περίπτωση να είναι πράγματι κάποιο σπαστικό τίκ, ή μήπως φοβάται ακόμη μέσα στο καινούργιο του περιβάλλον;
 
Αυτό το έχω παρατηρήσει στα δικά μου και σε άλλα πουλιά όταν φοβούνται αλλά και όταν μόλις έχουν περάσει ένα έντονο συναίσθημα όπως φόβος, πόνος, άγχος ή θυμός.
 
Μιλτιάδη φαντάζομαι θα τήρησες την καραντίνα ε; Κοίταξες μήπως έχει ψείρες;
Σε παλιότερο πόστ είχα αναφέρει την περίπτωση ενος δικού μου πουλιού που έκανε χορευτικές κινησεις με τα πόδια του. Αν και με την πρώτη ματια δεν φαινόταν κάτι, οταν εψαξα τα πόδια του βρήκα κατι σαν δερματικό έκζεμα. Αν δεις οτι το τρεμούλιασμα επιμένει και δεν προέρχεται απο ψυχολογικούς παραγοντες και αποκλεισεις και τις ψείρες, πιασε το πουλί και έλεγξε το προσεκτικά. Ισως κατι το ενοχλει...
 
Μιλτιάδη φαντάζομαι θα τήρησες την καραντίνα ε;ι...
☹Όχι Georgina
Μου το φέρανε Παρασκευή 14/8, οπότε δεν υπήρχε ούτε χρόνος, ούτε και δυνατότητα αγοράς κλουβιού για την καραντίνα. Το έβαλα αναγκαστικά κατ' ευθείαν στο κλουβί με την Τζιτζίκα που είναι πολύ μεγάλο, οπότε είναι αδύνατον να το πιάσω τώρα. Πρέπει να το κυνηγάω με τις ώρες, θα το τρομάξω και θα τρομάξω και την Τζιτζίκα.
Αυτό που μάλλον πρέπει να προσθέσω είναι ότι όταν τρεμουλιάζει βρίσκεται στην πλευρά του κλουβιού που είναι προς το μέρος μου και με κοιτάζει συνεχώς.
Ίσως να είναι πράγματι από φόβο.
Ζούσε σε ένα κλουβί, στο εσωτερικό του καταστήματος, όπου όλα τα υπόλοιπα παπαγαλάκια ήταν αρσενικά και μικρής ηλικίας.
Σήμερα ζεί στην βεράντα μου, 1,5 μ. Πάνω από το πεζοδρόμιο, όπου η κίνηση είναι αρκετή και με μία θηλυκή τουλάχιστον ενός έτους μεγαλύτερή του.
Πριν λίγο βγήκα πάλι στην βεράντα. Ήταν κοντά στην Τζιτζίκα που είναι ήρεμη μαζί του και πίσω από αυτήν. Δεν έτρεμε.
Μάλλον θα πρέπει να το παρατηρήσω κριμένος, χωρίς να με βλέπει.
 
Μιλτιάδη, προκειμένου να προσπεράσεις το μέτρο της καραντίνας καλύτερα είναι να πάρεις ένα πολύ μικρό κλουβάκι των 10 ευρώ και να την εφαρμόσεις, αλλιώς μπορεί η θηλυκιά σου να έχει να αντιμετωπίσει συνέπειες.
 
Παιδιά, δεν ξέρω πως τα καταφέρνετε εσείς, αλλά για εμένα είναι πολύ δύσκολο να πιάσω ένα πουλί, μέσα σε ένα κλουβί 60x50x50.
Έχω γδάρει τα χέρια μου, και είναι γεμάτα γρατσουνιές από κάποιες προσπάθειές μου, να μετακινήσω απλά τις πατήθρες, ή να κρεμάσω κάποιο παιχνίδι.
Το πορτάκι του κλουβιού, είναι πολύ μικρό και μόλις και μετά βίας χωράει το χέρι μου.
Σκεφτείτε, ότι για να πιάσω τον Τζίτζι, που μόλις και μετά βίας φτερούγιζε και μετακινούταν μέσα στο κλουβί, είδα και έπαθα στην κυριολεξία.
15 ημέρες τώρα και οι γρατσουνιές δεν έχουν κλείσει.

Σας αγαπάω όλους, αλλά κάποιες φορές "φοβάμαι" να γράψω κάτι, να ρωτήσω κάτι, γιατί συνήθως δεν "στέκεσται" στο θέμα της ερώτησης και το επεικτείνεται αλλού, από καλή πρόθεση βεβαίως.
Όμως κατά κάποιον τρόπο, αυτό με στενοχωρεί.
Είμαι πάνω από χρόνο στο φόρουμ οπότε και σίγουρα γνωρίζω τα πρέπει και τα μη.
Άλλωστε δεν είμαι και τόσο πεπεισμένος για το θέμα της καραντίνας, θέμα που το γνωρίζουμε μόνον όσοι είμαστε μέλη εδώ. Δεν το θεωρώ πανάκεια. Κάποιοι άλλοι που δεν το γνωρίζουν, έχουν υγιεί ζευγάρια και χωρίς καραντίνα.
Εμείς βέβαια τα μέλη, δεν το ριψοκινδυνεύουμε για τα πουλιά μας, αλλά κάποιες φορές συμβαίνει να μην μπορούμε να το αποφύγουμε.
 
Επομένως δεν έχεις πειστεί για τα θετικά της καραντίνας. Το θέμα είναι οτι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν αποκλείεται το καινούριο πουλί να είναι άρρωστο. Προσωπικά μου φαίνεται φυσιολογική η συμπεριφορά του έτσι όπως την περιγράφεις αλλά δεν θα το διακινδύνευα να βάλω το καινούριο πουλί στον ίδιο χώρο με τα άλλα. Άλλωστε τί είναι ένας μήνας απομόνωσης μπροστά στην πιθανότητα να είναι πράγματι άρρωστο το πουλί;

Τέλος πάντων, έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την καραντίνα και σε άλλα θέματα. Δεν θα το συνεχίσω άλλο εδώ αυτο το θέμα.

Πάντως όσον αφορά το θέμα σου αν ανησυχείς για το πουλάκι μπορείς να ζητήσεις και τη γνώμη κάποιου πτηνιάτρου για να είσαι περισσότερο σίγουρος.


Επίσης ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος να πιάσεις το πουλί είναι να χρησιμοποιήσεις μιά πετσέτα κουζίνας με την οποία θα καλύψεις το χέρι σου. Έτσι δεν θα φοβάσαι τα δαγκώματα.
 
Επίσης ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος να πιάσεις το πουλί είναι να χρησιμοποιήσεις μιά πετσέτα κουζίνας με την οποία θα καλύψεις το χέρι σου. Έτσι δεν θα φοβάσαι τα δαγκώματα.
Τα δαγκώματα;
Προς θεού, από ένα τόσο δα πουλάκι;
Τα γρατσουνίσματα από το πορτάκι φοβάμαι, που δεν κλείνουν εύκολα-σε αυτή την ηλικία, όλο και κάποιο σάκχαρο κυκλοφορεί-διότι το χέρι μου μόνον γυμνό, χωρίς καν μακρυμάνικο πουκάμισο, χωράει.
Τέλος πάντων θα το παρακολουθήσω 2-3 ημέρες ακόμη και χωρίς να με βλέπει, οπότε και θα βγάλω μάλλον κάποιο συμπέρασμα.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας
 
Μιλτιάδη μου συγνώμη αν καμιά ξεφευγουμε απο το θέμα, απλά καμια φορά πίσω απο απλά φαινομενικά πράγματα, μπορεί να κρύβεται κατι πιο βαθυ και ουσιαστικό. Σημασια εχει οτι παντα έχουμε σαν γνωμονά μας την αγάπη και το ενδιαφέρον μας για τα πουλιά.

Να, για παράδειγμα διάβαζα στο πόστ οτι σου φαίνεται δυσκολο να πιάσεις ενα πουλάκι σε μια μεγάλη κλουβα, και φυσικά εχεις απόλυτο δίκαιο. Απλά σκεφτόμουν, αν και δεν το ευχομαι, αν τελικά το πουλάκι έχει (υποθετικά πάντα) κατι σοβαρο και χρειάζεται να το πιάνεις καθημερινά για να του εφαρμόζεις τοπική θεραπεία, τι θα κάνεις;Φαντασου ποσο δυσκολο θα γινει αν αρρωστήσουν 2-3 πουλιά...☹
Καταλαβαινω και την δική σου κατασταση, αλλα είναι ενας απο τους λόγους που προτείνουμε την αγορά ενος μικρου κλουβιου- νοσοκομείου για τετοιες περιπτώσεις.
Και πάλι με συγχωρεις αν σε στεναχωρησα! Ευχομαι το πουλάκι σου να μην εχει κατι σοβαρό! Θα χαρουμε να μας ενημερώνεις για την πορεία της σχέσης του με την Τζιτζικα!
 
Οι σχέσεις του με την Τζιτζίκα είναι ήρεμες έως αδιάφορες θα έλεγα (4 ημέρες μόνον είναι μαζί). Κάθονται κοντά το ένα με το άλλο, χωρίς όμως "αγάπες" αλλά ούτε και "έχθρες"

Αναγκάστηκα να βάλω στο κλουβί ένα μικρό μπολάκι με σποράκια επειδή για 2 ημέρες δεν έτρωγε από τις εξωτερικές ταΐστρες. Ή δεν καταλάβαινε ότι εκεί ήταν η τροφή του, ή τις φοβότανε. Κάποιες φορές τις πλησίαζε, τις κοίταζε, αλλά αμέσως απομακρυνόταν, αν και έβλεπε την Τζιτζίκα να τρώει από αυτές.

Μία από αυτές τις ημέρες, θα προσπαθήσω να το πιάσω, θα το βάλω στο κουτάκι και θα το πάω όχι στον πτηνίατρο αλλά στο κατάστημα από όπου το πήραμε. Νομίζω ότι ο ιδιοκτήτης του έχει την υποχρέωση να με διαβεβαιώσει αν το πουλάκι είναι υγιές ή όχι και να αναλάβει τις ευθύνες σε περίπτωση λάθους του. Άλλωστε και η φίλη μου, αλλά και εγώ είμαστε τουλάχιστον 2 χρόνια πελάτες του και τα 5 από τα έξη παπαγαλάκια μου από αυτόν τα πήραμε.
Η φίλη μου σε αυτόν πηγαίνει το καναρίνι της, για να του κόψει τα νύχια του και για να το ψεκάσει για τις ψείρες.
Αν το παπαγαλάκι είναι εντάξει, θα πάρω και ένα μικρό κλουβάκι, διαφορετικά θα απαιτήσω επιστροφή χρημάτων.
 
Αυτο το τρεμουλιασμα που αναφερεις, το κανει και το δικο μου...
Εγω το πηρα χτες και φανταζομαι οτι εκει οφειλεται αυτο το γεγονος... ειναι απο το στρες που προκαλει η αλλαγη περιβαλλοντος... (ελπιζω!)
 
Ναί, σιγά μην ξέρει ο έμπορας απο αρρώστιες πουλιών! Άσε που μπορεί να είναι άρρωστο χωρίς να φαίνονται άλλα συμπτώματα. Και εννοείται οτι θα σε διαβεβαιώσει οτι το πουλί είναι μιά χαρά για να σε πείσει να πάρεις και το κλουβί. Άλλωστε και εσύ ξέρεις οτι όταν ένα πουλί φαίνεται άρρωστο τότε είναι σοβαρά τα πράγματα.

Πάντως εγώ θα σου πρότεινα ακόμα και αν είναι άρρωστο το πουλί να το κρατήσεις. Είναι κρίμα να το επιστρέψεις γιατί έτσι το καταδικάζεις. Πάρε το μικρό κλουβάκι ούτως ή άλλως και για σιγουριά, για να μην σου αρρωστήσει και το άλλο, εφάρμοσε την καραντίνα.
 
Πάντως εγώ θα σου πρότεινα ακόμα και αν είναι άρρωστο το πουλί να το κρατήσεις. Είναι κρίμα να το επιστρέψεις γιατί έτσι το καταδικάζεις. Πάρε το μικρό κλουβάκι ούτως ή άλλως και για σιγουριά, για να μην σου αρρωστήσει και το άλλο, εφάρμοσε την καραντίνα.

Μαρια εσυ το βλεπεις ετσι αλλα ειναι λαθος. Εγω αγορασα απο ενα πετ σοπ την snowpearl(cockatiel)Εμαθα οτι ειναι αρρωστη και δεν την γυρισα πισω. Τωρα το μετανιωνω γιατι το αγχος του να εχεις ενα αρρωστο πουλι ειναι πολυ μεγαλο για να μην κολλησουν και τα αλλα. Εγω απο εδω και περα αν παιρνω καποιο πουλι αρρωστο θα το γυρναω αμεσως πισω.

Θα μου πεις οτι κι εσυ τωρα εχεις ενα μπατζι με scally face αλλα αυτο ειναι μια πολυ ελαφρεια ασθενεια που αν το αντιμετωπισεις εγκαιρα δεν εχεις κανενα απολυτως προβλημα.
 
Σήμερα η συχνότητα του τρεμουλιάσματος έχει μειωθεί.
Το παπαγαλάκι που το ονόμασα Γκρίτζι, είναι σήμερα πολύ ενεργό, πηδάει συνεχώς από πατήθρα σε πατήθρα, τρώει αρκετά και άρχισαν με την Τζιτζίκα τις πρώτες επαφές. Το είδα να την ταΐζει και άκουσα επιτέλους και την φωνή του. Τα πάει μιά χαρά με το τζιτζίρισμα.
Η ευκινησία του και ο σωματότυπός του θυμίζουν Τιραμόλα. Πράγματι μοιάζει να είναι και αυτό "εφταμηνίτικο" (μικρότερο σε όγκο από τα άλλα)
Και μόνον η σκέψη ότι μπορεί να εξελιχθεί με τον καιρό, σαν τον Τιραμόλα, ως ένα άλλο δηλαδή αεικίνητο "διαβολάκι" με αποτρέπει από το ενδεχόμενο να το επιστρέψω.

Πάντως, επειδή η είσοδός του την προηγούμενη Παρασκευή στο νέο του κλουβί, ήταν επεισοδιακή, έτρεμε και ανοιγόκλεινε το ράμφος του για περίπου 2 ώρες έως ότου ηρεμήσει και μέχρι εχθές φαινότανε υποτονικό, γι'αυτό και θέλω να πιστεύω ότι και το τρεμούλιασμα των πτερών του είναι από στρές και φόβο.
Επίσης, πριν μου το χαρίσουν, το είχα παρατηρήσει την Τετάρτη και την Πέμπτη, μέσα στο κλουβί του pet shop. Εκεί φαινότανε μιά χαρά, δεν τρεμούλιαζε και ήταν το πιο ζωηρό και το πιο "ερωτιάρικο" από τα άλλα.
 
Back
Top