Διατροφή Σπόροι ή pellets ως διατροφή στα καναρίνια;

GreekMan72

PB Known Member
Εγγραφή
8 Δεκ 2017
Μηνύματα
2.149
Πόλη
Ραφήνα
Καλησπέρα σας φίλοι μου,

Έχω διαβάσει αρκετά σχετικά θέματα εδώ στο PetBirds καθώς και διάφορα άρθρα πάνω στο μειονεκτήματα & πλεονεκτήματα του ενός ή του άλλου είδους διατροφής. Μια πολύ καλή ανάλυση σχετική με τα pellets μπορεί να βρεθεί εδώ.

Σκέφτομαι καιρό να δοκιμάσω αυτή την διατροφική αλλαγή στα καναρίνια μου. Προφανώς με τον τρόπο που προτείνεται στο ανάλογο άρθρο παρουσίασης των pellets που σκέφτομαι να πάρω.

Λόγοι για να το κάνει κάνεις είναι, για άλλους η οικονομία, για άλλους ο χρόνος, για άλλους η αντοχή τους σε υγρασία κλπ, για άλλους η θρεπτική πληρότητα που λέγεται ότι έχουν.

Λόγοι για να μην το κάνει;
Ακριβότερη τροφή σε σχέση με τους σπόρους(Όμως εδώ πρέπει να συνυπολογίσει κανείς τι πετάει από πλευράς σπόρων για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα. Έμενα μάλλον μου φαίνεται ότι, τελικά, η διαφορά θα είναι μικρή..)
Πρόβλημα στην προμήθεια με μη τακτικούς χρόνους παράδοσης από τους προμηθευτές λόγο χαμηλής ζήτησης. Απαιτεί προγραμματισμό από την πλευρά μας για να μην.. Ξεμείνουμε.
Έκτος από την όποια λογική (?) επιφυλακτικότητα που υπάρχει σε σχέση με καθετί "νέο" (you can't teach an old dog new tricks λέει μια παροιμία).. Υπάρχει κάτι που τεκμηριωμένα, θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα είτε στην υγειά είτε στην συμπεριφορά του πουλιού;
Άλλοι λόγοι που σίγουρα μου διαφεύγουν;

Προσωπικά μιλώντας ο λόγος που με οδηγεί στο να το σκέφτομαι είναι η θρεπτική αξία τους, εφόσον οι "κατασκευαστές" διατείνονται ότι είναι μια άκρως περιεκτική και πλήρη σε θρεπτικά στοιχεία διατροφή.

Θα ήταν ενδιαφέρον να συγκεντρώσουμε τις απόψεις μας επί του θέματος τώρα που έχει αρχίσει σιγά σιγά να βρίσκει όλο και περισσότερους "οπαδούς" η διατροφή με Pellets.

Αρχίζω παραθέτοντας την δικιά μου άποψη που είναι ότι, ναι, θα τα δοκιμάσω..

Εσείς;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Δοκίμασε για να έχεις κι' εσύ άμεση άποψη, του γεγονότος οτι τα πουλιά που σε όλη τους την ζωή μέχρι σήμερα καταναλώνουν σπόρους, αρνούνται ακόμα και να δοκιμάσουν τα πέλετς.
 
Και εγώ είμαι της άποψης των σπόρων. Με άλλη όρεξη τρώνε ένα σπόρο τα πουλιά (του μείγματος ή έξτρα) και με άλλη θα φάνε τις μονότονες κροκέτες για την υπόλοιπη ζωή τους. Εξάλλου, πιστεύω πως εάν παρέχεις ένα καλό ισορροπημένο μείγμα σε συνδιασμο με φρούτα, λαχανικά και βότανα, τα pellets αρχίζουν να φαίνονται ασήμαντα. Τόσο σε εμάς όσο και στα ίδια τα πουλιά.
 
Παραθέτω τις παρακατω θέσεις μου, όχι με σκοπό να αμφισβητήσω τις δικές σας ούτε σαν προσωπική αντιπαράθεση εννοείται. Σκοπός μου είναι μόνο να αναπτυχθεί λίγο παραπάνω η κουβέντα μέσο επιχειρημάτων. Κάνω λίγο τον δικηγόρο του διαβόλου που λέμε:)

τα πουλιά που σε όλη τους την ζωή μέχρι σήμερα καταναλώνουν σπόρους, αρνούνται ακόμα και να δοκιμάσουν τα πέλετς
Πάνω σε αυτό διάβασα ότι ο καλύτερος τρόπος για να περάσει κάνεις στα pellets είναι ξεκινώντας το ως πρώτη διατροφή στα νεαρά πουλάκια. Εσείς κύριε Μάκη να υποθέσω ότι μιλάτε από προσωπική εμπειρια;

θα φάνε τις μονότονες κροκέτες για την υπόλοιπη ζωή τους
Μήπως αυτό είναι πλάνη, κάτω από την λογική ότι κάποιος που χρησιμοποιεί για πολλούς μήνες τους ίδιους σπόρους δεν διατηρεί την ίδια μονοτονία; Τα σκυλιά και οι γάτες δεν ζουν μια χαρά έτσι για πάρα πολλά χρονιά;

προσωπικά μου κάνει η θρεπτική αξία τους marketing των εταιρειών
Φίλε Σταμάτη, δεν αμφιβάλλω ότι πίσω από όλα αυτά πάντα μπορεί να κρύβονται και λόγοι marketing (πίσω από το καθετί άλλωστε), όμως στην Ευρώπη είναι δημοφιλής διατροφή εδώ και χρόνια.. Εαν τελικά ήταν άπατη, δεν θα είχε βγει μια έρευνα ή κάτι που να το αμφισβητεί;
Μήπως δαιμονοποιούμε το οτιδήποτε καινούργιο κάτω από τον φόβο της αλλαγής;
 
Εαν η αποδοχη και η μεταβαση ηταν ευκολη, τοτε με σιγουρια θα πηγαινα και εγω στην "σιγουρια" της θρεπτικης αξιας των πελλετς. ετσι κι αλλιως το κανουμε τοσα χρονια με τα τετραποδα μας, οσοι θελουμε μια σιγουρη ισορροπημένη διατροφη για τα τετραποδα μας, τους αγοραζουμε κροκετες.
 
Μήπως αυτό είναι πλάνη, κάτω από την λογική ότι κάποιος που χρησιμοποιεί για πολλούς μήνες τους ίδιους σπόρους δεν διατηρεί την ίδια μονοτονία; Τα σκυλιά και οι γάτες δεν ζουν μια χαρά έτσι για πάρα
Ίσως ναι, ίσως και όχι. Υποστηρίζω το όχι και εξηγώ αμέσως το γιατί. Θα φέρω ως παράδειγμα τον σπόρο κια. Όλοι μας θα έχουμε προσέξει με τι βουλιμία πέφτουν τα καναρίνια μας πάνω του με το που τον τοποθετούμε στο κλουβί. Αν για όλη την υπόλοιπη ζωή τους έτρωγαν μόνο αυτό τον σπόρο, θα συνέχιζαν να των καταναλώνουν με την ίδια όρεξη; Φυσικά και όχι! Όπως εμείς δεν μπορούμε να τρώμε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα έτσι δεν μπορούν και αυτά, αναγκαστικά θα τον τρώνε για να επιζήσουν. Είναι το ίδιο να τρώνε τα θρεπτικά συστατικά κάθε μέρα από τα pellets, από το ότι θα έτρωγαν τα διάφορα φρουρά, λαχανικά και βότανα που θα τους προσφεραμε εμείς;
Όσο για τα σκυλιά και τι γάτες τόσο χρόνια έχουν επιζήσει από το κρέας και μόνο. Όχι από κροκέτες!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Οι παπαγάλοι τρώνε μια χαρά (αν μάθουν από μικρά τουλάχιστον) και σπόρους και πέλλετς (από τη μία ταΐστρα στην άλλη).
Κάτι αντίστοιχο δεν μπορεί να γίνει και για τα καναρίνια;
Εύλογη απορία :)
 
Όσο για τα σκυλιά και τι γάτες τόσο χρόνια έχουν επιζήσει από το κρέας και μόνο. Όχι από κροκέτες!

Ξέρω πολλούς φίλους που έχουν κατοικίδια που τρέφονται αποκλειστικά με κροκέτες και καθόλου έως σπάνια κρέας φίλε Γιάννη

Κάτι αντίστοιχο δεν μπορεί να γίνει και για τα καναρίνια;

Αυτό προτείνεται σαν μέθοδο του να περάσεις από την μια τροφή στην άλλη. Δεν ξέρω εάν ένα καναρίνι συνηθισμένο σε σπόρους θα πήγαινε ποτέ σε pellets εάν είχε την εναλλακτική των σπόρων. Παραδειγματίζομαι από τα καναρινιά μου. Εαν δεν τελειώσει το μείγμα διάφορων σπόρων που τους βάζω (κια, λιναροσπορο, νιζερ, καναβουρι κλπ) την βασική τους τροφή δεν την αγγίζουν καν..
 
Δεν ξέρω εάν ένα καναρίνι συνηθισμένο σε σπόρους θα πήγαινε ποτέ σε pellets εάν είχε την εναλλακτική των σπόρων
Μάλλον όχι. Παρότι μάλλον για τους παπαγάλους είναι πιο εύκολο να δοκιμάσουν πέλλετς, τα δικά μου που δεν ήταν μαθημενα από μωρά, δεν τα τρώνε εφόσον έχουν στη διάθεσή τους και σπορακια.

Είμαι κι εγώ της άποψης ότι από τη στιγμή που αποτελούν μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη διατροφή αξίζει να το δοκιμάσει κανείς. Ωστόσο διατηρώ τις επιφυλάξεις μου όταν πρόκειται για σίτιση αποκλειστικά με πελλετς.
Ο σκύλος μου τρέφεται όλα αυτά τα χρόνια αποκλειστικά με κροκετα (πέρα από τα έξτρα αυγά, φρούτα και λαχανικά) επειδή κτηνιατρος που εμπιστεύομαι απόλυτα με διαβεβαίωσε ότι είναι η καλύτερη λυση. Για τα πουλιά όμως δεν ξέρω. Μετά την αρνητική απάντηση του εκτροφέα, ο πτηνιατρος που επισκέφτηκα απάντησε επίσης αρνητικά χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να δίνονται λίγα πέλλετς κάποιες μέρες της εβδομάδας μάλλον ως λιχουδια παρά ως κυρίως γεύμα.
 
χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να δίνονται λίγα πέλλετς κάποιες μέρες της εβδομάδας μάλλον ως λιχουδια παρά ως κυρίως γεύμα.

Αυτό που μας μεταφέρεις είναι κάτι πολύ χρήσιμο Ζωή!👍
 
Ίσως ναι, ίσως και όχι. Υποστηρίζω το όχι και εξηγώ αμέσως το γιατί. Θα φέρω ως παράδειγμα τον σπόρο κια. Όλοι μας θα έχουμε προσέξει με τι βουλιμία πέφτουν τα καναρίνια μας πάνω του με το που τον τοποθετούμε στο κλουβί. Αν για όλη την υπόλοιπη ζωή τους έτρωγαν μόνο αυτό τον σπόρο, θα συνέχιζαν να των καταναλώνουν με την ίδια όρεξη; Φυσικά και όχι! Όπως εμείς δεν μπορούμε να τρώμε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα έτσι δεν μπορούν και αυτά, αναγκαστικά θα τον τρώνε για να επιζήσουν. Είναι το ίδιο να τρώνε τα θρεπτικά συστατικά κάθε μέρα από τα pellets, από το ότι θα έτρωγαν τα διάφορα φρουρά, λαχανικά και βότανα που θα τους προσφεραμε εμείς;
Όσο για τα σκυλιά και τι γάτες τόσο χρόνια έχουν επιζήσει από το κρέας και μόνο. Όχι από κροκέτες!

Παντως στα πελλετς δεν σου απαγορευει καποιος να βαλεις ξεχωριστα και φρουτα και λαχανικα, ισα ισα επιβαλλεται. Κακα τα ψεμματα, τα πελλετς σου δινουν την πιο ισορροπημενη διατροφη, γνωριζεις οτι μια ταιστρα εχει τοσο λιπος, τοσο πρωτεινη τοσα ιχνοστοιχεία κλπ. Απο την αλλη πλευρα υπαρχουν εδω και αιωνες οι σποροι, υπαρχουν ατομα που χρησιμοποιούν καθαριστες, κλλοι φυσανε να φυγουν οι φλυδες, στην ουσια οταν βαλεις μια ταιστρα σπορων, θα πεσουν με την πρωτη να βρουν τους σπορους που γουσταρουν, στο τελος ομως θα αναγκαστουν να φανε και τους σπορους που εχουν μεινει. Αρα δεν αλλαζει κατι, καθε μερα θα καταναλωνουν το ιδιο μειγμα σπορων, αρα δεν αλλαζει κατι, η θα καταναλωνουν τα πελλετς. Απο την στιγμη που ειναι κλεισμενα σε ενα κλουβι η σπορους δινεις η πελλετς το φαγητο τους θα ειναι μονοτονο.
Θα ηθελα να μαθω την λογικη σου πανω στα τετραποδα.
 
Παντως στα πελλετς δεν σου απαγορευει καποιος να βαλεις ξεχωριστα και φρουτα και λαχανικα, ισα ισα επιβαλλεται.

Αυτό το επιβεβαιώνω και εγώ με την σειρά μου. Παραθέτω quote από το άρθρο που επεσήμανα στο αρχικό μου post:
I feed pellets for the bulk of my bird's diet, but still supplement with fresh greens, some seeds, and egg food for variety.

Απο την στιγμη που ειναι κλεισμενα σε ενα κλουβι η σπορους δινεις η πελλετς το φαγητο τους θα ειναι μονοτονο.

Συμφωνώ!
 
Θα ηθελα να μαθω την λογικη σου πανω στα τετραποδα.
Τα σκυλιά και οι γάτες πριν τα κάνουμε εντατικά κατοικίδια μας τρέφονταν αποκλειστικά και μόνο με κρεατικά. Ίσως βλέπεται τις κροκέτες ως εύκολη λύση. Ο βιολογικός τους ρόλος στον πλανήτη είναι να είναι αρπακτικά. Αυτός είναι και ο λόγος που η φύση τα έχει εξοπλίσει με κυνοδοντες και τα σχετικά, για να κόβουν κρέας. Απλά, όσοι τα έχετε μόνο με κροκέτες για βασική τροφή, πολύ απλά τα έχετε σε ένα ψεύτικο κόσμο τον οποίο έχετε κατασκευάσει οι ίδιοι. Όσοι λένε ότι αν φάνε κόκαλα και τα σχετικά θα τα πονέσει η κοιλιά τους ή ότι κινδυνεύουν να πνίγουν και τα σχετικά είναι κουραφέξαλα και τίποτα περισσότερο. Εσείς αποφασίζετε. Θα σας παρακαλούσα όμως να μην ξαναγίνει κάτι παρόμοιο γιατί στο συγκεκριμένο θέμα μιλάμε για καναρινια και όχι για τετράποδα.
Η γνώμη σου για τους σπόρους είναι κατανοητή αλλά όχι και αποδεκτή. Ευχαριστώ...
 
Aπο τη στιγμή που εντομοφαγα γυρνανε σε σποροφαγα, πιστευω οτι εστω και με μικρο ή μεγαλο ζόρι θα γυρισει και το καναρινι σε pellets.

Προσωπικα θα το δοκιμαζα σε νεοσσους για μεγαλυτερη ευκολία δικη μου και μονο.
 
@Γιαννης17, Αγορινα στο λεω για να μην εκτεθεις παρα πανω, τα αρπακτικα δεν τρωνε κοκαλα, μεχρι και στην barf διατροφη, κρεας δινουν και λαχανικα οτι περιεχει η κροκετα δηλαδη, κοκαλα διναμε στα 80s και 90s.
 
Παιδιά ας το κρατήσουμε σε ήρεμους τόνους παρακαλώ πολύ!
Κάθε άποψη σεβαστή. Αυτό που κάνουμε είναι ανταλλαγή απόψεων για να βγει κάτι. Δεν υπαρχουν και δεν θα πρέπει να υπάρξουν προσωπικές αντιπαραθέσεις 🙂

Τωρα στο δια ταυτα..

Απλά, όσοι τα έχετε μόνο με κροκέτες για βασική τροφή, πολύ απλά τα έχετε σε ένα ψεύτικο κόσμο τον οποίο έχετε κατασκευάσει οι ίδιοι.

Το ίδιο δεν έχουμε κάνει με τα πτηνά μας κάλε μου φίλε Γιάννη; Ναι μεν είναι εξημερωμένα εδώ και αιώνες αλλά δεν παύει να είναι ο άνθρωπος αυτός ο οποίος με το Α ή Β τρόπο, θεμιτό ή αθέμιτο έχει, κατά κάποιο τρόπο, επέμβει στην φύση τους;
Δηλαδή όταν δίνουμε χρωστικές, πυρωτικά και διαφορα άλλα σκευάσματα στα καναρίνια δεν επεμβαίνουμε; Τα pellets θα μας πειράξουν;

Όσοι λένε ότι αν φάνε κόκαλα και τα σχετικά θα τα πονέσει η κοιλιά τους ή ότι κινδυνεύουν να πνίγουν και τα σχετικά είναι

Εδώ θα συμφωνήσω.. Είναι πάρα πολλές οι φορές που τα αποφάγια από ένα BBQ τα δίνω σε αδέσποτα.. Δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα.

Aπο τη στιγμή που εντομοφαγα γυρνανε σε σποροφαγα, πιστευω οτι εστω και με μικρο ή μεγαλο ζόρι θα γυρισει και το καναρινι σε pellets.

Έτσι νομίζω κι εγώ Αντώνη. Έχοντας πάντα σαν επικεφαλίδα την διατροφική πληρότητα!
 
τα αρπακτικα δεν τρωνε κοκαλα,
Ναι ότι πεις, ίσως και να γίνουν vegan όπου να νε.
Την άποψη μου εγώ την είπα. Από κει και πέρα δεν συνεχίζω άλλο την συζήτηση. Καλή συνέχεια!
 
Από κει και πέρα δεν συνεχίζω άλλο την συζήτηση. Καλή συνέχεια!

Kαλό θα ήταν να την επαναφέρουμε την κουβέντα στα πτηνά και ποιό συγκεκριμένα στην διατροφή τους 🙂 Και σε αυτό η συμμετοχή όσων περισσότερων φίλων γίνεται κρίνεται απαραίτητη Γιάννη😉

Εαν υπάρχουν θέσεις και απόψεις με άλλο αντικείμενο εκτός του συγκεκριμένου, μπορούν να γίνουν νέα θέματα για να τα αναπτύξουμε.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top