Διατροφή Σπόροι Chia στα πτηνά

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης MPARTSA
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

MPARTSA

PB Member
Εγγραφή
15 Απρ 2006
Μηνύματα
55
Πόλη
Κόρινθος
Ποια δοσολογία είναι κατάλληλη και ειδικά τώρα πάνω στην αναπαραγωγή και μπορεί να αντικαταστήσει τη σπιρουλίνα;
 
Φίλε μου Δημήτρη, έχω την εντύπωση πως o σπόρος Chia, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη σπιρουλίνα και λειτουργούν συμπληρωματικά.
 
Δημήτρη όσο και αν έψαξα δεν μπόρεσα να βρω πληροφορίες σχετικά με τη δοσολογία και τον τρόπο χορήγησης του Chia στα πουλιά. Νομίζω πως ούτως ή άλλως είναι δύσκολο να βρεθούν τέτοιου είδους πληροφορίες αφού το προϊόν διατίθεται ως σπόρος και όχι ως τυποποιημένο διατροφικό συμπλήρωμα με καθορισμένη δοσολογία. Επομένως είναι λίγο δύσκολο να απαντηθεί το ερώτημα, με ποιο τρόπο μπορεί να αντικατασταθεί το ένα από το άλλο. Υπάρχει ιδιαίτερος λόγος που θέλεις να αντικαταστήσεις τη σπιρουλίνα;

Εγώ προσωπικά δίνω και από τα δύο, χορηγώντας τη σπιρουλίνα μέσω της αβγοτροφής (σύμφωνα με τις οδηγίες του σκευάσματος) και το Chia μια φορά την εβδομάδα (1 κουταλάκι του γλυκού) σε ξεχωριστό σκεύος, προκειμένου να εκμεταλλευτώ κατά προσέγγιση τα πλεονεκτήματα και των δύο.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Θα γράψω κι εγώ το δικό μου τρόπο παροχής:

Τα χρησιμοποιώ όλα στην αυγοτροφή με τις εξής αναλογίες.

Σε ένα κιλό αυγοτροφής, 5 γρ σπιρουλινα και 100 γρ μειγμα σπόρων*

*Το μείγμα σπόρων είναι α) 3μέρη chia β) 1μέρος φόνιο γ) 1μέρος περίλλα δ) 1 μέρος pagima green.

H συνέχεια θα δείξει, μιας και είναι η πρώτη φορά, που κάνω προετοιμασία με τέτοια
αυγοτροφή. Ελπίζω βέβαια για το καλλύτερο.
 
Καλημέρα!

Σχετικά με τον τρόπο χορήγησης του σπόρου chia υπάρχει μια εταιρία στην Ελλάδα που κάνει διακίνηση. Παράλληλα δίνει και κάποιες οδηγίες για τον τρόπο. Επειδή όμως δεν πρόκειται να κάνω διαφήμιση της εν λόγω εταιρίας, όποιος ενδιαφέρεται ας μου το γνωστοποιήσει να του στείλω prive την σχετική ιστοσελίδα. :)
 
Noμίζω Μάκη μου ότι το φονιο χάνεται μέσα στην αυγοτροφη! Είναι τόσο πολύ μικρός σπόρος που καλύτερα είναι να το δίνεις μόνο του για να είσαι σίγουρος!

Πάντως θα πω κάτι που παρατήρησα εχθές! Είχα 2 αρσενικά που χωρίς προφανή λόγο ξαφνικά φούσκωσαν λίγο. Το ένα το έλεγξα και δεν μπόρεσα να δω τίποτα περίεργο! Έβαλα και στα 2 σε μια ταΐστρα μαζί Chia και phoniopaddy.

Σήμερα το μεσημερι που τα ξανακοιταξα και τα 2 πουλια ηταν απολυτως καλα! Μπορει να ειναι και συμπτωση αλλα ειναι καλο να βασιζομαστε στις φυσικες τροφες παρα στα φαρμακα!
 
Αυτό είναι σίγουρα όπως το λες Δημήτρη, (χάνεται) αλλά επειδή είναι σπόροι "άγνωστοι" ακόμη, φοβάμαι μήπως βρίσκοντας τους σε αφθονία τα πουλιά, περάσουν στην αντίθετη πλευρά της υπερκατανάλωσης.

Γι' αυτό για μένα έχει μεγάλη αξία αυτό που αναφέρεις παρακάτω σαν "εμπειρία".
 
Αγαπητέ Δημήτρη και λοιποί φίλοι,

Spirulina & Chia χορηγούνται παράλληλα χωρίς το ένα να αναιρεί την ανάγκη του άλλου. Έχω επισυνάψει πληροφορίες και συνιστώμενες δοσολογίες, ελπίζω να φανούν χρήσιμες.

Γιάννης.
 

Συνημμένα

Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος χορήγησης του Chia στα πουλιά;
  1. Στην αυγοτροφη ως συμπλήρωμα
  2. Στο μείγμα σπόρων
  3. Μεμονωμένα
Ταΐζουμε όλο το χρόνο ή σε κάποια περίοδο μόνο;
 
Θοδωρή μπορείς να το δώσεις και σκέτο, στο μείγμα σπόρων σου και στην αυγοτροφή αλλά όχι σε μεγάλη ποσότητα. 1-2 κουταλάκια του γλυκού είναι εντάξει πιστεύω. Μπορείς να τους τη δίνεις όλο τον χρόνο.
 
Θοδωρή, το χρησιμοποιώ κοντά στον χρόνο και η ποσότητα που βάζω είναι 1 κουταλάκι του γλυκού σε δικό του κουπάκι ανακατεμένο με Fionopaddy και Καμελίνα (όλο το χρόνο άφοβα), το αλλάζω κάθε 3 μέρες και μπορώ να σου πώ πως "πέφτουν με τα μούτρα" :)
 
Όσον αφορά την χρήση του πάντως, είναι σχεδόν απαγορευτική σε φωλιές και τάισμα μικρών. Υπάρχουν προβλήματα στο πρόλοβο περισσότερο. Στα ενήλικα δεν υπάρχει θέμα.

Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στις καρδερίνες για τα κοκκίδια. Οι εκτιμήσεις όμως μετά απο αρκετά χρόνια δείχνουν ότι εν τέλει δεν έχει κάποια ιδιαίτερη προσφορά.
 
Υπάρχουν προβλήματα στο πρόλοβο περισσότερο
Μάκη, τι είδους προβλήματα;

Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στις καρδερίνες για τα κοκκίδια
Νομίζω ότι κακώς επικρατεί η εντύπωση ότι ο Chia προσφέρει κάτι στη θεραπεία της κοκκιδίωσης. Προφανώς είχε γίνει σύγχυση (που παγιώθηκε) με το Foniopaddy, το οποίο μάλλον προσφέρει εξίσου τίποτα σε αυτό το πρόβλημα.
 
Μάκη, τι είδους προβλήματα;
Δεν φεύγει εύκολα το "ζελέ" απο τον πρόλοβο,ιδιαίτερα αν ταΐζεται επίμονα απο τους γονείς.

Νομίζω ότι κακώς επικρατεί η εντύπωση ότι ο Chia προσφέρει κάτι στη θεραπεία της κοκκιδίωσης. Προφανώς είχε γίνει σύγχυση (που παγιώθηκε) με το Foniopaddy, το οποίο μάλλον προσφέρει εξίσου τίποτα σε αυτό το πρόβλημα.
Πάντα το... ράδιο αρβύλα έχει φανατικούς θαυμαστές!
 
Tην chia την τρώνε... φανατικά τα δύο παροτλετάκια μου. Σε σημείο που ειλικρινά αν τους βγάλω όλο το βάζο δε θα μείνει ούτε σποράκι μέσα.

Και αυτό που έχω απορία είναι τόσο στην δοσολογία (που αναφέρθηκε στην συζήτηση χωρίς "τελική" απόφαση) όσο και σε κάτι περίεργο που κάνει η μικρή μου. Την βάζει στο νερό να "φουσκώσει" και να γίνει ζελέ και την τρώει μετά. Και φαίνεται να το απολαμβάνει πολύ. Τελευταία παρατηρώντας την άρχισε να κάνει το ίδιο και ο Ερνέστο.
 
Η δοσολογία και η "τελική" απόφαση καθορίζεται όπως και σε κάθε άλλο σπόρο από την θερμιδική αξία αυτών που προσφέρουμε σαν σύνολο. Επιμέρους συστατικά λαμβάνονται υπόψιν όταν αυτά μπορούν να γίνουν επικίνδυνα πχ σελήνιο.

Τώρα είναι κοσμοϊστορικά ασήμαντο το αν σε κάποιον που έπρεπε να βάλει ένα κουταλάκι του γλυκού,του πέσει ενάμιση. Επίσης είναι λογικά επαγόμενο πως αν κάποιος προσφέρει καθημερινά μια κουταλιά chia και αυτή καταναλώνεται, τότε το συνολικό πρόγραμμα διατροφής είναι υποβαθμισμένο και μονομερές.

Πιστεύω ότι τα περισσότερα πτηνά μουσκεύουν όλους τους σπόρους. Προσωπικά όταν για κάποιο λόγο προσφέρω ξαφνικά κλασική ποτίστρα η κατάσταση είναι απελπιστική.

Τέλος σχετικά με την υποσημείωση του άρθρου για την παροχή του σπόρου κατά την αναπαραγωγή. Δεν μιλώ με μεγάλη εμπειρία,ωστόσο, σε αυτήν την αναπαραγωγή δεν έλειψε ποτέ όχι μόνο η chia αλλά και άλλοι παρόμοιοι σπόροι (όπως βασιλικού) από τα κλουβιά μου. Έχασα μόνο ένα πουλάκι από γενετική ανωμαλία ενώ 17 άλλοι μεγάλωσαν κανονικά και μάλιστα κλάρωσαν νωρίς. Τα πουλιά όμως όταν είναι "μαθημένα" δεν δείχνουν αυτήν την μυθική προτίμηση σε αυτόν τον σπόρο όπως όταν τους τον παρέχουμε ξαφνικά "μια φορά τον χρόνο".

Σημειώνω λοιπόν ότι οποιοσδήποτε σπόρος η προτίμηση του οποίου παραγκωνίζει την προτίμηση στην αυγοτροφή, πρέπει να περιορίζεται.
 
Σημειώνω λοιπόν οτι οποιοσδήποτε σπόρος η προτίμηση του οποίου παραγκωνίζει την προτίμηση στην αυγοτροφή, πρέπει να περιορίζεται.
Γιατί πρέπει να γίνεται αυτό Δημήτρη;
 
Γιατί πρέπει να γίνεται αυτό Δημήτρη;
Γιατί στην αναπαραγωγή η αυγοτροφή είναι το βαρύ πυροβολικό και θέλουμε αυτή πρώτα να γεμίζει τα στομάχια και τους προλόβους και όχι τελευταία και καταϊδρωμένη.Αν ο συνδυασμός των λιπαρών σπόρων και η προτίμησή τους είναι έτσι ώστε να παρεμποδίζουν αυτό που θέλουμε να τους περάσουμε μέσω της αυγοτροφής,τότε πρέπει να προβληματιστούμε και να λάβουμε τα μέτρα μας.Αν η chia προκαλεί ένα αίσθημα κορεσμού επίσης.

Είναι ίσως σημαντικό να ειπωθεί οτι λίπος και λιπαροί σπόροι δεν σημαίνουν μόνο ενέργεια αλλά και απορρόφηση βιταμινών. Μεταξύ των ελαιούχων σπόρων υπάρχουν και καλοί και κακοί. Προσωπικά προσφέρω ανα είδος όσους περισσότερους μπορώ και σαν αλγεβριστής με αναλυτικές όμως βάσεις σε διαβεβαιώνω οτι μέσα απο την ποικιλία προκύπτει αναπόφευκτα το μέτρο.
 
Προσωπικά προσφέρω ανα είδος όσους περισσότερους μπορώ και σαν αλγεβριστής με αναλυτικές όμως βάσεις σε διαβεβαιώνω οτι μέσα απο την ποικιλία προκύπτει αναπόφευκτα το μέτρο.
Αυτό το γνωρίζω ( και ας μην είμαι αλγεβριστης ) και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου

Αυτό που δεν γνωρίζω απόλυτα είναι
αυτό που θέλουμε
αν τα " θέλουμε " τα δικά μας συμβαδίζουν με τα " θέλω " των πουλιών μας.Ακόμα και στα τέλη του 2018 στην συζήτηση περί "τροφής" των πουλιών υπάρχουν πολλές διαφωνίες (ως προς την ποσότητα, ποιότητα, την περίοδο, τους σπόρους κ. Α.)και το μόνο εφόδιο που έχουμε να λέμε ότι κάνουμε σωστά είναι η παρατήρηση,τα αποτελέσματα της αναπαραγωγής και η μακροζωία του πουλιού χωρίς και πάλι να είμαστε βέβαιοι ότι τα κάνουμε 100% σωστά για την υγεια τους.
 
Back
Top