Διατροφή Σπόροι Chia στα πτηνά

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης MPARTSA
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Ακόμα και στα τέλη του 2018 στην συζήτηση περί "τροφής" των πουλιών υπάρχουν πολλές διαφωνίες (ως προς την ποσότητα, ποιότητα, την περίοδο, τους σπόρους κ. Α.)

Αυτό συμβαίνει διότι οι βασικοί στόχοι του χομπιστα (υγεια, πετυχημένη αναπαραγωγή κτλ) είναι εφικτοι ακολουθώντας εντελώς βασικές πρακτικές.

Όλες οι υπέρ-αναλύσεις που γίνονται (και σωστές να είναι) αφορούν παραμέτρους που επηρεάζουν σε πολύ μικρο ποσοστό την έκβαση μιας βασικής χομπιστικης εκτροφής.
 
οι βασικοί στόχοι του χομπιστα (υγεια, πετυχημένη αναπαραγωγή κτλ) είναι εφικτοι ακολουθώντας εντελώς βασικές πρακτικές.
Πολύ κατανοητή η παράθεση και κυρίως ως προς τις προθέσεις της, φαντάζομαι όμως ότι κάπου μέσα στους βασικούς στόχους του χομπίστα βουλιάζει και η φράση "βασικά αποτελέσματα".
Διότι διαφορετικά γίνεται λόγος με σχετικούς όρους καλύπτοντας το απόλυτο, πχ υγεία και επιτυχημένη αναπαραγωγή.
Είναι αλήθεια, η θεωρία οδηγεί την παρατήρηση και σε αυτά τα πλαίσια ένα 20-30 % απωλειών (κανάρες, αυγά, νεοσσοί) είναι βασικό, δηλαδή φυσιολογικό. Και υπάρχουν και χειρότερα αφού είναι μόνο 20 γραμμάρια και απο χέρι σε χέρι δεν κοστίζει και τίποτα.
Συμφωνώ με την καθησυχαστική χροιά του μηνύματός σου, διαφωνώ όμως με τα σημαινόμενα.
 
Κοίτα, δεν είναι το ίδιο να έχεις 20% άσπορα (δηλαδή 1/5) με το να σου πεθαίνουν 1/5 κανάρες στην αναπαραγωγή ή να μην κλαρώνουν 1/5 μικρά.
Το πρώτο για μένα είναι φυσιολογικό και νομίζω είναι πολύ δύσκολο να διευκρινιστούν οι λόγοι που σε μια φωλιά με 5 αυγά το 1 θα είναι άσπορο.
Το δεύτερο σαφώς και δεν το συμπεριλαμβάνω στα ''βασικά'' αποτελέσματα και σίγουρα χρειάζεται ψάξιμο εαν συμβαίνει. Αν και πιστεύω ότι το πρόβλημα θα εντοπίζεται σε κάτι πολύ πιο σημαντικό και όχι π.χ στο εάν δίνουμε έξτρα σπόρους (μιας και το θέμα είναι για τους σπόρους chia).
 
Back
Top