Διατροφή Σταματάω τη βιταμίνη στο νεράκι αν του δώσω pellets με φρούτα;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Filiw
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Filiw

PB New Member
Εγγραφή
26 Σεπ 2019
Μηνύματα
185
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα ..Μια διευκρινιση θα ήθελα.. Κάθε εβδομάδα βάζω στον παπαγαλο μου(parrotlet) μια μέρα στο νεράκι του βιταμίνουλες..Κι αυτό γιατί δε του αρέσουν καθόλου τα λαχανικά και τα φρούτα όπως έχω αναφέρει και σε άλλο status μου..Και στην ουσία κάπως πρέπει να ενισχύσω τον οργανισμό του..Ήθελα να ρωτήσω επειδή έχω παραγγείλει pellets με φρούτα που λέει ότι περιέχει βιταμίνες , αμινοξέα κλπ.
Όταν του τα ξεκινησω..Πρέπει να σταματήσω τις βιταμίνες στο νεράκι που τις βάζω μια φορά την εβδομάδα για μια μέρα; ( Τις υπόλοιπες καθαρό νερό εννοειται).
Ή συνεχίζω να βάζω κι εκείνο κανονικά..
Επίσης τα πελετς τα βάζω σε ξεχωριστό δοχειακι και το αφήνω εκεί όπως τη τροφή για όλη τη εβδομάδα μεχρι να το ξανά ανανεώσω ή μόνο μια δυο μέρες; Πείτε μου αν ξέρετε γιατί δε γνωρίζω ούτε το έχω ξαναδωσει.
 
Τα pellets ειναι πληρης τροφη και πρεπει να ειναι συνεχεια μεσα , βαζε λιγοτερη ποσοτητα και αλλαζε τα πιο συχνα οχι καθε βδομαδα για λογους καθαριοτητας. Θα σταματησεις τους σπορους εντελως δηλαδη? Για τις βιταμινες δεν ξερω να σου απαντησω.
 
@HxC Ναι ναι εννοειται και τη τροφή την ανανεωνω μέσα στην εβδομάδα δύο -τρεις φορές σιγουρα..Πλένω και το δοχειακι..Ίσως δεν εκφραστηκα σωστα.
Όχι δε θα σταματήσω τους σπόρους γιατί του αρέσουν πολύ και είναι η βασική του τροφη ..Απλά σε ένα άλλο στάτους μου είχανε προτείνει άσχετα με τη βασική τροφή να του βάλω και pellets για να αναπληρώνουμε όσα φρούτα και λαχανικά δε τρώει.
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση:)
[automerge]1623403231[/automerge]
@Tony Forpus Ωραία.. Οπότε μάλλον δε θα τις βάζω..Αν δω ότι τα τρώει όντως φυσικά..Γιατί είναι και περίεργος.. Ευχαριστώ πολύ:)
 
Ειχα μια συζητηση πριν λιγες μερες με τον @Tony Forpus για τα zupreem naturals που δινω εγω αυτη τη στιγμη στα budgie μου. Μιας και εγω δεν διαβασα ποτε τα συστατικα τους(κακως) πηγα μονο βαση κριτικων στο internet. Μου εξηγησε οτι εχουν ζαχαρη και αλατι αυτα μεσα , εαν εχει εικονα για τα fruitblend να μας βοηθησει παρακαλουμε. Ξερω σιγουρα οτι εχουν χρωστικες μεσα τα συγκεκριμενα.
 
@HxC Δε το γνώριζα κι εγώ ..Είδα ότι προτείνονται όπως λέει και από κτηνιάτρους και λέω θα είναι απ' τα καλύτερα..
Σίγουρα το αλάτι και η ζάχαρη πρέπει να αποφεύγεται εντελώς..Υπάρχει κάτι άλλο πιο "αγνό" κάποιας άλλης εταιρείας; Ή πάνω κάτω όλες θα έχουν και χρωστικές κλπ..;
Μήπως να προτιμήσουμε τα άχρωμα πελετς; Αυτά εδώ έχω παραγγείλει αλλά μπορώ να το ακυρώσω αν βρω κάτι καλύτερο.
 

Συνημμένα

  • IMG_20210611_131024.webp
    IMG_20210611_131024.webp
    37 KB · Προβολές: 11
  • Like
Αντιδράσεις: HxC
@HxC έχουν ζάχαρη και αλάτι ε? Να πάρει...
@Filiw Αυτά που χρησιμοποιώ, με περιορισμένη επιτυχία παντα, είναι αυτά. Δεν έχω πια το κουτί, τα μετέφερα σε απλό δοχείο, αλλά έχω σημειώσει την διατροφική αξία που έγραφε:
πρωτεΐνες: 11-14%
λίπος: 6-8%
φυτ. ίνες: 3.5-5.5%
υγρασία: 12%
crude ash: 7%
Υποθέτω το υπόλοιπο ~50% είναι υδατάνθρακες/σακχαρα.
 
  • Χρήσιμο
Αντιδράσεις: Filiw
@Nausicaa protein 14%, fat content 8%, crude fibre 5.50%, crude ash 7%, calcium 0.90%, phosphorus 0.60%, methionine 0.35%, lysine 0.75%, threonine 0.50%, tryptophan 0.15%, cystine 0.25% , vitamin A 8000 IU, β-carotene 4.80 mg, vitamin D3 1650 IU, vitamin E 90 mg, vitamin K3 3 mg, vitamin B1 8 mg, vitamin B2 17.50 mg, calcium D-pantothenate 22 mg, vitamin B6 6.50 mg, vitamin B12 0.03 mg, vitamin C 55 mg, niacin 90 mg, folic acid 1.65 mg, biotin 0.29 mg, choline chloride 670 mg, 3b202 (iodine) 2.30 mg, E4 (copper) 11 mg, 3b503 (manganese) 110 mg, 3b605 (zinc) 105 mg, E8 (selenium) 0.22 mg Αυτά είναι ακριβώς τα macros αλλά δεν μπορώ να βρω κάπου τα συστατικά που έχει μέσα .
 
εννοείς από πού προέρχονται οι συγκεκριμένες ενώσεις? Μέταλλα και ιχνοστοιχεία δεν έχει σημασία, τώρα υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη υπάρχουν μάλλον στις τροφές που έχουν αποξηράνει, αλλά δεν ξέρουμε τι είναι εκτός κι αν το λέει κάπου αλλού το κουτί, πχ, σε λίστα με καρπους και φυτά.
 
@Nausicaa ναι αυτό εννοώ π.χ να λέει βρώμη , μηλο , ροδάκινο κτλπ κτλπ. Σιγουρα το λέει στο κουτί η κάπου στο ίντερνετ απλα εγώ δεν το βρίσκω.
 
Τα συστατικα των Nutribird B14 ειναι τα εξης
seeds (millet 40%), cereals, derivatives of vegetable origin, fruit (fruit 5%), vegetables, oils and fats, minerals, clay, various sugars, algae, MOS, yucca

Υπαρχει αναφορα για σακχαρα γενικοτερα αλλα οχι για κατεργασμενη ζαχαρη οπως τα Zupreem.
Τα σακχαρα υπαρχουν σε ολα τα τροφιμα,η προσθηκη ζαχαρης directly ειναι λιγο διαφορετικη προσεγγιση.

Επισης η σειρα των συστατικων η οποια παει με βαση την αναλογια μεσα στο προιον,δειχνει και την μικροτερη περιεκτικοτητα σακχαρων στην περιπτωση των Nutribird αλλα και την μεγαλυτερη περιεκτικοτητα ζαχαρης στα Zupreem.

Προσωπικα χρησιμοποιω τα Nutribird Β14 για πανω απο ενα χρονο με απολυτη αποδοχη,τωρα που μου τελειωνουν θα δοκιμασω τα Psittacus Minor ετσι για αλλαγη.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Nausicaa Της versele Laga του δίνω τροφή οπότε ίσως πάρα αυτά.. Απ' όσο έχω ακούσει έχουν πολύ καλή ποιότητα σαν έταιρεια..Ευχαριστω πολύ για τις πληροφορίες🙂
[automerge]1623417313[/automerge]
@Tony Forpus Μάλλον θα καταλήξω κι εγώ στη Nutribird14 από Versele..Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τη βοήθεια..🙂
 
Ισως ηταν καλυτερα να ξεκινησεις απο μια μικροτερη συσκευασια,ειδικα για ενα πουλακι.
Αν θυμαμαι καλα ο μικρος σου δεν ειναι τοσο δεκτικος,απο αποψη τιμης βεβαια ειναι η ιδια αλλα νομιζω οτι για να εχεις περισσοτερες πιθανοτητες να τα δοκιμασει μιας και του ξεκινας ηλικιακα αργα θα προτεινα τα Psittacus και ετσι αργοτερα θα ειναι και πιο ευκολο νομιζω να τον πας και σε Versele.
 
Προσωπικα χρησιμοποιω τα Nutribird Β14 για πανω απο ενα χρονο με απολυτη αποδοχη
Τα δεχθηκαν αμέσως ή χρειάστηκε να κάνεις κόλπα?
@Filiw Γενικά είναι πολύ καλή εταιρία.Στα παπαγαλάκια που είχα ως παιδί δίναμε μόνο vitakraft ίσως λόγω γερμανικής καταγωγής, αλλά η Ίρις δέχεται την Versele Laga μια χαρά και όντως είναι πολυ καλή εταιρία. Βελγική, νομίζω.
 
@Nausicaa Ναι και εγώ από τότε που μου τη πρότεινανε εδώ μέσα και τη ξεκινησα,είδα μεγάλη διαφορά στην ενέργεια του και σε πολλά..Όταν τον πρωτοπηρα έδινα κι εγώ μια της vitakraft αλλά δεν ήτανε καταλληλη τελικά για το είδος του γιατι είναι parrotlet.
[automerge]1623418748[/automerge]
@Tony Forpus Ναι είναι λίγο περίεργος στα "καινούργια" .. χαχα! Πιστεύετε είναι καλύτερο να ξεκινήσω με την άλλη δηλαδή και μετά versele..Οκ ίσως το κάνω έτσι τότε,να δούμε πως θα είναι στη πρώτη επαφή με pellets.🙂Ελπίζω να μη τα ακυρώσει και αυτα.
 
@Nausicaa

Κανενα κολπο,απλα τους τα εβαλα σε ξεχωριστη ταιστρα στην ιδια που τους βαζω και τα λαχανικα.
Προσωπικα δεν μπερδευω τις τροφες.

@Filiw

Θα χρειαστει υπομονη!
 
Κανενα κολπο,απλα τους τα εβαλα σε ξεχωριστη ταιστρα στην ιδια που τους βαζω και τα λαχανικα.
Το έχω δοκιμάσει και τίποτα, αλλά η Ιριδα φοβάται γενικώς, τρώει από συγκεκριμένες ταΐστρες/ποτίστρες κλπ. Και τα λαχανικά τα κρεμάω όπως μπορώ. Δοκίμασα να τα βάλω σε πιατάκι, αλλά δεν έχει πάει ακόμα, παρόλο που είναι μείγμα από τα αγαπημένα της. Ίσως είναι και τρομαγμένη από την βροχή...
@Filiw Τα parrotlet είναι κάπως περίεργα, ίσως απλά γιατί δεν είναιπολύ συνηθισμένα. Χαλάλι τους όμως γιατί είναι τα πιο γλυκά παπαγαλάκια που έχω δει. Πρόσφατα τα ανακάλυψα, ψάχνοντας πληροφορίες για την Ίριδα, κάποιοι είχαν και πάροτλετ και ήταν έρωτας κεραυνοβόλος. Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσαν να ζήσουν μαζι, μπάτζι και πάροτλετ. Ένας εκτροφέας μου πρότεινε κοκατίλ για παρέα σητν Ίριδα, αλλά δεν έχω χώρο για τόσο μεγάλο πτηνό...
 
Eγώ ταίζω τα zupreem και στην Ελλάδα κι εδώ αρκετά χρόνια (σχεδόν δεκαετία). Θεωρούνται απο τις καλύτερες ποιοτικά τροφές.

Σχετικά με την αρχική ερώτηση αν τρώει τα πέλετς δεν δίνουμε εξτρα βιταμίνες, νομίζω το αναγράφει κι η συσκευασία τους.
 
Back
Top