Γενικά Συγκατοίκηση πουλιού με γάτα;

Crazy Bird Lady

PB New Member
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Πριν τρομοκρατήσω κανέναν άνθρωπο, όχι, δεν έχω πουλάκι μαζί με γάτα στον ίδιο χώρο, ούτε σκοπεύω να το κάνω αυτό άμεσα. Η ερώτησή μου ουσιαστικά είναι αν, από την προσωπική εμπειρία του καθενός, γίνεται πρακτικά να ζήσουν μαζί ένα οποιοδήποτε πουλάκι με γάτα- κατά προτίμηση καναρίνι, γιατί ουσιαστικά για αυτού του είδους τη συγκατοίκηση ενδιαφέρομαι, μιας και αγαπάω πολύ και τις γάτες και τα καναρίνια και η ιδέα ότι θα πρέπει να διαλέγω συνέχεια ανάμεσα στις δύο αγάπες είναι λίγο στενάχωρη. Έχετε καταφέρει ποτέ μια τέτοια συγκατοίκηση χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις; Έχει διδάξει κάποιος τη γάτα του να μην προσπαθεί να πειράξει το πουλάκι του σπιτιού;

Δεν νομιζω να διδάσκεται η γατα, γνωμη μου βεβαια χωρις να εχω δικια μου σπιτικη παρα μονο του κηπου μου! Γνωμη μου να αποφυγεις τις συναντήσεις γιατι ποτε δεν ξερεις και το σιγουρο οτι δεν θα κλαψεις την γατα!

Έχει διδάξει κάποιος τη γάτα του να μην προσπαθεί να πειράξει το πουλάκι του σπιτιού;
Νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό. Όχι τουλάχιστον με τρόπο που να μπορούν να συμβιώσουν χωρίς διαρκή επιτήρηση.

Θα συμφωνήσω με όσους σου είπαν ότι δεν γίνεται. Είχα κι έχω και πουλιά και γάτα αλλά μιλάμε για μεγαλόσωμα πουλιά που και πάλι δεν άφηνα ποτέ έξω απο το κλουβί χωρίς επιτήρηση με τη γάτα. Και τα κλουβιά μας είναι τεράστια κι ασήκωτα. Η μόνη λύση που βλέπω είναι να έχεις τα πουλιά σε ξεχωριστό μπαλκόνι στο οποίο δεν θα βγαίνει η γάτα. Δεν μας είπες όμως, έχεις ήδη τη γάτα, το καναρίνι και τα δύο ή τίποτα απο τα δύο και το σκέφτεσαι γενικότερα πριν κάνεις κάποια κίνηση;

Δεν μας είπες όμως, έχεις ήδη τη γάτα, το καναρίνι και τα δύο ή τίποτα απο τα δύο και το σκέφτεσαι γενικότερα πριν κάνεις κάποια κίνηση;
Πριν τρομοκρατήσω κανέναν άνθρωπο, όχι, δεν έχω πουλάκι μαζί με γάτα στον ίδιο χώρο, ούτε σκοπεύω να το κάνω αυτό άμεσα
Δεν έχει ακόμη Ανέστη. Ρωτάει για να ξέρει αν μπορεί να το κάνει.

Δεν έχει ακόμη Ανέστη. Ρωτάει για να ξέρει αν μπορεί να το κάνει.

Θενκς! Η επιλογή τότε μιας γάτας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως μιας περσικής που δεν θεωρούνται και οι καλύτεροι άλτες ή θηρευτές ίσως είναι μια λύση. Αν πάλι τα αδεσποτάκια είναι η πρώτη επιλογή υπάρχουν και ΑΜΕΑ γατάκια με λιγότερες σωματικές δυνατότητες (κινητικές ή όρασης) που δεν θα αποτελούσαν άμεσο κίνδυνο για ένα πουλί. Σαφώς και το τελευταίο πρέπει να είναι συνειδητή επιλογή που βγαίνει πηγαία κι όχι λύση ανάγκης.

Το να έχω γάτα στο χώρο με τα πουλιά ισοδυναμεί με απόφαση θανάτωσης των πουλιών.
Παροιμίες όπως "έβαλα το λύκο να φυλάει τα πρόβατα" είναι ενδεικτικές για το τι θα ακολουθήσει.
Έχοντας ήδη κακή εμπειρία θα καταθέσω τη γνώμη μου και θα πω πως ποτέ δεν πρέπει να δοκιμάζουμε τα ένστικτα των ζώων...
Είναι πάντα πολύ δυνατά...
Θα σκοτώσουν απλά και μόνο για να το κάνουν.

Πριν από πολλά χρόνια είχα γάτα μέσα στο σπίτι και καναρίνι. Επήλθε φυσικά το μοιραίο, όπως αναμενόταν από έναν λάθος χειρισμό άλλου ατόμου. Στο σπιτάκι επίσης που ξεκαλοκαιριάζουμε, έχω τα καναρίνια στον κήπο και τις αδέσποτες γάτες που ταΐζω, αλλά τα καναρίνια βρίσκονται στα κλουβιά τους, τα κλουβιά περιβάλλονται από έναν κύβο ξύλινο με κοτετσόσυρμα και σε απόσταση μισού μέτρου, ο κύβος περιβάλλεται από συρματόπλεγμα ώστε όταν επιτίθενται οι γάτες, μέχρι να συνηθίσουν ότι δεν θα μπορέσουν να κάνουν τη ζημιά, τα πουλιά να μην τρομάζουν τόσο πολύ ώστε να πάθουν καρδιακή προσβολή.

Είναι πρακτικά αδύνατο στο λέω από πρώτο χέρι.έχω χάσει δύο καναρίνια από την γάτα της γειτονησας

Η κοπέλα εχει δει τα βιντεακια στο youtube και χαρηκε μαλλον, μονο που δεν ανεβασανε το για καποια πιθανο τελος τους

Αν το καναρίνι βρίσκετε στο μπαλκόνι με προστασία απ τα αρπακτικά (μαζί κι απο την γάτα δηλαδή), τότε γίνεται και παραγίνεται :)
Απλά αν βγεί η γάτα στο μπαλκόνι να είσαι κι εσύ πάντα δίπλα!
Επίσης συνήθως οι θηλυκές είναι πιο καλοί κυνηγοί από τις αρσενικές γάτες (χωρίς να είναι απόλυτο, απλά μιλάω από προσωπική εμπειρία).

Προφανώς βίντεο σαν αυτό βάζουν πολλούς σε σκέψη,

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

από την άλλη είναι ένα ρίσκο που δε θα το έπαιρνα.

Προφανώς βίντεο σαν αυτό βάζουν πολλούς σε σκέψη,

από την άλλη είναι ένα ρίσκο που δε θα το έπαιρνα.
Πολύ ριψοκίνδυνο μου φαίνεται το συγκεκριμένο εγχείρημα ακόμη και στην περίπτωση των παπαγάλων που έχουν σίγουρα περισσότερες δυνατότητες να αμυνθουν σε σχέση με τα μικρά και αδύναμα καναρίνια.

ακόμη και στην περίπτωση των παπαγάλων που έχουν σίγουρα περισσότερες δυνατότητες να αμυνθουν
Καμιά άμυνα σε μια γάτα που ξέρει τι θέλει και πως να το πάρει.
Καμία απολύτως!

Η δική μου άποψη είναι οτι γίνεται να συνυπάρξουν μόνο αν το πουλάκι προορίζεται για μεζές. Η γάτα δεν εκπαιδεύεται με κανέναν τρόπο (είχα αρκετές μικρότερος) και φυσικά δεν ισχύει το "αν είναι χορτάτη δεν θα το αρπάξει". Φυσικά και θα το αρπάξει γιατί αυτό λέει η φύση της.
Καλό θα ήταν να μην γίνει κάτι τέτοιο :)

Η γάτα δεν εκπαιδεύεται με κανέναν τρόπο
Η αρχή της ζωής της... καμιά υπακοή αν δε θέλει!
Το κακό όμως είναι πως πιστεύουν πως ο μεγάλος και δυνατός (φοβερό ράμφος) παπαγάλος πως μπορεί να αντισταθεί σε μια τέλεια κυνηγετική μηχανή όπως είναι η γάτα.
Κι αυτό ως λάθος εκτίμηση μπορεί να φέρει το θάνατο...
Σε κάποιο παλιό θέμα μάλιστα που ξεκίνησε ως αστείο... https://community.petbirds.gr/threads/Αστείες-εικόνες.28369/page-3#post-404433 προσγειωθήκαμε απότομα από τις δυνατότητες της γάτας.

Παλαιότερα σε ένα μαγαζί στο καπανι, έψαχνα για κάτι παλιά έπιπλα σε ένα μαγαζί ήταν δύο πουλιά σε κλουβιά και η γάτα περνούσε από πάνω, μπροστά κλπ. Χωρίς να πειράξει τπτ και το περίεργο ήταν ότι ούτε και τα πουλιά ενοχλουνταν.
Βέβαια δεν έχω ξανασυντησει κάτι τέτοιο και ούτε μάλλον πρόκειται.

Κοιτα και εμενα ο παπαγαλος μου παρατηρει αμεριμνος τις γατες που περνανε μπροστα απο το κλουβι, με κλειστο το τζαμι εννοειται, αλλα οι γατουλες αυτες εχουν φερει μπροστα μας 2 ατυχα διαμελισμενα πουλακια! Ξερουν οτι δεν μπορουν να τον αγγιξουν αλλα 100% αν τον βλεπανε εξω απο το κλουβι θα γινοτανε μεζεδακι!meh

Στο εξοχικό μας έχω βέβαια τα καναρίνα μου σε ψηλό μέρος του τοίχου αλλά ταιζουμε και μια αδέσποτα γάτα που την ξέρουμε αρκετά χρόνια. Λοιπόν πέρυσι ένα βράδυ που έβαζα μέσα τα κλουβια λόγω μια κουκουβάγιας που ήταν πάνω σε ένα δενδρο και τα λιγουρευοταν. Μόλις έβαζα μέσα τα κλουβια η γάτα με ακολούθησε μπήκε στο σπίτι και κρύφτηκε κάτω από τον καναπέ του σαλονιού όπου ακούμπησα τα κλουβια. Δεν την πήρα χαμπάρι. Έφυγα και μετά από λίγο άκουσα φτερουγισματα πάω και βλέπω την γάτα πάνω στο ένα κλουβί και το πουλάκι τρομοκρατημένο Ευτυχώς το έσωσα! Από τότε δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στις γάτες. Γι αυτό σου λέω πρόσεχε.

Back