Γιάννη, σε μια άλλη πιθανή περίπτωση που κάποιος κακοποιούσε ένα σκυλί σε μια ταράτσα ή ένα παιδί κλειδωμένο σε ένα δωμάτιο θα τον ρωτούσαμε γιατί το κάνει κι αν ξέρει ότι δεν πρέπει να το κάνει;
Θα ηθελα να παρέμβω, εάν μου επιτρέπεται, θέλοντας να πω ότι νομίζω πως πάνω κάτω το ίδιο λέτε με τον Γιάννη, Ανέστη..
Προσωπικά σε σκυλί γείτονα που θεώρησα ότι κακοποιείται επειδή ο ιδιοκτήτης του το έχει δεμένο με ένα συρματόσκοινο του ενός μέτρου, νυχθημερόν σε ένα μπαλκόνι, πρώτα του μίλησα πολιτισμένα και του εξήγησα ότι βασανίζει το σκυλί υπενθυμίζοντας του το νομικό πλαίσιο.
Όταν μετά από μερικές μέρες διαπίστωσα ότι δεν σεβάστηκε το σκυλί τον κατήγγειλα και ήμουν παρόν όταν ήρθε η αστυνομία.
Εκεί άρχισε να κλαίγεται και η αστυνομία αρκέστηκε στο να του κάνει μια σύσταση με απλή καταγραφή περιστατικού. Έκτοτε το σκυλάκι απελευθερώθηκε από το συρματόσκοινο και πλέον τον βλέπω ότι το βγάζει βόλτα 3-4 φόρες την ήμερα..
Νομίζω ότι κάλο είναι να κάνεις μια προσπάθεια σε ανθρώπινο επίπεδο πριν καταφύγεις στον νόμο. Σαφώς εάν δεν λειτουργήσει το πρώτο οφείλεις και πρέπει να πας στο δεύτερο επίπεδο(νόμος), με την ευχή να λειτουργήσει αυτό. Γιατί εάν δεν λειτουργήσει υπάρχει και το τρίτο επίπεδο όπου όμως μας πάει αιώνες πίσω και δεν αποτελεί μέρος της ιδιοσυγκρασίας πολλών από εμάς..
Αυτά εάν πρόκειται για ζώο/πτηνό του όποιου είδους.. Από χαμστερ εως άλογο.. Και από σπίνο έως αετό..
Αν μιλήσουμε για κακοποίηση ανθρώπου το πράγμα περιπλέκεται αρκετά. Σίγουρα όμως το πρώτο πράγμα είναι η απευθείας και χωρίς κανένα ενδοιασμό καταγγελία και χρήση του νομού.
Μπορεί να ακούγεται σαν ένας διαχωρισμός η παραπάνω θέση μου αλλά τουλάχιστον έτσι το έχω εγώ μέσα στο μυαλό μου.. Καλώς ή κακώς για μένα ο άνθρωπος είναι λίγο ποιο πάνω.. Είναι το είδος μου..
Θέτω ένα άχαρο διλημμα..Αν σε μια δύσκολη περίσταση/ φυσική καταστροφή κλπ έχω δυνατότητα να σώσω
ή έναν άνθρωπο
ή ένα ζώο.. Ποιον θα έσωζα;