Διατροφή Συμβουλές διατροφή για Green Singer (καναρίνι Μοζαμβίκης)

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης seneka21
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

seneka21

PB New Member
Εγγραφή
16 Μαρ 2023
Μηνύματα
63
Πόλη
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Γεια χαρά σε όλους.

Ανεβάζω αυτό το θέμα γιατί δεν εντόπισα κάπου στο forum συγκεντρωμένες αναλυτικές οδηγίες για την διατροφή των Green singer ή αλλοιώς Yellow-fronted ή ακόμη και καναρίνι της Μοζαμβίκης.
Πιο συγκεκριμένα και μετά την απόκτηση για πρώτη φορά πριν από λίγες ημέρες ενός τέτοιου πουλιού, διαπίστωσα ότι δεν έχει τις ίδιες διατροφικές συνήθειες με τα malinois μου.

GREEN SINGER.png

Έτσι αρχικά παρατήρησα ότι δεν έτρωγε τους σπόρους του μίγματος για τα κοινά καναρίνια, ούτε άγγιζε το μπρόκολο ή το μηλαράκι. Το μόνο που τον ενδιέφερε και πολύ μάλιστα ήταν το βραστό αυγό.
Επικοινώνησα με το κατάστημα αγοράς και μου συνέστησαν να αναμίξω μισό-μισό μίγμα για καναρινια με το μίγμα Manitoba Carduelini. Η σύσταση δούλεψε και το μικρό άρχισε άμεσα το "σγάρλεμα".

Για να μην σας κουράζω άλλο, αν δεν υπάρχει ήδη αντίστοιχο εξειδικευμένο θέμα που να μου διαφεύγει, για την διατροφή του συγκεκριμένου είδους, καλό θα ήταν οι έχοντες την γνώση αν θέλουν να διαθέσουν λίγο από τον χρόνο τους για να μας διαφωτίσουν.

Να είστε όλοι καλά.

Υ.Γ. Και κάτι άσχετο με τη διατροφή των Green singer. Επιτρέπεται να βαζω μπανιέρα στο κλουβί?
 
@seneka21 από ότι καταλαβαίνω είναι ιδιαίτερα πουλάκια. Αυτό βρήκα στο φόρουμ, ποστ του 2009 αλλά μπορεί κ σε βοηθήσει στην φροντίδα του.
[automerge]1697730271[/automerge]
Επίσης πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει κ ο
@Evagelos Malamis από αυτό το ποστ.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@MARY58 Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Τα είχα δει τα συγκεκριμένα θέματα αλλά δεν παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές ανάγκες των συγκεκριμένων πουλιών.

Να είσαι καλα
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
@seneka21 Εάν τα τηλέφωνα ισχύουν ακόμα θα μπορούσε να σε βοηθήσει ο @ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ. Κ ο @Evagelos Malamis.
Πάντως είναι αξιέπαινο που προσπαθείς να μάθεις για να φροντίσεις όσο μπορείς καλύτερα αυτό το ιδιαίτερο καναρινάκι.😊
[automerge]1697775898[/automerge]
Δες κ αυτό που αναπάντεχα έπεσα πάνω. Ειδικά το ποστ #2 από τον Κο Μάκη @mgerom βοηθάει πολύ για την διατροφή του.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Αυτά τα πουλιά τρώνε βόρι(παπαγαλίνη), όλα τα είδη. Κόκκινο, κίτρινο, ότι υπάρχει. Επίσης τρώνε τσαμπιά κεχριού millet (πάνικουμ) και τρελαίνονται για niger. Μπορείτε να δοκιμάσετε σε μικρή ποσότητα, κουάκερ βρώμης και συμιγδάλι χονδρό. Αν συνεχίσετε με μίγματα καναρινιών και ιθαγενών μάλλον θα το χάσετε. Για ευκολία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μίγμα για zebra finch. Θα μένει το ασπούρι, αλλά είναι τόσο λίγο σε ποσότητα,που δεν τρέχει τίποτα.
Από αυγοτροφές,δεν τρώει τίποτα. Ψάχνει μόνο το niger και όλο το υπόλοιπο πετιέται στον πάτο. Αφού καταδέχεται το αυγό, κανένα πρόβλημα. Θα πρέπει να έχετε κατά νου, την ποσότητα που μπορεί να φάει σε μία ώρα. Μισό κουταλάκι του γλυκού, κρόκος και ασπράδι είναι αρκετό. Δεν χρειάζεται τσόφλι. Μισό αυγό στην αυγοθήκη από το πρωί ως το βράδυ...δεν το μπορώ.
Από πρασινάδα, μαρούλι, σπανάκι, λάχανο. Φρούτα ούτε να τα δει. Από το σύκο διαλέγει με επιδεξιότητα μόνο τα σποράκια και όλο το άλλο ανέπαφο. Ίσως φάει λίγο πράσινο μήλο, όμως κι αυτό εξαρτάται από την προτίμηση του πουλιού.
Μην ξεχνάτε τους κόκκους άμμου,τους έχει πολύ μεγάλη ανάγκη.
 
@MARY58 Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τον χρόνο σου.
Το τελευταίο link με την απάντηση από τον mgerom ήταν αρκετά πληροφοριακό και μία καλή αρχή για ψάξιμο
Επίσης σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Από όσα εχω δει στις αναρτήσεις σου έχω καταλάβει ότι είσαι ένα πολύ υπέυθυνο άτομο όσον αφορά στη συντήρηση των ζωντανών σου και ότι θεωρείς αυτονότητο να κάνεις ο,τι το καλύτερο γι' αυτά
Πιστεύω ότι αφού από επιλογή τα έχουμε υπό την ευθύνη μας και επείδή εξαρτώνται 100% από εμάς, η λογική και ηθική τάξη ορίζει ότι πρέπει να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε.
 
Αγαπητέ Ευάγγελε, ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες. Είχα "πελαγώσει" γιατί δεν μπορούσα να βρω κάτι σχετικό παρά μόνο γενικά πράγματα που για ένα αρχάριο σαν εμένα είναι δύσκολο να μπουν σε πρακτική εφαρμογή.
Και κάτι ακόμα αν γνωρίζεις. Επειδή όπως ανάφερε ο mgerom σε σχετική παλαιότερη ανάρτηση τα πουλιά αυτά τρώνε εκτός από σπόρους και έντομα όπως σκουλίκια και αυγά μυρμιγκιών τί θα πρότεινες σχετικά? Οποιοδήποτε insect mix όπως π.χ. το Evia Parrots Small Insects Mix θα ήταν ΟΚ ή πρέπει να δωθεί κάτι ποιο εξιδεικευμένο?
Ευχαριστώ και πάλι.
Να είσαι καλά!
 
Αυτά τα πουλιά δεν δέχονται εύκολα ζωική πρωτεΐνη και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα κατανάλωση τα έντομα. Η δοκιμή θα δείξει.
Ωστόσο, βλέπω ότι έχεις μόνο ένα αρσενικό και να υποθέσω ότι δεν θα προχωρήσεις σε αναπαραγωγή, οπότε εφόσον τρώει αυγό δεν χρειάζεται τίποτα άλλο πέρα από αυτά που ανέφερα. Τα πουλιά αυτά είναι σποροφάγα,κατάγερα και πολύ ανθεκτικά, επίσης και λιτοδίαιτα, οπότε δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Αυτά που θα πρέπει να δίνονται χωρίς κανέναν περιορισμό, είναι το βόρι και τα τσαμπιά millet. Αυτά είναι και η βασική του τροφή, όλα τα άλλα με μέτρο. Να γνωρίζεις πως κάθε πουλί έχει τις δικές του προτιμήσεις και θα πρέπει να κάνεις δοκιμές για να βρεις τι αρέσει στο δικό σου. Προσπάθησε να βρεις αφρικανικούς σπόρους,όπως το fonipaddy. Μπορεί να το τρώει . Ή το σουσάμι , στο Σουδάν έχει αρκετό. Δοκίμασε και ιαπωνικό κεχρί ή και άλλα είδη σπόρων. Η δοκιμή θα δείξει.
 
Φίλε Ευάγγελε, σε χιλιοευχαριστω για μία ακόμη φορά. Οι πληροφορίες που μου έδωσες σε αυτό και στο προηγούμενο μήνυμα νομίζω ότι με καλυπτουν πλήρως!
Και σωστά είπες ότι δεν σκέφτομαι την αναπαραγωγή. Θέλει ιδιαίτερη εμπειρία και χρόνο που δυστυχώς δεν διαθετω. Οπότε ας περνάει καλά το "μόναχοπουλί" μου, να ρίχνει και κανένα κελάηδημα και δόξα τω Θεώ!
 
Εφόσον δεν πας για αναπαραγωγή,μην ξοδεύεις χρήματα για δοκιμές. Μίγμα για zebra,millet, μαρούλι, σπανάκι και λάχανο (το τελευταίο του αρέσει πολύ) καλά πλυμένα και στεγνά σε λογικές ποσότητες (δεν είναι εικόνα αυτή, να βλέπεις ένα τεράστιο φύλλο στο κλουβί επί μονίμου βάσεως. Πάντα θα πρέπει να έχουμε ως μέτρο την ποσότητα που μπορεί να φάει το πουλάκι σε μία ώρα)και άμμο για χώνευση είναι υπέρ αρκετά για να φτάσει σε βαθιά γεράματα. Αυτό είναι καρατσεκαρισμένο.
Μακάρι να συνεχίσει να τρώει αυγό. Πολύ φοβάμαι ότι θα το εγκαταλείψει μόλις φάει τους κατάλληλους σπόρους, άλλα αυτό μην σ' ανησυχεί καθόλου.
Καλή τύχη!
 
Γεια χαρά σε όλους,

Σε συνέχεια της ενδιαφέρουσας συζήτησης μας για τη διατροφή των Green Singer, και αφού προμηθεύτηκα τσαμπιά millet, σπόρους niger και μίγμα για zebra finch, απευθυνόμενος σε όλους αλλά κυρίως στον κατ' εξοχήν γνώστη του θέματος Evagelo, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Πάνω στη συσκευασία του niger στις οδηγίες χρήσης αναφέρει "Μπορεί να προσφερθεί σε μικρές ποσότητες σε ξεχωριστή μικρή ταϊστρα ή να αναμιχθεί με την αυγοτροφή.", τι ισχύει λοιπόν όσον αφορά στην προσφερόμενη ποσότητα; Υπάρχει περίπτωση η ελέυθερη πρόσβαση σε niger να το βλάψει ή αυτό ισχύει για τα άλλα πουλια π.χ. καναρίνια?

Να είστε όλοι κάλα
 
Το μίγμα για zebra δεν έχει μέσα niger ; Απ' όσο γνωρίζω τα μίγματα για παραδείσια έχουν και δεν χρειάζεται επιπλέον, είναι αρκετό. Το ίδιο είναι και το μίγμα για zebra. Αυτό που πήρες, είναι σίγουρα τέτοιο ; Αν δεν έχει μέσα, τότε πρόσθεσε εσύ σε αναλογία 5%.
Ότι ισχύει για τα καναρίνια, ισχύει και για τα Μοζαμβίκης. Το πολύ βλάπτει, όλα με ρέγουλα, εκτός απ' το βόρι και το millet που είναι η βασική τους τροφή και πρέπει να υπάρχουν πάντοτε στο κλουβί σε αρκετή ποσότητα.
Έλεγξε το μίγμα,με παραξενεύει που δεν έχει μέσα niger. Το πουλάκι τρώει ; Και μην σκορπάς άσκοπα τα λεφτά. Ξαναδιάβασε προσεκτικά τα μηνύματα, αφού δεν πας για αναπαραγωγή, δεν χρειάζονται υπερβολές.
Τα μίγματα για παραδείσια ή για zebra,το ίδιο είναι, έχουν μέσα βόρι διάφορα είδη, πάνικουμ, niger και ασπούρι. Το ασπούρι δεν το τρώει και θα το πετάς. Τα τσαμπιά millet μπορείς να τα δίνεις πιο αραιά γιατί έχει μέσα το μίγμα (πάνικουμ), αλλά είναι αναγκαία για να ασχολείται.
Αυτά, τίποτα παραπάνω,τα παραπάνω είναι μόνο για αναπαραγωγή.
Και να μαθαίνουμε νέα...
 
Αγαπητέ Ευάγγελε, να σε ευχαριστήσω άλλη μία φορά για την άμεση ανταπόκριση σου.

Όντως επάνω στην φούρια μου για το καλύτερο το παράκανα λίγο και πήρα απ' όλα!
Τέλος πάντων, σε αυτό που είπες για το μίγμα για παραδείσια είχες δίκιο. Περιέχει όντως niger, οπότε τζάμπα αγόρασα τους μεμονωμένους σπόρους. Όσον αφορά στο millet πήρα αυτό. Πιστεύω ότι είναι κατάλληλο για τα Μοζαμβίκης, αν και ακόμα δεν βλέπω να δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση. Ίσως επειδή το βλέπει για πρώτη φορά. Είδομεν.
Εννοείται ότι οποιαδήποτε ιδεά-σύμβουλή είναι ευπρόσδεκτη.

Να είστε όλοι καλά.
 
Το millet είναι αυτό. Αν δεν είναι αλλοιωμένο,θα το φάει.
Αυτό το μίγμα σπόρων,το τρώει;
Τα πουλιά αυτά θέλουν βόρι και απ' τη φωτογραφία βλέπω ότι έχει πολύ λίγο.
Αν τρώει μόνο λίγα απ' τα σποράκια και το υπόλοιπο τ' αφήνει, τότε πήγαινε σ' ένα σούπερ μάρκετ και αγόρασε παπαγαλίνη. Αυτή στο διαφανές σακουλάκι μάρκας "ήλιος" ή κάποιας παρόμοιας,που οι περισσότεροι και πρώτος εγώ κατηγορούμε. Μ' αυτή,τα millet και το niger που αγόρασες,θα κάνεις τι δουλειά σου. Τα Μοζαμβίκης στο θέμα της διατροφής είναι "Σπαρτιάτες". Αν όμως τρώει το μίγμα της φωτογραφίας σε ικανοποιητικό βαθμό, τότε μείνε σ' αυτό.
Εγώ, να πω την "αμαρτία" μου, όταν είχα Μοζαμβίκης,"ήλιος" τάιζα.
 
Ναι, ξεκίνησε να το τρωει, απλά αυτό που θα κάνω είναι να το εμπλουτίσω με λίγο βόρι και θα παρακολουθήσω τι γίνεται με το millet. Όσο για το niger λίγο από εδώ λίγο από εκεί θα φύγει και αυτό.

Ευχαριστώ για ακόμη μία φορά.
 
Αυτό που έγραψες για τον εμπλουτισμό με βόρι είναι ότι καλύτερο! Εγώ θα το έβαζα σε ξεχωριστή ταΐστρα . Έτσι θα πας από δω και πέρα,με οξυδέρκεια και δοκιμές μέχρι να βρεις τα γούστα του πουλιού.
Με το niger μπορείς να το δελεάσεις για να δοκιμάσει πράγματα. Όπως για παράδειγμα,να τρίψεις το μήλο σε μία αυγοθήκη και να το πασπαλίσεις με λίγο niger. Αν σταματήσει να τρώει αυγό, αντικατέστησε το με βιολογικό και πάλι λίγο niger για να πάει. Και ου το καθ' εξής.
Με το millet θα βρεις άκρη. Αν δεν του αρέσει αυτό, άλλαξε το. Έχει και κόκκινο. Δεν μπορεί, κάπου θα το "πιάσεις". Αν δεν τρώει millet, είναι σαν να λες, ότι η καρδερίνα δεν τρώει καναβούρι !
Μην ξεχνάς πως μέχρι τώρα δεν έτρωγε την κανονική του τροφή και είναι λογικό να ταλαιπωρήθηκε. Χρειάζεται λίγο υπομονή.
Και μια παράμετρος που μας διαφεύγει, είναι αν το πουλί είναι πιασμένο, άγριο ή είναι εκτροφής. Άλλη συμπεριφορά το ένα και άλλη το άλλο. Νομίζω δεν χρειάζεται να εξηγήσω.
 
Αγαπητέ Ευάγγελε, χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολικός, θα έλεγα ότι είσαι επιστήμονας στο θέμα του Green Singer! Τι θα έλεγες να ανεβάσεις ένα αρθράκι με συγκεντωμένες τις γνώσεις σου επί του θέματος ;😉
Και οι τελευταίες πληροφορίες που μας έδωσες είναι πολύ διαφωτιστικές και χρήσιμες.
Όσον αφορά στο millet ήταν μάλλον θέμα εξοικείωσης μια που σήμερα το πρωί τον "συνέλαβα" να τσιμπολογάει!
Όντως θέλει τις δοκιμές του το πράγμα για να δει κάποιος τι δουλεύει καλύτερα. Εξάλλου, φαντάζομαι ότι όλοι μας έχουμε την εμπειρία πως ακόμα και μεταξύ πουλιών του ίδιου είδους υπάρχουν έντονες διαφορές στον χαρακτήρα και τις διατροφικές προτιμήσεις.
Σχετικά με την προέλευση του δικού μου πουλιού, αυτό είναι από εκτροφή και ως εκ τούτου το βλέπω σχετικά ήρεμο και εξοικειωμένο με το κλουβί και την ανθρώπινη παρουσία.
Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω αν είχες ποτέ εμπειρία για συν-διατροφή με pellet στα Μοζαμβίκης.
Το λέω γιατί με τα καναρινάκια μου (malinois) έχω καλή εμπειρία, έχοντας αντικαταστήσει το 70-80% της διατροφής τους με pellet οπότε δεν ανησυχώ για την πληρότητα της διατροφής τους και για το αν προσλαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Φυσικά δεν παραλείπω φρέσκια τροφή και σπόρους κατά τακτά διαστήματα.

Ευχαριστώ και πάλι.
Να είστε όλοι καλά.
 
Υ.Γ. κάπου αναφέρθηκε ότι η αμμος είναι απαραίτητη. Εγώ έχω αυτό το σκεύασμα της Deli Nature το οποίο το τοποθετώ σε ξεχωριστή ταίστρα μαζί με πολύ λίγο βρώσιμο άνθρακα. Θα με καλύψει ή πρέπει να βάζω ειδική άμμο για πουλιά σαν υπόστρωμα;
Ευχαριστώ.
 
Αυτό που δείχνεις στη φωτογραφία, είναι minerals(μέταλλα και ιχνοστοιχεία) και είναι ένα εξαιρετικό προϊόν για αναπαραγωγή. Εγώ χρησιμοποίησα επί μακρόν σε καναρίνια το αντίστοιχο της Cede,με τεράστια επιτυχία. Όταν κάποια στιγμή η εταιρεία άλλαξε την κοκκομετρία και τα πουλιά δυσκολευόταν, το έσπαγα σ' ένα μαρμάρινο ή ανοξείδωτο γουδί.
Το ένα και μοναδικό, αρσενικό Μοζαμβίκης, δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο. Έχει ανάγκη από άμμο,σαν αυτή που βάζουμε στον πάτο του κλουβιού. Είναι λευκή και περιέχει σπασμένα όστρακα. Συνήθως τα pet shops την πουλάνε σε συσκευασία δίλιτρου πλαστικού μπουκαλιού. Την δίνεις στο πουλάκι, όπως ακριβώς τα minerals,σε ξεχωριστό δοχείο. Όχι στον πάτο. Δεν χρειάζεται ούτε σουπιοκόκαλα , ούτε πέτρες ασβεστίου ούτε άνθρακα, ούτε τίποτα. Όσο βάζεις απ' αυτά, περισσότερο κακό κάνεις, παρά καλό. Η μύτη του δεν μεγαλώνει, ούτε τα νύχια του θα χρειαστούν ποτέ κόψιμο. Δεν θέλει ιδιαίτερη φροντίδα. Λίγα πράγματα και απλά.
Pellet δεν χρεισημοποίησα ποτέ και δεν γνωρίζω. Δοκίμασε!
 
Γεια χαρά σε όλους

Σε συνέχεια της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης μας θα ήθελα να καταθέσω την εμπειρία μου από τις δοκιμές που έχω αρχίσει να κάνω με "Αφρικανό" μου. Έτσι ενώ πλέον δεν καταδέχεται το αυγό ή το μήλο, ακόμα και όταν το γαρνίρω με νίγερ, αντιθέτα τρώει με όρεξη το καναβουράκι που έβαλα σε μία αυγοθήκη. Αυτά.

Να είστε όλοι καλά.
 
Back
Top