Διατροφή Συμβουλές διατροφή για Green Singer (καναρίνι Μοζαμβίκης)

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης seneka21
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Καλά είναι αυτά που γράφεις και λίγο ως πολύ αναμενόμενα. Τα πουλιά αυτά είναι πολύ ιδιότροπα στη διατροφή. Χρειάζεται υπομονή.
Για μένα το σημαντικό είναι,αν καταναλώνει το μίγμα της deli nature. Στη φωτογραφία φαίνεται να έχει μεγάλη ποικιλία. Τα τρώει όλα αυτά τα σποράκια ή πετιούντε τα μισά ;
Αυτό που γνωρίζω εγώ για τα Μοζαμβίκης, είναι ότι το βόρι έχει την ίδια σημασία με τον καναρόσπορο(ασπούρι) για τα καναρίνια, που στα μίγματά τους αποτελεί το 70 με 80%. Αυτό κατά την ταπεινή μου γνώμη,θα πρέπει να το λάβεις σοβαρά υπόψιν.
Έπεσα απ'τα σύννεφα, όταν διάβασα για το καναβούρι!
 
Γεια χαρά σε όλους

Αγαπητέ Ευάγγελε όντως το τίμησε δεόντως καναβουράκι. Αλλά δίστασα να του δώσω ξανά μιας που δεν γνωρίζω αν του κάνει καλό ή όχι. Εν καιρώ θα το "κεράσω" ξανά.
Τώρα όσον αφορά στο Deli Nature Premium Foreign Finches το οποίο το έχω εμπλουτίσει με παπαγαλίνη το τσιμπολογάει αλλά όχι πολλά πράγματα.
Επίσης έχω κρεμμάσει και δύο τσαμμπιά κεχρί, τα French Yellow Millet Spray και PANICO IN SPIGA Food for granivorous birds, εκ των οποίων προτιμάει σαφώς το δεύτερο.
Επειδή αυγό, ακόμη και βιολογικό δεν ακουμπαει πλέον, μπήκα στον πειρασμό να του πάρω το Versele Laga Nutribird Insect Patee για το οποίο, από εχθές το βράδυ που το έβαλα δεν έχω ακόμα κάποια θετική ένδειξη.

Το setup του κλουβιού έχει όπως στην φωτογραφία
1698858635440.jpg
Μικρότερο κλουβί για να είναι λίγο πιο ήρεμο.
1698858635476.jpg
Εδώ είναι το PANICO IN SPIGA Food for granivorous birds
1698858635494.jpg
Εδώ το French Yellow Millet Spray που δεν το πολυαγαπάει...
1698858635515.jpg
εδώ έχουμε το Nutribird Insect Patee που δεν γνωρίζω ακόμα τι θα γίνει...
1698858635533.jpg
εδώ το εμπλουτισμένο με βόρι Deli Nature Premium Foreign Finches το οποίο δεν έχει τσόφλια μέσα αλλά φαίνεται "σκαλισμένο" και έχει καταναλωθεί και το niger.
1698858635458-min.jpg
και τέλος εδώ άμμος Versele Laga Kristal Shell Sand μαζί με λίγο "σπασμένο" Deli Nature Mineral.

Πάντως ακόμα προσπαθώ να δω τι standards θα ακολουθήσω. Είναι λίγο "ταλαιπωρία" και κατανάλωση χρόνου που δυστυχώς δεν υπάρχει, αλλά ΟΚ τίποτα το καλό δεν γίνεται εύκολα.
Εν κατακλείδι ο μικρός δείχνει υγιέστατος, εξαιρετικά κινητικός και λαλίστατος. Υποθέτω έτσι ότι προς το παρόν είναι διατροφικά καλυμένος. Αυτά προς το παρόν και έδωμεν...

Και φυσικά αν έχω κάνει κάτι εσφαλμένα παρακαλώ να μου το επισημάνετε.

Να είστε όλοι καλά.
 
@Evagelos Malamis Αγαπητέ Ευάγγελε με αφορμή την προτροπή σου να σε κρατάω ενήμερο περί των δοκιμών μου στη διατροφή Green Singer έχω να πω τα εξής. Κατά πρωτον το Versele Laga Nutribird Insect Patee το πήρε έτσι κι έτσι. Το σκάλισε αλλά μέτρια πράγματα. Έπειτα δοκίμασα Σκουλήκια Mealworms Ζωντανή Τροφή Για Πτηνά τα οποία την επομένη τα βρήκα στο πάτωμα του κλουβιού. Σχεδόν σίγουρα δεν έφαγε. Τέλος έβαλα λίγο Evia Parrots Mealworm – Αποξηραμένοι αλευροσκώληκες τα οποία τα πέταξε επίσης κάτω - άγνωστο αν δοκίμασε, μάλλον όχι.
Έτσι αφού και το αυγό δεν το θέλει μάλλον θα το γυρίσω ξανά στο Insect Patee, αφού αποσύρω για καμιά δυο ημέρες τισ άλλες λιχουδιές (millet-βόρι).
Δεν ξέρω αν αυτή η στρατηγική είναι καλή και θα ήθελα την πολύτιμη γνώμη σου επ' αυτού.
Αν παρεμπιπτόντως με θεωρείς κάπως υπερβολικό θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου 😊 ειδικά από τη στιγμή που δεν αποσκοπώ σε αναπαραγωγή. Μου αρέσει όμως να μαθαίνω πράγματα και φυσικά θέλω το καλύτερο για το μικρό μου φίλο στον οποίο έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία!
Η γνώμη σου είναι πάντα πολύτιμη για μένα.

Να είσαι καλά.
 
@seneka21 , πολύ σημαντικά αυτά που γράφεις, αλλά εμένα μ' ενδιαφέρει τι γίνεται με το βόρι και το millet. Αυτά τα δύο θα πρέπει να τα καταναλώνει στο full . Δεν είναι λιχουδιές, αλλά η βασική του τροφή και δε χωράει "έτσι κι έτσι".
Αν αυτό δεν ισχύει, κάτι δεν μου "κάθεται" καλά και θα επανέλθω με δύο διευκρινιστικά ερωτήματα, που όμως τώρα δεν χρειάζεται να τα θέσω.
Προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί με εκτροφή Μοζαμβίκης. Έχω άποψη επί του θέματος, αλλά δεν θέλω να την καταθέσω διότι απ' τη στιγμή που δεν έχω εμπειρία αισθάνομαι, ότι γίνομαι καραγκιόζης.
Πάντως έχω δει στο διαδίκτυο σε ξένες αναρτήσεις, ότι αυτοί που ασχολούνται σοβαρά με την εκτροφή, χρησιμοποιούν αυγοτροφές για καναρίνια και όχι για ιθαγενή ή εντομοφάγα. Τα Μοζαμβίκης είναι σποροφάγα με όλη τη σημασία της λέξης.
Δεν σε θεωρώ κάπως υπερβολικό, αλλά πολύ έως πάρα πολύ! Ωστόσο αντιλαμβάνομαι απολύτως την "περιέργεια" και την επικροτώ. Άλλωστε εγώ τις δοκιμές τις έκανα με την ώρα μου και κατέληξα σε συμπεράσματα,τα οποία εξέθεσα στα προηγούμενα μου σχόλια.
 
@Evagelos Malamis να σε ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά... και μην υποτιμάς τον εαυτό σου! Έχεις δεν έχεις αμεση εμπειρία ό,τι έχεις προτείνει ήταν 100% σωστό και με βοήθησε πάρα πολύ στην "αποκοδικοποιηση" της περιποίησης αυτού του ιδιαίτερου πτηνού. Φαντάσου ότι ο πωλητής μου είχε προτείνει απλά τροφή για καναρίνια μαζί με μίγμα για καρδερίνες... Ακόμη και οι σχετικές αναφορές σε ξενόγλωσσα forum δεν είναι ικανοποιητικές.
Αυτά που είπες για το βορι και το millet τα έχω υπόψιν και αποδείχτηκαν εντελώς σωστά. Από την άλλη όμως θεωρώ ότι κάθε φυσιολογικός οργανισμός εχει μία έμφυτη ροπή καταναλωσης της πιο ευγευστης γι αυτόν τροφής που δεν είναι απαραίτητα και η πιο θρεπτική. Αν άφηνες ένα παιδάκι 7 χρόνων να φάει ότι θέλει, τι θα έτρωγε άραγε; ☺️
Για να μην πολυλογώ αυτό που επιδιώκω είναι να εμπλουτισω την διατροφή του έστω και με κάποιου τύπου χειρισμό.
Δεν ξέρω τι θα κάνω ακόμα... Ίδωμεν

Να σαι πάντα καλά.
 
Γεια χαρά σε όλους.

Ένα update εκ μέρους μου στο "ξεχασμένο" θέμα της διατροφής των καναρινιών Μοζαμβίκης.
Έτσι λοιπόν θα ήθελα να ενημερώσω ότι τελικά, αν και μετά "κόπων και βασάνων", κατάφερα να εντάξω στη διατροφή του εν λόγω πουλιού τα πέλετς!🥳
Χρειάστηκε αρκετός καιρός για να αντιληφθεί ότι αυτά τα μικρά μπαλάκια τρώγονται.
Δοκίμασα 3-4 φορές το προτεινόμενο από την εταιρεία "πρωτόκολο" ένταξης των πέλετ στη διατροφή του πουλιου χωρίς επιτυχία. Κατά την τελευταία προσπάθεια, εδώ και ένα μήνα περίπου, δεν ξέρω πώς και γιατί αλλά άρχισε να καταναλώνει τα πελετς κανονικά.

Καλή ανάσταση σε όλους!
 
Back
Top