Φροντίδα Συμπεριφορά και επικοινωνία των παπαγάλων

Ένα άρθρο για την κατανόηση της συμπεριφοράς, της συναισθηματικής - διανοητικής κατάστασης και της επικοινωνίας των Παπαγάλων. Από σεβασμό προς κάθε ζωντανό πλάσμα και αίσθημα ευθύνης προς τον παπαγάλο που αναλάβαμε να φροντίζουμε επιθυμώντας να είναι ευτυχισμένος, συγκεντρώσαμε ορισμένα στοιχεία που θα σας βοηθήσουν στην καλύτερη επικοινωνία μαζί του!

Όταν οι άνθρωποι συνάντησαν για πρώτη φορά αυτά τα πλάσματα, εντυπωσιασμένοι από την ομορφιά τους τα πήραν στα σπίτια τους και γοητεύθηκαν από την ισχυρή προσωπικότητα και την ιδιότυπη συμπεριφορά τους που είναι ενδεικτικά της ευφυΐας αυτών των πουλιών.

Οι παπαγάλοι είναι διασκεδαστικά, ανεξάρτητα και έξυπνα πλάσματα που δέχονται κι ανταποδίδουν σε μεγάλο βαθμό την αφοσίωση, εκδηλώνοντας συναισθήματα τρυφερότητας και αφοσίωσης, λέγοντας και κάνοντας πράγματα που ξέρουν ότι θα προσελκύσουν την προσοχή των ανθρώπων.

Η σχέση του παπαγάλου με τον άνθρωπο​

Πριν ακόμη ανεξαρτητοποιηθούν, τα νεαρά πουλιά δημιουργούν ένα δεσμό με τον άνθρωπο που τα ταΐζει, ο οποίος μπορεί να παραλληλιστεί με τη σχέση γονιού - νεοσσού. Το πουλί που έχει τραφεί με το χέρι όταν ήταν μικρό, μεταφέρει εύκολα την τρυφερότητά του στον άνθρωπο που το φρόντιζε.

Ως κάτοχος παπαγάλου, θα ανακαλύψετε ότι από τη στιγμή που το πουλί θα μάθει να σας εμπιστεύεται, θα εκδηλώνει ζωηρή επιθυμία να σας ευχαριστήσει, επειδή κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ημέρας θα θέλει ουσιαστικά τη συντροφιά σας.

Ένα μεγάλο μέρος της άνεσης και της ευτυχίας τους εξαρτάται από την καλή θέληση του κατόχου τους. Αν προσφέρετε σε έναν παπαγάλο την ευκαιρία να δείξει φιλικός και χαριτωμένος, θα την αποδεχθεί ευχαρίστως και θα γίνει σημαντικό μέλος της οικογένειας και της ζωής σας.

Ωστόσο, δεν αποδέχονται όλοι οι παπαγάλοι τα χάδια και τα κανακέματα, παρ όλο που μερικοί δείχνουν απέραντη ευχαρίστηση με τις δραστηριότητες αυτές και ευημερούν μέσω της στενής σωματικής επαφής με τους κατόχους τους. Ο παρατηρητικός κάτοχος θα μάθει να αντιλαμβάνεται ορισμένες λεπτές ενδείξεις που του προσφέρει ο παπαγάλος, για να δείξει ότι δε θέλει να τον ξύνουν ή και να τον αγγίξουν.

Μπορεί να είναι κουρασμένος ή πεινασμένος ή απλά άκεφος και να μη θέλει να τον πειράζετε. Αν προσπαθήσετε να τον αναγκάσετε να κάνει κάτι που δεν θέλει, θα πρέπει να περιμένετε ότι θα αντισταθεί είτε απομακρυνόμενος από σας ή ακόμη και δαγκώνοντάς σας, αν προκληθεί πολύ.

Μεγάλη αμφίδρομη και ευφυής δράση αναπτύσσεται ανάμεσα στον παπαγάλο και το άτομο που τους ταΐζει και καθαρίζει τα κλουβιά τους. Οι παπαγάλοι γοητεύουν τους ανθρώπους επειδή επιδεικνύουν ανώτερο επίπεδο περιέργειας για τον περίγυρό τους, καθώς και για τα αντικείμενα και τα παιχνίδια που υπάρχουν μέσα σε αυτόν.

Η συμπεριφορά των παπαγάλων​

Ο σωστός συνδυασμός ενστίκτου και εξυπνάδας κάνει τους παπαγάλους γοητευτικούς και ενδιαφέροντες. Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάτε ποτέ ότι είναι εξημερωμένα άγρια ζώα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Θα πρέπει να το αναγνωρίσετε, να το παραδεχθείτε και να το εκτιμήσετε.

Στους παπαγάλους και σε άλλα έξυπνα ζώα, ένα μεγάλο μέρος των φυσικών ενστίκτων αντικαθίσταται από την ικανότητά τους να μαθαίνουν. Αυτή η δυνατότητα τους επιτρέπει να προσαρμόζονται στις αλλαγές που συμβαίνουν στο περιβάλλον τους και γενικώς να ανταπεξέρχονται καλύτερα σε άγνωστες καταστάσεις.

Η μαθησιακή τους ικανότητα τα καθιστά επίσης δύσκολα κατοικίδια ζώα, καθώς αυτά τα έξυπνα πουλιά καταλαβαίνουν αμέσως πότε τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Αυτό, βέβαια, έχει αποτέλεσμα διάφορες μορφές αγχωτικής συμπεριφοράς.

Οι παπαγάλοι στην αρχή είναι "άδειο βιβλίο", το οποίο πρέπει να γεμίσει από τον ιδιοκτήτη, έχοντας κατανοήσει τη σπουδαιότητα της διαδικασίας κοινωνικοποίησης του νεαρού πουλιού.

Οι εκτροφείς που καταλαβαίνουν τη φυσική ανάπτυξη ενός νεαρού πτηνού και την υποστηρίζουν σωστά, εκτρέφουν πουλιά χαρούμενα, ευπροσάρμοστα, με αυτοπεποίθηση και με λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς.

Ένας παπαγάλος μέσα στο σπίτι αποτελεί σημαντικό μέλος της οικογένειας και χρειάζεται πολλή αγάπη και προσοχή. Να μη ξεχνάτε ποτέ ότι υπάρχει πάντα ένας αρχηγός της ομάδας στη φύση και ότι πρέπει εσείς να εκπληρώσετε αυτό τον ρόλο στο σπίτι.

Παρ' όλο που οι παπαγάλοι δεν αντιδρούν πρωταρχικά με βάση το ένστικτο, δεν είναι και απολύτως προβλέψιμοι. Ο "σκληρός δίσκος τους" περιέχει ένα ήδη εγκατεστημένο και μόνιμο λογισμικό. Υπάρχουν σταθερά στοιχεία συμπεριφοράς - ένστικτα τα οποία έχει ο παπαγάλος και συμπεριφορά με την οποία μπορεί να έρθει αντιμέτωπος ο ιδιοκτήτης.

Η οπτική επαφή με εσάς θα χαλαρώσει το πουλί. Κοιτάξτε το όταν σκουπίζετε με την ηλεκτρική σκούπα, όταν μιλάτε στο τηλέφωνο ή σε παρόμοιες δραστηριότητες.

Οι παπαγάλοι ζουν σε ομάδες, γιατί αυτό τους προσφέρει προστασία. Επομένως είναι σημαντικό να ενσωματώσετε ένα πουλί στην "ομάδα" σας και να το αφήσετε να συμμετέχει στην οικογενειακή ζωή. Τα πουλιά θεωρούν ότι όλοι όσοι βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον τους είναι μέλη της ομάδας.

Οι παπαγάλοι αναγνωρίζουν τις διαφορετικές διαθέσεις και είναι πολύ ευαίσθητοι απέναντι στην ενέργεια και στη διάθεση που αποπνέουν οι άνθρωποι γύρω τους. Χρειάζεται να κεντρίζετε συνεχώς το ενδιαφέρον του, δεδομένου ότι έχει την ικανότητα εκμάθησης ενός μωρού.

Τι θέλουν πραγματικά οι παπαγάλοι​

Η απάντηση είναι απλή. Ο παπαγάλος θέλει τη σιγουριά μιας ζωής χωρίς ριζικές αλλαγές και επίσης θέλει προσοχή και τη δυνατότητα αλληλόδρασης με το ή τα άτομα που αυτός αντιλαμβάνεται ως οικογένειά του.

Ο παπαγάλος σας κι εσείς μπορείτε να αναπτύξετε συνήθειες και παιχνίδια που θα περιμένει κάθε βράδυ. Αν είναι ανάγκη συντομέψτε τα, αλλά προσπαθήστε να μην τον απογοητεύσετε. Εκτός από την προσφορά τροφής και στέγης στον παπαγάλο σας, πρέπει ακόμα να του δίνετε στοργή και τόνωση. Αυτό είναι ένα μέρος της ευθύνης του κάθε κατόχου οικόσιτου ζώου.

Να είστε ήρεμοι​

Το κατοικίδιό σας είναι γόνος παπαγάλων που σχετικά πρόσφατα εισήχθησαν από κάποια ζούγκλα του εξωτερικού. Έχει χιλιάδες χρόνια άγριας κληρονομικότητας στα γονίδιά του και μόνο μερικές γενιές οικόσιτης ζωής. Γι’ αυτό, αν και εξημερωμένος, είναι βασικά άγριο πουλί και θα αντιδρά ως ένα βαθμό και σε αυτό τον περίγυρο με άγριο τρόπο.

Ορισμένα πράγματα μπορεί να τρομάξουν τον παπαγάλο ή να του φανούν ως απειλητικά. Θα πρέπει να τον πλησιάζετε αργά και να αποφεύγετε τις γρήγορες, νευρικές χειρονομίες και κινήσεις. Αν είσαστε βιαστικοί, πιέστε τον εαυτό σας να ηρεμήσει.

Ο παπαγάλος δεν έχει ιδέα σχετικά με την ανάγκη σας να γλιτώσετε χρόνο, τα σκεύη και τα αντικείμενα που βροντούν ή τις πόρτες του κλουβιού που κλείνουν απότομα. Αυτά θα τον αναστατώσουν. Ένα αντικείμενο ή ένα χέρι που έρχεται από ψηλά, μπορεί να τον τρομάξει. Στην άγρια φύση, οι εχθροί του παπαγάλου ορμούν από ψηλά όταν του επιτίθενται, γι’ αυτό κι από ένστικτο ο παπαγάλος σας θα τρομοκρατηθεί.

Να δείχνετε ευαισθησία στις διαθέσεις του​

Μάθετε να "διαβάζετε" τις διαθέσεις του παπαγάλου σας. Αν είναι κουρασμένος ή δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται για παιχνίδι ή εκπαίδευση, μην τον πιέζετε να το κάνει. Σε μια τέτοια κατάσταση, όχι μόνο δεν θα απολαύσει καμιά δραστηριότητα, αλλά μπορεί να μπει στον πειρασμό να σας δαγκώσει, αν επιμείνετε.

Αν έχετε παρατηρήσει ότι μια ιδιαίτερη ώρα της ημέρας είναι η καλύτερη για παιχνίδι ή διδασκαλία, προσπαθήστε να μείνετε προσκολλημένοι σε αυτή την ώρα.

Τέλος, για να εμποδίσετε το στρεσάρισμα του πουλιού, προσπαθήστε να του παρέχετε μια όσο το δυνατό πιο τακτική ρουτίνα. Οι παπαγάλοι είναι κατά πολύ πλάσματα ρουτίνας και δεν προσαρμόζονται πάντα καλά στις αιφνίδιες αλλαγές του περιβάλλοντος ή του προγράμματός τους.

Τους μεγάλους παπαγάλους πρέπει να αποκτά μόνο όποιος έχει πολύ ελεύθερο χρόνο και υπομονή, γιατί χρειάζονται παρέα, κουβέντα και χάδια. Αλλιώς ένα τέτοιο πουλί θα μαραζώσει, θα κραυγάζει, θα μαδάει τα φτερά του ή και θα αρρωστήσει.

Σχετικό περιεχόμενο​

Η επιθετικότητα των παπαγάλων
Η διακήρυξη των δικαιωμάτων ενός παπαγάλου
Αναγνωρίζοντας τη γλώσσα του σώματος των πουλιών
5 λόγοι για τους οποίους εγκαταλείπονται οι παπαγάλοι
Εδαφική επιθετικότητα παπαγάλων (Territorial aggression in parrots)
 

Συνημμένα

  • parrot-600.webp
    parrot-600.webp
    20,5 KB · Προβολές: 6.771
Πολύ ωραίο μπράβο σας. Το πρόβλημα είναι για μένα πως κανείς δεν λέει ανοιχτά πως ανατρέφουμε σωστά ένα τέτοιο πουλί. Το μόνο που διαφωνώ είναι εκεί που λέτε πως είναι ζώα ρουτίνας.
 
το μονο που διαφωνω ειναι εκει που λετε πως ειναι ζωα ρουτινας.
Ρουτίνα εννοεί να μην του αλλάζουμε το πρόγραμμα! Συγκεκριμένες ώρες ύπνου (βασικότατο), να μην του αλλάζουμε συνέχεια τη θέση του κλουβιού και ακόμα καλύτερο να έχει και συγκεκριμένες ώρες παιχνιδιού και εκπαίδευσης.
 
Sydney είπε:
Το μόνο που διαφωνώ είναι εκεί που λέτε πως είναι ζώα ρουτίνας.
Ρουτίνα, κατά τη γνώμη μου, όπως εξήγησε και η Νίκη - Φάμπιο, παρόμοιες, ήρεμες συνθήκες στο πρόγραμμά τους, όχι έντονες - σοβαρές αλλαγές από μέρους μας, που μπορεί να τα ξαφνιάσουν και να τα αναστατώσουν.

Για να γίνει κοινωνικοποίηση, εκπαίδευση, προσαρμογή, προϋπόθεση είναι να υπάρχει ήρεμη ζωή σ'εμάς και στο φιλοξενούμενό μας, για να μπορούμε, κατ'αρχήν να συμβιώνουμε! Εσύ πώς αλλιώς εννοείς ότι δεν είναι πλάσματα που αγαπούν μιας μορφής ρουτίνα στο πρόγραμμά τους, απ'τη στιγμή που θα ζήσουν στο περιβάλλον μας; Συγκρίνεις τη ζωή τους στην άγρια ζούγκλα με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν σαν οικόσιτα πουλιά;

Θέλεις να μας πεις, εσένα πώς ζει ο δικός σου, ποια είναι η συμπεριφορά ανάμεσά σας; Έχετε αλλαγές, ξαφνικές καταστάσεις, απρόβλεπτες συνθήκες; Το ζητούμενο είναι και ενδιαφέρει, πιστεύω, όλους να μάθουμε και για άλλα είδη, εκτός από τα περιγραφόμενα.
 
  • Like
Αντιδράσεις: fox
Συγνώμη αλλά δεν συμφωνώ!

Maria Pap. είπε:
Ρουτίνα, κατά τη γνώμη μου, όπως εξήγησε και η Νίκη - Φάμπιο, παρόμοιες, ήρεμες συνθήκες στο πρόγραμμά τους, όχι έντονες - σοβαρές αλλαγές από μέρους μας, που μπορεί να τα ξαφνιάσουν και να τα αναστατώσουν.
Οι παπαγάλοι μαθαίνουν να στρεσάρονται με τις συνεχείς αλλαγές, δεν στρεσάρονται από μόνοι τους. Στο δάσος αντιμετωπίζουν ένα σωρό διαφορετικές καταστάσεις κάθε μέρα. Τώρα αν κάποιος πάρει ένα μωρό και το βάλει σε ένα σημείο του σπιτιού και ζει σαν άγαλμα, είναι φυσικό μετά με την παραμικρή αλλαγή να στρεσάρεται.

Άλλο ήρεμη ζωή άλλο ρουτίνα. Δεν είπε κανείς να τρομάζει κάποιος το πουλί κτλ. Η ρουτίνα και η απόλυτη σταθερότητα δημιουργούν πούλια νευρικά, με φοβίες. Βεβαίως και συγκρίνω τη ζωή τους στη ζούγκλα, από την πρώτη στιγμή που μοιράστηκα τη ζωή μου με παπαγάλους ήξερα ότι είναι ζώα τις ζούγκλας.

Maria Pap. είπε:
Θέλεις να μας πεις, εσένα πώς ζει ο δικός σου, ποια είναι η συμπεριφορά ανάμεσά σας;
Τα δικά μου πουλιά μάθανε να απολαμβάνουν τόσο μια στοιχειώδη ρουτίνα όσο και συνεχείς αλλαγές χωρίς προβλήματα.
 
Sydney είπε:
Τα δικά μου πουλιά μάθανε να απολαμβάνουν τόσο μια στοιχειώδη ρουτίνα όσο και συνεχείς αλλαγές χωρίς προβλήματα.
Τη "θέση" σου δε μας λες. Βάσει ποιών κανόνων μεγάλωσαν τα δικά σου τα πουλιά; Κάτω από ποιες συνθήκες; Από τις προηγούμενες αναφορές σου ζητήσαμε να μας πεις, για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας! Ή κυκλοφορούν σε βιβλία και θα μας παραπέμψεις να τα διαβάσουμε;
 
Εγώ πάλι θα συμφωνήσω με τη συμπάθεια που τρέφουν οι παπαγάλοι για τη ρουτίνα τους. Αυτό το έχω διαβάσει αλλά περισσότερο το παρατηρήσει σε όσα πουλιά είχα και με βάση τις μετακινήσεις και την αλλαγή περιβάλλοντος κατά κύριο λόγο. Άλλαζε η ποσότητα που τρώγανε, ήταν ανήσυχοι, υπερκινητικοί, φώναζαν περισσότερο και είχαν πιο ανήσυχο ύπνο. Και αυτό το έχω καταλάβει εντονότερα με τον Αμαζονίου.

Επίσης, αλλαγές στο πρόγραμμα του ύπνου του ακόμη και στο σπίτι μας του φέρνει πάντα εκνευρισμό και υπερκινητικότητα αν καθυστερήσω κι άλλο να τον βάλω στο χώρο που κοιμάται.

Δεν μιλάμε για αλλαγή αντί να φάει αμύγδαλο ως λιχουδιά να φάει μια μέρα φουντούκι.

Sydney, σε τι χώρο έχεις το-τα πουλιά σου;
 
Αφού έτσι είχανε μάθει είναι επόμενο. Έτσι νόμιζα κι εγώ απ αυτά που διάβαζα αλλά όταν είδα πουλιά που είχαν μεγαλώσει με άλλο τρόπο απ' τον καθιερωμένο και που είχαν μια καλή αρχή, το 99% απ αυτά μπορώ να πω πως μισούσαν τη ρουτίνα.

Τα πουλιά μου είναι στο σαλόνι σε ένα σημείο που μπορούν να βλέπουν τι γίνεται στο σπίτι αλλά και που απολαμβάνουν privacy.
 
Sydney είπε:
αλλά όταν είδα πουλιά που είχαν μεγαλώσει με άλλο τρόπο απ' τον καθιερωμένο
Με ποιον τρόπο εννοείς;

το 99% απ αυτά μπορώ να πω πως μισούσαν τη ρουτίνα
Για πόσα πουλιά μιλάς και πως κατάλαβες ότι ένα πουλί μισεί τη ρουτίνα;
 
Πάρα πολλά πίστεψε με. Επειδή τα παρατήρησα μέρες και σε διαφορετικά settings και δεν εννοώ μωρά.
 
Sydney είπε:
Πάρα πολλά πίστεψε με. Επειδή τα παρατήρησα μέρες και σε διαφορετικά settings και δεν εννοώ μωρά.
Προφανώς δεν θέλεις να εξηγήσεις τι εννοείς και να στηρίξεις την άποψη σου οπότε δεν βλέπω λόγο για αυτή την αντιπαράθεση απόψεων. :)
 
Όχι δεν θέλω, δηλαδή, μάλλον δεν κάνει να πω παραπάνω. Ευχαριστώ.
 
Το άρθρο είναι καταπληκτικό! Μπράβο και ευχαριστούμε πολύ!

Συμφωνώ απόλυτα, με τη ρουτίνα στρεσάρονται πολύ εύκολα με τις αλλαγές. Δυο τρεις φορές έχω δοκιμάσει να τον πάω απλά κάτω στην αδερφή μου και αμέσως στρεσάρετε. Δεν του αρέσει καθόλου.
 
Να πω και γω λίγα επί του θέματος... Οι παπαγάλοι που έχουμε σπίτι μας θέλουν τον χώρο τους και απεχθάνονται
την όποια αλλαγή σ' αυτόν. Ακόμα κι ένα κάδρο να μετακινήσει κάποιος από το μέρος που ζουν, μπορεί να γίνει αιτία στρες για αρκετές μέρες.

Μη μπερδευόμαστε με τα πουλιά που ζουν στην άγρια φύση. Το να έχει κάποιος ένα μεγάλο παπαγάλο στο σπίτι είναι μια συνεχής προσπάθεια να υπερνικήσει τα ένστικτα ενός φύση άγριου ζώου. Οτιδήποτε διαταράσσει τη συνήθεια ενός παπαγάλου πχ. Δεν παίζεις μαζί του την ώρα που συνήθως παίζεις, δεν του βάζεις φαγητό την ώρα που συνήθως του βάζεις, δεν σε βλέπει για μεγαλύτερο διάστημα απ ότι συνήθως, τον αφήνεις μόνο... Όλα αυτά στρεσάρουν άσχημα το πουλί.
 
Ειλικρινά συγκινήθηκα με τις τόσες ωραίες πληροφορίες! Τώρα καταλαβαίνω γιατί όλοι μου οι φίλοι με φωνάζουν Δεινόσαυρο! Έχω κολλήσει στην παλιά νοοτροπία, που είχε την συνήθεια "έχω 1 πουλάκι μες το κλουβάκι και τέλος! Το ταΐζω, το ποτίζω, μια χαρά, τι άλλο να θέλει ποια;".

Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα και θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια σε όλους εσάς που έχετε φτιάξει αυτήν την ιστοσελίδα όπου αντλούμε τόσο πολύτιμες πληροφορίες! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ & ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΑΣ! Τα ζώα έχουν δημιουργηθεί πιο πριν από μας τους ανθρώπους και γι αυτό έχουν το δίκαιο δικαίωμα του σεβασμού μας, αλλα προπάντων τις Αγάπης μας!

Να 'στε καλά.
 
Back
Top