Φροντίδα Συνοπτικός οδηγός - Γενικές αρχές φροντίδας πουλιών

redcanary

PB Member
Εγγραφή
22 Οκτ 2007
Μηνύματα
417
Πόλη
Αθήνα
Μερικές απλές συμβουλές εντελώς συνοπτικά. Απευθύνονται σε όσους είναι νέοι στο χώρο και γνωρίζουν μόνο όσα τους είπαν στο κατάστημα απ' όπου πήραν το πουλάκι. Δεν εξαντλεί το θέμα. Η γνώση μπορεί να αποκτηθεί μελετώντας τα θέματα του φορουμ, όπου και υπάρχει αναλυτική έκθεση και λεπτομέρειες.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Το σημαντικότερο όλων όταν έχουμε πουλάκια είναι η διατήρηση τους σε καθαρό περιβάλλον. Είναι λοιπόν αναγκαίο το κλουβί να είναι σε καλή κατάσταση, να μην είναι δηλαδή σκουριασμένο, να μην έχει αιχμηρά σημεία που μπορεί να γδαρθούν ή και να "πιαστούν". Αλλαγή χαρτιού η άμμου συχνά, πλύσιμο με σαπούνι και ξύδι. Το ίδιο ισχύει και για τα σκεύη, προσοχή να μην είναι σπασμένα και να μην έχουν ρωγμές (γιατί μαζεύονται μικρόβια).
Εκτός από το κλουβί πρέπει να είναι καθαρό και το γύρο περιβάλλον. Όχι κάπνισμα και ατμοί κουζίνας.

ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Όταν εισάγουμε νέο πουλί, το τοποθετούμε μακριά από τα υπόλοιπα. Δεν χρησιμοποιούμε τα ίδια σκεύη και περιμένουμε να δούμε αν εμφανίσει συμπτώματα για 2-3 εβδομάδες. Δε δίνουμε στο διάστημα αυτό φάρμακα για να μην ανασταλεί η εκδήλωση συμπτωμάτων.

ΤΟΝΩΣΗ
Το νέο πουλάκι (ειδικά αν είναι αγορασμένο από pet shop, χρειάζεται τόνωση και καλή διατροφή. Για την τόνωση είναι αρκετές οι πολυβιταμίνες υγρής μορφής, μαζί με το νερό του.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΠΟΡΟΙ
Μόνο συσκευασμένοι για να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα τους. (προσοχή στην ημερομηνία λήξης). Προσωπικά προτιμώ να δίνω σκέτους σπόρους, χωρίς pellets. Τις περιόδους αναπαραγωγής και πτερόρροιας δίνουμε πιο λιπαρούς σπόρους ενώ το υπόλοιπο έτος κάνουμε δίαιτα, δηλαδή ειδικό μείγμα χωρίς λιπαρούς σπόρους.
  • ΑΥΓΟ
Πρέπει να είναι βρασμένο καλά (τουλάχιστον 15 - 20 λεπτά).
Τις περιόδους δίαιτας 1 φορά/ 10 ημέρες, τις άλλες συχνότερα.
Το αφαιρούμε μετά από λίγες ώρες για να μην αλλοιωθεί. (υπάρχει κίνδυνος θανάτου από δηλητηρίαση).
  • ΦΡΟΥΤΑ - ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Καλά πλυμένα και απόλυτα στεγνά. Στα νεοφερμένα πουλιά ελάχιστη δόση, γιατί κατά πάσα πιθανότητα στο κατάστημα δεν έτρωγαν, οπότε η κανονική ποσότητα θα προκαλέσει διάρροια.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
Δεν βιαζόμαστε... Τα πουλιά είναι ζωντανοί οργανισμοί και δεν πρέπει να τους ζορίζουμε. Χρειάζονται το χρόνο τους. Επίσης απαιτείται διατροφική προετοιμασία πριν το ζευγάρωμα, άρα απαιτείται χρόνος!
Αν λοιπόν πάρετε καναρίνι το Μάιο, μάλλον δεν προλαβαίνετε να το ζευγαρώσετε γιατί μέχρι να γίνει η καραντίνα, θα φτάσουμε στην πτερόρροια, οπότε το πουλί θα ζοριστεί.
Ξεχάστε τις δοξασίες περί «πυρώματος» (καυτές πιπεριές κτλ). Η αναπαραγωγική ετοιμότητα δεν έχει σχέση με τα καυτά φαγητά. Πρόκειται για φυσική λειτουργία και επέρχεται όταν έρθει η κατάλληλη εποχή.
Αν έχετε καναρίνι ράτσας σκεφτείτε ότι για να δημιουργηθεί η ράτσα πέρασαν πολλά χρόνια επιλεκτικών διασταυρώσεων και είναι κρίμα να την εκφυλίσουμε.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΣΕ ΣΚΟΝΗ ΧΥΜΑ
Πωλούνται στα pet shop ως απαραίτητο κομμάτι της διατροφής των πουλιών.
Σκεφτείτε μόνο ότι δε γνωρίζει κανείς τα συστατικά και την ημερομηνία λήξης…

ΣΟΥΠΙΟΚΟΚΚΑΛΟ
Απαραίτητο όπως και το grit. Να υπάρχει πάντα στο κλουβί.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΛΟΥΒΙΟΥ
Σε μέρος ήσυχο, χωρίς ρεύματα αέρα. Όχι μέσα - έξω το χειμώνα γιατί οι αλλαγές θερμοκρασίας θα τα αρρωστήσουν. Μην προσπαθείτε να τα πιάσετε άνευ λόγου γιατί τρομάζουν άδικα.

ΑΚΑΘΑΡΣΙΕΣ
Να παρατηρείτε τυχόν αλλαγές στην εμφάνιση. Είναι πολύ σημαντικό γιατί μπορείτε να προλάβετε πολλές ασθένειες. Διαβάστε σχετικό άρθρο.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΟΥΛΙΩΝ
Σύνεση. Κρατήστε όσα πουλιά εκ των πραγμάτων μπορείτε. Σκεφτείτε ότι τα πουλιά χρειάζονται περιποίηση άρα αν δεν τα προλαβαίνετε θα είναι δυστυχισμένα…
Αν σας αρέσει η εμπειρία του ζευγαρώματος, απλά χαρίστε ότι σας περισσεύει.

ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ!
 
Αν σας αρέσει η εμπειρία του ζευγαρώματος, απλά χαρίστε ότι σας περισσεύει.
Κατά προτίμηση μέσω του PB , στους ανθρώπους που θα τα αγαπήσουν !
Έτσι θα μαθαίνετε τα νέα τους και θα βλέπετε τους απογόνους τους...
 
  • Like
Αντιδράσεις: Frania
Και εγώ με τη σειρά μου να πω ευχαριστώ στον redcanary.
 
Αν δεν κάνω λάθος,
αυτό είναι το άρθρο που έχει δεχτεί τα πιο πολλά ευχαριστώ από όλα στο forum!
 
αντρεα δεν ειναι ετσι οπως τα λες.

εαν σε καθε αναποδια που εχουμε το βαζουμε κατω δεν θα καναμε τιποτα στην ζωη μας.
ετυχε και εχω διαβασει πολλα ποστ δικα σου και καταλαβα οτι εισαι ενα ατομο που δεν το βαζει κατω.
εαν δεν ειχες το μαγαζι πες μου σε παρακαλω που θα τα εβαζες τα πουλια σου;
στο μαγαζι που θα τα εχεις πιστευω οτι θα εχεις χρονο για καλητερη παρακολουθηση και καθαριοτητα.

δεν μπορω να βλεπω νεα παιδια που ασχολουνται με το χομπι αυτο στην πρωτη στραβη να το βαζουν κατω.
 
Δημητρη, δεν το βαζω κατω, αντιθετα γινομαι προσεχτικοτερος και πεισμωνω περισσοτερο.Απλως απογοητευτηκα λιγο γιατι ενω ειμαι οσο μπορω τακτικος απο τοτε που αρχισα να φροντιζω καναρινια και γενικως ενημερονομαι συνεχως για να κανω οτι καλυτερο μπορω για αυτα(σε σημειο να δεχομαι διαφορα σχολια, καλα και ασχημα απο φιλους και μη)συμβαινουν διαφορα που δεν με αφηνουν να λειτουργησω οπως θελω εγω. Εαν τωρα δεν ειχα χωρο για να μεταφερω τα περισσοτερα καναρια μου,θα κρατουσα οσα ηταν δυνατον να φροντισω και τα υπολοιπα θα τα εδινα σε ατομα που θα ημουν σιγουρος οτι θα τα προσεχαν(ειδη εχω χαρισει 3 σε φιλους).
 
Πραγματικα πολυ καλο αρθρο και ππολυ χρησιμο!
 
με την λίγη εμπειρία που έχω στους ιπταμενους φτερωτούς φίλους το αρθρο είναι πολύ καλο
 
Back
Top