Μια συνταγή για την παρασκευή χειροποίητης σπιτικής ξηρής αυγοτροφής που μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα στο ψυγείο ή την κατάψυξη.
Εδώ και καιρό διαπίστωσα σε συζητήσεις με θέμα τις αυγοτροφές ότι αρκετά άτομα, παρότι συμφωνούν στην ποιοτική ανωτερότητα των συστατικών μιας προσεγμένης συνταγής σπιτικής αυγοτροφής, δεν προχωρούν στην παρασκευή και χρήση της διότι φοβούνται ότι το φρέσκο αυγό επιτρέπει τη χρήση της για λίγες μόνο μέρες.
Γι' αυτό το λόγο χρησιμοποιούν συνήθως έτοιμη ξηρή αυγοτροφή, στην οποία προσθέτουν φρέσκο αυγό στην ποσότητα που τους είναι απαραίτητη για 4-5 μέρες.
Η συνταγή που ακολουθεί έρχεται να καλύψει ποιοτικότερα και αυτή την ανάγκη. Είναι μια συνταγή παρασκευής αυγόψωμου που διατηρείται στο ψυγείο ή και στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επίσης, θρυμματίζεται εύκολα για να μετατραπεί σε μια πολύ καλή ξηρή αυγοτροφή βάσης για συνταγές αυγοτροφής με προσθήκη βραστού φρέσκου αυγού, ρασκ ή κους κους τα οποία χρησιμοποιούνται για να απορροφούν το νερό στο οποίο διαλύουμε διάφορα συμπληρώματα.
Στη συνέχεια, κόβουμε όση ποσότητα χρειαζόμαστε και τη θρυμματίζουμε με τα χέρια μας. Η αυγοτροφή μας είναι έτοιμη και διατηρείται για αρκετό καιρό (πάνω από μήνα)στο ψυγείο ή και για μήνες σε σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη.
Η διατροφική της σύσταση είναι τέτοια που δεν την κάνει παχυντική. Αν υπολογίσουμε τα θρεπτικά στοιχεία των συστατικών με βάση το SelfNutritionData μας δίνουν τις εξής τιμές:
Πρωτεΐνες
Αλεύρι ολικής: 10.3 γρ
Αυγό:12.6 γρ
Έλαια: 0 γρ
Υδατάνθρακες
Αλεύρι ολικής: 76.3 γρ
Αυγό: 10.6 γρ
Έλαια: 100 γρ
Λιπαρά
Αλεύρι ολικής: 1.0 γρ
Αυγό: 1.12 γρ
Έλαια: 0 γρ
Αν υπολογίσουμε ότι συνολικό βάρος (αλεύρι 500 γρ + αυγό 180 γρ (3χ60 ) + λάδι 70γρ = 750γρ, συμπεράνουμε ότι τα λιπαρά είναι από το λάδι γύρω στα 93γρ και το αυγό γύρω στα 19 γρ, δηλαδή σύνολο σχεδόν 112 γρ σε συνολικό βάρος 750γρ που αντιστοιχεί σε ένα 15% το πολύ.
Αν θέλουμε να μειώσουμε την ποσότητα των λιπαρών, αυτό μπορεί να γίνει προσθέτοντας στη συνταγή 1-2 ασπράδια παραπάνω οπότε έχουμε μείωση των λιπαρών με αύξηση πρωτεΐνης, ενώ μια προσθήκη επιπλέον μελιού αυξάνει τα σάκχαρα (υδατάνθρακες).
Η αυγοτροφή μου με βάση κέικ
Αυγόψωμο έτοιμο για χορήγηση ως αυγοτροφή
Παρασκευή σπιτικής ξηρής αυγοτροφής

Γι' αυτό το λόγο χρησιμοποιούν συνήθως έτοιμη ξηρή αυγοτροφή, στην οποία προσθέτουν φρέσκο αυγό στην ποσότητα που τους είναι απαραίτητη για 4-5 μέρες.
Η συνταγή που ακολουθεί έρχεται να καλύψει ποιοτικότερα και αυτή την ανάγκη. Είναι μια συνταγή παρασκευής αυγόψωμου που διατηρείται στο ψυγείο ή και στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επίσης, θρυμματίζεται εύκολα για να μετατραπεί σε μια πολύ καλή ξηρή αυγοτροφή βάσης για συνταγές αυγοτροφής με προσθήκη βραστού φρέσκου αυγού, ρασκ ή κους κους τα οποία χρησιμοποιούνται για να απορροφούν το νερό στο οποίο διαλύουμε διάφορα συμπληρώματα.
Δοσολογία συστατικών
- 500 ml αλεύρι ολικής άλεσης
- 3 αυγά
- 1 κουταλιά μέλι
- 70 ml λάδι (προτιμώ μείγμα σιτέλαιου και σησαμέλαιου για ποικιλία λιπαρών οξέων και βιταμίνη Ε)
- 2 κουταλιές baking powder
- 1 κουταλιά ρίγανη
Διαδικασία παρασκευής
- Ανακατεύουμε στο μούλτι το αλεύρι, τα τσόφλια των αυγών, τη ρίγανη και την baking powder και κρατάμε το μείγμα σε ένα μπόλ
- Χτυπάμε στο μούλτι το εσωτερικό των αυγών, το μέλι και το λάδι.
- Ανακατεύουμε τα υλικά και τα ψήνουμε είτε σε μία φόρμα στο φούρνο, είτε τα τοποθετούμε εξ αρχής σε ψωμοπαρασκευαστή που κάνει εκείνος όλα τα υπόλοιπα.
Στη συνέχεια, κόβουμε όση ποσότητα χρειαζόμαστε και τη θρυμματίζουμε με τα χέρια μας. Η αυγοτροφή μας είναι έτοιμη και διατηρείται για αρκετό καιρό (πάνω από μήνα)στο ψυγείο ή και για μήνες σε σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη.
Διατροφική σύσταση

Πρωτεΐνες
Αλεύρι ολικής: 10.3 γρ
Αυγό:12.6 γρ
Έλαια: 0 γρ
Υδατάνθρακες
Αλεύρι ολικής: 76.3 γρ
Αυγό: 10.6 γρ
Έλαια: 100 γρ
Λιπαρά
Αλεύρι ολικής: 1.0 γρ
Αυγό: 1.12 γρ
Έλαια: 0 γρ
Αν υπολογίσουμε ότι συνολικό βάρος (αλεύρι 500 γρ + αυγό 180 γρ (3χ60 ) + λάδι 70γρ = 750γρ, συμπεράνουμε ότι τα λιπαρά είναι από το λάδι γύρω στα 93γρ και το αυγό γύρω στα 19 γρ, δηλαδή σύνολο σχεδόν 112 γρ σε συνολικό βάρος 750γρ που αντιστοιχεί σε ένα 15% το πολύ.
Αν θέλουμε να μειώσουμε την ποσότητα των λιπαρών, αυτό μπορεί να γίνει προσθέτοντας στη συνταγή 1-2 ασπράδια παραπάνω οπότε έχουμε μείωση των λιπαρών με αύξηση πρωτεΐνης, ενώ μια προσθήκη επιπλέον μελιού αυξάνει τα σάκχαρα (υδατάνθρακες).
Σχετικό περιεχόμενο
Συνταγές σπιτικής αυγοτροφήςΗ αυγοτροφή μου με βάση κέικ
Αυγόψωμο έτοιμο για χορήγηση ως αυγοτροφή