Αναπαραγωγή Συχνότητα "συνεύρεσης" και αντιστοιχία σε ένσπορα!

andreasrodos

PB Member
Εγγραφή
21 Απρ 2006
Μηνύματα
466
Πόλη
Ρόδος
Θα σας περιγράψω ένα 100% αληθινό γεγονός που με οδήγησε στον προβληματισμό που περιγράφει ο τίτλος.

Σε ένα από τα ζευγάρια που διάλεξα προσπάθησα να ταιριάξω ένα καλό
(κατ'εμέ) αρσενικό φετινό με ένα επίσης φετινό θηλυκό. Η εν λόγω κανάρα
είναι η μοναδική κίτρινη που έχω και το πρώτο πουλί που βγήκε τον περασμένο
Μάρτη. Περιέργως πως η συγκεκριμένη είναι η μόνη που δεν έχει καν πυρώσει ακόμα.
Απέναντι από αυτό το ζευγάρι βρίσκονται οι παραμάνες. Μία από αυτές πριν μέρες παρατήρησα ότι σε κάθε "κάλεσμα" για ζευγάρωμα του αρσενικού έδειχνε ενδιαφέρον με το ανάλογο σήκωμα της ουράς.
Αποφάσισα λοιπόν, επειδή επιθυμώ νεοσσούς από τον συγκεκριμένο τραγουδιστή να τον φέρω σε επαφή μαζί της. Έτσι και έγινε. Μόλις μπήκε στο κλουβί της συνέβη το μοιραίο. Μετά από 5 λεπτά τον επανέφερα στην ακατάδεκτη.
Δεν ξέρω γιατί αλλά δεν το ξαναδοκίμασα και τις επόμενες ημέρες.
Η κανάρα λοιπόν τις επόμενες ημέρες έκανε συνολικά 5 αυγά.
Πέντε με έξι ημέρες μετά έκανα την καθιερωμένη ωοσκόπηση και ανακάλυψα ότι 3 από τα 5 αυγά ήταν ένσπορα (βατεμένα, σποριασμένα, πιασμένα).
Αυτήν την εμπειρία την μοιράστηκα τηλεφωνικώς με τον Σταύρο και μπορώ να πω πως μας παραξένεψε λίγο.
Σήμερα λοιπόν μπορώ να σας πω ότι ΚΑΙ τα 5 είναι ένσπορα.
Ισχύει τελικά ότι η κανάρα αποθηκεύει σπέρμα;
Τόσες ημέρες;Φτάνει ένα 5λεπτο ΚΑΙ για τα 5 αυγά;
Είναι η εξαίρεση;
Για να το κουβεντιάσουμε!
 
Φίλε Ανδρέα και εγώ έχω μιλήσει με πολλούς εκτροφείς που κάνουν το ίδιο πράγμα, μόλις δούν το θηλυκό να γεννάει το πρώτο αυγό βγάζουν τον αρσενικό και λεν πως τα αυγά όλα είναι ένσπορα, εγώ δεν το εφαρμόζω γιατί ήθελα να είμαι σίγουρος και πέρνω τον αρσενικό στό τέταρτο αυγόκαι πολύ σπάνια και στο τρίτο όταν τον χρείαζομε για άλλη θηλυκιά, αλλά πρέπει να ισχύει και μάλλον θα αρχίσω και εγώ να το εφαρμόζω.
Φιλικά Γιάννης
 
Γενικά και για διάφορους λόγους προτιμώ να βάζω πάντα ζευγάρια, για να διέλθουν μαζί τα πουλιά, αρσενικό και θηλυκό, όλες τις φάσεις της αναπαραγωγής.
Πάντα όμως συμβαίνει να χρειαστεί απλά και μόνο το σπέρμα κάποιου αρσενικού για κάποιο θηλυκό που πλεονάζει ή που δεν ταιριάζει με κάποιο από τα διαθέσιμα αρσενικά.
Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι, αποσύροντας το (αποδεδειγμένα - από άλλες γέννες - γόνιμο) αρσενικό την ημέρα γέννησης του πρώτου αυγού, όλα τα αυγά της γέννας αποδεικνύονται ένσπορα.
Από μαρτυρίες φίλων έχει παρατηρηθεί ότι διαπιστώθηκαν ένσπορα αυγά ακόμη και από ζευγάρωμα που προηγήθηκε 4 ημέρες της γέννησης του πρώτου αυγού!
 
Παιδια αυτο το θεμα με απασχολησε και εμενα πριν απο δυο μηνες
ακουστε πως εχει η ιστορια...
απο μαγαζι αγοραζω μια καναρα yellow mosaic που βρισκοταν μεσα σε κλουβα μαζι με αλλα καναρινια και μου φενοταν αρκετα πυρωμενη γυρνοντας στο σπιτι την εβαλα μονη της σε ζευγαρωστρα επιδη την συγκεκριμενη καναρα την προοριζα για μουλους και ο (γαμπρος) ηταν εκεινες τις μερες απασχολημενος με αλλη καναρα. Αμεσως την επομενη μερα για επαγγελματικους λογους επρεπε να φυγω απο την πολη μου. Αφησα λοιπον την καναρα μονη της και σχεδιασα οτι αμεσως μολλις γυρισω να την βαλω με την καρδερινα, τελικα ελειψα 10 μερες. Γυρνοντας στο σπιτι αργα το βραδυ το πρωτο που εκανα ηταν να παω να δω τα πουλια μου, προς εκπληξη μου ειδα οτι ειχε κανει φωλια στην ταιστρα με κοματια εφημεριδας. Την αλλη μερα το πρωι ειχε ιδη κανει το πρωτο αυγο και την επομανη αλλο ενα, τελικα δεν εκανε αλλο. Θελωντας να δοκιμασω το μητρικο ενσικτο της της εβαλα μια κανονικη φωλια και μεσα τα αβγα της αμεσως αυτη πηγε και σρογγυλοκατσε στην φωλια την αφησα λοιπον να κλωσαει τα αυγα γιατι μια αλλη καναρα σηκωνοτανε συνεχεια απο την φωλια και φοβομουν οτι θα αφησει τα αβγα της και κρατησα την πρωτη καναρα να κλωσαει εχοντας την σαν ρεζερβα. Μετα απο 4 μερες εκανα ωοσκοπιση στα δυο αβγα (ετσι για πλακα) το πρωτο οπως το περιμενα στο δευτερο ομως! Κατι δεν μου φαινοταν φυσιολογικο και λεω στον εαυτο μου (λες 😉 μετα απο δυο μερες για σιγουρια ξαναεκανα ωοσκοπιση και με μεγαλη εκπληξη ειδα οτι το ενα αβγο ηταν οντως πιασμενο. Αφησα την καναρα να βγαλει το μικρο (αγνωστου πατρος) ο πατερας ισως να ειναι ακομα στην κλουβα του πετ σοπ. Ετσι σημερα εχω αυτο το πουλι μασκοτ του κοπαδιου μου και το υπεραγαπω ασε που μου βγηκε και αρσενικο γιατι τις τελευταιες μερες αρχισε να το ψευτολεει.
αυτα!

διαπιστωσα λοιπον οτι το σπερμα αντεξε μεσα στο σωμα της καναρας για τουλαχιστον 11 μερες
 
Παιδιά και η δική μου εμπειρία είναι κάτι ανάλογο με τις δικές σας. Συζητώντας το με κάποιο παλιό εκτροφέα μου είπε ότι ισχύει. Η κανάρα αποθυκέυει το σπέρμα.Αυτό βέβαια οφείλεται και στο πόσο δυνατό είναι το σπέρμα του αρσενικού.
 
και ο δικηγορος του διαβολου κανει εμφανιση
και γιατι αφου αποθηκευει σπερμα αμα συνευρισεται πολλες φορες δεν κανει ολα τα αυγα σποριασμενα; Τι γινετε κα ιειναι ασπορα ενω θα επρεπε να εινα ιολα σποριασμενα αφου εχει περισοτερο σπερμα;
 
Δεν ειναι καθόλου μια ερώτηση του "συνηγόρου" Λευτέρη.
Είναι μια φυσιολογική απορία, για όλους μας.

Θα παραθέσω την άποψη μου κι' εγώ εδώ. Λοιπόν...
-Πρώτα απ' όλα, πόσοι απο εμάς που πετάμε τα "άσπορα" καθόμαστε
να δούμε αν είναι πράγματι άσπορα ή πιασμένα μερικών
ωρών που για κάποιο λόγο σταμάτησε η διαίρεση του αρχικού κυτάρου;
Καί μηλάω για ανθρώπους που μπορούν να ξεχωρίσουν(έστω με την βοήθεια
ενός μεγενθυντικού φακού) τα πιασμένα απο τα άσπορα σε πρώιμο στάδιο.
Αλλά και για τα ωάρια που τελικά, δεν γονιμοποιήθηκαν, δεν είναι λογικό
να νομίζω, οτι ακόμη και σ' αυτό το επίπεδο λειτουργεί ο νόμος των πιθανοτήτων;
-Κάτι το αδύνατο σπερματοζωάριο, κάτι ο λάθος δρόμος, κάτι η αστοχία
ίσως ακόμη και η μή ύπαρξη "έρωτος" προς το αρσενικό, δεν είναι
παράγωντες που μπορούν να κάνουν ΔΥΣΚΟΛΟ τον δρόμο προς τον στόχο;

-Οσον αφορά την μακρά διάρκεια ζωής των σπερματοζωαρίων, έχω την αίσθηση, οτι συμβαίνει μόνον και εάν, συντρέχουν κάποιοι λόγοι.
Αυτούς τους καθορίζει η φύση, που δημιουργεί το ανάλογο φιλικό
περιβάλλον σε κάποιο σημείο του αναπαραγωγικού, της θηλυκιάς(για να διατηρηθεί το σπέρμα). Και το κάνει τότε μόνον, όταν προβλέπει, οτι οι απόγονοι θα είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα της εξέληξης του είδους και όχι ένα πισογύρισμα. Η εξέληξη προκείπτει απο το έντονο "ερωτικό" συναίσθημα που παρέχει τότε η φύση, ενω το πισογύρισμα απο την αβασάνιστη και ετσιθελική επιλογή του συντρόφου, απο τον άνθρωπο.
 
Back
Top