Φροντίδα Σχετικά με την εκπαίδευση του parrotlet μου

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης ζιζι
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

ζιζι

PB Known Member
Εγγραφή
25 Μαρ 2009
Μηνύματα
4.160
Πόλη
Κωνσταντινούπολη
Σχετικά με την εκπαίδευση. Το πουλάκι είναι άγριο (ταισμενο από τους γονείς). Δυστυχώς λόγω διδακτορικού και δουλειάς δεν έχω αρκετό χρόνο να του αφιερώσω αλλά τον έχω δίπλα μου στο γραφείο όσες ώρες διαβάζω και 10-15 λεπτά το πρωί και 10 το απόγευμα βάζω το χέρι μου μέσα. Ευτυχώς μέσα σε 6 μέρες είδα (άμεσα κατά τη γνώμη μου) αποτελέσματα. Κάνω κάτι λάθος; Πρέπει να κινηθω διαφορετικα;
 
Τις πρώτες 4 ημέρες έβαζα το χέρι μου για να αλλάξω τροφή, να καθαρίσω κτλ.
Πετούσε από την μια πατηθρα στην άλλη ή στα κάγκελα. Την 5η μέρα έβαλα το χέρι μου κοντά στην πόρτα με ηλιόσπορους ( το κεχρί δεν το είχε δοκιμάσει). Την 6η μέρα έκανα το ίδιο. Σταδιακά άρχισε να μην πετάει όταν ήταν το χέρι μου μέσα κι εγώ άρχισα να τον πλησιάζω. Προχθές άρχισε να τσιμπάει σπορακια από το χέρι μου και από εχθές ανεβαίνει κανονικά στο χέρι μου και τρώει.
 
Αφού ανεβαίνει και τρώει από το χέρι σου είσαστε σε πολύ καλό δρόμο. Συνέχισε να του προσφέρεις κάποια λιχουδιά όταν βάζεις το χέρι σου μέσα και σταδιακά θα του μάθεις να βγαίνει και έξω. Γενικά μη βιαστείς. Ένα βηματάκι τη φορά. Να εκμεταλλευτείς το ότι είναι μικρό και μόνο του για να σε εμπιστευτεί πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Αν σκέφτεσαι να πάρεις δεύτερο πουλάκι για παρέα (κάτι το οποίο συστήνω) εξημέρωσε πρώτα αυτό και έπειτα προχωράς στην απόκτηση του.
 
Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές.
Θα συνεχίσουμε έτσι για όσο χρειαστεί. Πριν τον αφήσω ελεύθερο στο σπίτι θελω να είμαι σίγουρη ότι θα έρχεται στο χέρι μου από οπουδήποτε κι αν βρίσκεται. Εννοείται ότι δεν μπορώ να προβλέψω τι θα συμβεί όταν θα βγει έξω αλλά τουλάχιστον για μερικές μέρες θέλω να βεβαιωθω ότι όταν βάζω το χέρι μου με φαγητό στο κλουβί θα έρχεται μόνος και δεν θα τον πλησιάζω εγω.
Επιπλέον θέλω να ελέγξω και το δωμάτιο. Υπάρχει κάποιο σχετικό θέμα εδώ; Στην αναζήτηση δεν μου έβγαλε κάτι
 
έχουμε μια φίλη που τις πρώτες πτήσεις και μαθήματα του τύπου "έλα"(στο χέρι) στην άγρια ροζέλα της, τα έκανε στο μπάνιο.
χώρος που είναι πιο ελεγχόμενος και ίσως πιο "εύκολος" από ένα σαλόνι ή κρεβατοκάμαρα.
ο Ριρίκος πέρασε αρκετό καιρό κοντά στην Ντία (μέχρι να συνηθίσει την παρουσία της)και μετά η Ντία έκανε αυτό που κάνεις και εσύ... λιχουδίτσες στο χέρι μέχρι να ανέβει να τις πάρει.
μόλις το κατάφερε και έμαθε και αυτό, πέρασαν στο μπάνιο. Με ανοιχτή την πόρτα του κλουβιού, λιχουδιά στο χέρι και έλα Ριρίκο, έγινε η πρώτη έξοδο και επιστροφή αμέσως μέσα. Κάθε μέρα η απόσταση χεριού κλουβιού μεγάλωνε λίγο μέχρι που ο Ριρίκος πέταγε και καθόταν στο χέρι.
πάντως απ΄ότι βλέπω και εσύ μια χαρά να πας μέχρι στιγμής (είδα τις φωτο στην παρουσίασή του). Ο μικρός σου είναι πολύ δεκτικός και γρήγορα θα έχετε μια πολύ καλή σχέση! 🙂
 
Να σου πω την αλήθεια κι εγώ αυτό θα ήθελα, έναν χώρο απόλυτα ελεγχόμενο, αλλά το μπάνιο μου είναι τόσο μικρό που αν τον αφήσω ελεύθερο εκεί θα νιώθει σαν να είναι ακόμη στο κλουβί του 😛
 
Τελείωσε και το απογευματινό μας φαγητακι. Με το που ανοίγω την πόρτα του κλουβιου έρχεται αμέσως στο χέρι μου. Σήμερα δεν κάθεται ολόκληρος μέσα στη χούφτα μου αλλά χρησιμοποιεί το δάχτυλο μου σαν πατηθρα. Αυτό που παρατήρησα είναι ότι όταν τελειώνει το κεχρί αρχίζει να με δαγκώνει. Αυτό το κάνει επειδή είναι μικρός και θα σταματήσει μόνος ή πρέπει να κάνω κάτι εγώ; Θυμήθηκα τώρα ότι και τα κοκατιλ μου μικρά με δάγκωναν αλλά δεν θυμάμαι πως το σταμάτησαν

IMG_20181101_164638_600x800.webp
 
Ελα βρε που ανησυχεις κιολας! Μια χαρα τα πατε ηδη!
Δεν μπαίνεις στο ψητό όμως και ανησυχώ :D
Με τις δαγκωνιες τι θα γίνει; Τον αφήνω να με δαγκώνει σαν να μην τρέχει τίποτα;
 
Τα πας μια χαρα για τοσο *συντομο* χρονικο διαστημα. Μπορεις να του πεις 'κακο' οταν σε δαγκωνει και μετα να τον ξαναβαλεις στο κλουβι - θα 'καταλαβει' σιγα - σιγα οτι οταν τσιμπαει και του λεμε 'κακο' μπαινουμε παλι σπιτι μας και δεν ειμαστε εξω.

Ποτε μην φωναξεις δυνατα αν κανει κατι ασχημο. Μπορεις να τον πιασεις και να τον ξαναβαλεις μεσα. Ετσι εμαθα εγω 4 πουλια.
 
Δοκιμαστικες ειναι! Να μη δειξεις οτι φοβασαι η πονας! ισως ειναι η αμυνα του αυτη! Πολλα πουλια το εχουν και εμφυτο βεβαια στο χαρακτηρα τους!
Δεν το δείχνω. Του λέω ομως "μη" με απαλή φωνή γιατί πραγματικά πονάω :D
 
Τα πας μια χαρα για τοσο *συντομο* χρονικο διαστημα. Μπορεις να του πεις 'κακο' οταν σε δαγκωνει και μετα να τον ξαναβαλεις στο κλουβι - θα 'καταλαβει' σιγα - σιγα οτι οταν τσιμπαει και του λεμε 'κακο' μπαινουμε παλι σπιτι μας και δεν ειμαστε εξω.

Ποτε μην φωναξεις δυνατα αν κανει κατι ασχημο. Μπορεις να τον πιασεις και να τον ξαναβαλεις μεσα. Ετσι εμαθα εγω 4 πουλια.
Εσύ καλά τα κατάφερες εγώ όμως τις τρώω πριν καν βγει από το κλουβί. Φαντάσου τι θα γίνει μετά :D
 
Εσύ καλά τα κατάφερες εγώ όμως τις τρώω πριν καν βγει από το κλουβί. Φαντάσου τι θα γίνει μετά :D
rofl

Kυτα, πρεπει να το δεις κι απο τη δικη μου θεση... Πιστεψε με, ειχα φαει τσιμπιες κι εγω δεν ξερω ποσες.

Καλα κανεις και δεν φωναζεις - οχι μονο γιατι εχουν ευαισθητα αυτια οι παπαγαλοι, αλλα γιατι θα καταλαβει 'ο,τι κατι γινεται' οταν το κανει αυτο και θα το ξανακανει σιγουρα.

Στο δωματιο που εισαι / ειναι, τσεκαρε για αντικειμενα 'μυτερα' π.χ. η κατι που μπορει να του κανει κακο αν τρομαξει και πεταξει για παραδειγμα.

Τα πας μια χαρα - μην ανησυχεις για τιποτα!
 
Διάβασα τα παραπάνω αρθρα και από αύριο θα φτιάξω το σπίτι ώστε να είναι ασφαλές όταν θα βγει έξω αλλά και για τώρα για παν ενδεχόμενο. Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές :)
 
Back
Top