Φροντίδα Σωστή προετοιμασία για υποδοχή cockatiel

Μαίρη 2420

PB New Member
Εγγραφή
28 Ιουλ 2014
Μηνύματα
223
Πόλη
Αθήνα
Γεια σας φίλοι μου!
Σε 2 μέρες θα έχω το κοκατιλάκι μου!Έχω διαβάσει και ενημερωθεί για πολλά βασικά πράγματα από τα άρθρα σας και τα forum αλλά θα με βοηθούσε πολύ οποιαδήποτε συμβουλή μπορείτε να μου δώσετε από την εμπειρία σας! Τι να κάνω για να το υποδεχτώ σωστά και τι να προσέξω ειδικά στις πρώτες του μέρες μαζί μου;
 
Με το καλο να το δεχτεις! Ειναι το πουλακι που εχεις στο αβαταρ σου; Να εχεις ηρεμια στην προσεγγιση σου με ηρεμες κινησεις κι ηρεμη φωνη. Κλουβι, παιχνιδια, τροφες πηρες;
 
Με το καλό Μαίρη να πάρεις τον νέο φίλο σου!
Τι ηλικία θα έχει; Από μαγαζί ή εκτροφέα θα το πάρεις;
Πες μας τι έχεις αγοράσει ήδη και θα σου πούμε αν χρειάζεσαι κάτι ακόμα για αρχή.
 
Ευχαριστώ πολύ παιδιά! Ναι είναι το πουλάκι που έχω στη φωτογραφία 4 μηνών, αρσενικό και ήμερο και φέρει δαχτυλιδάκι. Είναι ταισμένο και από τους γονείς του και από άνθρωπο και θα το πάρω από ένα παιδί που το φροντίζει ο ίδιος. Θα μου το δώσει με το κλουβί του, (ευτυχώς δεν θα στρεσαριστεί τόσο) και τα εξαρτήματα οπότε δεν ξέρω ακόμη τι ελλείψεις θα έχω! Τροφή θέλω να δώ τι του δίνει ο ίδιος και να πάρω την ίδια όπως και σουπιοκόκαλο και άλλα παιχνιδάκια.
 
Τροφή να δεις τι του δίνει, να πάρεις όση έχει περισσέψει αλλά αν του δίνει χύμα, θα πάρεις και μία συσκευασμένη και θα του δίνεις στην αρχή μισή μισή και από τις δύο.
Μπορείς να φτιάξεις παιχνίδια και μόνη σου.
Επειδή πολλές φορές τρομάζουν με τα νέα αντικείμενα, θα του δίνεις ένα ένα τα καινούργια παιχνίδια και στην αρχή θα τα κρεμάς έξω από το κλουβί μέχρι να συνηθίσει την θέα τους.
 
α, ωραία... Ναι το έχω διαβάσει το άρθρο με τα παιχνιδάκια και θα του φτιάχνω σίγουρα και δικά μου..Φοβάμαι και για τα τοξικά υλικά που διάβασα οτι κυκλοφορούν! Εκτός από σποράκια, να του βάζω και αυγουλάκι; Φρούτα; Λαχανικά; Και αν ναι τι; Και κάθε πότε;
 
Κάθε μέρα εκτός από σπόρια θα τρώει πράσινα.
Χόρτα, λαχανικά και φρούτα είναι απαραίτητα στην διατροφή του πουλιού, με την προτεραιότητα που στα έγραψα. Όλα να είναι εποχής. Από χόρτα τώρα βρίσκεις σπανάκι και βλίτα άφθονα. Τα πλένεις καλά, τα αφήνεις να στεγνώσουν και τα δίνεις. Από λαχανικά, καρότο, κολοκυθάκι, αγγούρι κτλ. Φρούτα εποχής χωρίς τα σπόρια. Φρέσκα αρωματικά βότανα,ρίγανη, ματζουράνα, θυμάρι, βασιλικό, δενδρολίβανο και σε ξηρή μορφή επίσης.
Αυγό ή αυγοτροφή δύο τουλάχιστον φορές την εβδομάδα.
Σουπιοκόκκαλο για ασβέστιο να υπάρχει πάντα στο κλουβί.
Επίσης grit και καρβουνάκι σε ένα ξεχωριστό μικρό μπωλάκι φαγητού πάντα στο κλουβί.
Σπόρους για καθημερινή τροφή συσκευασμένους πάντα.
Μην απογοητευτείς και γράψεις μετά λίγες μέρες δεν τρώει τα λαχανικά. Θα δοκιμάσει κάποτε και θα φάει.
Ξεκίνα με τα χόρτα τα δοκιμάζουν πιο εύκολα.
Τώρα το καλοκαίρι, λαχανικά, φρούτα και αυγό τα αφαιρούμε από το κλουβί μετά 4 ώρες γιατί σήπονται γρήγορα.
 
Άρθρα για διάβασμα για την διατροφή, έχουμε χιλιάδες στο φόρουμ, λεπτομερή και ελεγμένα από κάθε επιστημονική άποψη Αρθρα για τη Διατροφή των Πουλιών .
Επίσης το δεύτερο link Ελευθερία δεν είναι σωστό κατά την γνώμη μου, γιατί λείπει παντελώς η αναφορά στα χόρτα που προηγούνται όλων των πράσινων που προσφέρουμε στα πουλιά μας καθώς και τα φρέσκα αρωματικά βότανα.
 
Σ'ευχαριστώ πολύ Μαράκι που μου τα γράφεις τόσο αναλυτικά! Τα χόρτα και τα λαχανικά όλα ωμά και καλά πλυμένα είπαμε ε; Στην ταίστρα θα του τα βάζω ή κρεμασμένα από κάπου;Επίσης διάβασα ότι κάποιοι τα ανακατεύουν με σποράκια.. Τα βότανα επίσης που θα του τα βάζω σκέτα;Θα ήταν καλύτερο να πάρω και αυγοτροφή και να του τα βάζω εναλλάξ?Το grit και το καρβουνάκι που χρησιμεύουν; Δεν απογοητεύομαι εύκολα, έχω μεγάλη υπομονηηη! 😛
 
Επίσης το δεύτερο link Ελευθερία δεν είναι σωστό κατά την γνώμη μου, γιατί λείπει παντελώς η αναφορά στα χόρτα που προηγούνται όλων των πράσινων που προσφέρουμε στα πουλιά μας καθώς και τα φρέσκα αρωματικά βότανα.
Α... Οκ.. Συγγνωμη...☹
 
Ναι Φοίβο, είναι το ίδιο πουλάκι που είχα αναφέρει από που να το αγοράσω! Ελευθερία η γνώμη σου είναι να το βάλω σε γωνία αρχικα; Γιατι άλλα άρθρα έγραφαν γωνία και άλλα στη μέση του δωματίου και μπερδεύτηκα...🙄
 
Δεν ξερω αυτο ισχυει για τα περισσοτερα πουλια. Καθως το ενα μερος του κλουβιου ειναι καλυμενο απο τον τοιχο νιωθουν περρισοτερη ασφαλεια γιατι σκεφτονται οτι ενα νιιωσουν ανασφαλεια θα εχουν την γωνιτσα τους. 😉
 
χαχα σωστά :)Θα το βάλω στη γωνίτσα του τότε :) Ξέρεις αν τα ενοχλεί η πολύ ζέστη;Και αν μπορει να πάθουν κάτι αν το δωμάτιο δεν έχει κλιματισμό το Καλοκαίρι;
 
Ωμά, καλά πλυμένα και καλά στεγνωμένα.
Εγώ τα κρεμάω γιατί έτσι τα τρώνε. Άλλοι τα ψιλοκόβουν ή τα βάζουν σε κάτι ειδικές υποδοχές που πουλάνε στα μαγαζιά.
Τα χλωρά βότανα θα τα βάζεις όπως και τα άλλα λαχανικά. Για τα ξερά μπορείς να έχεις ένα ξεχωριστό μπωλάκι που θα το αλλάζεις κάθε εβδομάδα.
Αυγοτροφή μέχρι να μάθεις και να δοκιμάσεις κάποια από τις συνταγές που έχουμε Αυγοτροφές για πουλιά - αυγοτροφές , αγόρασε κάποια έτοιμη συσκευασμένη πρόσεχε όχι αυτά τα κίτρινα διαφανή σκευάσματα που ονομάζουν βιταμίνες. Είναι συσκευασίες που γράφουν Egg food.
Φρούτα και καρότο μία φορά την εβδομάδα, γιατί έχουν σάκχαρα.
Όλες τις άλλες μέρες χόρτα και λαχανικά και αρωματικά βότανα.
Μπορείς να του δίνεις κανέλα σε ξυλαράκι, να παίζει και να το μασουλάει. Επίσης κόκκινο πιπέρι μαζί με τα ξηρά βότανα.
Διάβασε για το σκορδόνερο και την χρήση του μηλόξιδου https://community.petbirds.gr/threads/Μηλόξυδο-στα-πτηνά.17813/

Και γενικώς διάβασε για όλες τις μεθόδους φυσικής πρόληψης που θα σε κρατήσουν μακριά από αρρώστιες και γιατρούς Βότανα - Φυσικές Θεραπείες .
Και φυσικά καθαριότητα. Το Α και το Ω στην σωστή φροντίδα των πουλιών. Σαν το καθαρό νερό κάθε μέρα δεν έχει.
 
Εχω να ρίξω πολύυυ διάβασμα ακόμα 😳 Με τι τα κρεμάς τα φρουτάκια; Με δική σου πατέντα; Και θα του δίνω μία φορά ή φρούτο ή καρότο τη βδομάδα;Η αυγοτροφή πόσο θα μένει μέσα; Δεν χαλάει τώρα που είναι Καλοκαίρι;
 
Τα κρεμάω με απλά μανταλάκια. Έχω βρει κάποια πολύ καλής ποιότητας στον ΑΒ και αυτά χρησιμοποιώ γύρω στα 4 χρόνια τώρα. Τα πλένω φυσικά και τα έχω σε ένα δικό τους δοχείο στο δωμάτιό τους. Τα φρούτα, τα καρότα και τα κολοκυθάκια, τα σφηνώνω στα κάγκελα, κάτι που δεν είναι σωστό γενικά αλλά δεν τα τρώνε διαφορετικά, οπότε μετά έχει καλό καθάρισμα στο κάγκελο.
Η έτοιμη αυγοτροφή είναι αρκετά στεγνή, θα την αφήνεις για μία μέρα και θα την πετάς. Την συσκευασία την βάζω όπως είναι καλά κλεισμένη σε ένα τάπερ και το καλοκαίρι την βάζω στο ψυγείο στο πιο ήπιο σημείο του. Πρέπει να είναι καλά κλεισμένο το πλαστικό δοχείο για να μην παίρνει υγρασία.
 
Μάλλον θα προτιμήσω να φτιάχνω δική μου αυγοτροφη... Είδα διάφορες συνταγές... Εσύ έχεις κάποια συγκεκριμένη που ακολουθείς; Το μηλόξυδο το αγοράζεις από κατάστημα με βιολογικά ή από το σούπερ; Πως χρησιμοποιείται; Δεν το βρηκα πουθενά αυτο...😳Ξέρεις αν τα ενοχλεί η πολύ ζέστη τα συγκεκριμένα πουλάκια; Και αν μπορει να πάθουν κάτι αν το δωμάτιο δεν έχει κλιματισμό το Καλοκαίρι; Συγνώμη για το βομβαρδισμό ερωτήσεων απλά ψάχνω όλη μέρα σε σαιτ και 'αρθρα αλλά δε συγκρίνεται με την εμεπιρία κάποιου που έχει παπαγαλάκια!
 
Δική μου αυγοτροφή κάνω μια πολύ απλή, γιατί θέλω πρώτον να είναι στεγνό το αποτέλεσμα, γιατί όταν κάποτε μου βγήκε ελάχιστα υγρή μούχλιασε την τρίτη μέρα στο ψυγείο και δεύτερον φοβάμαι τις χημικές αντιδράσεις πολλών διαφορετικών τροφίμων όταν τα ανακατεύουμε.
Έτσι κάνω το εξής:
Βράζω ένα αυγό για 15 λεπτά.
Στο μούλτι βάζω στην αρχή τα στερεά υλικά, δηλαδή, το τσόφλι, 2κουταλιές κουάκερ, 1 κουταλιά τρίμμα φρυγανιάς, λίγη ρίγανη και λίγη τσουκνίδα ξερές και τα χτυπάω πολύ καλά να γίνουν σχεδόν σκόνη.
Μετά προσθέτω το αυγό κομμένο με μαχαίρι σε κομμάτια και ξαναχτυπάω καλά.
Αυτό, καμιά φορά, προσθέτω ένα τσικ μέλι αραιωμένο σε ένα κουταλάκι χλιαρό νερό και επίσης καμιά φορά, κυρίως όταν οι θηλυκές κάνουν αυγά, προσθέτω και λίγο σουσάμι για ασβέστιο.
Το μείγμα αυτό είναι στεγνό και το κρατάς μία εβδομάδα στο ψυγείο. Μπορείς να είναι πολλή για ένα πουλάκι, ένα μέρος του να το φυλάξεις στην κατάψυξη αεροστεγώς κλειστό και μετά άλλη μία εβδομάδα στην ψύξη.
Αν δεν τρώει την αυγοτροφή σε ξεχωριστό μπωλάκι (το πιθανότερο), την ανακατεύεις με τους σπόρους και όσο φάει τυχαία, κάτι θα φάει.
Βιολογικό μηλόξυδο βρίσκεις σε ορισμένα σούπερ μάρκετς σε ειδικά ράφια ή σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα.
Στην ποτίστρα προσθέτεις δυο τρεις σταγόνες για 3-4 συνεχόμενες ημέρες.
Για το σκορδόνερο θα βρεις τον τρόπο προετοιμασίας στο προφίλ μου, με έχει ρωτήσει κάποιο παιδί.
Ο κλιμαστισμός τα ενοχλεί πολύ. Η φυσιολογική θερμοκρασία δωματίου, εφόσον την αντέχετε εσείς, την αντέχει και το πουλάκι. Το πρωί μπορείς να το ψεκάζεις και για δροσιά και για καθαριότητα. Στο νερό μπορείς να προσθέτεις δυο τρεις σταγόνες ξύδι για λαμπερό πτέρωμα.
 
Back
Top