Γενικά Τί ράτσα (ράτσες) είναι η Λουκριτία;

:) Fotis, δε θα διαφωνήσω καθόλου. Απλά "το δικό μας κόκκινο τριαντάφυλλο είναι το μοναδικό στον κόσμο" :) Και καλώς ή κακώς η Λουκρητία είναι η δική μου μοναδική Λουκρητία :)
 
Δεν βρίσκω κάτι παράλογο που έκανε το πουλί. Έχοντας αρσενικό μέσα στο κλουβί είναι φυσιολογικό να θέλει να γεννήσει. Και φυσικά θα χαλάσει τον κόσμο αν της πάρεις τη φωλιά. Γιαυτό όταν θέλουμε να σταματήσουμε την αναπαραγωγή βγάζουμε τον αρσενικό. Αν η θηλυκιά μας είναι ακόμη πυρωμένη την αφήνουμε να κάνει άλλη μια γέννα (χωρίς τον αρσενικό στο κλουβί) και μετά από καμια εβδομάδα τις παίρνουμε φωλιά και αυγά. Μέχρι τότε και αφού δεν έχει αρσενικό μαζί της ξεπυρώνει κιόλας. Για να την βοηθήσουμε να ξεπυρώσει ελαφρένουμε και κάπως την διατροφή (δεν δίνουμε αυγοτροφή συνεχώς). Μόνο στα παπαγαλάκια αφαιρούμε τη φωλιά για να σταματήσει η αναπαραγωγή, όχι στα καναρίνια. Στα καναρίνια η ύπαρξη αρσενικού στο κλουβί πολλές φορές συνεισφέρει στο πύρωμα της θηλυκιάς. Αφήνοντας ένα πουλί να γεννάει συνέχεια είναι σαν να του κόβουμε χρόνια από τη ζωή του. Ακόμη και να μην πάθει κάτι όταν γεννάει είναι τόσο μεγάλη η ταλαιπωρία που μειώνεται το προσδόκιμο ζωής του πουλιού. Τώρα που γνωρίζεις ελπίζω να την διαχειριστείς εσύ όπως πρέπει για το καλό της υγείας της και να μην την αφήσεις να γεννάει ασταμάτητα άλλη φορά. Τα πουλιά όταν είναι στο φυσικό τους περιβάλλον έχουν την επιλογή και γνωρίζουν τι είναι καλό για αυτά. Στις τεχνητές συνθήκες του κλουβιού εμείς πρέπει να κάνουμε αυτές τις επιλογές και να προσαρμόζουμε τις συνθήκες μας σε αυτές του περιβάλλοντος.
 
Τhanks Βασίλη για την απάντηση. Την επόμενη θα αφήσω τη γιαγιά Λουκρητία να ξεκουραστεί :) Πάντως, και σαν κατάθεση ενός γεγονότος, να που υπάρχει και ένα θηλυκό 4,5 ετών που ούτε παρουσίασε πρόβλημα με τόσες γέννες ούτε τα μικρά βγήκαν ζαβά 😛 Άλλωστε έκανε ουσιαστικά μόνη της μια παύση παραγωγής που διήρκησε κανα χρόνο!
 
Πάντως, και σαν κατάθεση ενός γεγονότος, να που υπάρχει και ένα θηλυκό 4,5 ετών που ούτε παρουσίασε πρόβλημα με τόσες γέννες ούτε τα μικρά βγήκαν ζαβά 😛

Γιώργο το ότι το πουλάκι δεν έπαθε τπτ δεν πάει να πει κάτι, απλά στάθηκε τυχερό. Δεν θα πρέπει να ενθαρρύνουμε κάποιον να έχει τα πουλιά του σε συνεχή φάση αναπαραγωγής διότι άλλο το ένα πουλάκι και άλλο το άλλο, άλλωστε δεν είναι και σωστό.

Επίσης, δεν έπαθε κάτι τώρα, αλλά ο οργανισμός της έχει καταπονηθεί πολύ κι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις, έστω μακροπρόθεσμα. 😉
 
Άλλωστε έκανε ουσιαστικά μόνη της μια παύση παραγωγής που διήρκησε κανα χρόνο!
Αυτή η παύση παραγωγής μπορεί να σημαίνει και πρόβλημα το οποίο το ξεπέρασε τελικά με την ξεκούραση. Είναι ανάλογα στο πουλί το πως θα αντιδράσει σε μια τέτοια κατάσταση. Υπάρχουν θηλυκές που κάνουν τρεις γέννες και σταματάνε από μόνες τους υπάρχουν και άλλες που τους παίρνεις τον αρσενικό, τις προετοιμάζεις για πτερόροια και αυτές ακόμη σου κάνουν από κάνα αυγό. Ένα πουλί πάντως που δεν σταματάει την αναπαραγωγή δεν αντέχει και πολλά χρόνια συνήθως. Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι "έμποροι" που ψάχνουν τέτοιες θηλυκές για να τις ξεζουμίσουν και να βγάλουν πολλά μικρά. Άλλες τις αναπαράγουν όσο μπορούν, άλλες τις βάζουν σαν παραμάνες να μεγαλώνουν καμιά 30αριά πουλιά σε μια αναπαραγωγική περίοδο και φυσικά τις ξεφορτώνονται σε 2-3 χρόνια γιατί ξέρουν ότι δεν αντέχουν άλλο. Είναι ήδη γερασμένα τα πουλιά. Με σωστή διαχείριση θα έχεις μια πολύ καλή μάνα (το έχει αποδείξει) η οποία θα σου ζήσει μέχρι τα βαθιά της γεράματα.
 
Ναι! Η Λουκρητία θα ήταν η χαρά των εμπόρων! Θα της αφαιρέσω το Λουκρήτιο και ελπίζω να ξεκουραστεί! Έτσι κι αλλιώς ουτε κι εγώ ξέρω που να δώσω πλέον μικρά και δε μπορώ να κρατήσω πολλά πουλιά λόγω έλλειψης χώρου ☹ Όχι Αναστασία δεν έχω την πρόθεσηνα ενθαρρύνω κανέναν διότι ούτως ή άλλως η Λουκρητία ζει υπό ιδανικές συνθήκες (τεράστια κλούβα ποικιλία φυσικής τροφής, μέσα στο σπίτι) απλά ανάφερα φιλολογικά το γεγονός μιας και το έχω ζήσει προσωπικά.
 
Back
Top