Αναπαραγωγή Τα ζεμπράκια μου γέννησαν, χρειάζομαι την βοήθεια σας

Basilisbsl

PB New Member
Εγγραφή
18 Απρ 2014
Μηνύματα
63
Πόλη
Δράμα
Καλησπέρα!
Χρειάζομαι την βοήθεια σας τα παραδεισάκια μου ξεκίνησαν να κάνουν αυγά παρόλου που τα έχω πολύ λίγο καιρό δεν είναι αυτό το πρόβλημα όμως, ας τα πάρω απ'την αρχή για να έχετε πλήρη εικόνα!
Πριν δέκα μέρες περίπου πήρα ένα ζευγάρι παραδεισάκια την 4η μέρα είδα οτι βάζανε μέσα στη φώλιά τους όλα τα χόρτα και λαχανικά που τους έδινα για να φάνε τα έβγαλα και τους έβαλα μερικά ξερά χορταράκια και χτίσαν την φωλιά τους, σκέφτηκα ότι μπορεί να την φτιάχνουν μόνο για να κοιμούνται (ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ) τα είχα σ'ενα δωμάτιο που δεν έμπαινε κανείς αλλα τελικά χρειάστηκε να ρθεί η γιαγιά μου και να μίνει μερικές μέρες (μαντέψτε σε ποιό δωμάτιο θα κοιμάτε;) και τελικά αναγκάστηκα να μετακινήσω το κλουβί σε πιο ψηλό σημείο τα πουλάκια κατατρόμαξαν όταν σήκωσα το κλουβί, όταν τα πήρα τους είχα βάλει φωλιά αυτή που έιναι σαν καλαθάκι (τελικά κατάλαβα πόσο άβολη είναι) για να μην έχω κανένα απρόοπτο πριν τα μετακινήσω εβαλα το δάχτυλο μου στη φωλιά για να δω αν έχει αυγό γιατι σήμερα το θυκηκό καθόταν πολύ ώρα μέσα και τελικά είχε τώρα δεν ξέρω τι να κάνω έχω αγχωθεί πολύ και φοβάμαι μη πάθουν τίποτα τα πουλάκια!
Μήπως να βγάλω τη φωλιά και να πετάξω το αυγό δεν τα είδα ποτέ να ζευγαρώνουν καμιά φορά οπότε μπορεί να είναι και άσπορο...
Ότι μου πείτε αυτό θα κάνω...
 
Άσε το αυγό και τα πουλιά σε ήσυχο μέρος να κάνουν την δουλειά τους. Βάλε σουπιοκόκκαλο και αυγοτροφή, λαχανικά και χόρτα.
Παρακολούθησε διακριτικά και αν παρατήσουν την φωλιά τότε την αφαιρείς.
 
Μαρία τα κάνω όλα αυτά που μου είπες και πριν ρθεί η γιαγιά μου δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα βέβαια την είπα να μη κάνει φασαρία και να μην ανάβει τα φώτα το βράδυ το πρόβλημα είναι οτι μετακίνησα το κλουβί ενώ έχει αυγό και τώρα δε ξέρω αν θα κάνει κι άλλα μέσα στη φωλιά, όπως και να χει ο χρόνος θα δείξει θα σας ενημερώνω για τις εξελίξεις και ευχαριστώ πολυ για την άμεση απάντηση...
 
Γειά σας και πάλι!
Τα παραδεισάκια μου είναι τελικά μια χαρά!
Τώρα το θηλυκό κάθεται συνεχεια στη φωλιά, πρέπει να αλλάξω κάτι στη διατροφή τους όσο κλωσσάνε;
 
δινε καλη συσκευασμενη τροφη αυγοτρωφη και λαχανικα μην τα μετακινεις αλλα μονο για να καθαριζεις το κλουβι και χαλαρωσε με λιγη υπομονη θα δεις συντομα μικρουλια. Και συγουρα χρειαζετε να βαλεις σουπιοκοκαλο.
 
Γειά σου Μάρκο! Απο τροφή και λαχανικά είναι εντάξη το μόνο που δεν μπόρεσα να βρώ είναι σουπιοκόκαλο ούτε σε πετ σοπ και στα ψαράδικα μου είπαν οτι δεν ειναι η εποχή για σουπιές προς το παρόν τα βόλεψα με αυτό το ασβέστιο που πουλάνε στα πετ σοπ σαν καρδιά το ξέρω οτι δεν είναι σαν το σουπιοκόκαλο αλλά με λίγο υπομονή θα βρεθεί και αυτό!
Η αλήθεια είναι ότι μ'έχουν αγχώσει γιατί πρώτη φορά έχω γέννα απο τέτοια πουλιά παρόλα αυτά δεν τα ενοχλώ καθόλου μια φορά τη μέρα μόνο για την τροφή και το νερό τους!
 
Αρ αΒασιλη εισαι καλα για την ωρα σε μερικες μερες περημενε μικρουλια που θα τα δεις να μεγαλωνουν και σχετικα γρηγορα.
 
Καλησπέρα σε όλη την παρέα!
Σήμερα είναι η 14η μέρα απο τότε που τα ζεμπράκια μου κάνανε το πρώτο τους αυγό και νομίζω ότι έχει βγεί το πρώτο πουλάκι δυστηχώς δε μπορώ να κοιτάξω στη φωλιά γιατί είναι καλαθάκι και δεν είναι και σε προσβάσιμο σημείο επίσης παρατήρησα ότι όταν τους έβαλα τροφή το θηλυκό δε βγείκε απ'τη φωλιά ενώ συνήθως τις προηγούμενες μέρες έβγαινε αυτό με πείθει περισσότερο ότι υπάρχει πουλάκι, διάβασα πολλά στο φόρουμ για τα μικρά ζεμπράκια αλλα αν έχετε κάποια προσωπική εμπειρία με κάποια γέννα θα χαρώ να την ακούσω, επίσης διάβασα ότι όταν έχουμε μωρά στη φωλιά δε ταίζουμε λαχανικά και θέλω να ρωτήσω γιατί; Περριτώ να σας πώ ότι είμαι πολύ χαρούμενος και αγχομένος ταυτόχρονα!
 
καλημερα βασιλη δεν χριαζετε να εισαι ανχωμενος αν ολα πανε καλα σε λιγες μερες θα τα δεις πολυ καλα κανεις και εισαι πρωσεκτικος η παραμικρη επεμβαση που θα κανεις μπορει να τα ενοχλησει και να αφησουν τις διαδικασιες που κανουν. Καθαριζε πρωσεκτικα το κλουβι με ηρεμες καιαργες κινησεις και παντα να το βαζεις στο ιδιο σημειο που το εχειςσταθερα αυγοτρωφη σε μια ταισρα μονημα καθαρο νερακι συχνα ναι αυγο καλο ειναι να κοψεις για λιγο τα χορταρικα δινε ποιο αρεα και να ειναι καλα σκουπισμενα μετα το πλησημο και υπομονη λιγο ακομη εφαγες το γαιδαρο μενει η ουρα λενε για την ωρα το μονο που θα μπορουσες να δεις ειναι μεσα στα αυγα κατι σαν πουπουλο που κινητε λιγο αν το πρτυχεις να κινητε σε λιγες μερες θα δεις ενα κατασχημο πραμα που θα σε γεμησει χαρα που θα το βλεπεις να μεγαλωνει και να γινετε ενα πανεμορφο πουλακι:)
 
Εαν έχεις όντως μωράκια προσπάθησε να φτιάξεις την δική σου αυγοτροφή... Βράσε καλά ένα αυγουλάκι, τρίψε το και ανακάτεψέ το με ριζάλευρο.. Θα το λατρέψουν... έτσι μεγάλωσα πολλές γενιές, γιατί συνήθως τα ζεμπράκια μου κάνουν 6 ή 7 μωράκια, οπότε το ριζάλευρο βοηθάει πολύ.. Μπορείς να βάλεις μέσα και ελάχιστο μέλι ή φρυγανιά.. Προσοχή όμως πρέπει να το συντηρείς στο ψυγείο και να το βγάζεις μια ώρα πριν το δώσεις στα πουλιά.. και το σημαντικότερο να μην το αφήνεις πολύ ώρα στα πουλάκια γιατί με τόση ζέστη χαλάει γρήγορα...
 
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις!
Ζωή τους κάνω ήδη αυγοτροφή μία που διάβασα εδώ μέσα και βραστό αυγό αλλα θα δοκιμάσω και αυτή που μου προτείνεις (βλέπω ότι έχεις εμπειρία) σ'ευχαριστώ πολύ για την συνταγή!
Νομίζω ότι στη φωλιά υπάρχουν δύο πουλάκια γιατί σήμερα τα άκουσα να φωνάζουν!
λαχανικά πότε μπορώ να τους βάλω; τα μωρά τώρα πρέπει να είναι 4 ή 5 ημερών
Το κλουβί απο τότε που κάνανε τ'αυγά δε το έχω καθαρίσει και φοβάμαι να το κάνω γιατί πρέπει να βγάλω τον πάτο και θα ταραχτούνε σίγουρα...
θα κάνω υπομονή μέχρι να βγούνε τα μικρά απ'τη φωλιά!
 
Μπορώ να φανταστώ πόσο χαρούμενος είσαι... Το ένα ζευγάρι μου έχει αποκτήσει συνολικά περισσότερα από 30 ζεμπράκια αλλά κάθε φορά χαίρομαι σαν μικρό παιδί όταν ένα νέο μέλος εμφανίζεται στη φωλιά.. Να σου ζήσουν!
 
Σας ευχαριστώ! τώρα περιμένω πώς και πώς να βγούν απ'την φωλιά!
εχθές έγιναν μιας εβδομάδας!
Ζωή συγχαρητήρια σε σένα που τα φροντίζεις τόσο καλά και στο υπερπολύτεκνο ζευγαράκι σου που τα μεγάλωσε!
 
Γειά σας έβγαλα σήμερα ένα μικρό απ'τη φωλιά και το τράβηξα 2 φωτογραφίες...
Τώρα πρέπει να είναι 13 ή 14 ημερών
10441947_394557597350171_3597643608205129734_n.jpg


10478149_394557607350170_1966571594589846596_n.jpg
 
Back
Top