Γενικά Τα καναρίνια εισαγωγής είναι στειρωμένα και φιλάσθενα! Αλήθεια ή ψέμα;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης pap
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

pap

PB Member
Εγγραφή
23 Σεπ 2012
Μηνύματα
411
Πόλη
Αθήνα
Να'μαι και παλι...
Καλησπερα, θελω να φερω προς συζητηση ενα θεμα οσον αφορα τα πουλια εισαγωγης και τους κινδυνους που εγκυμονουν..ή απλα δεν υπαρχουν κινδυνοι και ολα ειναι στην σφαιρα της φαντασιας μας!
Εδω και καιρο ακουγεται οτι τα πουλια εισαγωγης φτανουν στα χερια μας στειρωμενα!
γεννιουνται οι εξης ερωτησεις:
-γινεται στειρωση σε καναρινι;
-αν ναι, ποσο κοστιζει;συμφερει τον εκτροφεα να το κανει;
-αν συμφερει, πως αφου αγορασαμε πουλια απ'εξω καταφεραμε και τα αναπαραγαμε εδω;
-μηπως ειναι μια πραγματικη "θεωρια συνωμοσιας";
-αν, ναι.. Ποιου εφευρεση;των μεγαλων εκτροφεων που θελουνε να ψωνιζουμε αποκλειστικα απο αυτους;
-μηπως δεν πρεπει να κατηγορησουμε κανεναν και μονο εμας, που δεν καταφεραμε να τα αναπαραγουμε;
Θα προσπερασω το θεμα στειρωση γιατι το θεωρω βλακεια, απλα το ανεφερα επειδη και μονο ακουγεται και πρεπει επιτελους να δοθουν απαντησεις.
Συνεχιζοντας θα καταπιαστω με το θεμα ασθενων πουλιων εισαγωγης,θεμα που με βρισκει ισχνο υποστηρικτη. Εχει παρατηρηθει το φαινομενο πολλων ασθενων πουλιων εισαγωγης,τα οποια φθανουν στα χερια μας αρρωστα και κατ'επεκταση δεχομαι οτι ναι μπορει να μην ζευγαρωσουν.
γεννιουνται και εδω οι εξης ερωτησεις:
-τα στελνουν αρρωστα επιτηδες;
-αν ναι, πως τα καταφερνουν;
-μεσα απο την διατροφη που τους κανουν; ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ οτι εχει παρατηρηθει εντονα το φαινομενο black spot στις γεννες πουλιων εισαγωγης. Γινεται να γεμισω ενα κοπαδι καναρινια με μυκοπλασμα και να το στειλω στην Ελλαδα;
-μηπως προοριζονται για πετ σοπ και απλα δεν τα προσεχουν καθολου;
-μηπως το ταξιδι τα αδυναμωνει ή και ακομα τα αγχωνει;
-μηπως και εδω αντικριζουμε μια "θεωρια συνωμοσιας" και απλα πρεπει το πουλακι να συνηθησει το καινουργιο περιβαλλον, να το βοηθησουμε διατροφικα, πιθανως να κανουμε και καποια θεραπεια, ΠΡΩΤΟΥ ΤΟ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΖΕΥΓΑΡΩΣΤΡΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ;
Μηπως λοιπον οι εξαγωγεις κανουν τη δουλεια τους(και φυσικα εννοω οτι στελνουν αερα καναρινια χωρις να ελενξουν ασθενειες ή οχι)και εμεις τα κανουμε αχταρμα στην παραλαβη;
Μηπως οι εξαγωγεις ειναι επαγγελαμτιες και κοιτανε τη δουλεια τους και πως θα την ανυψωσουν(αναφερομαι στις διαφορες μεταλλαξεις που εχουνε πετυχει) και εμεις απλα δε τους φτανουμε και λεμε τα δικα μας;
περιμενω με ενδιαφερον τις αποψεις σας.
 
Ποιοι εισάγουν πουλιά ; Τα ΠΕΤ-ΣΟΠ . Τί γνώσεις έχουν και με τί κριτήρια επιλέγουν; Σε ποσοστά 80-90% επιεικώς ΕΛΛΕΙΠΕΙΣ γνώσεις, και το κριτήριο επιλογής είναι, το όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος. Τί φανταζόμαστε οτι εισάγουν λοιπόν; Πρωταθλητές; Δεν τα ξέρουμε αυτά ; Είναι άγνωστα; Αν τα γνωρίζουμε, δεν υπάρχει κίνδυνος να την "πατήσουμε", η αγορά απο εκεί είναι απλά, επιλογή μας. Η απάντηση είναι ΓΝΩΣΗ και ΕΠΙΛΟΓΗ σωστών μαγαζιών,ώστε να ανταμοίβουμε αυτά που μας προσφέρουν υπηρεσίες και προιόντα ποιότητος. Αυτό δηλαδή που πρέπει να κάνουμε για όλες τις αγορές μας.
 
το περιμενα κ. Μακη οτι θα το πιασεις αυτο το θεμα.συμφωνω μαζι σας.
ομως εισαγωγες πουλιων κανουν μονο τα πετ-σοπ;
μηπως κανουν και ιδιωτες που εχουν γνωση, αλλα παλι βρισκομαστε απεναντι στο ιδιο φιανομενο;
σιγουρα θα εχετε ακουσει τετοια συμβαντα..
 
Καλημέρα! Ιδιώτες εννοείς Παναγιώτη χονδέμπορες ή ένας εκτροφέας που θέλει να εμπλουτίσει την εκτροφή του;
 
κανε μια μιξη αυτων των δυο μαρια και θα καταλαβεις που το παω...
 
Δεν έχω αγοράσει ποτέ πουλιά από το εξωτερικό, αλλά αναρωτιέμαι αν δεν είναι κατάστημα ο εισαγωγέας, τότε το πιο πιθανό δεν είναι ο άνθρωπος που τα εισάγει να είναι γνώστης και να ενδιαφέρεται για κάτι συγκεκριμένο; Αυτός την πατάει ή είναι ευχαριστημένος από τα πουλιά εισαγωγής; Αυτό έχει σημασία να γνωρίζουμε.

Θέλω να πω, αν υπάρχει πραγματικά πρόβλημα, τότε αυτό εντοπίζεται στα εισαγόμενα πουλιά ή στο ποιος τα αγοράζει και για ποιο λόγο. Αν μπορεί να γίνει αυτός ο διαχωρισμός, τότε τα πράγματα είναι πολύ απλά.
κανε μια μιξη αυτων των δυο μαρια και θα καταλαβεις που το παω...
Παναγιώτη, μιλά ελεύθερα βρε παιδί μου, κουβέντα κάνουμε δεν κατηγορούμε κανέναν. :)
 
σε αυτα τα ερωτηματ ηθελα απαντηση γιατι πραγματικα εχω μπερδευτει και απο υποψιες αλλο τιποτα. Το θεμα δεν ειναι να μιλαμε ανετα σταυρο, ειναι και οι υποψιες μας και τα ερωτηματα μας οταν μεταφραζονται σε λογια να μην ειναι "πατατες"! Και προπαντως να μην κατηγορουμε κανεναν αν δεν ειμαστε απολυτα σιγουροι, γιατι ζουμε στη χωρα του "αν πετας συνεχεια λασπη, κατι θα κολησει"
 
Σαφώς. Για να καταλάβω καλύτερα τι εννοείς το είπα.
 
  • Like
Αντιδράσεις: pap
Εγώ το μόνο "κανάλι" εισαγωγής που μπορώ να φανταστώ είναι χονδρέμποροι που εισάγουν και τις τροφές και άλλα αντικείμενα να φέρνουν τσουβαλιαστά και χωρίς έλεγχο ποιότητας "κομμάτια" πουλιών σε χαμηλό κόστος και να τα διοχετεύουν στα petshops.
Ούτε καν τα ίδια τα καταστήματα δεν νομίζω να ρισκάρουν μεγάλες εισαγωγές.
Τώρα να υπάρχουν και κάποιοι που λένε πως είναι εκτροφείς και είναι μεταπράτες; Μπορεί να συμβαίνει και αυτό αλλά πρέπει να ξέρει κάποιος για να το πει.
Πάντως για να συμβαίνει αυτό, σημαίνει ότι τα εγχώρια πτηνά είναι ακριβότερα και δεν συμφέρουν τους εμπόρους. Και το ερώτημα είναι γιατί; Είναι καλύτερης ποιότητας;

Το να πάει ένας εκτροφέας στο εξωτερικό να πάρει εκλεκτά άτομα κάποιου είδους για να βελτιώσει πιθανόν την εκτροφή του, δεν το θεωρώ κακό, αντίθετα είναι για έπαινο.
 
μαρια ουτε εγω θα μπορουσα καλυτερα να εκφρασω τις αποψεις μου.συμφωνω απολυτα και εκει ηθελα να καταληξω..
 
Το να πάει ένας εκτροφέας στο εξωτερικό να πάρει εκλεκτά άτομα κάποιου είδους για να βελτιώσει πιθανόν την εκτροφή του, δεν το θεωρώ κακό, αντίθετα είναι για έπαινο.
Βρε εγώ δεν βρίσκω κακό ούτε το να φέρνει κάποιος, χονδρέμπορος ας πούμε, πουλιά που είναι ποιοτικά όμοια με τα κοτόπουλα πτηνοτροφείου που αγοράζουμε από το σουπερμάρκετ. Το θέμα είναι να γνωρίζουμε εάν και σε ποιο βαθμό γίνεται κάτι τέτοιο, εάν όντως αυτά τα πουλιά είναι προβληματικά και αφού γίνει κάτι τέτοιο, ο καθένας αποφασίζει με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες του να επιλέξει τι θέλει, γνωρίζοντας τις συνέπειες.

Κάπως έτσι αντιλαμβάνομαι το νόημα αυτής της συζήτησης.
 
Πάντως τα περισσότερα μέλη μας που ζητάνε ανάγνωση δαχτυλιδιών έχουν πουλιά εισαγωγής. Δεν σημαίνει ότι είναι δεύτερης ποιότητας. Με την λογική όμως, αν μια εισαγωγή έχει σαν κριτήριο την τιμή, τότε η ποιότητα θα είναι ανάμεικτη και μη ελεγμένη, προκαθορισμένη.
Μην ξεχνάμε το θέαμα πολλών πουλιών στα μαγαζιά που πνέουν τα λοίσθια μπροστά στα μάτια μας. Κάποια άλλα είναι πιο δυνατά και τυχερά και πάνε σε σπίτια και επιβιώνουν.
Ούτε κι εγώ δεν βρίσκω κακό μια εισαγωγή αλλά ακριβώς το θέμα είναι τα κριτήριά της.
Τα υπόλοιπα παιδιά θα ξέρουν καλύτερα.
 
ειμαι εκτροφεας μεγαλος, πηγαινω ιταλια, φερνω ποσα πουλια σε τιμη κοστους,τα πουλαω μετα εδω για να κονομησωκαι δε με ενδιαφερει τι πουλια εδωσα, αν ειναι καλα ή οχι στην υγεια τους. Γιατι ο συγκεκριμενος εκτροφεας να μην κανει τη δικη του παραγωγη εδω;
ποσο πια συμφερει να αγορασουμε πουλια εισαγωγης απο εγχωρια;
ενα ερωτημα παμε να καλυψουμε 3 ξεπηδανε!
το προβλημα προσωπικα εμενα εχει να κανει οτι υπαρχουν ανθρωποι που δε γνωριζουν και αγοραζουν και υπαρχουν ανθρωποι που γνωριζουν και πουλανε! Αναφερομαι καθαρα στο κωδικα δεοντολογιας της καθε αγορας-πωλησης που θα επρεπε να υπηρχεκαι ακομα δεν μπορω να καταληξω με σιγουρια στο τι πουλια ερχονται απο θεμα υγειας!
 
Εδώ τίθεται και άλλο θέμα. Αν τα πουλιά εισαγωγής από κάποιον έμπορο πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές σε σχέση με την αγορά, τότε είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται για πρωταθλητές. Εκτός εάν πουλιά χαμηλής ποιότητας (από άποψη μορφολογίας) πωλούνται ως πρωταθλητές, οπότε υπάρχει πρόβλημα.

Το άλλο θέμα είναι, εάν τα πουλιά εισαγωγής από κάποιον έμπορο είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία φιλάσθενα. Η διαφορά με το προηγούμενο είναι, ότι ένα πουλί που δεν κοστίζει ένα σωρό λεφτά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι άρρωστο. Αν είναι, τότε πάλι υπάρχει πρόβλημα.

Όλα αυτά όμως μπορούν να τα απαντήσουν μόνο όσοι έπαθαν και έμαθαν ή αγόρασαν και δεν έπαθαν τίποτα.

Εμένα με απασχολούν επίσης και οι αγορές από εγχώριους προμηθευτές, εκτροφείς ή μη, που φθάνουν κάποιες φορές σε απίστευτες τιμές και τα πουλιά είναι ίσως και κατώτερης ποιότητας από αυτά που έρχονται μαζικά από το εξωτερικό. Αυτή όμως είναι μια άλλη κουβέντα που θα είχε ενδιαφέρον να κάνουμε κάποια στιγμή.
 
αμα φτιαξεις ονομα οτι θες πουλας μετα, στην Ελλαδα ειμαστε! Αμα ο αλλος ειναι ημιμαθης θα τον εκμεταλλευτουνε. Δεν υπαρχει περιπτωση. Ασε που αμα προιδεασεις και κανεναν θα σε πουνε αναποδο που πας να στειλωσεις το ονομα του τοπ εκτροφεα!
 
1. Πολλοί εκτροφείς του εξωτερικού -ειδικά των κάτω χωρών-χρησιμοποιούν κατά κόρον φάρμακα. Τα πουλιά είναι ''τούμπανο'' στα φάρμακα (κυρίως για προληπτική δράση), με αποτέλεσμα όταν έρχονται εδώ, ο κάτοχος να μην γνωρίζει το ''ιστορικό'' του πουλιού και φυσικά το πουλί, μην έχοντας τη ''δόση του'' να αρρωσταίνει.
2. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έρχονται τα περισσότερα πουλιά εισαγωγής στην Ελλάδα, είναι το λιγότερο απαράδεκτες αν όχι άθλιες.
Στοιβαγμένα κατά εκατοντάδες σε σαρμάδες και να μην έχουν κάτι, από το στρες η το συνχνωτισμό τους με εκατοντάδες άλλα, παθαίνουν. (Τα ακάρεα είναι από τα πιο συνηθισμένα).
3. Οι εισαγωγείς στην πλειοψηφία τους ( γιατί ευτυχώς υπάρχουν και εξαιρέσεις), θέλουν φθηνά πουλιά χωρίς να πολυνοιάζονται για ''λεπτομέρειες''. Άρα πολλά φθηνά από το κάθε είδος που πουλάει και ''φεύγει'', έστω κι αν δεν έχουν ακριβώς τις συγκεκριμένες προδιαγραφές η τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του κάθε είδους.. Κι ας υπάρχει κι ένα ποσοστό απωλειών...υπολογισμένο είναι.
4. Η αλλαγή περιβάλλοντος (θερμοκρασίας, υγρασίας, κλίματος, χώρου). Αναμφίβολα η αλλαγή του μικρόκοσμου τους, σε τόσο ευπαθείς και ευαίσθητους οργανισμούς, δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα υγείας και διαβίωσης.
5. Η άγνοια η ημιμάθεια του νέου κατόχου που πολλές φορές δε γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του είδους που αγοράζει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να το διαχειριστεί σωστά. (είτε αυτό είναι εισαγωγής, είτε όχι)

*Αυτό με τα πουλιά εισαγωγής που δήθεν έρχονται στειρωμένα, δε νομίζω ότι αξίζει να συζητηθεί..
 
@PAIANAS
  1. Νίκο, πιστεύω ότι αυτό δεν ισχύει. Δεν παίρνουν τα πουλιά ναρκωτικά για να χρειάζονται τη δόση τους. Τα φάρμακα που παίρνουν είναι για να μπορούν να αντιμετωπίσουν κακές συνθήκες υγιεινής. Μπορεί να επηρεαστούν από κάτι τέτοιο, αλλά αν καταφέρουν να ξεπεράσουν το σημείο 2 που αναφέρεις, τότε δεν έχουν καμία εξάρτηση από τα φάρμακα και δεν χρειάζονται καμία δόση για να επιβιώσουν.
  2. Ισχύει.
  3. Δεν είναι δουλειά των εισαγωγέων να ενδιαφέρονται για λεπτομέρειες. Αυτή είναι υποχρέωση των πελατών και δεν μπορούμε να κατηγορούμε τους εισαγωγείς για κάτι τέτοιο.
  4. Χμ... ~
  5. Σωστά.
* Ίσως να αξίζει να συζητηθεί. Νομίζω ότι αυτός ο μύθος δεν έχει εξαπλωθεί από αδαείς, οι οποίοι δεν έχουν και πολλές απαιτήσεις ούτε από τις ικανότητες τους ούτε από τα πουλιά, αλλά από ανθρώπους που θεωρούν τους εαυτούς τους εξπέρ του είδους, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι ικανοί να αναπαράγουν ούτε καναρίνια και αναζητούν παντού άλλοθι για να φορτώσουν την αποτυχία τους.
 
Σταύρο, όχι μόνο ισχύει το 1ο, αλλά σε ακριβά πουλιά (π.χ. μεταλλαγμένες καρδερίνες) δίνονται μέχρι και αναβολικά (σαν αυτά που παίρνουν οι μποντιμπιλντεράδες).
Βλέπεις ένα πουλί στη διεθνή έκθεση και το λιμπίζεσαι.. Το αγοράζεις και στη βδομάδα αρχίζει να τουμπάρει χωρίς να μπορείς να καταλάβεις το γιατί.. Το ''γιατί'' κρύβεται στη ντόπα 😉
Όσο για το 4ο που εκφράζεις αμφιβολίες, ισχύει και μεταξύ περιοχών της πατρίδας μας. Από το ένα μέρος στο άλλο, αλλάζουν πολλές κλιματολογικές τιμές που σε συνδυασμό με το στρες της αλλαγής χώρου και της αλλαγής της διατροφής, εκτοξεύει τα κοκκίδια. Μου'στειλαν καρδερίνα από Σύρο.. Και σημιδόσπιζα από Σύρο (σε διαφορετικές χρονικές στιγμές)... Και τα δύο υγιέστετα. Στο μήνα πάνω είχαν ταξιδέψει σε τόπο χλοερό.
 
Αναδεικνύεται έτσι μια αναγκαία διαδικασία προσαρμογής. Και ποια είναι αυτή ανά είδος;
 
Σταύρο, όχι μόνο ισχύει το 1ο, αλλά σε ακριβά πουλιά (π.χ. μεταλλαγμένες καρδερίνες) δίνονται μέχρι και αναβολικά (σαν αυτά που παίρνουν οι μποντιμπιλντεράδες).
Βλέπεις ένα πουλί στη διεθνή έκθεση και το λιμπίζεσαι.. Το αγοράζεις και στη βδομάδα αρχίζει να τουμπάρει χωρίς να μπορείς να καταλάβεις το γιατί.. Το ''γιατί'' κρύβεται στη ντόπα 😉
Νίκο, στην περίπτωση που αναφέρεις δεν μιλάμε για πουλιά, ας μου επιτραπεί η έκφραση "της σειράς" που έρχονται με ένα καράβι ή με μια νταλίκα και αριθμό φορτωτικής, αλλά για εξεζητημένα πουλιά που θα ενδιαφερθούν συγκεκριμένοι άνθρωποι για αυτά.

Αν όντως υπάρχει κάποιο θέμα με φάρμακα, τότε μπορώ απλά να υποθέσω ότι αυτά είναι αντιβιώσεις ή αντικοκκιδιακά για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να βρει πωλητή ο παραγωγός τους για να τα δώσει με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες. Με βάση αυτήν την υπόθεση, δεν μπορούμε να πούμε ότι εθίζονται στα φάρμακα αλλά ότι σε συνδυασμό με το στρες της μεταφοράς και αργότερα με τον συνωστισμό των πουλιών στα καταστήματα, γίνονται ευάλωτα σε ασθένειες.

Αυτό είναι όμως απλά μια άλλη θεωρία που προσπαθεί να δώσει λογική εξήγηση στην ευαισθησία (?) που παρουσιάζουν τα πουλιά εισαγωγής.

Γιατί δηλαδή να μην πούμε ότι πολλά από τα πουλιά εισαγωγής καταλήγουν σε κάποια καταστήματα που είναι τόσο βρώμικα, που είναι αδύνατον να επιβιώσουν περισσότερες από δέκα μέρες, είτε είναι εισαγωγής είτε είναι εγχώρια. Δεν ξέρω αν σας έχει τύχει, αλλά εγώ προσωπικά έχω μπει για 10 λεπτά μέσα σε Πετ Σοπ και νόμιζα ότι θα πεθάνω στο δρόμο μέχρι να καταφέρω να φτάσω στο σπίτι μου για να κάνω μπάνιο. Ο λόγος που θα πεθάνει σε πέντε μέρες ένα πουλάκι αφού το πάρουμε από εκεί μέσα θα είναι επειδή ήταν εισαγωγής;
 

Σχετικά θέματα

Απαντήσεις
8
Προβολές
2K
Back
Top