Γενικά Τα καναρίνια εισαγωγής είναι στειρωμένα και φιλάσθενα! Αλήθεια ή ψέμα;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης pap
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Όχι, αυτό που γνωρίζω εγώ, είναι ότι στα πλαίσια μιας προληπτικής ετήσιας αγωγής, το πουλί θα πάρει το Pulmosan η το vetermec η το scatt για τα ακάρεα, to esb η το baycox για τα κοκκίδια, το livoplix, teniazine η wormmiddel για τα σκουλήκια, κάποιο από τα sivotine, flagyl, nystamycin, Aviomycine η η η για πλήθος άλλες αιτίες.. Και όταν φθάνει εδώ (αφού φυσικά η ανοσοποιητική του αντίσταση έχει πάει περίπατο), είναι ευάλωτο σε πλήθος ασθενειών.
Το ότι οι χώροι σε πολλά πετ σόπς είναι ανάξιοι αναφοράς, είναι φαινόμενο που το έχουμε ζήσει όλοι. Εκεί, μπορούμε κι εμείς να βοηθήσουμε για τη βελτίωσή τους, είτε κάνοντας καυγά στον πετσοπά για τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης των ζώων, είτε με την αποχή μας από το συγκεκριμένο κατάστημα. Αν μείνει χωρίς πελάτες, θα ησυχάσουν και πολλά πλάσματα ( που δεν είναι μόνο πουλιά) που δε φταίνε σε τίποτα και πληρώνουν συχνά με τη ζωή τους.
 
Ναι σωστά, αλλά κάπως έτσι είναι τα πράγματα και με τους εγχώριους εκτροφείς, συνήθως αρκετά μεγάλου αριθμού πουλιών. Δεν ξέρω κατά πόσο γνωρίζεις, αλλά πολλοί από αυτούς το πρώτο πράγμα που ξεκινούν πριν από την αναπαραγωγή, πριν ακόμη και από την διατροφική προετοιμασία, είναι οι προληπτικές αγωγές με όλων των ειδών τα φάρμακα που αναφέρεις. Επομένως, δεν είναι απόλυτα ακριβές ότι αυτή η πρακτική χαρακτηρίζει μόνο τα πουλιά του εξωτερικού, όταν συζητάμε εάν και κατά πόσον τα πουλιά εισαγωγής είναι για κάποιο λόγο πιο ευαίσθητα από τα υπόλοιπα.

Στα άλλα που λες, συμφωνώ.
 
Εγω θα πω την προσωπικη μου εμπειρια, οσα πουλια αγορασα απο ελληνες εκτροφεις με δαχτυλιδια κλειστου τυπου, η μου δωσανε δωρα φιλοι μου, ουτε ενα δεν μου αρρωστησε, ουτε στρες παρουσιασε ουτε αγχος ουτε τιποτα σαν να ηταν χρονια στο κοπαδι μου απο την πρωτη μερα και γονημα κανονικα, οσα πουλια πηρα εισαγωγης με δαχτυλιδια κλειστου τυπου συλλογων του εξωτερικου, εκτος απο ενα που ηταν κατάγερο και γονημο μεχρι τα γεραματα του, ολα τα αλλα ηταν '' προβληματικα'' συχνο φαινομενο το πρυξημο του ουροποιητικου αδενα τα μισα, προβλημα στο ματι το ενα τεταρτο των πουλιων, και σχεδον το ενα τριτο καρινα, και για να βγαλουν μικρα, μεγαλο αγωνα με διατροφικη προετοιμασια, και φαρμακα για να τα συνεφερω και να βγαζουν 1,2 πουλακια, τα μικρα τους ομως που μεγαλωναν ηταν μια χαρα, απλα αυτη ηταν η δικη μου επμειρια με τα πουλια εισαγωγης
 
Εμπειρίες σαν του @panos70 είναι πολύ χρήσιμες στην κουβέντα.

Παναγιώτη, από που αγόρασες τα εισαγόμενα πουλιά σου; Πετ Σοπ, Ιδιώτη;
 
εγω αυτη τη στιγμη δεν εχω πουλι εισαγωγης στο κοπαδι μου. Ετσι νομιζω.. Τουλαχιστον θα ξερω με σιγουρια αυριο. Περυσι ομως ειχα μια κιτρινη μωσαικη που την ειχα αγορασει απο συνοικιακο πετ, μου εβγαλε μια τεραστια κυστη και ψοφησε. Επισης ειχε προβλημα στις γεννες και το ενα πουλι που καταφερε και βγηκε εφυγε και αυτο απο blackspot.
 
Σταυρο, απο πετ σοπ, ενα στην περιοχη μου που τα επαιρνε απο καποιον στη Θεσσαλονίκη εισαγωγεα, κι ενα μεγαλο πετ σοπ στην Θεσσαλονικη, να πω πως ολα τα πουλια εισαγωγης που ειχα ηταν απο ολλανδια και βελγιο, οποτε δεν μπορω να πω τιποτα για πουλια απο Ισπανια, Ιταλια, Γερμανια η αλλες χωρες, να μην τα βαζουμε ολα τα εισαγωγης στο ιδιο καζανι
 
Να ρωτήσω και κάτι ακόμη Παναγιώτη και όποιος άλλος έχει άποψη. Τα υπόλοιπα πουλιά του καταστήματος σε τι κατάσταση είναι; Έχεις αγοράσει άλλα πουλιά, εγχώρια, από το συγκεκριμένο κατάστημα; Ποια ήταν η κατάσταση τους;
 
Σταύρο, γι αυτό έγραψα πριν ''πουλιά από τις κάτω χώρες'' . Έχει σημασία η προέλευση των πουλιών, πέρα από τις όποιες ευθύνες του πετσοπά.
Επειδή με τα ιθαγενή έχω περισσότερη σχέση, θα έλεγα ότι υπάρχει ποσοστό θνησιμότητας γύρω στο 50+ % τον 1ο χρόνο.
 
Να θέσω ένα ερώτημα προς συζήτηση; Για προβληματισμό?
Γιατί σε όλες τις περιπτώσεις να φταίνε τα πουλιά εισαγωγής, οι πετ σοπάδες και όχι εμείς.
Τι θέλω να πω,έχετε σκεφτεί ποτέ ότι το κοπάδι μας μπορεί να έχει κάποια αρρώστια.
Με την πάροδο του χρόνου όμως να έχει αποκτήσει ανοσία(σίγουρα θα είχατε κάποιες απώλειες που δεν δώσατε σημασία, οι πιο αδύναμοι οργανισμοί ''έφυγαν''.).
Όσα πουλιά έζησαν, γιατί είχαν καλό ανοσοποιητικό έδωσαν και καλούς απογόνους
Φτιάξατε λοιπόν ένα κοπάδι που μπορεί να έχει αυτό, κάποια ασθένεια αλλά να μην την εκδηλώνει.
Επειδή διάβασα ότι οι εισαγωγές είναι από Ολλανδία και Βέλγιο και ξέρω από τα περιστέρια ότι έχουν πολύ αυστηρούς νόμους-κανονισμούς όσων αφορά τις αρρώστιες στα περιστέρια(δεν πιστεύω να αλλάζει για άλλα πουλιά).
Αν αναφερθεί κρούσμα κάποιας αρρώστιας(σαλμονέλας), η περιοχή δεν παίρνει μέρος στους αγώνες, μέχρι οι υγειονομικές αρχές και όχι σύλλογοι, σωματεία, να δώσουν το ''πράσινο φως'' ότι δεν υφίσταται πλέον η αρρώστια.
Όταν μιλάμε για αγώνες περιστεριών στο Βέλγιο ή την Ολλανδία, μιλάμε για εκατομμύρια Προϋπολογισμούς με μεγάλα συμφέροντα, που θα μπορούσαν να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις των αγώνων.
Άλλα σε αυτές τις χώρες δεν παίζουν με τις αρρώστιες.
Γιαυτό λέω μήπως τα πουλάκια έρχονται στην Ελλάδα και το ανοσοποιητικό τους παθαίνει ένα σοκ από τις αρρώστιες που βρίσκει εδώ.
 
Ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Συνδυάζεται και με αυτό που είπαμε πιο πριν για την πιθανή ανάγκη περιόδου προσαρμογής. Υπάρχει περίπτωση παθογόνα σ' εμάς μικρόβια να αποδεικνύονται επιθετικά σε νέα άτομα;
 
Ναι Μαρία, θεωρητικά ισχύει κάτι τέτοιο όπως ισχύει και αυτό που λέει ο Λάζαρος, αλλά και το αντίθετο. Μπορεί δηλαδή ένα νέο πουλί να μεταφέρει μια ασθένεια στα ήδη υπάρχοντα από κάποιο μικρόβιο απέναντι στο οποίο δεν έχουν αναπτύξει ισχυρή άμυνα λόγω του ότι δεν υπήρχε στο περιβάλλον μέχρι εκείνη τη στιγμή. Θεωρητικά όμως ισχύει και η υπόθεση του Λάζαρου.

Για αυτό επιμένουμε στην καραντίνα θεωρώντας την απαραίτητη και μάλιστα χωρίς τη χορήγηση φαρμάκων κατά την περίοδο της καραντίνας για να μπορέσουν να εμφανιστούν όσο περισσότερα πράγματα θέλουμε να αποφύγουμε τη μετάδοση τους.
 
σχετική είναι η καραντίνα. Ο ορθότερος τρόπος είναι οι εξετάσεις.
Ως παράδειγμα, πτηνό που είναι φορέας τοξοπλάσμωσης μπορεί να μην εμφανίσει την νόσο στην καραντίνα, αλλά μόλις συγκατοικήσει με τα άλλα, λόγο ανταγωνιστικότητας να εμφανίσει την νόσο.
 
Τα πουλιά των εισαγωγών δεν είναι κατά ανάγκη υποδεέστερα. Έχουν όμως αρκετά μειονεκτήματα:
1. Είναι πουλιά που μεγάλωσαν σε διαφορετικές συνθήκες περιβάλλοντος.
2. Έχουν ταξιδέψει πακτωμένα σε μεγάλες συγκεντρώσεις είτε ωδικός είτε αεροπορικώς για λόγους οικονομικούς.
Ίσως να έχουν περάσει και αεροπορικό έλεγχο με x-ray (αν και υπάρχει ο physical έλεγχος για ζωντανά).
3. Διατηρούνται σε μεγάλες συγκεντρώσεις μετά την άφιξη τους στη χώρα και σε μέτριες συνθήκες διαβίωσης.
4. Είναι προιόντα επαγγελματικών εκτροφών ως επί το πλείστον με όλα τα αρνητικά (ή θεττικά) που μπορεί να σημαίνει αυτό.
5. Συνήθως είναι φτηνά πουλιά καθώς προορίζονται για εμπόριο και το εμπόριο απαιτεί κέρδος.

Όλα αυτά είναι συνήθη αλλά όχι απόλυτα. Δεν είναι όλα τα πετ, οι έμποροι και οι φάρμες του εξωτερικού ίδιες. Αρκεί όμως να σκεφτεί κανείς ότι η χώρα μας εν καιρώ κρίσης έχει μεγάλο μειονέκτημα καθώς πολύ απλά είναι πολύ πιθανό να φτάνει στη χώρα μας ο "κατιμάς" για να μπορεί να είναι ανταγωνιστική η τιμή του.
 
ελα οκ, ποιος θα παρει πουλι και θα το τρεξει για εξετασεις;
μιλαμε για καραντινα, σχετικη ειναι και αυτη.
σταυρο στο πετ ολα τα πουλια μια χαρα ειναι εμφανησιακακαι δε σε προιδεαζουν για ασθενεις.
και ειναι πολυ πιθανο, με το που δει ο πετσοπας ενα πουλι περιεργο να το εξαφανησει απο το μαγαζι σε χρονο dt! Ειναι πολυ δυσκολο στην Ελλαδα να ελεγξεις τι αγοραζεις απο πετ! Το λεμε και το φαναζουμε, στερουμαστε υποδομων!
εγω πλεον προσπαθω να παιρνω πουλακια απο ερασιτεχνες εκτροφεις και μονο!
 

Σχετικά θέματα

Απαντήσεις
8
Προβολές
2K
Back
Top