Αναπαραγωγή Τα κόκκινα καναρίνια ξεκινούν νωρίς την αναπαραγωγή;

misalouris

PB Supporter
Εγγραφή
22 Οκτ 2011
Μηνύματα
19.254
Πόλη
Ν. Ιωνία Μαγνησίας
Με αφορμή το ερώτημα του Γιάννη
Νίκο, τι εννοείς; Ότι τα κόκκινα λέγεται ότι πρέπει να μπαίνουν νωρίτερα σε αναπαραγωγή; Ή ότι σε αυτά θα πρέπει να ξεκινά η παροχή χρωστικής τον Ιανουάριο;
και με προοπτική μιας νέας και εποικοδομητικής συζήτησης που θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε και να καταλάβουμε τους λόγους που κάποιες περιπτώσεις καναρινιών που θεωρείται πως πρέπει ή πραγματικά πρέπει να ξεκινούν νωρίς την αναπαραγωγή τους και κάποιες άλλε πιθανόν πολύ αργότερα ξεκινώ ρωτώντας:
  • Πρέπει τα κόκκινα λιποχρωμικά να ξεκινούν νωρίς την αναπαραγωγή τους και σε κάθε περίπτωση γιατί;
  • Υπάρχουν άλλες μεταλλάξεις που πρέπει να καθυστερήσουμε το ξεκίνημα της αναπαραγωγής τους και σε κάθε περίπτωση γιατί;
Θεωρώ πως πρέπει να τοποθετηθούμε όλοι ακόμη κι όσοι υποψιάζονται τους λόγους ώστε να βρεθεί η αφορμή και να εξαχθούν όπως σχεδόν πάντα γίνεται χρήσιμα συμπεράσματα.
Κάθε άποψη μπορεί να φανεί χρήσιμη σε όλους, αλλά και σε κάτι σχετικό που σκέφτομαι να γράφοντας να ολοκληρώσω αφού διαβάσω και τις γνώμες όλων μας...
Εμπρός λοιπόν...
 
Πετσοπάς μου ειπε οτι τα λευκα η λευκοπαρδαλα καναρινια πρεπει να μαινουν
αργοτερα απο τα υπολοιπα πουλακια σε αναπαραγωγη.
Οσο κι αν το ρωτησα δεν μου ειπε τον λογο.
Μυστικα του επαγγελματος μαλλον.:) Σιγα μη μουλεγε...
Πιθανοτατα να εχει να κανει με το λιποχρωμα...
 
Οσο κι αν το ρωτησα δεν μου ειπε τον λογο...
Δεν σου είπε γιατί δεν γνώριζε όχι γιατί αποτελεί μυστικό κάποιου "επαγγέλματος" ;)
Οι περισσότεροι εξ αυτών μπουρδολογούν. Τα "λευκοπάρδαλα" ,υποψιάζομαι οτι εννοεί τα κόκκινα μωσαικού μπαίνουν αργότερα, στις αρχές της άνοιξης, για να μην κάνουν δεύτερη πτερόρροια το καλοκαίρι. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για την παρουσία τους και θα κατέστρεφε τον φαινότυπο που θεωρείται πρότυπο του είδους.
Αντίθετα τα κόκκινα έντονα και χιονέ μπορούν να μπούν όποτε θέλουμε. Συνήθως μπαίνουν νωρίς για να κάνουν δεύτερη αλλαγή πτερώματος στα μέσα ή στο τέλος του καλοκαιριού οπότε θα γίνει αλλαγή και στα κινητήρια. Ετσι θα έχουν πολύ καλύτερη χρωματική εμφάνιση.
 
Δεν σου είπε γιατί δεν γνώριζε όχι γιατί αποτελεί μυστικό κάποιου "επαγγέλματος"

Ευχαριστω για την απαντηση. Ειναι πολιτιμη για ανθρωπους σαν κι εμενα με λιγες γνωσεις για το
αντικειμενο.
Φανταζομαι το ιδιο θα ισχυει και για τα ασπρόμαυρα.
 
Πετσοπάς μου ειπε οτι τα λευκα η λευκοπαρδαλα καναρινια πρεπει να μαινουν
αργοτερα απο τα υπολοιπα πουλακια σε αναπαραγωγη

😀 Ευρημαχε οι πετσοπαδες στο μεγαλυτερο ποσοστο τους ειναι οι πιο αδαης και τελειως εκτος γνωσεων απο ολους τους αλλους που ασχολουνται με πουλια. Για να πουλησουν πουλι η καποιο υλικο του μαγαζιου τους πουλανε την σκουφια τους στο διαβολο που λεει κ ο λαος.
 
. Για να πουλησουν πουλι η καποιο υλικο του μαγαζιου τους πουλανε την σκουφια τους στο διαβολο που λεει κ ο λαος.

συμφωνω απολυτως... Εμποροι ειναι τιποτε αλλο...
αλλα ο συγκεκριμενος και γνωστης ειναι και ''παραγωγη''κανει
και δικα του πουλια πουλάει στο μαγαζι του...
οποτε δεν παιζει να μην ξερει, απλα δεν μεταφερει τις γνωσεις του...
απλα ειναι τα πραγματα για μενα...
 
αλλα ο συγκεκριμενος και γνωστης ειναι και ''παραγωγη''κανει
και δικα του πουλια πουλάει στο μαγαζι του...
Φοράει και δακτυλίδια στα πουλιά;
Ο πιο σημαντικός παράγοντας σε μια ανάλυση της εποχο-εξαρτώμενης αναπαραγωγής (season-depending... Τι γράφω πάλι!) αναφέρθηκε απο τον κύριο Μάκη παραπάνω. Και πάλι βέβαια αυτό αφορά διαγωνισμούς ή γνώστες,θέλω να πω μου είναι δύσκολο να φανταστώ κάποιον πελάτη σε pet shop ο οποίος προβληματίζεται για την διάχυση του λιποχρώματος στα κινητήρια.
Η μόνη χρονική διαφοροποίηση στα κόκκινα λιποχρωμικά υπεισέρχεται στο θέμα της χορήγησης των χρωστικών.Φυσικά αυτό δεν έχει καμία σχέση με το πότε θα τοποθετηθεί χρονικά η αναπαραγωγή τους.
Μια λεπτομέρεια που όμως ούτε κατά διάνοια δεν επηρεάζει τα χρονικά περιθώρια στα οποία αναπαράγουμε τα πουλιά μας είναι το γεγονός οτι οι μελανίνες δέχονται επιρροή απο το φως. Υπάρχει "το καφέ-θέλει μέσα" και "το μαύρο-έξω" αλλά δεν υπάρχει προφανώς το "τρέχω να κρυφτώ απο τον ήλιο ή το καθυστερώ για να τον προλάβω".
Πιθανοτατα να εχει να κανει με το λιποχρωμα...
Το λιπόχρωμα είναι μόνο διατροφή και γονίδια. Η τελική εντύπωση επηρεάζεται και απο άλλα πράγματα, τα οποία όμως δεν καθορίζουν το πότε θα κάνουμε αναπαραγωγή.
 
Οσοι προτιμούν να μην υπάρχει ουτε ένα πουπουλο απο το πτέρωμα της φωλιάς (όρα εκτροφείς με κόκκινα έντονα - χιονέ), επιδιώκουν την δεύτερη πτερόρροια με διάφορους τρόπους. Η πρόωρη έναρξη της αναπαραγωγής διευκολύνει την επιδίωξη. Αντίθετα όσοι δεν μπορούν να αφήσουν τα πουλιά να μπούν σε δεύτερο κύκλο αλλαγής πτερώματος (όρα κόκκινα μωσαικού) προσανατολίζονται σε "καθυστερημένη" έναρξη.
 
Σχετικά με τα κόκκινα λιποχρωμικά καναρίνια όντως η χρονική έναρξη της αναπαραγωγής τους μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα.
Όλο αυτό είναι σχετικό με την πτερόρροια και αυτών των πουλιών... και αρχικά θα πρέπει να θυμηθούμε πως οι νεοσσοί στις 90-100 μέρες της ζωής θα έχουν την πρώτη εφηβική πτερόρροια και θα αλλάξουν όλο το φτέρωμα αλλά όχι τα φτερά οδηγούς..
Όλα τα φτερά θα τα αλλάξει μόνο στη γενική πτερόρροια το ενήλικο καναρίνι ή ο μεγάλος σε ηλικία (ας πούμε 5-7 μηνών) έφηβος.

Και εδώ διαχωρίζεται εντελώς ο στόχος και ο σκοπός μας ακόμη και στα κόκκινα λιποχρωμικά...
Lefkoftero.webp
Αν το λιποχρωμικό κόκκινο καναρίνι είναι λευκόφτερο (όπως το παραπάνω) τότε ασφαλώς και θα πρέπει να καθυστερήσουμε την αναπαραγωγή τους και η πρώτη πτερόρροια να συμπέσει χρονικά με το καλοκαίρι κατά προτίμηση Αύγουστο, ώστε να βαφεί κόκκινο καλά παντού αλλά τα φτερά οδηγοί να μείνουν ολόλευκα και χωρίς χρωστική.
Για αυτό άλλωστε σε αυτά τα πουλιά η χρωστική ξεκινά μετά την 45-50 μέρα της ζωής τους ανάλογα ασφαλώς και με την ανάπτυξή τους. Εντάσσεται κι αυτό στην περίπτωση που αναφέρθηκε πιο πάνω με το κόκκινο μωσαϊκό λιποχρωμικό καναρίνι και όλα τα αντίστοιχα.

Τώρα αν είναι απλό κόκκινο λιποχρωμικό και το θέλουμε πολύ καλά βαμμένο... Τότε πάμε αναγκαστικά νωρίς σε αναπαραγωγή.
Ασφαλώς όλα τα κόκκινα... Δε γεννιούνται εντελώς κόκκινα... αλλά κάπως πιο πορτοκαλί.
πορτοκαλί.webp

Για να έχω εντελώς κόκκινο καναρίνι θα πρέπει να του δώσω χρόνο να αλλάξει έγκαιρα όλο το φτέρωμα σε μια γενική πτερόρροια και όχι το "μισό" στην πρώτη εφηβική.
Και χρόνο θα δώσω στο πουλί μόνο αν γεννηθεί νωρίς την άνοιξη ή καλύτερα αργά το χειμώνα ώστε να περάσει πτερόρροια στο σωστό χρόνο.. και να είναι έτοιμο τον Οκτώβρη..
Λίγες βδομάδες αργότερα θα είναι έτοιμο και για τις εκθέσεις.
Αν καθυστερήσω και ξεκινήσω αργότερα τότε πολύ πιθανόν να περνάει πτερόρροια την περίοδο των εκθέσεων μαι και αυτή χρονικά συμπίπτει πολλές φορές με απελπιστικά ζεστές και ηλιοστόλιστες (φωτεινές) μέρες όπως έγινε και φέτος.
Κι αυτό στα πουλιά που στοχεύουν ψηλά δεν το θέλουμε.

Υπάρχουν κι άλλες μη λιποχρωμικές μεταλλάξεις που η αλλαγή φτερώματος θα καταστρέψει την γενική εικόνα των πουλιών.
λιζαρντ.webp
Αυτά είναι τα καναρίνια λϊζαρντ (lizard canary) που σε κάθε αλλαγή φτερώματος αλλάξει και το πάχος της λεπτής χαρακτηριστικής γραμμής στο φτερό τους. Αυτής της γραμμής που μας δίνει την ψευδαίσθηση του λεπιού (σαύρας)
λιζαρντ 2.webp
Και εφ' όσον κάθε πτερόρροια "χαλάει" την εικόνα του προσπαθούμε να αποφύγουμε την καλοκαιρινή μελετώντας την αναπαραγωγή μας να γίνει έτσι ώστε τα νέα πουλιά να έχουν την πρώτη εφηβική τους πτερόρροια αργά το καλοκαίρι.
 
Πάντα είχα την εντύπωση πως η δεύτερη πτερόρροια είναι ένας αστάθμητος παράγοντας.
Πόσο σίγουρο είναι οτι ένα καναρίνι του Ιανουαρίου θα κάνει 2η πτερόρροια τον Αύγουστο;
Προσφέρει αυτή η υπόθεση μια ασφαλή πρακτική ή κρινόμενοι απο το αποτέλεσμα θα λάβουμε τα μέτρα μας σώνει και καλά να αλλάξει το πτέρωμα;
 
Πόσο σίγουρο είναι οτι ένα καναρίνι του Ιανουαρίου θα κάνει 2η πτερόρροια τον Αύγουστο;
Πολύ μεγάλα ποσοστά Δημήτρη πως θα τελειώσει τουλάχιστο αρχές Οκτώβρη...
Πως θα κάνει μεγάλη πτερόρροια είναι απόλυτα βέβαιο... (σχεδόν*)
Απλά δεν την θέλουμε το Νοέμβρη.
* Πρόκειται για ζωντανό οργανισμό και οι ζωντανοί οργανισμοί δεν ακολουθούν πάντα τα σχέδια, τα ποσοστά και τα πεπατημένα.

Προσφέρει αυτή η υπόθεση μια ασφαλή πρακτική ή κρινόμενοι απο το αποτέλεσμα θα λάβουμε τα μέτρα μας σώνει και καλά να αλλάξει το πτέρωμα;
Σώνει και καλά.. Πρέπει να αλλάξει το φτέρωμα.
 
Οι αναπαραγωγές πουλιών που θα κατέβουν Νοέμβριο/Δεκέμβριο κάθε έτους σε διαγωνισμούς φωνής και όχι χρώματος γίνονται νωρίς ώστε να είναι τα πουλιά πχ 10 μηνών και όχι πχ 7? Ισχύει;
 
καλημέρα σε όλους! Αρχικά πολύ ενδιαφέρον άρθρο και αν και δεν ασχολούμαι με καναρίνια χρώματος θα το παρακολουθώ γιατι κάθε γνώση είναι δύναμη.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Οι αναπαραγωγές πουλιών που θα κατέβουν Νοέμβριο/Δεκέμβριο κάθε έτους σε διαγωνισμούς φωνής και όχι χρώματος γίνονται νωρίς ώστε να είναι τα πουλιά πχ 10 μηνών και όχι πχ 7? Ισχύει;

Στην Ελλαδα απ' οσο γνωριζω σπανια γινονται διαγωνισμοι στα καναρινια φωνης το Νοεμβρη. Ο βασικος μηνας διαγωνισμων ειναι ο Δεκεμβρης, ενω κυριως στα μαλινουα εχουν διαγωνισμους και το Γεναρη.

Οσον αφορα το ερωτημα σου, ο καθενας τα αναπαραγει οποτε μπορει/θελει αναλογα το χωρο που τα εχει-εσωτερικη ή εξωτερικη εκτροφη, φωτισμο, θερμοκρασιες..Αρκετοι εχουν ξεκινησει ηδη με φωλιες-αυγα, λιγο εχουν ηδη μικρα.. Οι περισσοτεροι οπως εγω περιμενουν την ανοιξη, δηλαδη Μαρτη κι μετα, οποτε για εμας η αναπαραγωγη γινεται την νορμαλ περιοδο και οχι νωριτερα.

Γενικα τα καναρινια φωνης τελειοποιουν το τραγουδι τους στην ηλικια των 7 μηνων περιπου χωρις αυτο να ειναι κανονας. Η αναπαραγωγη κραταει μερικους μηνες οποτε οπως ειναι λογικο τα μικρα ειναι διαφορων ηλικιων. Το ιδανικο θα ηταν ολα τα μικρα που κατεβαζει καποιος στο διαγωνισμο να ειναι τουλαχιστον 7 μηνων. Ο καθενας παντως εχει την αποψη του οπως ανεφερα, αλλοι ξεκινουν νωριτερα γιατι μπορουν λογω συνθηκων και ισως θελουν και πιστευουν οτι τους ωφελει αυτο, αλλοι το πηγαινουν κανονικα με τις εποχες και δεν εχουν καποιο μειονεκτημα αν ολα πανε καλα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
παιδια ναστε καλα οσο πιο πολύ διαβαζω τοσα πιο πολλα μαθαινω και ευχαριστω ολουσ οσουσ με βοηθάνε στις ερωτησεισ που εχω. Πολύ ενειμερωτικο και κατατοπιστικο από ολουσ σας.
 
Back
Top