Γενικά Τα 3 X του σωστού εκτροφέα

Kostaskar

PB Member
Εγγραφή
16 Ιουλ 2019
Μηνύματα
526
Καλησπέρα σας, όπως λοιπόν αναφέρω και στον τίτλο, θεωρώ πως υπάρχουν τρία πράγματα (χρόνος χώρος και χρήμα) τα οποία είναι υποχρέωσή μας να διαθέτουμε για τα πτηνά μας έτσι ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο "σωστοί" απέναντί τους.
  1. Η αφιέρωση χρόνου στο εκτροφείο είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία μιας εκτροφής. Αυτό συμβαίνει διότι με την παρατήρηση των πουλιών για ένα χρονικό διάστημα ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, μπορούμε να παρατηρήσουμε περίεργες συμπεριφορές των πουλιών (πρώιμο στάδιο κάποιας ασθένειας, πουλιά ταραξίες σε κλούβες πτήσης, πτώση νεοσσών από φωλιές και πολλά άλλα). Επιπλέον η έλλειψη χρόνου οδηγεί πολλούς εκτροφείς στην αναβολή κάποιων καθηκόντων τους όπως είναι ο τακτικός καθαρισμός των κλουβιών, των σκευών σίτισης και των ποτιστρών, ενέργειες των οποίων η αμέλεια πολύ πιθανόν να οδηγήσει ευκολότερα στην εκδήλωση μιας ασθένειας.
  2. Η έλλειψη χώρου είναι ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα σε μια εκτροφή γιατί μια μερίδα εκτροφέων οδηγείται σε περικοπές στις διαστάσεις του χώρου διαβίωσης των πτηνών του προκειμένου να παράξει όσο το δυνατόν περισσότερα πτηνά μπορεί. Αποτέλεσμα της παραπάνω ενέργειας είναι ο υπερπληθυσμός, πράγμα το οποίο δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών οι οποίοι μπορούν να καταστρέψουν ίσως και ολοκληρωτικά ένα εκτροφείο. Ένα ακόμα αποτέλεσμα της έλλειψης χώρου είναι οι συνεχείς διαμάχες για την κυριαρχία στους κλωβούς όταν υπάρχει το φαινόμενο του υπερπληθυσμού, διαμάχες οι οποίες οδηγούν σε τραυματισμούς οι οποίοι με την σειρά τους δίνουν το έναυσμα για κανιβαλισμό λόγω του αίματος σε ανοικτές πληγές κάνοντας τα τραυματισμένα πουλιά στόχους.
  3. Ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα που οδηγεί σε αλλοπρόσαλλες ενέργειες μερικούς εκτροφείς είναι η έλλειψη χρημάτων ή ακόμα χειρότερα η τσιγκουνιά, πράγματα τα οποία πολλές φορές μπορούν να οδηγήσουν τελικά στο ξόδεμα πολύ περισσότερων χρημάτων για την αντιμετώπιση των επακόλουθων προβλημάτων από το να έδιναν μερικά παραπάνω € εξ αρχής. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η παροχή μιας φτωχής διατροφής, πράγμα το οποίο κάνει τα πουλιά συνήθως πιο επιρρεπή σε ασθένειες κοστίζοντας τελικά πολλά παραπάνω χρήματα στην αντιμετώπιση των ασθενειών και στην αντικατάσταση τυχόν θανόντων πτηνών. Ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα το οποίο προκύπτει από την μη διάθεση ενός χρηματικού ποσού είναι η αιμομικτική αναπαραγωγή που ακολουθούν κάποιοι εκτροφείς(μόνη εξαίρεση ΙΣΩΣ αποτελεί το ζευγάρωμα συγγενικών πτηνών όταν πρόκειται για τέλεια δείγματα μιας ράτσας), ζευγαρώνοντας κάθε λογής συγγενικά πτηνά προκειμένου να αποφύγουν την διάθεση μερικών χρημάτων στην αγορά μη συγγενικών πτηνών από κάποιον άλλο εκτροφέα, οδηγούμενοι τελικά στην παραγωγή περισσότερων "ελαττωματικών" απογόνων, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στον εκφυλισμό του εκάστοτε είδους.
Κατά την προσωπική μου άποψη, καμία εκτροφή δεν μπορεί να θεωρηθεί "ΣΩΣΤΉ" αν δεν πληρούνται όσο το δυνατόν περισσότερο τα παραπάνω κριτήρια. Πως λοιπόν θα μπορέσουμε να είμαστε σωστή απέναντι στα πτηνά μας;
  1. Αν έχουμε έλλειψη χρόνου, μειώνουμε τον αριθμό των πτηνών που έχουμε ώστε να μπορούμε να τα παρατηρούμε καλύτερα και να είμαστε συνεπείς στην τήρηση καλών συνθηκών διαβίωσης. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο δεν είμαστε σε θέση να παρέχουμε τουλάχιστον καθαρό νερό σε καθημερινή βάση, θεωρώ ότι θα πρέπει να ξεχνάμε κάθε σκέψη εκτροφής και γενικότερα κάτοψης πτηνών.
  2. Αν έχουμε έλλειψη χώρου πολύ απλά λύνεται και αυτό το πρόβλημα με την αγορά μεγαλύτερων κλουβιών ή με την μείωση των πτηνών του εκτροφείου μας.
  3. Αν έχουμε έλλειψη χρημάτων, πάλι μπορούμε να λύσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα με την μείωση του αριθμού των πουλιών που κατέχουμε έτσι ώστε να διαθέτουμε περισσότερα χρήματα ανά πτηνό.
Κατά τη γνώμη μου, κάθε εκτροφέας οφείλει να πληρεί τα "3 Χ" που ανέλυσα παραπάνω, αφήνοντας στην άκρη τον εγωισμό της κατοχής όσο το δυνατόν περισσότερων πτηνών εις βάρος μιας αξιοπρεπούς ζωής για αυτά, γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση παύει να χαρακτηρίζεται από τον όρο εκτροφέας.

Θα ήθελα πολύ να ακούσω μερικές γνώμες πάνω σε αυτό θέμα, είτε από όσους συμφωνούν είτε από όσους διαφωνούν με τα γραφόμενά μου.
 
Χιλιοειπωμένα αλλά πολύ σωστά!
Καλό είναι να τα επαναλαμβάνουμε, όπως κάνεις, για νέους στο χόμπυ...

Επίσης, τα ΧΧΧ είναι πιο πιασάρικος τίτλος από τα 3Χ... 😉
 
Back
Top