Φροντίδα Τελικά σχάρα και υγ. υπόστρωμα ή μόνο υγ. υπόστρωμα χωρίς σχάρα;

Ε με ένα πουλάκι σε κάθε κλουβί δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου λόγος προβληματισμού. Κάνεις ό,τι σε βολεύει. Απλά αν αποφασίσεις να μην έχεις σχάρα να βάλεις ζεόλιθο ή πέλλετ και όχι άμμο

ζεολιθο ψιλο αντι-κοκκιδιακο ειναι λιγο πιο ακριβος αλλα οτι πρεπει για κλουβια χωρις σχαρα!

Μα JAPAN HOSO11 φίλε μου την άμμο έχοντας την σχάρα, την αλλάζω μέρα παρά μέρα ήδη

εγω εξεταζω ολες τις παραμετρους μπορει για ενα, δυο πουλια να μην ειναι και τοσο μεγαλο το κοστος να το αλλαζεις καθε μερα, για καποιους που εχουν πολλα ειναι, κατα την γνωμη μου παντα, καλητερα τα χρηματα αυτα να τα δεινεις για πιο ποιοτικη τροφη/ες παρα για υποστρωματα. ενας φθηνος ζεολιθος με την σχαρα απο πανω ειναι μια χαρα.

Δηλαδή εσείς μου λέτε να αφήσω την σχάρα ως έχει...

ναι
 
Ποιά ειναι τα οφέλη της μή ύπαρξης σχάρας;

Ως προς την πρακτικότητα, γλιτώνουμε το πλύσιμο. Και άντε σε κλουβιά με αποσπώμενη σχάρα δεν είναι μεγάλος μπελάς. Αλλά σε κλουβιά που έχουν ενσωματωμένη τη σχάρα... Είναι μια ταλαιπωρία το καθάρισμα + ότι στρεσάρουμε τα πουλιά βάζοντας χέρια μέσα και μετακινώντας το κλουβί.

Ως προς τα πτηνά, πρώτον και κύριον το να ψάχνουν στο έδαφος είναι κομμάτι της φύσης τους. Όσα το κάνουν (γιατί άλλα δεν κατεβαίνουν καθόλου) στα δικά μου μάτια το καταευχαριστιούνται και σίγουρα είναι μια ασχολία που τα χαλαρώνει (με όλα τα θετικά επακόλουθα του μη στρες). Και το σημαντικότερο απ'όλα είναι ότι η συνεχής επαφή τους με ένα σχετικά χαμηλό μικροβιακό φορτίο διατηρεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα σε εγρήγορση με αποτέλεσμα την αύξηση της ανοσιακής τους δύναμης. Γίνονται πολύ πιο ανθεκτικά σε μικροβιακές προσβολές. Σίγουρα πιο ανθεκτικά από πτηνά που ζουν σε ''πεντακάθαρο'' περιβάλλον και σπάνια έρχονται σε επαφή με μικρόβια.
 
Δύο εξινταρες ζευγαρωστρες που δεν είχαν συρταροτη σχάρα έκοψα τον πάτο με τανάλια.
Ο τα κάγκελα του πάτου είχαν συνεχία περιτοματα και με δυσκόλευαν πολύ στο καθάρισμα.
Τώρα τα έχω στρωμένο ζεόλιθο και μια φορά την εβδομάδα καθάρισμα.
Δεν έχω δεί τα πουλιά να κάθονται στον πάτο.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Προσωπικά προτιμώ τη σχάρα, για να μην έρχονται σε επαφή με τα περιττώματα και υπολείμματα φαγητού στον πάτο. Χρησιμοποιώ σε αυγοθήκη ειδικά άμμο με όστρακα που εμπλουτίζω με ενεργό άνθρακα για να παίρνουν τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά που δε βρίσκουν σε σπόρους, αυγοτροφή, λαχανικά.

Δε νομίζω ότι έχουν χαρακτηριστικό τα καναρίνια ή ακόμα και τα ιθαγενή να "σκάβουν" όπως ο κότες για να βρουν τροφή στο έδαφος. Το μόνο που βρίσκω θετικό είναι ότι μπορεί να λειτουργεί σαν αντιστρες σε σχέση με τα σύρματα όταν τα πατάνε...
 
Back
Top