Γενικά Τη γνώμη σας για το φύλο και την ηλικία των μπάτζι

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Jovanna
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Jovanna

PB New Member
Εγγραφή
27 Νοε 2016
Μηνύματα
15
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπερα σε ολη την παρεα!
πριν απο τρεις μηνες αγορασα αρσενικο μπατζι απο πετ σοπ και ο ιδιοκτητης μου ειπε απλα οτι ειναι μικρο σε ηλικια και αρσενικο... Το εκπαιδευσα πολυ γρηγορα και αυτη τη στιγμη βγαινει απ το κλουβι, καθεται στο χερι μου ειναι γενικα πολυ ημερο και οχι ιδιαιτερως ζωηρο.. Του εχω πολλα παιχνιδια και δεν ασχολειται με κανενα.. Απλα καθεται οπου το βαλω..
πριν απο τρεις μερες αγορασα απο αλλο πετ σοπ θηλυκο μπατζι και παλι δεν μου ειπαν ακριβως ηλικια, απλα οτι ειναι μικρο.. Αυτο σε αντιθεση με το αρσενικο ειναι πολυ ενεργητικο, δεν καθεται σε ενα σημειο, ολο τριγυριζει στο κλουβι!
Λογω ελλειψης ενημερωσης εβαλα το θυληκο στο ιδιο κλουβι με το αρσενικο και μολις σημερα εμαθα για την "καραντινα" που επρεπε να κανω γιατι εκτος των θεματων υγειας, μαλωνουν συνεχεια, αυριο θα παρω κλουβι να βαλω το θυληκο ετσι ωστε να το εξημερωσω κι αυτο και να βγαινει κι αυτο απ το κλουβι..
Θα ηθελα να μου πειτε τη γνωμη σας για το φυλο και την ηλικια των μπατζι και επισης να μου πειτε ποτε θα πρεπει να τα βαλω στο ιδιο κλουβι μηπως και ζευγαρωσουν, αυτη τη στιγμη που ειναι στο ιδιο κλουβι, μαλωνουν συνεχεια... Θα μπορεσω να τα συμφιλιωσω ωστε να ζευγαρωσουν αργοτερα;
σας ευχαριστω πολυ για το χρονο σας και σας παραθετω φωτογραφιες τους!

15281167_10211547222020220_1159384529_n.webp 15211779_10211547222060221_1939789404_n.webp
 
Σε εμένα μοιάζουν και τα δυο ενήλικα, το κίτρινο θηλυκό και το πράσινο αρσενικό.
Δεν είναι παράξενο που μαλώνουν, η καραντίνα εκτός απο υγεία, αποσκοπεί και στην γνωριμία των πουλιών. Βάλε το θηλυκό σε άλλο κλουβάκι σε απόσταση που να βλέπονται μεν αλλά όχι πολύ κοντά για κανένα μήνα και μετά πιστεύω πως θα μπορείς να τα ενώσεις χωρίς πρόβλημα... όπως και να έχει πάντως, να σου ζήσουν 🙂

*το θηλυκό(κίτρινο) έχει κόκκινα ή μαύρα μάτια;
 
Τζοβάννα καλώς μας ήρθες με τα όμορφα παπαγαλάκια σου!
Το πράσινο είναι σίγουρα αρσενικό πέρα από τον χαλινό, το υποδηλώνει και η συμπεριφορά του.
Το κίτρινο κατά πάσα πιθανότητα είναι θηλυκό. Δεν είναι σε οίστρο και δεν φαίνεται καλά.
Ναι πολύ κακώς τα έβαλες μαζί γιατί βλέπω το καινούργιο είναι και λίγο ταλαίπωρο, δεν έπρεπε να το ρισκάρεις.
Θα ήθελα σε αυτό να δούμε σε πρωινή φωτογραφία λίγο καλύτερα τα μάτια του. Υπάρχει αραίωση του πτερώματος γύρω από την κόρη του ματιού;
Χώρισέ τα όπως σκοπεύεις να κάνεις. Ζώντας στο ίδιο δωμάτιο, θα βρουν τις ισορροπίες τους, θα γίνει η γνωριμία τους και θα μπορέσεις κι εσύ να ασχοληθείς με το νέο.
Πάντα θα καθαρίζεις το παλιό πρώτα και το νέο στην συνέχεια. Ας μείνει το ρίσκο μέχρι την συμβίωσή τους αν κάτι έχει το νέο.
Μετά αν όλα πάνε καλά, μην ανησυχείς, όταν έρθει η εποχή τους, θα μιλήσει η φύση και θα αποδεχθούν το ένα το άλλο. Απλά χρειάζονται χρόνο.
Βλέπω ότι τα έχεις φροντισμένα και περιποιημένα, ωστόσο κράτα τον οδηγό φροντίδας παπαγάλων, να ανατρέχεις σε όλα τα χρήσιμα άρθρα όταν έχεις ελεύθερο χρόνο και να μην ψάχνεις στα τυφλά.
Κάνε τους λίγο σκορδόνερο και κάνε στο καινούργιο μερικά ντουζάκια με ψεκαστήρι που θα έχεις προσθέσει λίγο ξύδι ή μηλόξυδο. Πρόσεχε το νερό όχι παγωμένο τώρα, να το αφήνεις λίγο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και πρωινή ώρα ποτέ απόγευμα, να προλαβαίνει να στεγνώνει μέχρι το βράδυ.
Που τα έχεις; Μέσα στο σπίτι;
Να σου ζήσουν!
 
Καταρχας σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας! Το θηλυκο έχει κόκκινα μάτια και δεν μου φαίνεται να έχει αραιωση γύρω απ τα μάτια.. Παρόλα αυτα θα σας στείλω φωτογραφια με την πρώτη ευκαιρία!
Δεν τα έχω αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, τις πρωινες ώρες μόλις ζεστάνει λίγο ο καιρός τα βγάζω έξω μέχρι λίγο πριν σκοτεινιασει.. Και το καλοκαίρι που είναι μεγαλύτερη η μέρα, σχεδόν όλη μέρα τα έχω στο μπαλκόνι. Έχω όμως κάθιερωσει καποια ώρα το μεσημέρι που ετοιμάζω φαγητό και τρώμε να έχω μέσα στο σπίτι τον αρσενικο και κατά κάποιο τρόπο να τρώμε παρέα, αυτός τα δικά του κι εμείς τα δικά μας! Επίσης ένα άλλο θέμα που με αγχώνει είναι ότι ο αρσενικός δεν δοκίμαζει γευσεις, δεν τρώει φρούτα και λαχανικά... Τρώει τους σπόρους του και το κεχρί.. μήπως χρειάζεται να του βάλω στο νερακι του καποια βιταμινη; η θηλυκή το αντίθετο απ οτι φαίνεται τις λίγες μέρες που την έχω!
 
Άρα έχεις ένα κοριτσάκι lutino!
Διάβασε αν θέλεις κάποια πράγματα γι' αυτό http://www.cutelittlebirdiesaviary.com/lutino-budgies.html.
Κάτω κάτω έχει μία σημείωση πως είναι μύθος η ευαίσθητη υγεία των lutino, μπορεί να έχει και δίκιο, προσωπικά όμως έχω μια κακή εμπειρία και θα σου έλεγα να την έχεις σε πολύ καλή φροντίδα και να την παρατηρείς σχολαστικά, κάτι που έτσι κι αλλιώς πρέπει να κάνουμε αλλά εδώ ένας λόγος παραπάνω.
Η μικρή σου πρέπει να τελειώνει πτερόρροια ή να έχει ακόμα. Λίγη ενίσχυση στην διατροφή σύμφωνα με το άρθρο.
Για το αγοράκι σου που είναι άτολμο στις δοκιμές, ξεκίνησε με την αλάνθαστη συνταγή της φρέσκιας <Link Removed> ή του <Link Removed>.
Και ωφέλιμα είναι και αρκετά προκλητικά για δοκιμές όπως λέει η εμπειρία πολλών από εμάς στο φόρουμ.
Αν ξεκινήσει με κάτι, θα μάθει να δοκιμάζει τα πάντα.
Βιταμίνες κυκλοφορούν πολλές αρκετά καλές. Μέσω της σωστής διατροφής δεν χρειάζονται, όμως μια και είναι καινούργια πουλάκια με σχετικά άγνωστο διατροφικό παρελθόν, δεν είναι άσχημη ιδέα να τους έδινες κάτι. Μπορείς να διαλέξεις από τα συμπληρώματα εδώ και αν θέλεις κάτι να το συζητήσουμε ή ψάχνοντας σε κάποιο eshop και πάλι αν θέλεις το συζητάμε πριν ψωνίσεις. Καλύτερα να το έβαζες στην αυγοτροφή. Τρώνε αυγοτροφή;
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Για το κίτρινο εγώ έχω τις αμφιβολίες μου σχετικά με το φύλο του μιας και στα λουτίνο ο κανόνας με το χρώμα του χαλινού δεν ακολουθείται πιστά. Το πράσινο είναι αρσενικό όμως πιστεύω κι εγώ. Σχετικά με το φύλο μια ακόμη ένδειξη είναι το δάγκωμα. Τα θηλυκά δαγκώνουν αρκετά πιο δυνατά απο τα αρσενικά.

Είναι και τα δυο μικρά σε ηλικία - κάτω των 7-8 μηνών πιστεύω καθώς δεν έχουν ούτε ίχνος λευκού δακτυλίου στην ίριδα του ματιού. Σχετικά με την αραίωση στο φτέρωμα γύρω απο το μάτι που είπε η Μαρία, εγώ δεν βλέπω κάτι, τα κόκκινα μάτια πάντα φαίνονται με "αραίωση" λόγω του χρώματός τους.
 
Α ξέχασα. Ναι πρέπει να τα βγάζεις έξω, για καθαρό αέρα και κυρίως για τον ήλιο.
Όμως, τώρα τον χειμώνα πρόσεχε τις διαφορές θερμοκρασίας. Μόνο μέρες και ώρες με ηλιοφάνεια, στον ήλιο, με σκεπασμένες με νάυλον τις 3 πλευρές για να προστατεύονται από τα ρεύματα αέρα και πάντα ακόμα και το καλοκαίρι ή με την παρουσία σου ή με προστασία από τα αρπακτικά όπως οι καρακάξες που παραμονεύουν.
 
Καλως ηρθες. Το αρσενικο ειναι ενηλικο σιγουρα, φαινεται απο τον χαλινο του και απο το κεφαλι που οι ριγες ειναι αρκετα τραβηγμενες πισω.
Οσο για το θηλυκο, μπορεις να μας βαλεις μια φωτογραφια για να δουμε την σταση που καθεται στο κλαδι.
Οχι οτι ειναι σιγουρη ενδειξη αλλα ειναι μια βoηθεια :)
Αν κι εγω πιστευω οτι ειναι κοριτσακι.
Μπραβο που τον αρσενικο τον εκανες να σε εμπιστευτει τοσο γρηγορα. Σημαινει οτι ασχολεισαι ουσιαστικα μαζι τους :)

Λιγες "παρατηρησεις" ακομα.
Αν μπορεις αλλαξε τις πατηθρες με στρογγυλες, κατα προτιμηση ξυλινες για να μπορουν να γυμναζουν τα ποδαρακια τους.
Επισης ειχα διαβασει ενα θεμα με μπαντζι που δεν ετρωγαν αλλες γευσεις, οτι μπορεις να κανεις μια φρουτοκρεμα και να τους δωσεις (ισα για να μπουνε στο νοημα), αλλα δεν ξερω κατα ποσο καλο ειναι ή οχι!
Αν δεν τρωει παντως ποτε τιποτα αλλο παρα τις προσπαθειες σου τοτε θα θελει καποια βιταμινη γιατι τα σκετα σπορια δεν ειναι ιδανικη τροφη για μια ζωη :)
Αλλα αν δοκιμασεις ριγανη, ειτε ξερη, ειτε χλωρη μπορει να παει.
Επισης εμενα ο ενας που ειναι πολυυυ δυσκολος εχει τρελα με το ρυζι, οποτε βραζω λιγο σκετο ρυζι και προσθετω μεσα και λιγο καροτο και αρακα κλπ(βασικα βαζω μεσα οτι θελω να φαει μηπως ξεγελαστει) και του δινω και οσο φαει.
Οποτε μπορεις να βρεις κατι που θα του αρεσει και να το εχεις σαν βαση για να βαζεις κι αλλα μαζι με αυτο!
 
Σας ευχαριστω πολυ ολους, με βοηθήσατε πολύ! Θα ακολουθήσω τις συμβουλές σας! αυτό που με καίει είναι για αρχή να τα χωρίσω και σιγά σιγά θα ακολουθήσω τις συμβουλές σας γιατί είμαι καινούργια παπαγαλομανα και δεν γνωρίζω πολλά πράγματα! Ειδικά αυτό για την θηλυκη, ότι είναι άλλη "ρατσα" δεν το ήξερα.. Τυχαία την αγόρασα γιατί μου άρεσε! Σας στέλνω πιο κοντινές φώτο για να θα δείτε καλύτερα!
 
ειδικά αυτό για την θηλυκη, ότι είναι άλλη "ρατσα" δεν το ήξερα..
Όχι ίδιο είδος είναι (ράτσα) απλά είναι μια άλλη μετάλλαξη.
Δεν έχουν πρόβλημα στο ζευγάρωμα ή σε κάποιο χαρακτηριστικό μεταξύ τους.
 
Τζοβάννα, να σε καλωσορίσω στους "LOS BUDGIESTAS" και σου εύχομαι να χαίρεσαι τα πουλάκια σου. Όπως ειπώθηκε παραπάνω, το πράσινο είναι ένα ενήλικο, ώριμο σεξουαλικά αρσενικό άνω του έτους όπως δείχνει ο χαλινός, το κίτρινο 7-9 μηνών, αδιευκρίνιστου φύλου μέχρι να πυρώσει!( η διχρωμία που φαίνεται στον χαλινό του τείνει προς το καφέ ή προς το μωβ; ) Για την διατροφή του πράσινου μην ανησυχείς, από την στιγμή που

... Ο αρσενικός δεν δοκίμαζει γευσεις, δεν τρώει φρούτα και λαχανικά... η θηλυκή το αντίθετο απ οτι φαίνεται τις λίγες μέρες που την έχω!

Ακόμα κι αν δεν δοκιμάσει όσο είναι μόνος, θα τον "τραβήξει" το άλλο όταν τα ενώσεις! 😉
 
Καλησπερα σας και παλι.. Νίκος Υ ευχαριστω για την αποδοχη, καλως σας βρηκα!Λογω υποχρεωσεων σας απαντω τωρα...
Ο χαλινος του κιτρινου ειναι ασπρος προς το παρον, δεν μου φαινεται να τεινει προς μωβ ουτε προς καφε, σας στελνω τις φωτο που ζητησατε παραπανω με τα ματια τους..
Εγω τα χωρισα προς το παρον γιατι οπως σας ειπα μαλωναν... Μου προτεινετε μετα την καραντινα να τα βαλω μαζι η θα γινει παλι "πολεμος"; υπαρχει περιπτωση να "μισιουνται" λογω του οτι τα ειχα μαζι τρεις μερες και μαλωναν; Πως να κινηθω απο δω και περα με την μεταξυ τους συμβιωση; Ο αρσενικος βγαινει εξω και παιζουμε και θελω να μαθω και στην κιτρινη να κανει το ιδιο. Λετε να ζηλεψει ο αρσενικος αν ασχοληθω μαζι της;
Αυτες ηταν οι τελευταιες ερωτησεις μου και δεν θα σας ζαλισω αλλο! 😛

15281077_10211567730092909_1707884468_n.webp

15301287_10211567732692974_992265819_n.webp
 
Τέλεια, πολύ καλά έκανες.
Θα μείνουν στο ίδιο δωμάτιο; Όπως και να έχει, μέσω ήχων και οπτικής επαφής, θα συνηθίσουν το ένα το άλλο, θα επικοινωνούν την χαραυγή και το σούρουπο, θα αποκτήσουν την ρουτίνα τους και σιγά-σιγά θα αποδεχθούν το ένα το άλλο, γιατί και αυτά έχουν ανάγκη από παρέα και κοινωνικοποίηση.
Όχι δεν θα ζηλεύει το αρσενικό σου, το πολύ-πολύ να σε διεκδικεί κάπως αλλά αυτό δεν επηρεάζει το γενικό σύστημα μακροπρόθεσμα.
Ξεκίνα την προσπάθεια με το νέο, χωρίς όμως να αλλάξεις το πρόγραμμα του παλιού ως προς τις ώρες και τις γενικότερες συνήθειες, γιατί αυτό, δηλαδή η διατάραξη της ρουτίνας, είναι αιτία νευρικότητας και άγχους στα πουλιά.
Αν δει πως τίποτα δεν χάνει, όλα θα πάνε μια χαρά.
Με το νέο έτσι κι αλλιώς, τώρα θα χτίσεις την ρουτίνα σας και μπορείς να την προσαρμόσεις όπως θέλεις και σε βολεύει.
Να μαθαίνουμε τα νέα σας λεπτομερώς ε; :)
 
Ναι στο ιδιο δωματιο τα εχω! Η θηλυκη που ειναι πολυ ζωηρη, σκαρφαλωνει στα καγκελα του κλουβιου της προς το μερος του και τον φωναζει! Ο αρσενικος βρηκε την ησυχια του και δειχνει να το απολαμβανει 😛
Τα αγαπω!
Ευχαριστω για ολα και για τα links που μου στειλατε, εμαθα πολλα πραγματα για τα πλασματακια μου που δεν ηξερα!
Θα σας ενημερωνω!
 
Το lutino ειναι μικρο σε ηλικια γι αυτο ειναι ασπρος ο χαλινος του. Στην ηλικια των 5, 6 μηνων θα αρχισει να παιρνει χρωμα.
Τα λουτινο δεν ειναι μεταλλαξη που εχουν περιεργο χαλινο, ειναι οπως τα αλλα μπαντζι, τα θηλυκα εχουν καφε και τα αρσενικα μπλε, οπτοε πιστευω οτι σε καποιο καιρο θα δειξει και το δικο σου.
Περναει και πτεροροια τωρα οποτε ειναι 3,4 μηνων λογικα! Δαχτυλιδι δεν φοραει ε;
Παντως και αρσενικο να ειναι θα γινουν καλα φιλαρακια :D
 
Τζοβάννα μου, με βάση την πρόσφατη φωτό το κίτρινο είναι μια μικρή lutina. Λεμονιά! 😉! Σε κανένα δίμηνο, που θα αρχίσει να πυρώνει θα γίνει μπεζ-καφέ ο χαλινός της!Όσο αναφορά

Εγω τα χωρισα προς το παρον γιατι οπως σας ειπα μαλωναν... Μου προτεινετε μετα την καραντινα να τα βαλω μαζι η θα γινει παλι "πολεμος"; υπαρχει περιπτωση να "μισιουνται" λογω του οτι τα ειχα μαζι τρεις μερες και μαλωναν; Πως να κινηθω απο δω και περα με την μεταξυ τους συμβιωση

Όπως είπε και η @maria p , κατά το διάστημα της καραντίνας, θα συνηθίσουν το ένα την παρουσία του άλλου από απόσταση, οπότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα! Αν υπάρχει δυνατότητα, η ένωσή τους να γίνει σε ένα τρίτο ουδέτερο κλουβί, ακόμα καλύτερα, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα κτητικότητας της περιοχής! Υπόψην, το κλουβί να είναι μεγάλο και να έχει τουλάχιστον 2 πλευρές με οριζόντια κάγκελα για αν σκαρφαλώνουν!

Ο αρσενικος βγαινει εξω και παιζουμε και θελω να μαθω και στην κιτρινη να κανει το ιδιο. Λετε να ζηλεψει ο αρσενικος αν ασχοληθω μαζι της;

Ότι κάνεις, θα το κάνεις όσο είναι χώρια τα πουλιά! Αν τα ενώσεις, θα ασχολούνται μεταξύ τους και θα δυσκολευτείς με τη θηλυκιά! Είναι και δύστροπες οι Μπατζίνες σε σχέση με τα αρσενικά που είναι πιο βολικά! Γνώμη μου είναι και εφόσον θέλεις να ημερέψεις την θηλυκιά, να καθυστερήσεις την ένωση τους πολύ πέραν της καραντίνας! Άλλωστε, δεν υπάρχει λόγος βιασύνης, είναι πάρα πολύ μικρή για ζευγάρωμα, οπότε έχεις πολύ χρόνο να την εκπαιδεύσεις!

Αυτες ηταν οι τελευταιες ερωτησεις μου και δεν θα σας ζαλισω αλλο! 😛

Να μας "ζαλίζεις" όσο θέλεις, και να μας ενημερώνεις για την πρόοδο τους!👍
Υ. Γ Ονόματα τους έχεις δώσει;
 
Ο αρσενικός είναι ο Σουλης μου και την θηλυκη την ονομασα Σουλτανα! :-D :-D !
Από τότε που τα χωρισα, εδώ και τρεις μέρες, ενω εχω διπλα τα κλουβιά, η Σουλτανα όλη την ώρα σκαρφαλώνει στα κάγκελα του κλουβιού που είναι δίπλα ο Σουλης και προσπαθεί να μασησει τα σίδερα... Επίσης μπαίνει μέσα στο δοχείο των σπόρων και πέταει όλη την τροφή έξω με το στόμα της... Οταν τα είχα μαζί, τον κυνηγούσε για να είναι δίπλα του και τον άφηνε σε ησυχια μόνο όταν την τσιμπουσε για να φύγει από κοντά του! Τα έχω δει όλα με αυτην! Είναι το κάτι άλλο σε σχεση με τον ήσυχο αρσενικο... Να δω πως θα την εκπαιδευσω που δεν κάθεται σε ένα σημείο! 😛
 
Back
Top