Γενικά Τιμπράντο ή μη Τιμπράντο;

Acipenser

PB New Member
Εγγραφή
27 Δεκ 2013
Μηνύματα
104
Πόλη
Αθήνα
Χαίρετε.
Καταλαβαίνω ότι ο διαχωρισμός των καναρινιών σε χρώματος, εμφάνισης και φωνης είναι περισσότερο για λόγους διάκρισης και όλα παραμένουν καναρίνια. Έχω όμως την εξής απορία: Τα τιμπράντο λέγονται έτσι για τον τρόπο που κελαηδούν. Είναι θέμα γονιδίου; Κι αν ναι, ένα κοινό καναρίνι που "λέει" Τιμπράντο ( ή κάτι από τιμπράντο) ή ένα Τιμπράντο καναρίνι που δεν "λέει" τιμπράντο αλλά κοινό κελάηδισμα πως λέγονται;
 
Ένα κοινό καναρίνι που ''λέει'' τιμπράντο, είναι κοινό και ένα timbrado που δεν βγάζει τις νότες της φυλής του, έχει χαλάσει από λάθος του εκτροφέα (π.χ. συγχνωτισμός με άλλα κοινά καναρίνια). Όταν όμως γράφεις για κοινό κελάηδισμα, είσαι σίγουρος ότι ξέρεις τις νότες που περιλαμβάνει το κελάηδισμα του τιμπράντο;. Γιατί μπορεί να λέει κάποιες από τις επιτρεπόμενες νότες κι εσύ να νομίζεις ότι τραγουδάει ''κοινά '' ..
Ναι είναι θέμα αίματος, μορφολογίας και γονιδίων.
 
Εγώ δεν έχω ιδέα από νότες και κελάηδισμα. Απορία εξέφρασα για τα περί πολύς ο λόγος τιμπράντο. Άρα για να λέγεσαι τιμπράντο ( και να κοστίζεις τιμπράντο) πρέπει και να είσαι και να "λες".
 
Ενα καναρινι μπορει να ειναι τιμπραντο αλλα η φωνη του λογο της εκπαιδευσης του να ειναι σαν κοινο. Ενα κοινο μπορει να εχει καποια σχετικη μορφολογια τιμπραντο η και να ειναι κοντα στην φωνη επειδη καποιος απο τους γονεις του εχει αιμα απο εκει.
 
Αν διασταυρώσουμε ένα timbrado με ένα π.χ. malinois, στους απογόνους ΔΕΝ έχουμε 1/2 timbrado + 1/2 malinois .. Έχουμε κοινά καναρίνια. Όπως αντίστοιχα στα καναρίνια τύπου -θέσης η χρώματος. Οποιαδήποτε μπαστάρδεμα οδηγεί σε κοινά καναρίνια.
 
Δε ξέρω αν συμφωνώ με αυτό. Τα πρώτα κόκκινα καναρίνια ήρθαν από διασταύρωση με red siskin. Τα ίδια τα τιμπράντο είναι επίσης διασταύρωση ισπανικού καναρινιού με άγριο. Αν μια διασταύρωση τιμπράντο με κοινό καναρίνι έχει όψη τιμπράντο, φωνή τιμπράντο και χρώμα τιμπράντο γιατί να μη το πεις τιμπράντο;
 
Επειδή οι γνώσεις μου δεν με βοηθούν να το εκφράσω τόσο άψογα όσο ο κ. Μάκης, αν θέλεις ρίξε μια ματιά σ' αυτό το θέμα Θα επηρεαστει το κελαιδισμα του μαλινουά; στην παράγραφο 17 να δεις την ηθική και αντικειμενική διάσταση του θέματος από έναν κορυφαίο εκτροφέα.
 
γιατι δεν θα ειναι τιμπραντο θα ειναι κοινο και οι απογονοι του θα ειναι κοινοι.
 
Μαρία δε πείθομαι εύκολα ούτε από αυτό. Στη φύση υπάρχει η εξέλιξη η οποία βασίζεται σε ένα σωρό παραμέτρους. Ακόμα και σε πράγματα που στα μάτια μας μοιάζουν τυχαία. Στην αιχμαλωσία γίνεται επιλεκτική διασταύρωση με σκοπό συνήθως τον επιθυμητό " φαινότυπο". Γιατί να είναι ανήθικη μια διασταύρωση τυχαίων πουλιών; Φαντάζομαι καταλαβαίνεις την πιθανότητα η αυστηρότητα στη ράτσα να δημιουργήσει πουλιά π.χ. Πιο φιλάσθενα.
 
Όταν θέλεις να διαιωνίσεις ένα είδος, μία ράτσα θα πρέπει να σεβαστείς κάποιους κανόνες αναπαραγωγής και διασταυρώσεων. Φυσικά και γίνονται επιλεκτικά ζευγαρώματα, αλλά για να σταθεροποιηθεί ένα νέο είδος η μία νέα μετάλλαξη, περνάνε χρόνια και φυσικά τελούν υπό την έγκριση της COM.
π.χ. το καναρίνι ''αρλεκίνος'' της Πορτογαλίας, δε γνωρίζω αν έχει πάρει την έγκριση της παγκόσμιας ομοσπονδίας, σχετικά με την αναγνώρισή του (παρά τη σταθεροποίηση του είδους).
''Ανήθικο'' με την έννοια που το βάζεις, μπορεί να μην είναι.. Αλλά σκέψου ότι πολλά σκυλιά, γατιά και πολλά άλλα είδη είναι πιο ανθεκτικά και πολλές φορές καλύτερα από αντίστοιχα καθαρόαιμα, δεν παύουν όμως να είναι ''μπάσταρδα'' . Για κάποιους δε σημαίνει τίποτα, για άλλους σημαίνει πολλά... Και διαθέτουν και πολλά για την απόκτηση καθαρού δείγματος της συγκεκριμένης φυλής, είδους η ράτσας.
 
Το θέμα που μας απασχολεί ποιο είναι; Εδώ δεν μιλάμε για επιλεκτικές παραγωγές αλλά για αναπαραγωγή μέσα στα πλαίσια μιας φυλής. Ένα όχι τόσο καλλίφωνο τιμπράδο πάντως δεν παύει να μπορεί να μεταφέρει στους απογόνους του τα γονίδιά του. Ένα κοινό καναρίνι που εκπαιδεύτηκε ίσως από τιμπράδο και λέει όμως δεν θα γεννήσει απογόνους με αυτό το χαρακτηριστικό. Επίσης ποιος ο σκοπός της αναπαραγωγής διάφορων φυλών μεταξύ τους; Επιστημονικής έρευνας; Κάτι άλλο;
 
Ορίστε! Αυτό με πείθει Νικόλα!

Αυτό που κάνει ένα κατικοίδιο να κοστίζει (αξίζει για κάποιους) περισσότερα χρήματα είναι ότι οι επιλεκτικά διαμορφωμένες ράτσες έχουν συγκεκριμένα σταθερά χαρακτηριστικά.

Χωρίς να σημαίνει ότι μια τυχαία διασταύρωση είναι ανεπιθύμητη. Αυτό που είναι ανεπιθύμητο είναι το ότι δε μπορείς πλέον να έχεις απογόνους με σταθερά χαρακτηριστικά.

Εντάξει. Συμφωνώ. Τιμπράντο είναι ένα καναρίνι με μαμά, μπαμπά και τραγούδι τιμπράντο!

(Τώρα θα αρχίσω να διασταυρώνω red mosaic με τιμπράντο και όταν πάρω την αναγνώριση από την παγκόσμια ομοσπονδία για το red timbrando Espanol θα σας κάνω περήφανους! 😛 Αστειάκι. Δεν έχω καν καναρίνι.)
 
Επίσης ποιος ο σκοπός της αναπαραγωγής διάφορων φυλών μεταξύ τους; Επιστημονικής έρευνας; Κάτι άλλο;

Δεν ξέρω. Δες αυτό:
3748.jpg
 
Φίλε Νικόλα, μακάρι το ''αποτύπωμα'' της ανθρώπινης επέμβασης στη φύση, να αναλωνόταν και να είχε σταματημό στο καμπούρικο καναρίνι... Εδώ γίνονται σημεία και τέρατα στη φύση και στο περιβάλλον. Εξάλλου, αν το συγκεκριμένο είδος δεν είχε απήχηση, θα σταματούσε και η εκτροφή του.. Κάθε άλλο όμως. Εξ ου και τα Γιαπωνέζικα, τα Ισπανικά, τα σγουρά του Βορρά, του νότου κ. Ο. Κ.
*Αλλά απ'ότι βλέπω δεν εκτρέφεις κάτι.. Οπότε από πίτα που δεν τρως, τι σε νοιάζει κι αν καεί;
 
Νικολαε τα πραγματα ειναι τοσο απλα. Γιατι προβληματιζεσαι, ενα κοινο καναρινι δεν θα μπορεσει ποτε να πει τιμπραντο γιατι δεν εχει τα γονιδια να το κανει, ακομη και αυγο να το βαλεις και να γεννηθει μεσα στα τιμπραντο θα καταλαβαινεις οτι παραφωνιζει, δεν εχει τι φωνη και την ικανοτητα να μιμηθει τα τιμπραντο, οταν πας να κανεις μια διασταυρωση ενος π.χ. τιμπραντο κλασικο με ενα τιμπραντο κλασικο (δεν μιλαω καν για αλλη ρατσα) πρεπει να δεις εαν ταιριαζουν τα ''αιματα '' τους μην παρεις κατωτερα ποιοτοκα πουλια απο τους γονεις τους, φαντασου ποσο λεπτους χειρισμους πρεπει να κανουμε εμεις που εχουμε τη συγκεκριμενη ρατσα, δλδ εαν μου δωσουν δωρο ενα τιπραντο κλασικο (κλασικο εχω) και μου το εχουν πρωτεινει 2-3 φορες δεν θα το δεχτω γιατι αν δεν ταιριαζουν τα αιματα του με τα δικα μου του κοπαδιου μου θα χασουν ποιοτητα... Ελπιζω να σε βοηθησα να καταλαβεις εστω και λιγα
 
Δεν προβληματίζομαι 🙂
Φιλολογική κουβέντα κάνω.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια έβλεπα " καναρίνι δάσκαλος" 80 ευρώ. Τώρα ξαφνικά βλέπω " καναρίνι τιμπράντο" 80 ευρώ και ήθελα να μάθω αν ένα πράσινο καναρίνι ( σχετικά υποδεέστερο από άποψη χρώματος παλαιότερα) μπορεί να κοστίζει 80 επειδή λέγεται τιμπράντο. Μάλλον η απάντηση είναι αρνητική. Για άλλη μια φορά αν θες να πάρεις καλό καναρίνι ( υγειές πάνω από όλα) πρέπει να βρεις σπιτικό τιμπράντο και με καλό αίμα!
 
Επίσης μου άρεσε που η κουβέντα ξεκίνησε από τα τιμπράντο και έφτασε στο ανθρώπινο αποτύπωμα!

( Ο Σταύρος λείπει μάλλον ε; Αγγίξαμε το off topic νομίζω και δεν είδα παρατήρηση!)

Μερικές φορές που διαβάζω μερικούς από σας θα ήθελα να πίναμε κάνα καφέ. Αλήθεια πότε θα κανονιστεί τίποτα τέτοιο;
 
Οτιδήποτε βοηθάει στη διεξαγωγή καλύτερων συμπερασμάτων από μια συζήτηση, δεν είναι off topic. Εσείς ξέρετε ποτέ μια συζήτηση γίνεται άσχετη με το θέμα. Παρεμβαίνω μόνο όταν το ξεχνάτε. :)
 
εαν θελεις οποσδηποτε να παρεις ενα καλο τιμπραντο τοτε πρεπει να ειναι εκτροφεας σε συλλογοκαι αν θελεις να παρεις βαθμολογημενο τοτε πρεπει να δωσεις περισσοτερα χρηματα, αν και νομιζω οτι απο εκτροφεα να ειναι κι ας ειναι και αβαθμολογητο
 
Τα μάτια σας μόνο ανοιχτά. Ο εκτροφέας δεν είναι πανάκεια. Κάπου πρέπει και οι εκτροφείς να ξεφορτωθούν τα "φύκια" τους. Είναι θεμιτό και αυτό, αρκεί να μην σας τα πασάρουν για μεταξωτές κορδέλες. Σε αυτήν την περίπτωση, το PetBirds είναι ανοιχτό σε όποιον θέλει να διαμαρτυρηθεί ή να καταγγείλει επώνυμα, είτε εκτροφέα είτε κατάστημα. Ο αντίλογος είναι επίσης ανοιχτός σε όλους.
 
Back
Top