Αναπαραγωγή Τι είδους φωλιές χρησιμοποιείτε για τα ζεμπράκια σας;

stefanos2007

PB Member
Εγγραφή
22 Σεπ 2007
Μηνύματα
901
Πόλη
Καρδίτσα
Μιας και βλέπω ότι είναι αρκετοί αυτοί που έχουν παραδείσια και συγκεκριμένα ζεμπράκια θα ήθελα να ρωτήσω τι είδους φωλιές χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή.
Είδα σε κάποια βιντεάκια στο internet ότι κάποιοι χρησιμοποιούν και ανοιχτές φωλιές όπως στα καναρίνια. Εγώ μέχρι τώρα χρησιμοποιώ τις κλειστές οι οποιές ως τόσο με δυσκολεύουν όταν θέλω να ταΐσω τους νεοσσούς ή να του περάσω δαχτυλίδια.

Ποια η γνώμη σας και τι κάνετε σε αντίστοιχες περιπτώσεις;
 
Στέφανε καλησπέρα! Αν και δεν έχω ζεμπράκια, θά ηθελα να σου πώ οτι τα πουλάκια αυτά είναι ικανά να δημιουργήσουν μια φωλιά από το τίποτα! Μπορούν να γεννήσουν ακόμα και μέσα στην ταίστρα αν είναι στην ώρα τους! Ακόμα και μισή πορτοκαλόκουπα μπορεί να μεταμορφωθεί σε φωλιά. Εξάλλου όπως θα διαβασες και στο άρθρο με τα Ζεμπράκια, γεννούν ακόμα και μέσα σε λαγούμια ή σε έτοιμες φωλιές άλλων πουλιών! 🙂
 
θά ηθελα να σου πώ οτι τα πουλάκια αυτά είναι ικανά να δημιουργήσουν μια φωλιά από το τίποτα! ; Εξάλλου όπως θα διαβασες και στο άρθρο με τα Ζεμπράκια, γεννούν ακόμα και μέσα σε λαγούμια ή σε έτοιμες φωλιές άλλων πουλιών! 🙂
Οσο και να προσπαθησα, δεν ηθελαν να κανουν φωλια μεσα στο κλουβι με τιποτα! Η θηλυκια μπηκε μια και μοναδικη φορα μεσα στη φωλια (εξωτερικη κλειστη), την ειδα να κοιταει τριγυρω ερευνητικα, και αυτο ηταν, την απερριψε! Δεν ξαναμπηκε ποτε.
Εκανε φωλια πισω απο τις κορνιζες στο συνθετο (στα ραφια του) ή πισω απο διακοσμητικα! Εχω και μια φωτο στις φωτογραφιες μου.
Οποτε δεν ειμαι καταλληλη να συμβουλεψω για συνηθισμενες φωλιες!
 
Τζωρτζίνα το έχω διαβάσει το άρθρο σου και είναι πραγματικά πολύ καλό.
Η απορία μου δημιουργήθηκε όταν είδα κάποια βιντεάκια σε συνδυασμό με τη δυσκολία που έχει μια κλειστού τύπου φωλιά όταν θες να πιάσεις τα μικρά να τα ταΐσεις ή να τους περάσεις δαχτυλίδια.

Άρα αυτό που λέτε είναι ότι δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα για το που θα γεννήσουν.
Θα δοκιμάσω με φωλιά ανοιχτού τύπου όπως στα καναρίνια και βλέπουμε.
 
Εγω ακομα δεν εχω κάνει κμ αναπαραγωγή. Αργοτερα. Πάντως αποτι έχω καταλάβει για τα ζεμπράκια καταλληλοτερες είνια οι φωλιές ανοιχτού τυπου οπως λες κ εσυ παραπανω. Οχι τοσο οι τριγωνικές( που μπορούν ανακρεμαστούν κιολας) ούτε οι κλειστου τυπου. (ασε που στις κλειστού τυπου θεωρώ πως δετο χαιρεσαι τοσο αφου δε βλέπεις πολλά- κ εφόσον τα παραδείσια είναι "βολικά" στην αναπαραγωγή...
 
Εχω ενα ζευγαρι ζεμπρακια, σημερα το αρσενικο επαιρνε νημα και το βαζε στη φωλια, τη φωλια τη φτιαχνει το αρσενικο; γιατι το θηλυκο παραμενει αμετοχο στην ολη διαδικασια, διαβασα καπου οτι αναπαραγονται ολες τις εποχες, αυτο εξαρταται και απο τη θερμοκρασια του χωρου;
 
Tα ζεμπρακια προτιμουν φωλιες κλειστου τυπου.Αν εχουν στη διαθεσητους καρυδοτριχα μπωρουν να την κατασκευασουν μονα τους και παντα κλειστη. Μπωρεις να χρησημοποιησεις εξωτερικες φωλιες καναρινιων και να τις κλεισεις με χαρτονι η να τους δωσεις καρυδοτριχα να τις κλεισουν αυτα. Εγω εχω φιαξει ξυλινες με κοντρα πλακε σαν αυτες για παπαγαλους αλα με διαστασεις 8χ8χ15 με ανοιγμα απο πανω για τον ελενχο.
 
Έχεις δίκιο ότι προτιμούν τις κλειστές φωλιές. Εγώ έχω βάλει πάντως για δοκιμή ανοιχτή. Αυτή τη στιγμή έχουν 5 αυγά και αν όλα πάνε καλά την Τρίτη θα σκάσει μύτη πρώτο μικρό. Μέχρι τώρα δεν έχω παρατηρήσει κάτι περίεργο στη συμπεριφορά τους λόγω της ανοιχτής φωλιάς.

Όσο αναφορά για το αν τη φωλιά τη φτιάχνει το αρσενικό, έχω παρατηρήσει ότι και τα δύο συμβάλουν στην κατασκευή της φωλιάς όπως και στη εκκόλαψη των αυγών.
 
Η φωλια που τα εχω βαλει ειναι ανοιχτη,το κουτι με το νημα το αδειασανε ολο,τη φωλια την φτιαξανε, αυτο σημαινει οτι θα κανουν αυγα; Ειναι ετοιμα για αναπαραγωγη;

Εχει βγαλει κανεις ζεμπρακια σε ανοιχτη φωλια;
 
Γεια σου Δημήτρη! Οπως θα διάβασες στο σχετικό άρθρο, όταν τα παραδεισάκια νιώσουν την ανάγκη να ζευγαρώσουν, θα φτιάξουν φωλιά ακόμα στις ταίστρες αν δεν υπάρχει φωλιά. Αν πρόσεξες και στο βίντεο, η φωλιά που χρησιμοιούν ειναι ανοιχτού τύπου. Γενικά είναι εύκολα πουλιά στην αναπαραγωγή τους οποιουδήποτε τύπου φωλιά και να χρησιμοποιήσεις. Μπορείς ακόμα αν θες να βάλεις εξωτερική φωλιά. Αν τα πουλιά σου είναι ώριμα και έτοιμα για αναπαραγωγή σύντομα θα απολαύσεις και απογόνους. 🙂
 
Κεγω προσφατα που ειχα παει σε μερικά πετ σοπ ηθελα να αγορασω φωλια κ νήμα, κ όλοι μου ελεgan kατηγορηματικά πως τα παραδείσια θέλουν φωλιά κλειστου τύπου, εγω αγόρασα ανοιχτή-αλλά μικρή- φωλίτσα. Γιατί θέλω να τα βλέπω κ να τα χαίρομαι κ 2ον εφόσον είναι σχετικά ευκολα στην αναπαραγωγή πιστευω πως δε θα εχουν προβλημα στην ανοιχτη φωλιτσα. Οτνα με το καλό τους την βάλω, θα δω στη πραξη κ τα ξαναλέμε.
 
Αργοτερα οταν θα μου κανουν μικρα μπορω να τα ζευγαρωσω με τους γονεις η υπαρχει το φαινομενο της ομομειξιας;
 
Σε ολα τα ειδη υπαρχει αιμομιξια...🙄οτι ισχυει για τα καναρινια και ολα τα πουλακια και ζωακια...
 
Θα σου έλεγα να το αποφύγεις. Ποιο λόγο έχεις άλλωστε για ένα τέτοιο ζευγάρωμα;
 
Θα σου έλεγα να το αποφύγεις. Ποιο λόγο έχεις άλλωστε για ένα τέτοιο ζευγάρωμα;

Γιατι εχω μονο ενα ζευγαρι και τα αδερφακια δε μπορω να τα ζευγαρωσω,θελω να συνεχισω να βγαζω ζεμπρακια, μαλλον θα αγορασω αλλο ενα
 
Tα ζεμπρακια μου τα εκανα απο ενα ζευγαρι που αγορασα πριν 6 χρονια. Τα τελευταια 3 χρονια κραταω 10 ζευγαρια το χρονο απο τα ιδια χωρις προβλημα.
Για τις φωλιες τωρα αν δειτε το μεγεθος που εχουν στην εκολαψη θα καταλαβετε γιατι θελουν κλειστες φωλιες.
Σιγουρα γεννανε οπου βρουν αλα τα πουλια που -απογαλακτιζοντε- απο ανοιχτες φωλιες ειναι ελαχιστα.
 
Πρόβλημα αιμομιξείας δεν υπάρχει τόσο έντονο στα zebra όσο σε άλλα είδη. Αυτά τα πουλιά ζουν από τη φύση τους σε κοπάδια οπότε και στο φυσικό τους περιβάλλον είναι συχνό φαινόμενο οι αιμομιξείες. Βέβαια σε όλα τα είδη όταν ζευγαρώνουμε συνεχώς μέσα στην ίδια οικογένεια μετά από κάποιες γεννιές παρατηρείται εκφυλισμός. Και όπως είπε και ο Σταύρος δεν έχεις λόγω να το κάνεις. Στο θέμα της φωλιάς τώρα. Δέχονται οποιαδήποτε φωλιά οποιουδήποτε μεγέθους και σχήματος. Μπορούν να φτιάξουν φωλιά ακόμη και στον πάτο κλούβας αν έχουν αρκετά υλικά. Προσωπικά τα καλύτερα αποτελέσματα τα είχα με κλειστού τύπου ξύλινες φωλιές με μεγάλο άνοιγμα εισόδου. Τους αρέσει να παρακολουθούν από το άνοιγμα γιαυτό προτιμώ να είναι μεγάλο (σχήμα μισοφέγγαρου συνήθως. Σε όλες τις φωλιές έχω βγάλει μικρά αλλά στις ανοιχτές και στις κρεμαστές είχα τις περισσότερες απώλειες (σπασμένα αυγά ή καλυμμένα με υλικό φωλιάς, πεταμένα μικρά έξω κλπ.) Αν σας νοιάζει να νοιώθουν πιο άνετα και ασφαλή τα πουλιά μέσα στη φωλιά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κλειστού τύπου.
 
φωλια ζεμπρακια

παιδια εχω βάλει κλειστου τυπου φωλια εδω και μια βδομαδα και δεν τα εχω δει να μενουν μεσα. μηπωσ να την αλλαξω; και κατι αλλο, τα εχω δυπλα στην μπαλκονοπορτα και τα βλεπει συνεχεια ο ηλιος, μπορει να τα πειράζει; Ευχαριστω
 
εγω θα σου πω για τον ηλιο. Δεν ειναι πολυ καλο κ αν τα χτυπαει συνεχεια ο ηλιος! Καλο ειναι στο κλουβακι να υπαρχει ο ηλιος μεχρι τη μεση του κλουβιου ετσι ωστε αν ζεσταθουν πολυ η εαν κουραστουν να μπορουν να πανεσ την αλλη πλευρα του κλουβιου που δε θα υπαρχει ο ηλιος. Δηλ να εχουν εναλλακτικη. Οποτε θα προτεινα να τα μεταφερεις η τουλ καπου πιο αριστερα το κλυοβακι ωστε να μην τα χτυπαει συνεχεια ο ηλιος.
 
Back
Top