Ασθένειες Τι είναι αυτό στο πόδι του καναρινιού και πώς να το καταπολεμήσω;

Marina Manika

PB New Member
Εγγραφή
23 Φεβ 2022
Μηνύματα
41
Πόλη
Τύρναβος
Καλησπέρα!Μήπως γνωρίζει κάποιος τι είναι και πώς μπορώ να το καταπολεμησω;
 

Συνημμένα

  • 20220722_195510.webp
    20220722_195510.webp
    12,3 KB · Προβολές: 97
@Marina Manika Δείχνει σαν να ειναι καποια πληγη αλλα δεν ειναι πολυ καθαρό. Βάλε λίγο betadin αραιωμενο με νερό πανω στη πληγη ωστε να καθαρίσει απο βακτήρια. Προσωπικα σου προτεινω να το πας σε καποιον πτηνίατρο για να το δει. Λίστα με πτηνίατρους https://community.petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/
 
@Marina Manika , πρόκειται για ευλογιά. Τα κουνούπια είναι οι φορείς του Ιού.
Εύχομαι το πουλάκι να πάει καλά. Όσον αφορά στο ερώτημά σου, πρόκειται για ευλογιά, υπάρχει περίπτωση και άλλα καναρίνια να έχουν κολλήσει είτε από το συγκεκριμένο πουλί, μέσω εκκρίσεων σάλιου ή / και υπολειμμάτων αίματος, αλλά επίσης υπάρχει περίπτωση να τους έχει μεταδοθεί από τον ίδιο φορέα, δλδ από κουνούπι.
Το ζήτημα του τι έχει ήδη συμβεί, θα φανεί στην πορεία των άλλων πτηνών όπως καταλαβαίνεις. Παρόλα αυτά σου γράφω το συγκεκριμένο μήνυμα προκειμένου να μειώσουμε τις πιθανότητες, αν δεν έχει μεταδοθεί ο Ιός, αυτό να συμβεί στο άμεσο μέλλον. Έτσι λοιπόν:
  • Απομονώνεις το συγκεκριμένο πτηνό σε ατομικό κλουβί. Το καθαρίζεις πάντοτε τελευταίο, ώστε τα χέρια σου να μην μεταδώσουν ιικό φορτίο στα άλλα κλουβιά. Το κλουβί του επίσης το τυλίγεις από παντού με τούλι, κουνουπιέρα, ώστε να μην κινδυνεύει να τσιμπηθεί από άλλο κουνούπι, το οποίο στη συνέχεια θα μολύνει τα άλλα σου καναρίνια.
  • Απομονώνεις όλα τα άλλα πτηνά που έχεις σε όσο το δυνατό δικά τους κλουβιά, ώστε να παρακολουθείς, καλύτερα, αν υπάρχει η δυνατότητα ένα κλουβί ανά πτηνό, και ομοίως τυλίγεις τα κλουβιά με τούλι για τους παραπάνω λόγους.
  • Αν και δεν είθισται να προτείνουμε αντιβιώσεις, απλά σου εφιστώ την προσοχή, ώστε αν υποπτευτείς ότι υπάρχει δευτερογενής λοίμωξη, λόγω πτώσης του ανοσοποιητικού του καναρινιού, έχε στο νου σου τον πλησιέστερο αξιόπιστο κτηνίατρο με γνώσεις, εμπειρία στην παθολογία πτηνών, ώστε να σου συστήσει αντιβίωση, όσο θα υπάρχει καιρός.
 
@Marina Manika Ήταν ευλογιά; Μπορείς να μάθεις το σκεύασμα κ να μας πεις; Πάντως είναι ευχάριστο που το ξεπερνάει το πουλάκι. Εάν όντως είναι ευλογιά, καλό θα ήταν να μην μπει σε αναπαραγωγική διαδικασία για τον φόβο των Ιουδαίων κ μεταδώσει τον ιό στην νέα του γενιά.
 
@Marina Manika Εάν όντως είναι ευλογιά, καλό θα ήταν να μην μπει σε αναπαραγωγική διαδικασία για τον φόβο των Ιουδαίων κ μεταδώσει τον ιό στην νέα του γενιά.

Ο ιος της ευλογιάς μεταδίδεται με το αίμα οπότε δεν τίθεται θέμα μετάδοσης μέσω της αναπαραγωγής.
 
@Midblue

Στα καναρινια ο ιος εισβαλλει και μεσω της αναπνευστικης οδου.
Πτηνα που εχουν νοσησει απο ευλογια θα πρεπει να βγαινουν εκτος αναπαραγωγης καθως ειναι φορεις.
 
@Tony Forpus Που το στηρίζεις ότι μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού; Δεν μπορώ να βρω τίποτα σχετικό.
 
[automerge]1666732666[/automerge]
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Tony Forpus Που το στηρίζεις ότι μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού; Δεν μπορώ να βρω τίποτα σχετικό.
Ανάλογα με τον κύκλο που κάνει ο Ιός στον οργανισμό (λυτικό ή λυσιγονικό) αυξομειώνονται οι πιθανότητες μετάδοσης και με άλλα υγρά πλην του αίματος, όπως σάλια.
 
@φιλομαθης Ακριβώς παρόμοια βρήκα και εγώ, μετάδοση μέσω της παραβίασης του δέρματος (πληγές, ακάρεα, κλπ)
[automerge]1666754906[/automerge]
@ianos Με μια προϋπόθεση, μόνο μέσω αίματος το οποίο έχει εκκριθεί από πληγή στο σάλιο.
 
@Midblue Καλημέρα.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο
" Τα πτηνά που επιζούν από τη νόσο συνήθως είναι άνοσα, μπορεί όμως να είναι και φορείς και να απεκκρίνουν τον ιό. "
Από τις μικρότερες αμυχές του στόματος των νεοσσών από τους γονείς φορείς του ιού, κατά το τάισμα, ο ιός μεταδίδεται. Οι πιθανότητες δυστυχώς είναι πάρα πολλές, από ότι φαίνεται κ από τα άρθρα, για να το ρισκάρει κάποιος φροντιστής κ να βάλει ένα πουλάκι φορέα σε αναπαραγωγική διαδικασία. Για τους λόγους αυτούς δεν πρέπει τα πουλάκια που νόσησαν κ επέζησαν (ήρωες, δεν το συζητώ) να μπαίνουν σε αναπαραγωγική διαδικασία. Το αντίθετο είναι κ κρίμα κ κατά την άποψη μου, απάνθρωπο. Γι'αυτό ο φόβος των Ιουδαίων που ανέφερα πιο πάνω ίσως είναι μια πολύ πιο αισιόδοξη εκτίμηση από αυτό που τελικά ισχύει.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@ianos Με μια προϋπόθεση, μόνο μέσω αίματος το οποίο έχει εκκριθεί από πληγή στο σάλιο.
Κοίτα, δεν νομίζω ότι έχει και τόση σημασία διότι αμυχές μπορούν να δημιουργούνται συχνά από αποιονδήποτε λόγο. Αν ας πούμε μεταδίδεται μόνο με το αίμα και υπάρχουν ίχνη του ιού σε ίχνη αίματος στο σάλιο του πάσχοντος πουλιού και αυτό φτερνιστεί και το αερόλυμα το εισπνεύσει κάποιο άλλο πουλί με αμυχή κλπ....νομίζω ειλικρινά ότι δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση γιατί είναι άκρως θεωρητική. Ας κρατήσουμε στο νου μας την καραντίνα σε πτηνά που πάσχουν, και τη μη συμμετοχή τους σε αναπαραγωγές γιατί και τότε ενδέχεται να υπάρχει αιματογενής μετάδοση.
Παρεμπιπτόντως...

Transmission[edit]​

The most common form of spread of CNPV is by vectors such as mosquitoes and mites.[12] These transmit the virus from infected birds to non-infected birds. Direct routes of transmission have also been observed, especially in closed environments such as aviaries or farms, where the contact rate of birds is high.[13]

When the virus is transmitted directly, this would usually occur through aerosols, consumption of infected bird tissue or by general contact with the diseased bird. Healthy birds are at increased risk of acquiring the disease through existing wounds or scabs when in close contact with diseased birds.[1]
 
Back
Top