Φροντίδα Τι εφαρμόζετε στην περίπτωση του τόπου διαμονής των πτηνών;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Dinita
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Dinita

PB Member
Εγγραφή
6 Μαρ 2008
Μηνύματα
188
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα σε όλους! Διάβασα τα χρήσιμα μηνύματά σας, σε ευχαριστώ πολύ Σταύρο για τις διευκρινίσεις αλλά και για το άρθρο σχετικά με τις διάρροιες στα πτηνά. Επίσης, διάβασα αρκετά από τα άρθρα που αφορούν την υγεία των πτηνών και έμαθα πολλά που αγνοούσα.
Είμαι χαρούμενη που έγινα μέλος σε αυτό το φόρουμ γιατί ενημερώνομαι συνεχώς για ένα θέμα που με ενδιαφέρει τόσο, μέσω ανθρώπων που τρέφουν μεγάλη αγάπη για τα πτηνά.
Σήμερα τα παπαγαλάκια μου είναι ιδιαίτερα χαρούμενα, πέρασαν όλη μέρα στο μπαλκόνι και λιάστηκαν, αφού "τα είπαν" με κάτι περιστέρια, κουτσύφια και μάϊνες. Τώρα τα τακτοποίησα για βράδυ, τα έφερα μέσα στο σπίτι, αλλά παίξαμε λιγάκι πριν τα σκεπάσω με το σεντόνι τους.
Αυτό είναι άλλο ένα θέμα που με απασχολεί. Το βράδυ τα φέρνω μέσα στο σπίτι για να διανυκτερεύσουν, αλλά το πρωί τα βγάζω έξω στο μπαλκόνι σε ηλιόλουστο μέρος, χωρίς ρεύματα, και μένουν εκεί μέχρι το απογευματάκι. Αν έχει πολύ κρύο ή υγρασία ή βροχή τα φέρνω μέσα, μην άρρωστήσουν. Φοβάμαι μήπως κρυολογήσουν, ιδίως το χειμώνα. Επίσης, μήπως τα φάει καμία γάτα αν μείνουν έξω. Εσείς, τι κάνετε; Μήπως είμαι υπερβολική; Σκέφτομαι να αγοράσω ένα κλουβί επαγγελματικό, με πλεξιγκλας στα πλάγια, σαν εκείνα που έχουν στα pet shop, το πουλάνε σε προσφορά, δηλαδή, διαφορετικά από ότι ξέρω είναι αρκετά ακριβά, για να λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς μέσα - έξω, σε περίπτωση που είναι βλαβερή η διαφορά θερμοκρασίας ή / και περιβάλλοντος. Τι είναι το σωστό; Εσείς τι εφαρμόζετε στην περίπτωση του τόπου διαμονής των πτηνών;
Σας έχω ζαλίσει με μάλλον ανόητες ερωτήσεις...
Ευχαριστώ για όλα πάντως!
Ντίνα :)
 
τοσες ωρες εξω να προσεχεις οχι μονο για γατες αλλα και γερακια, κουκουβαγιες κλπ κλπ
ειναι αρκετα δημοφιλη αν διαβασεις θα δεις παρα πολλα περιστατικά.
 
Ντίνα και εγώ εδώ στην Αθήνα τα περισσότερα πουλιά που έχω τα βγάζω έξω στο μπαλκόνι όταν ο καιρός είναι καλό και το βράδυ τα παίρνω μέσα. Το καλοκαίρι τα έχω πρωί βράδυ έξω. Σαν τρόπος δεν είναι και ο πιο σωστός ξέρεις. Τα πουλιά κρύο - ζέστη είναι πιο εύκολο να αρρωστήσουν.Αν είναι συνέχεια μέσα ή συνέχεια έξω είναι καλύτερο γιατί έτσι συνηθίζουν στις θερμοκρασίες.Από την ζέστη του σπιτιού στο κρύο έξω αρρωσταίνουν ευκολότερα. Πάντα βέβαι το έξω έχει και τους κινδύνους του.Αρπακτικά πουλιά γάτες. Πάντως να ξέρεις ότι τα πουλιά πρέπει να έχουν ήλιο και όχι να ζουν σε σκοτεινά μέρη.
 
Συμφωνώ πως το μέσα έξω δεν είναι οτι καλύτερο για τα πουλάκια, άποψη μου είναι αφού τα έχεις μέσα σχεδόν πάντα να συνεχίσεις έτσι μέχρι να σταθεροποιηθεί κάπως ο καιρός και τοτε εάν θέλεις μπορείς να τα έχεις έξω (μέρα-νύχτα), ως τότε θα έχεις αποφασίσει και ποιο κλουβί κάνει στην περίπτωση σου, εκτός απο τους κινδύνους των επιθέσεων που έχουν αναφερθεί να ξέρεις πως τα "αλητάκια" που έρχονται να τα πούνε με τα δικά σου μπορεί να κουβαλάνε και κάποια παράσιτα πάνω τους τα οποία ευχαρίστως να "μοιραστούν" άθελα τους με τα δικά σου άρα κατι σαν προστατευτικό κλουβιού(σήτα κτλ) θεωρείται must :) υπάρχουν πόστ που θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις αυτο που χρειάζεσαι.
 
Ευχαριστώ πολύ! Εξαιρετικό το άρθρο! Ένας πραγματικά χρήσιμος οδηγός για όσους θέλουμε να ασχοληθούμε με τα πτηνά και να τους προσφέρουμε άριστες συνθήκες διαβίωσης.
 
Ασε, είχα ήδη μία πολύ δυσάρεστη εμπειρία... Πριν δύο μήνες περίπου, πέθανε εξ'αιτίας μου και από άγνοια, το καναρίνι μου, ο Τρύφωνας... μάλλον κουκουβάγια τον κατασπάραξε.. Ηταν φρικτός ο θάνατός του και δεν του άξιζε. Νόμιζα ότι τα πουλιά κινδυνεύουν μόνο από γάτες αλλά τελικά δεν είναι έτσι. Εχω πάρα πολλά να μάθω, πίστευα ότι μέσω των εντύπων και των βιβλίων που κυκλοφορούν ήταν αρκετό αλλά μετά το θάνατο του Τρύφωνα από τέτοια αιτία μάλιστα, αποφάσισα να μην συμβεί πάλι κάποιο ατύχημα και να προβλέψω όσα μπορώ, με τη βοήθεια κάποιων που όντως ξέρουν, μέσω της ενασχόλησής τους και της εμπειρίας τους. Να είστε όλοι σας καλά! Είστε πολύτιμοι!
Ντίνα
 
Ναι, πράγματι, είναι όπως τα λες. Τα δικά μου τα έχω σε μέρος ηλιόλουστο και χωρίς ρεύματα. Κάνει αέρα εκεί μερικές φορές, αλλά δεν είναι βορεινό το μπαλκόνι αυτό, οπότε δεν φυσάει πολύ, δε νομίζω να τους κάνει κακό. Οταν αλλάζει όμως ο καιρός ή συννεφιάζει τα φέρνω μέσα. Αυτά τα μέσα - έξω σίγουρα είναι ό,τι χειρότερο, έχω σκεφτεί μετά από την ανάγνωση πολλών μηνυμάτων εδώ, να πάρω το κλουβί με το πλεξιγκλάς στα πλαινά μέρη αλλά και πάλι μένουν εκτεθειμένα το πάνω και το μπροστινό μέρος. Ο κίνδυνος τελικά δεν είναι μόνον οι θερμοκρασίες, αφού τα πουλιά προσαρμόζονται σε αυτές, αλλά τα άλλα ζώα, όπως έγινε με τον Τρύφωνα, το καναρίνι μου, που μου τον κατασπάραξε κουκουβάγια πριν δύο μήνες. Το θέαμα που αντίκρυσα ήταν τρομερό... Βέβαια, τα παρακολουθώ συνέχεια, γιατί βρήκα έναν τρόπο να κρεμάσω το κλουβί από τα κάγκελα του παραθύρου της κουζίνας και έτσι έχω άμεση οπτική επαφή με τα παπαγαλάκια. Τα παιδιά μου επίσης έχουν συνέχεια το νου τους αλλά όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η ώρα. Πρέπει να βρω μία λύση. Τον χειμώνα σχεδόν "τον φάγαμε" αλλά το θέμα παραμένει άλυτο ουσιαστικά. η λύση που έχει δοθεί είναι προσωρινή. Θα κατεβάσουμε ιδέες. Πάντως το άρθρο του Σταύρου ήταν εξαιρετικά χρήσιμο, ιδέες πολλές υπάρχουν εκεί και για την κατασκευή κλουβιού.
Ευχαριστώ και πάλι,
Ντίνα
 
Νάσο, είναι οπως τα λες. Ο κίνδυνος παραμονεύει σε οποιαδήποτε μορφή.
Σε ευχαριστώ για τις συμβουλές.
Ντίνα
 
Παιδιά, ευχαριστώ πολύ! Δεν το είχα σκεφτεί, ούτε αυτό. Είμαι ξανθιά, με τα όλα μου! Πράγματι, έρχονται κάτι μικρά πουλάκια, καφετί χρώματος, και τρώνε τα υπολείμματα τροφής που μου πέφτουν κάτω, μέχρι να πάω να φέρω τη σκούπα και το φαράσι... είναι πολύ γρήγορα τα άτιμα! Μερικές φορές έρχονται και κάθονται πάνω στο κλουβί των παπαγάλων, αλλά τα διώχνω... όταν τα βλέπω... Ουφ, έχω πολλή δουλειά. Προφανώς θα πάρω σίτα με πυκνό πλέγμα, έτσι; Και θα την στερεώσω με σύρμα.
Μία φίλη που εκτρέφει καναρίνια, έχει βάλει γύρω γύρω από τα κλουβιά, για προστασία από βροχή, σκόνη και αρρώστιες που μεταφέρουν τα αλητάκια, πλαστικό διαφανές μουσαμά. Αφησε ελεύθερη μόνο την μπροστινή όψη.. Πώς σας φαίνεται κάτι τέτοιο;
Ντίνα
 
Σταυρο εξαιρετικο το αρθρο σου.:)για μια ακομα φορα (εσκισες-με την καλη εννοια).:Dσε ευχαριστω και εγω απο την μερια μου που μας κρατας ενημερους σε οποιαδηποτε στιγμη για οτι εχει να κανει σχεση με τους φτερωτους μας φιλους
 
Παιδιά, ευχαριστώ πολύ! Δεν το είχα σκεφτεί, ούτε αυτό. Είμαι ξανθιά, με τα όλα μου! Πράγματι, έρχονται κάτι μικρά πουλάκια, καφετί χρώματος, και τρώνε τα υπολείμματα τροφής που μου πέφτουν κάτω, μέχρι να πάω να φέρω τη σκούπα και το φαράσι... είναι πολύ γρήγορα τα άτιμα! Μερικές φορές έρχονται και κάθονται πάνω στο κλουβί των παπαγάλων, αλλά τα διώχνω... όταν τα βλέπω... Ουφ, έχω πολλή δουλειά. Προφανώς θα πάρω σίτα με πυκνό πλέγμα, έτσι; Και θα την στερεώσω με σύρμα.
Μία φίλη που εκτρέφει καναρίνια, έχει βάλει γύρω γύρω από τα κλουβιά, για προστασία από βροχή, σκόνη και αρρώστιες που μεταφέρουν τα αλητάκια, πλαστικό διαφανές μουσαμά. Αφησε ελεύθερη μόνο την μπροστινή όψη.. Πώς σας φαίνεται κάτι τέτοιο;
Ντίνα

Τα καφετί χρώματος πουλάκια που γράφεις εδώ Ντίνα, πρέπει να είναι σπουργιτάκια, τα οποία πράγματι αυτό κάνουν μαζεύουν τα υπολείμματα της τροφής των κατοικίδιων πτηνών, που πέφτει στο μπαλκόνι (σπόροι, ψίχουλα κλπ.), μαζεύουν ακόμη και φτερά και πούπουλα που τους χρησιμεύουν στο να στρώσουν την δική τους φωλιά. Γενικά από ότι έχω δει τα σπουργιτάκια δεν επιτίθενται στα παπαγαλάκια, αλλά μπορεί να τους αρπάξουν την τροφή τους ή να μεταφέρουν κάποιες αρρώστιες.

Αυτά που είναι επικίνδυνα είναι οι δεκαοκτούρες (κάτι γκριζοπά πουλιά που μοιάζουν με περιστέρια), με τις οποίες έχει γεμίσει ο κόσμος και οι οποίες εκτός από το ότι αρπάζουν την τροφή των κατοικίδιων πουλιών μπορεί και να τα σκοτώσουν ακόμα. Δυστυχώς γνωρίζω αρκετές τέτοιες περιπτώσεις.

Προσωπικά δεν βγάζω ποτέ τα πουλιά στο μπαλκόνι αν δεν είμαι η ίδια στο σπίτι. Γιατί μόνο έτσι μπορώ να έχω τον νου μου και να τρέξω αν εμφανιστεί κίνδυνος.
 
:) Αγαπητή Δήμητρα, τα σπουργιτάκια είναι πολύ συμπαθητικά :) και μάλλον άκακα, αν και τίποτα δεν είναι απόλυτο. Τα περιστέρια και τις δεκαοχτούρες πάντως, δεν τα συμπαθώ ιδιαίτερα, γιατί τα έχω δει να κατασπαράζονται μεταξύ τους. Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω πώς το περιστέρι είναι το σύμβολο της ειρήνης.
Εχεις δίκιο πάντως, ο κίνδυνος για τα παπαγαλάκια, για τα πτηνά γενικά, είναι παντού. Κι εγώ τα βγάζω έξω στο μπαλκόνι, αρκεί να είμαι στο σπίτι, ώστε να τρέξω, αν και μία φορά που συνέβη το κακό δεν μπόρεσα να το αποτρέψω. ☹ Οταν λείπω, τα φέρνω μέσα, κι ας είναι ο καιρός καλός.
Ευχαριστώ πολύ,
Ντίνα
 
Back
Top