Ασθένειες Τι εχει ο γλυκος μου καναρινος, καθεται συνεχεια φουσκωμενος

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Sfe
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Sfe

PB New Member
Εγγραφή
20 Μαϊ 2009
Μηνύματα
15
Γειά σε όλους,

το πουλάκι μου, άγνωστης ηλικίας (μηνών μου είπαν στο pet shop, αλλά ποτέ δεν ξέρεις) τις 3 τελευταίες μέρες είναι άκεφος. Δεν πολυκελαηδάει, κάθεται συνέχεια φουσκωμένος και επίσης έχω παρατηρήσει ότι ασχολείται πολύ με το φτέρωμα του. Ωστόσο, τρώει με όρεξη και δεν έχω παρατηρήσει πρόβλημα με τα κακάκια του. Δεν έχω καθόλου εμπειρία με τα πουλάκια, και έτσι απλά μπορώ να κρίνω από τη μέχρι τώρα συμπεριφορά του στους 3-4 μήνες που τον έχω. Ψάχνω να βρω τι έχει βασιζόμενη στα συμπτώματα που προανέφερα αλλά καμία από τις ασθένειες που έχω βρει μέχρι τώρα δεν ταιριάζει απόλυτα, έχω ψιλομπερδευτεί κιόλας με όλα αυτά που διάβασα.

Μπορεί κάποιος πιο έμπειρος να μου πει τι μπορεί να του συμβαίνει; Είναι φυσιολογικό ή πρέπει να ανησυχώ;
 
Κάνε ένα έλεγχο για ψείρες Ακάρεα και ψείρες στα πουλιά ( μια και θα τον πιάσεις κοίτα αν το στέρνο εξέχει έντονα και είναι αδύνατο) και φρόντιζε να του βάζεις καθημερινά μπανάκι, ειδικά τώρα που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Επιπρόσθετα διάβασε και τα παρακάτω:

https://community.petbirds.gr/threads/Λοίμωξη-ουροπυγικού-αδένα-ουροπυγίτιδα-ή-σπυρί.17707/
https://community.petbirds.gr/threads/Ακάρεα-της-τραχείας.1800/

Δυστυχώς το φούσκωμα μπορεί να αποτελεί ένδειξη, όχι όμως και το μοναδικό σύμπτωμα από το οποίο μπορείς να διαγνώσεις κάτι.
 
Ευχαριστώ πολύ,

μπανάκι του βάζω καθημερινά. Δεν νομίζω να έχει λοίμωξη του ουροπυγικού γιατί έχει αρκετή όρεξη και δεν φαίνεται να τσιμπιέται στην ουρίτσα του. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα είναι μήπως έχει πιάσει ψείρες, αλλά φοβάμαι να τον πιάσω μήπως τον χτυπήσω γιατί μόλις τον πλησιάζει το χέρι μου κάνει σαν τρελός από το φόβο του και δεν ξέρω και πώς να τον πιάσω, ούτε και πώς να τον ψάξω για ψείρες.. Επίσης, η ακάρεα της τραχείας με προβληματίζει λίγο, αλλά προσέχω πολύ να είναι καθαρός ο χώρος του και δεν έρχεται και σε επαφή με άλλα πουλιά. Μόνο για την τροφή δεν μπορώ να γνωρίζω με σιγουριά αλλά δεν άλλαξα μάρκα ή κατι τέτοιο.

Επειδή στο προηγούμενο ποστ μου δεν είπα κάποια πράγματα (sorry, total newbie στο forum):

Ηλικία: άγνωστη όπως προανέφερα, γιατί στο πετ που τον πήρε η μητέρα μου είπαν μηνών, αλλά πρέπει να είναι πιο μεγάλος. Έχει πράσινο δαχτυλίδι αν αυτό σημαίνει κάτι, τα γράμματα δεν τα βλέπω τώρα.

Χώρος Εκτροφής (εσωτερικός ή εξωτερικός): εσωτερικός κυρίως και τώρα που ανοιξε ο καιρός τον έβγαλα 2 φορές για κάνα δύο ωρίτσες αλλά λόγω αέρα τον ξαναέβαλα μέσα.

Θερμοκρασία Χώρου: Δωματίου

Ημερομηνία Απόκτησης του Πουλιού: τον Δεκέμβρη αν θυμαμαι καλά

Ημερομηνία Εμφάνισης Συμπτωμάτων: πριν 3 μέρες

Διατροφή: Σπόροι, μήλο, αυγό, και στικ

Αξιολόγηση Περιττωμάτων: Δεν παρατηρώ καμία διαφορά σε σχέση με παλιότερα

Αναπνοή (συριγμοί, δύσπνοια κλπ): δεν φαίνεται να δυσκολεύεται, λίγο πριν κοιμηθεί σήμερα τον πλησίασα και άρχισα να ακούω κάτι σαν να κελαηδά αλλά από μέσα του (δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς) για λίγο, αλλά πρέπει να ήταν και τρομαγμένος γιατί λίγο πριν είχα προσπαθήσει να τον πιάσω☹ Επίσης καμιά φορά όταν κοιμάται κάνει διάφορους ήχους, αλλά αυτό συνέβαινε από την αρχή που τον πήρα και δεν έδωσα σημασία.

Κινητικότητα:μέτρια (μειωμένη σε σχέση με το σύνηθες)

Τρέφεται Κανονικά: ναι

Νομίζω πρέπει να είναι ράτσας gloster, κρίνοντας από φωτογραφίες πουλιών αυτής της ράτσας, αλλά δεν είμαι σίγουρη γιατί τον αγόρασε η μητέρα μου και δεν θυμόταν τι της είπαν.

Επίσης, προχτές, όταν και άρχισα να παρατηρώ την αλλαγή, ήρθαν κάτι μάστορες στο σπίτι. Είχε θόρυβο και επιπλέον αναγκάστηκα να μετακινήσω το πουλί αρκετές φορές. Υπάρχει περίπτωση να φταίει η όλη αναστάστωση; δεν θα του είχε περάσει μετά από τρεις μέρες;

ΥΓ. Συγνώμη για το μακροσκελές ποστ, αλλά είμαι και άσχετη από πουλάκια, τον λατρεύω κιόλας και έχω ανησυχήσει
 
Πιθανόν να έχει πάθει κανα κρυολόγημα λόγω ρεύματος αέρα όταν το έβγαλες έξω. Καλά είναι να μην το μετακινείς μέσα-έξω. Το είχα πάθει κιεγώ μένα πουλάκι μου πριν 1 μήνα. Ηταν για 4-5 μέρες φουσκωμένο και άκεφο, ετρωγε όμως κανονικά και του πέρασε μόνο του. Μακάρι να είναι κάτι τέτοιο,όχι σοβαρό. Παρακολούθα το και γράφε μας τις εξελίξεις.
Οσο για το δαχτυλίδι του αν είναι κλειστό, σιδερένιο και πράσινο σημαίνει ότι το πουλάκι είναι γεννημένο το 2005(4 χρονών).
 
Τα καναρίνια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε ρεύματα αέρα και σε απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Για να τον πιάσεις δοκίμασε μέσα στο δωμάτιο να αφαιρέσεις τις πατήθρες και τα λοιπά υλικά που είναι μέσα. Έτσι μπορεί το χέρι να κινηθεί άνετα και γρήγορα. Αν σου ξεφύγει στο δωμάτιο πρόσεξε τα παράθυρα να έχουν κλειστές κουρτίνες για να αποφύγεις τραυματισμό και άστο να ηρεμήσει, μη το κυνηγάς. Για τις ψείρες αναζητάς μαύρους κόκκους κάτω από τις φτερούγες συνήθως ή στο κεφάλι. Χορήγησε πολυβιταμίνες στο νερό και παρακολούθησε τη γενικότερη συμπεριφορά του για τυχόν αλλαγές
 
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις!

Του έβαλα βιταμίνες και απ'ότι βλέπω είναι αισθητά πιο δραστήριος σήμερα. Μέχρι στιγμής δεν έχει κάτσει ούτε λεπτό:D

dikatgreece ευχαριστώ για το tip με το άδειασμα του κλουβιού, πήγαινε και χωνόταν κάτω από τις πατήθρες του και δεν το είχα σκεφτεί η χαζή να τις βγάλω.

giann, βρήκα και το αντίστοιχο thread για τα δαχτυλίδια, έχεις δίκιο γεννήθηκε το 2005. Ήλπιζα ότι θα ήταν πιο μικρούλης αλλά τουλάχιστον δεν είναι και 10 χρονών να τραβάω τα μαλλιά μου. Από δω και στο εξής θα ξέρω πώς να μην μας πιάνουν κορόιδα οι πετ-σοπάδες🙄

Ευχαριστώ πολύ παιδιά:)
 
Τσάμπα χάρηκα, δεν είναι και τόσο καλά τελικά. Άρχισα να ακούω και ήχους σαν να σπάει σποράκια ενώ δεν έχει τίποτα στο στόμα του, πράγμα το οποίο παραπέμπει στα ακάρεα της τραχείας αν δεν απατώμαι.

Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω τι πρέπει να κάνω. Επειδή δεν υπάρχει κάποιος γιατρός εδώ τριγύρω να μου το επιβεβαιώσει και δεν θέλω να χορηγήσω αγωγή φαρμακευτική χωρίς να είμαι σίγουρη, μπορώ να το αντιμετωπίσω απλά απολυμαίνοντας καθημερινά το κλουβί του, ή εν πάσει περιπτώσει με κάποιο τρόπο που να μην συμπεριλαμβάνει χορήγηση φαρμάκων;
 
Αν έχει ακάρεα, θέλει θεραπεία για ακάρεα.
Αν τα έχει αρκετό καιρό, ίσως χρειάζεται και αντιβίωση.
Γενικότερα, ένα πουλάκι που έχει περιορίσει την κινητικότητά του
και κάθεται πολλές φορές φουσκομένο, δεν είναι καλά.
Θα μπορούσες να πείς, οτι δεν είναι καθόλου καλά.☹
 
Αθήνα, αλλά σε απομονωμένη περιοχή. Κοίταξα για πτηνίατρους εδώ γύρω αλλά δεν βρήκα κάτι. Ο κτηνίατρος που είχα για το σκύλο μου, δεν ειδικεύεται σε πτηνά, αλλά σκέφτομαι να τον πάρω τηλέφωνο μήπως μπορεί να του ρίξει μια ματιά.

Πάντως τρώει με τρελή όρεξη, αν είχε ενόχληση σοβαρή δεν θα ήταν κάπως μειωμένη σε σχέση με το φυσιολογικό?

Edit: Επίσης δεν μπορώ να πω ότι σε γενικές γραμμές είναι αδρανής, πχ έκανε και το μπάνιο του και τρέχει στα διάφορα μέρη για να φάει μία τους σπόρους, μία το μήλο κλπ, αλλά όταν δεν τρώει κάθεται φουσκωμένος και δεν κελαηδά με εξαίρεση το πρωί μόλις ξύπνησε. Δεν μπορώ να καταλάβω τι έχει, αν έχει κάτι ή αν είναι απλά άκεφος, help please...
 
Για να καταλαβεις καποια πραγματα. Οταν ενα πουλι καθεται συνεχως φουσκωμενο ειναι στο τελευταιο σταδιο δεν μπορει να αντιδρασει και να κρυψει οτι ειναι τελειως αδυναμο(το κανει επιμελως οταν ακομη μπορει)Υπαρχει στην πολη σου πληθωρα απο πτηνιατρους. Μια αποφαση ειναι. Καθε μερα που περναει μετραει περισσοτερο απο οτι μπορω εγω να σου εξηγησω .Προσπαθει το πουλακι για αυτο μπαινω στην διαδικασια να σου πω χιλιοειπωμενα πραγματα. Στο χερι σου ειναι.
 
Frania, ευχαριστώ που μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία. Όλοι μου οι γνωστοί που έχουν πουλιά βέβαια μου λένε να μην ανησυχώ, ότι είμαι υπερβολική και ότι συχνά το παθαίνουν αυτό τα πουλιά. Παρόλα αυτα, επειδή δεν θέλω να το αφήσω στη μοίρα του, και για να καταλάβω κάποια πράγματα, μπήκα σε αυτό το σάιτ και προσπαθησα να βγάλω άκρη. Δεν γνώριζα ότι εδώ μπορούν να ρωτούν μόνο όσοι ήδη ξέρουν. Πληθώρα πτηνιάτρων στην πόλη μου μπορεί να υπάρχει αλλά είναι λίγο δύσκολο από τη στιγμή που στις πληροφορίες με αντιμετωπίζουν ως ηλίθια που ζητάω κάτι τέτοιο και δεν ξέρω πώς αλλιώς να βρω τέτοιο γιατρό από τη στιγμή που και τον κτηνίατρο με δυσκολία τον βρήκα στην περιοχή μου.

Μπορεί να μην ξέρω από πουλιά αλλά ούτε χαζή, ούτε και αναίσθητη είμαι και αντιλαμβάνομαι ότι το πουλί μου έχει πρόβλημα και προσπαθώ να το βοηθήσω. Υπάρχει ένα conflict μηνυμάτων και γι'αυτό ζήτησα να μου εξηγηθούν χιλιοειπωμένα πράγματα.
 
Σκοπος ειναι να μην ειμαστε μονο λογια αλλα ΠΡΑΞΕΙΣ!SORRY αλλα πρεπει κατι να κανεις αμα το αγαπας!
 
Το έχω ήδη διαβάσει το thread δεν υπάρχει κάτι στην περιοχή μου, αλλά απ'ότι βλέπω δεν πρόκειται να βρω κάπου κοντά οπότε μάλλον θα κοιτάξω μήπως μπορεσω να παω σε κάποιον από αυτούς. Ευχαριστώ πάντως.

Σταματία, περίμενα μία μέρα γιατί ως άσχετη σκέφτηκα ότι μπορεί να μην είναι ανησυχητικό. Από το πρωί που είδα ότι η βελτίωση ήταν προσωρινή, ψάχνω για γιατρούς γιατί μόνη μου αρνούμαι να του δώσω φάρμακα, του παρέχω βιταμίνες, ρώτησα στο πετ σοπ καθώς και όσους γνωστούς με πουλιά έχω. Δεν καταλαβαίνω, γιατί υποθέτετε ότι έχω παραδώσει τα όπλα και ψάχνω τον ειδικό μέσα στα φόρουμς να σώσει τη ζωή του πουλιού μου. Επειδή ρωτάω ερωτήσεις; Νόμιζα ότι εδώ είναι ο κατάλληλος χώρος γι'αυτό, αλλά γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν είναι κάποιου είδους πανάκεια μια ηλεκτρονική διεύθυνση. Γιατρός είναι άμεση ανάγκη να βρεθεί και καλώς εχόντων των πραγμάτων αύριο πρωι πρωί θα γυρίσω όλη την αθήνα αν χρειαστεί.
 
δεν ειναι γιατι κανεις ερωτησεις αλλα γιατι δεν μπορεις να παρεις απαντησεις σιγουρες! Μονο υποθεσεις! Και με υποθεσεις η ζωη του πουλιου δεν σωζεται! Και μια μερα ισως ειναι μοιραια! Δεν χρειαζεται να γυρισεις ολη την Αθήνα! Μονο να πας σε εναν απο αυτους που βλεπεις ως καταλληλους γιατρους! Ελπιζω να πανε ολα καλα και να ξερεις πως το ευχομαι ολοψυχα!
 
Frania, ευχαριστώ που μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία. Όλοι μου οι γνωστοί που έχουν πουλιά βέβαια μου λένε να μην ανησυχώ, ότι είμαι υπερβολική και ότι συχνά το παθαίνουν αυτό τα πουλιά. Παρόλα αυτα, επειδή δεν θέλω να το αφήσω στη μοίρα του, και για να καταλάβω κάποια πράγματα, μπήκα σε αυτό το σάιτ και προσπαθησα να βγάλω άκρη. Δεν γνώριζα ότι εδώ μπορούν να ρωτούν μόνο όσοι ήδη ξέρουν. Πληθώρα πτηνιάτρων στην πόλη μου μπορεί να υπάρχει αλλά είναι λίγο δύσκολο από τη στιγμή που στις πληροφορίες με αντιμετωπίζουν ως ηλίθια που ζητάω κάτι τέτοιο και δεν ξέρω πώς αλλιώς να βρω τέτοιο γιατρό από τη στιγμή που και τον κτηνίατρο με δυσκολία τον βρήκα στην περιοχή μου.

Μπορεί να μην ξέρω από πουλιά αλλά ούτε χαζή, ούτε και αναίσθητη είμαι και αντιλαμβάνομαι ότι το πουλί μου έχει πρόβλημα και προσπαθώ να το βοηθήσω. Υπάρχει ένα conflict μηνυμάτων και γι'αυτό ζήτησα να μου εξηγηθούν χιλιοειπωμένα πράγματα.

Πρωτα απο ολα θεωρω κατωτερη μου την αντιπαραθεση με καποιον που εχει ενα τετοιο θεμα να τον στεναχωρει. Προτιμω να ειμαι μαζι του! Ολοι καπως ετσι ξεκινησαμε. Εδω μπορουμε να ρωταμε ολοι! Μην δισταζεις να εξηγεις φταιει η αγνοια των ανθρωπων και οχι η δικη μας νοημοσυνη. Κραταω σαν πιο θετικο την αποφαση σου να οργωσεις την πολη αυριο για γιατρο. Το αξιζει ο καναρινακος σου. Ευχομαι να καταφερετε το καλυτερο!
 
Παιδιά σας ευχαριστώ.

Δεν ήθελα να έρθω σε αντιπαράθεση με κανέναν απλά ένιωσα σαν να κατηγορούμαι ότι δεν νοιάζομαι λες και αν δεν νοιαζόμουν θα βρισκόμουν εδώ να κοιτάω για αρρώστιες πουλιών. Και ώντας σε αυτή την κατάσταση, είμαι και ευερέθιστη. Συγχωρεστε με λοιπόν αν είμαι απότομη.

Δημήτρη, γνωρίζω οπως προείπα ότι ο μόνος που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει είναι ένας γιατρός, δεν είμαι χαζή επαναλαμβάνω. Ψάχνω από το πρωί που έγραψα ότι τσάμπα χάρηκα μήπως βρω κάποιο γιατρό εδώ κοντά γιατί νομίζω ότι και το πουλί θα ταλαιπωρηθεί αν το τρέχω μακρια και δεν ήμουν σίγουρη αν πρέπει να μετακινηθεί ή αν τελικά είμαι όντως υπερβολική με το περιβόητο φούσκωμα και το ταλαιπωρήσω τσάμπα. Εφόσον βέβαια δεν βρήκα τίποτα απολύτως μέχρι αυτή τη στιγμή εδώ κοντά και οι γνώμες συγκλίνουν στο ότι δεν είναι καλό σημάδι, δεν θα χάσω άλλο χρόνο και θα τον πάω όπου είναι ευκολότερο (το ότι θα γυρίσω την Αθήνα φυσικά και δεν εννοούσα ότι θα αρχίσω να περιφέρω το πουλί από δω και από κει να πάρω διάφορες γνώμες, σε εναν γιατρό θα πάω φυσικά απλά ήθελα να δείξω ότι δεν τίθεται θέμα βαρεμάρας ή απάθειας).

Ρωτάω ερωτήσεις κυρίως για να ξέρω τι να περιμένω εφόσον πολλά άτομα εδώ μέσα γνωρίζουν τα πουλιά καλύτερα από εμένα, όχι ότι δεν θα το πάω στο γιατρό αν κάποιος εδώ μέσα μου πει ότι είναι καλά, γιατί και οι γνωστοί μου έτσι λένε, αλλά βλέπω ότι αυτό που κάνει και φουσκώνει δεν το συνηθίζει. Να πω ωστόσο, ότι είτε καλώς είτε κακώς δεν νομίζω ότι είναι και στα τελευταία του. Απ' ότι διαβάζω, συμπεραίνω ότι όταν τα πουλάκια δεν είναι καλά, εκτός του φουσκώματος, χάνουν την όρεξή τους, κάθονται χαμηλά κλπ. Ο δικός μου τρέχει και πηδοβολά και τρώει λαίμαργα όπως πάντα. Απλά "τον ελεύθερό του χρόνο" όταν δεν είναι δηλαδή μεσα στην ταϊστρα του να ξεδιαλέγει σποράκια ή στο μήλο του ή χωμένος ολόκληρος μέσα στην αυγοθήκη, αντί να τραγουδά κάθεται ετσι.
 
Επειδή η επαφή μας εδώ είναι ο λόγος. Η συννενόησή μας είναι δυνατόν
να είναι επιτυχημένη όταν αυτά που γράφονται είναι όσο γίνεται πιο κοντά
στην πραγματικότητα.
Μια τέτοια παρατήρηση, όπως η παρακάτω
... Δεν πολυκελαηδάει, κάθεται συνέχεια φουσκωμένος
που υπάρχει στο πρώτο σου μύνημα, είναι κάτι πολύ διαφορετικό
απο το...
Ο δικός μου τρέχει και πηδοβολά και τρώει λαίμαργα όπως πάντα. Απλά "τον ελεύθερό του χρόνο" όταν δεν είναι δηλαδή μεσα στην ταϊστρα του να ξεδιαλέγει σποράκια ή στο μήλο του ή χωμένος ολόκληρος μέσα στην αυγοθήκη, αντί να τραγουδά κάθεται ετσι.
Αυτή η τελευταία περιγραφή σου, δεν δείχνει ένα πουλάκι που να ασθενεί.
-Φυσικά το μόνο που πραγματικά ενδιαφέρει, είναι να βρείς μια σωστή απάντηση
και μια βοήθεια για τό θέμα που άνοιξες.

Υ. Γ Αν ανέβαζες μια - δυο φωτό ίσως να είχαμε μια κάπως καλύτερη εικόνα της κατάστασής του.
 
Back
Top