Γενικά Τι θα γινόταν αν αλλάζαμε τα αυγά ενός σπουργιτιού;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Fotis_K
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Σεβομαι την περιεργεια καποιων για πειραματισμους, ας μην ξεχναμε πως καπως ετσι εμφανιστηκαν και τα διαφορα καρδερινοκαναρα... φλωροκαναρα... Κοκ.
Αλλα ολα δεν ειναι επιτρεπτα.. Και θα πρεπει παντα να αναλογιζομαστε τις συνεπειες. Ειναι εξαιρετικα ανοητο και ανωριμο να βαλω σποροφαγους νεοσσους σε εντομοφαγους γονεις και να περιμενω τι;Ενα καναρινι που θα κελαιδαει και θα μου τρωει και τις μυγες το καλοκαιρι; Μην καταδικαζετε πουλια σε βεβαιο θανατο.
.. Τωρα στο θεωρητικο ερωτημα του Φωτη... Τα αυγα ολων των πουλιων εκκολαπτοντε με την ιδια θερμοκρασια; Και γιατι σπουργιτι; Απο την αλλη παλι εδω ενα δαχτυλιδακι βλεπει η μανα και το πεταει εκτος φωλιας... φανταστητε να δει κιτρινα... λευκα μωρακια!
 
το θεμα αν στην πορεια α) παρερμηνευτηκε (πχ κλεψιμο αυγων σπουργιτιου και τοποθετηση σε καναρα) ή β) εγινε τοπος καταθεσης λαθος ενεργειων (οπως τοποθετηση νεοσσων σπουργιτιου σε καναρα ή αυγων καναρινιου σε χελιδονια) που θελω να ελπιζω οτι γινανε απο τους φιλους σε παιδικη ηλικια(ολοι καποτε καναμε λαθη ) και δεν τα καταθετουνε με κομπασμο

ομως εχει ουσια σαν θεωρητικη συζητηση αν τεθει με τις εξης προυποθεσεις: αν καποια καναρα παρατουσε τα αυγα της ή για καποιο λογο ξαφνικά πεθαινε(πχ εμενε αυγο μεσα της ) και υπηρχε η μοναδικη δυνατοτητα τοποθετησης τους σε μια σπουργιτινα χωρις να της παρουμε τα δικα της αυγα και (αν και δυσκολο) δεν τα πετουσε απο τη φωλια και τα εκκολαπτε τι θα γινοταν μετα;αυτο απασχολει τον φωτη και ισως αρκετους αλλους.

και να το τραβηξω και αλλο; αν καποιοι απο δω μεσα αποφασιζανε να οργανωθουν και να κανουν ολοι μαζι μαζικη απελευθερωση νεων πουλιων σε χωρο καταλληλα επιλεγμενο που να ειναι κοντινος στα χαρακτηριστικα του βιοτοπου που καποτε αυτα τα πουλια ζουσανε ελευθερα.. Τι θα γινοτανε; Εχει ελπιδες επιτυχιας ή οχι; Ειναι ηθικα σωστο ή οχι; Ειναι οικολογικα σωστο ή οχι;

... Πλακωθειτε αλλα μην μαλωνετε 😉 :D
 
Δημήτρη το δεύτερο που λες έχει γίνει. Έχει απελευθερωθεί μαζικά αριθμός άγριων καναρινιών από... Ναυάγιο και όπως λέγεται το είδος οργανέλι το οποίο είναι και ο μοναδικός συγγενής του καναρινιού στην Ευρώπη είναι απόγονος εκείνων των καναρινιών ο οποίος διαφοροποιήθηκε τόσο πολύ ώστε να αποτελεί σήμερα ξεχωριστό είδος. Φυσικά έγινε από ατύχημα και όχι ηθελημένα. Οποιαδήποτε ενέργεια απελευθέρωσης ενός είδους μακριά από το φυσικό του περιβάλλον και από τη γεωγραφική του κατανομή θέτει σε κίνδυνο το οικοσύστημα χωρίς κανένα λόγο.
 
Το θεμα οντως παρερμηνευτηκε οπως λεει και ο Δημητρης. Θεωρω την σκεψη του Φωτη πολυ καλοπροαιρετη και οτι μαλιστα δειχνει το ακριβως αντιθετο απο το "πουλοπιασιμο" σε υπερβολικο κιολας βαθμο. Σιγουρα πολυ απο μας εχουμε κανει σκεψεις ενταξης ενος αγαπημενου μας ειδους στην Ελληνικη φυση γνωριζοντας οτι μπορει να αντεξει απο πλευρας θερμοκρασιας, τροφης κτλ. Δυστυχως ομως αυτο αν επιτευχθει ειναι κατι ριψοκινδυνο για το οικοσυστημα τους πειραματος. Ειναι δυσκολο να προβλευθει η ακριβης επιδραση μιας τετοιας ενεργειας κυριως στα παρομοια ειδη(ανταγωνιστες στην εξευρεση τροφης, φωλιων κτλ). Οπως λεει και ο Βασιλης θα ηταν κατι επικινδυνο για το οικοσυστημα χωρις καποιον σοβαρο λογο αφου ο λογος στην συγκεκριμενη περιπτωση θα ηταν η δικη μας ευχαριστηση να τα ακουμε και να τα βλεπουμε ελευθερα.

Στην Αυστραλια οι Αγγλοι οταν πρωτοεγκατασταθηκαν εισηγαγαν την αλεπου για να εχουν να κυνηγανουν με αποτελεσμα να εξαφανιστουν πολλα ειδη μικρων μαρσιποφορων και τρωκτικων. Η τεραστια οικολογικη καταστροφη της συνεχιστηκε με την εισαγωγη αγριοχοιρων, αγελαδων, λαγων και καμηλων με το καθε ενα να αναταρασει με την σειρα του το οικοσυστημα. Στα δικα μας εγω συχνα σκεφτομαι οτι τα ringnecks πχ με την αυξηση τους ισως στο μελλον δημιουργησουν προβληματα σε πουλια που χρησιμοποιουν παρομοιες φωλιες(χαλασματα, τρυπες, κουφαλες) οπως τσαλαπετεινοι, μικρα αρπακτικα, δρυοκολαπτες κτλ.
 
Είναι σίγουρο πως κατά τη διάρκεια των αιώνων που εκτρέφονται τα καναρίνια έχουν διαφύγει στη φύση ένας πολύ μεγάλος αριθμός από αυτά. Άρα αυτό αποδεικνύει πως τα καναρίνια δεν μπορούν να εγκλιματιστούν και να ζήσουν στην ελληνική φύση.
Φίλε Οδυσσέα είναι πολύ όμορφό να βλέπεις ελεύθερους παπαγάλους ringnecks. Αλλά έχεις απόλυτο δίκιο πως αν ο πληθυσμός τους αυξηθεί θα διαταραχτεί το οικοσύστημα.
 
πριν διατυπωσω τις σκεψεις μου θα ηθελα να πω οτι δεν ειναι απολυτες και ειναι απλα" αρχικοι προβληματισμοι " που απο καιρο αναζητουν ξεκαθαρισμα:)
λοιπον... λογω του οτι δεν εχουμε να κανουμε με καποιο αρπαχτικο ειδος σιγουρα δεν θα εχουμε προβληματα τυπου αλεπους αλλα σιγουρα θα εχουμε, αν το ολο ενχειρημα πετυχει σε εκταση, προβληματα ανταγωνισμου. Θα οδηγησουν ομως σε εξαφανιση καποιου ειδους απαραιτητα; Το σκαρθι εξαφανισε καποιο αλλο ειδος;
ας σκεφτουμε επισης οτι οι πληθυσμοι της γης ετσι κι αλλιως (ειδικα οι ανθρωποι) μετακινουνται... Τα "μηλα των εσπεριδων"(πορτοκαλια;:) ηρθαν απο την δυση, οι αγαπημενες μου γαρδενιες απο την απω ανατολη!

εχω και αλλες σκεψεις. Αυτες ηταν σαν σχολιασμος καποιων χρησιμοτατων δικων σας! Επιφυλλασομαι για την συνεχεια:)
 
Δημήτρη το δεύτερο που λες έχει γίνει. Έχει απελευθερωθεί μαζικά αριθμός άγριων καναρινιών από... Ναυάγιο και όπως λέγεται το είδος οργανέλι το οποίο είναι και ο μοναδικός συγγενής του καναρινιού στην Ευρώπη είναι απόγονος εκείνων των καναρινιών ο οποίος διαφοροποιήθηκε τόσο πολύ ώστε να αποτελεί σήμερα ξεχωριστό είδος. Φυσικά έγινε από ατύχημα και όχι ηθελημένα. Οποιαδήποτε ενέργεια απελευθέρωσης ενός είδους μακριά από το φυσικό του περιβάλλον και από τη γεωγραφική του κατανομή θέτει σε κίνδυνο το οικοσύστημα χωρίς κανένα λόγο.


Μην δινεις ιδεες Βασιλη (αθελα σου) και εχουμε και αλλα "ναυαγια" απο περιεργεια. :)
 
Γιατι βρε αλεξη, ασχημα "εκατσε" το σκαρθακι; Μια χαρα πουλακι ειναι:)

οι διασταυρωσεις και τυχον μεταλλαξεις των ειδων αν ελεγχομενο χωρο ειναι προιον συζητησης με θετικα και αρνητικα, οταν ειναι προιον γενομενο στη φυση δεν νομιζω να εχει κακα αποτελεσματα.στην αντιθετη περιπτωση αργα ή γρηγορα θα το εκβαλλει 😉
 
Όταν ένα είδος είναι ισχυρότερο ανταγωνιστηκά από το γηγενές, δεν υπάρχει καμιά άλλη κατάληξη από το αργά ή γρήγορα την εκτόπισή του. Έχει να κάνει και με το κάθε οικοσύστημα.. Τα νησιωτικά οικοσυστήματα συνήθως είναι πιο επιρεπή σε διάφορες επεμβάσεις. Παράδειγμα αποτελούν και τα νησιά Γκαλάμπακος τα οποία, δεν αφήνουν στους επισκέπτες τους ούτε φρούτα να μεταφέρουν κατά την άφηξή τους στο νησί μήπως και μεταφέρουν προνύμφες εντόμων ανταγωνιστικές στα γηγενή είδη! Γενικά, καλό είναι να μη ρισκάρουμε εσκεμένα.. Τώρα για τον παράγοντα τύχη, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά, πολλά.
 
Ασφαλως και δεν ανοικω σ αυτη την κατηγορια! Αλλα ξαναδιαβασε αλλη μια φορα το ποστ μου! Ειπα αν περναμε τα αυγα απο μια καναρα και βαζαμε τα αυγα της στη φωλια ενος σπουργιτιου! Τοτε τι θα γινοταν; Οι νεοσσοι της καναρας θα μεγαλωναν στην φυση; Αυτο! 🙂
αν τα βαζες σε φωλια φλωρου θα χες σιγουρα αγρια καναρια. Αν ηταν και σκουρα τα καναρια ακομα καλυτερα!
 
μπραβο φωτη απο τα καλυτερα θεματα σκεφτηκαμε προβλημαστηκαμε αναρωτηθηκαμε... εγω πιστευω πως την λυση θα την δωσει η φυση θα μεγαλωσουν θα ζευγαρωσουν θα βγαλουν μουλους οι μουλοι γερασουν θα πεθανουν χωρις απογονους και τελος το ανθρωπινο λαθος
 
Back
Top