Φροντίδα Τι μπορώ να κάνω για να κρατάω ζεστό το κοκατιλάκι μου χωρίς φτερά

budgerian

PB New Member
Εγγραφή
18 Απρ 2022
Μηνύματα
10
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα σε όλους,

Τι θα μπορούσα να χρησιμοποιώ για να ζεσταίνω το κοκατιλάκι μου που δεν έχει φτερά, με ασφάλεια τις κρύες νύχτες;
Έχω αγοράσει αυτό εδώ https://epigasos.com/index.php?route=product/product&product_id=38859 ωστόσο δεν είμαι σίγουρη αν η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι ασφαλής για τα πουλιά. Χρησιμοποιεί κανείς κάποια συσκευή για να ζεσταίνει τα πουλάκια του; Οι λάμπες θέρμανσης είναι καλές;
 
ΝΟΜΙΖΩ (δεν είμαι δλδ βέβαιος) ότι η θέρμανση στις λάμπες θέρμανσης οφείλεται επίσης σε υπέρυθρη ακτινοβολία. Επίσης στον άνθρωπο το φάσμα του ορατού δεν περιλαμβάνει το τμήμα μηκών κύματος του υπερύθρου, δλδ ο άνθρωπος δεν βλέπει το υπέρυθρο φάσμα. Αυτό που προκαλεί προβλήματα στον οφθαλμό και κατ' επέκταση στην όραση είναι το φάσμα του υπεριώδους και συγκεκριμένα σε συνήθη χαμηλά υψόμετρα οι UVa & UVb και μάλιστα επιδρούν αρνητικά σε δέρμα και μάτια, στα τελευταία δε, αναλόγως και του σχήματος των βλεφάρω, της ανατομίας του προσώπου, του περιβάλλοντος χώρου (π.χ. αντανακλάσεις από κόκκους άμμου ή σε χιόνι) και της ώρας της ημέρας (στην ανατολή και στο σούρουπο είναι διαφορετικές οι γωνίες των ηλιακών ακτινών). Αλλά τα τελευταία αφορούν την υπεριώδη και όχι την υπέρυθρη ακτινοβολία. Το ζήτημα είναι τι θερμοκρασία προκαλεί η συσκευή που αγόρασες...αυτό θα το μετρήσεις αν βάλεις ένα θερμόμετρο μεταξύ κλουβιού (πτηνού) και συσκευής, και μάλιστα όσο πιο κοντά γίνεται στο πτηνό. Προφανώς οι βαθμοί που θα μετρήσεις θα είναι μεταβλητοί εξαρτώμενοι από τη θέση και τον χρόνο. Δλδ, η υπέρυθρη ακτινοβολία θερμαίνει και αντικείμενα που επίσης στη συνέχεια εκλύουν θερμότητα και οι μετρήσεις σου θα πρέπει να γίνουν σε διάφορους χρόνους μέχρι να δεις πότε σταθεροποιείται η θερμοκρασία και δεν ανεβαίνει άλλο. Έτερος παράγοντας επίσης είναι και η θερμοκρασία του χώρου η οποία όσο πιο ανεβασμένη είναι θα επηρεάζει τη θερμοκρασία που θα επιτυγχάνεται με τη συσκευή.
Τι συμβαίνει και το κοκατίλ δεν έχει πούπουλα; (γράφεις δεν έχει φτερά). Είναι εντελώς γυμνό από πτέρωμα; Είναι μωρό;
 
Καλησπέρα. Αυτό το προϊόν που αγόρασες, το χρησιμοποιούμε στα "δοχεία" διατήρησης των ερπετών (terrariums).
Το τοποθετούμε εφάπτοντας το στον γυάλινο πάτο, ειτε εξωτερικά είτε εσωτερικά, για να μεταφέρει θερμότητα στο έδαφος πάνω στο οποίο έρπονται η σαύρες και τα φίδια. Αρα για να οφελειθεις την θερμότητα, πρεπει βα έρχεσαι, έμμεσα, σε επαφή μαζί του, και δεν είναι ικανό να θερμάνει τον αέρα, πόσο μάλλον σε ένα κλουβί, που δεν κρατάει τον αέρα μέσα του.
Για να θερμάνεις τον αέρα του κλουβιού, εγω θα σου πρότεινα λάμπες θερμότητας, πανω απο το σημείο που κάθεται.
Και για να αποφύγεις το πρόβλημα που αναφέρει ο @ianos παραπάνω, με το οποίο συμφωνώ απόλυτα, θα σου πρότεινα κεραμική λάμπα θερμότητας σε συνδυασμό με ένα κεραμικό "dome" που θα σου κατευθύνει στοχευμενα κάπως την θερμότητα. Και για ακόμα πιο ολοκληρωμένο σύστημα, αν θες το συνδέεις και με έναν ελεγκτή θερμοκρασίας, για να κρατάει σταθερή θερμοκρασία, κάτω απ το σημείο που κουρνιαζει, χωρις να τον αναγκάζει να μετακινηθεί σε περίπτωση που ζεσταθεί πολύ.
 
Εγώ πιστεύω ότι δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούμε πράγματα για ερπετά σε πτηνά γιατί πρόκειται για εντελώς διαφορετικά είδη και δεν θα είναι λειτουργικά και μπορεί να είναι και βλαβερά όπως αναφέρουν τα άλλα μέλη. Οι προτάσεις τους είναι αντιθέτως πολύ καλές. Το θέμα είναι ότι καμία από τις συμβουλές αυτές δεν είναι σίγουρη γιατί δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται το πουλάκι. Άλλη αντιμετώπιση έχει ένας νεοσσός, άλλη ένας παπαγάλος με πτερροφαγία και άλλη ένας άρρωστος παπαγάλος. Οπότε επανέρχομαι στο ερώτημα του @ianos : Το πουλάκι δεν έχει καθόλου πούπουλα; Γνωρίζεις για ποιο λόγο δεν έχει;
 
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Άρχικα το πουλάκι όταν το αγοράσαμε είχε φτερά ωστόσο η ποιότητά τους ήταν περίεργη, κάπως σαν τρίχες. Θεώρησα πώς ήταν μικρό (πρέπει να ήταν 5-6 μηνών) και θα βγάλει τα κανονικά φτερά ενώ μεγαλώνει. Όσα φτερά έβγαζε αργότερα ήταν της ίδιας ποιότητας ή δεν έβγαιναν, πολύ λίγα ήταν κανονικά. Σε συνδυασμό με το άγχος αποχωρισμού που έχει, τραβούσε τα φτερά του με αποτέλεσμα να μείνει γυμνό. Ο κτηνίατρος μας είπε να του βάλουμε κολλάρο και μας έδωσε το pterophene αλλά δεν είδαμε αποτελέσματα. Το κολλάρο τον πλήγωνε μιας και δεν είχε πούπουλα στο λαιμό οπότε του το βγάλαμε. Δε θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι μόνο η πτερροφαγία καθώς και τα πούπουλα στο κεφαλάκι του έχουν πέσει.
 

Συνημμένα

  • received_899541901767002.webp
    received_899541901767002.webp
    180,7 KB · Προβολές: 26
. Δε θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι μόνο η πτερροφαγία καθώς και τα πούπουλα στο κεφαλάκι του έχουν πέσει.
Δεν είναι πτεροφαγία.
Πιστεύω ότι πρόκειται για PBFD.
Καλύτερα να το συζητήσεις με το γιατρό σου.
Το πουλάκι χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, και σίγουρα ένα ζεστό περιβάλλον.
Εάν υπάρχουν και άλλοι παπαγάλοι θα πρέπει να απομακρυνθούν γιατί υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού.
 
Είχα την υποψία ότι πρόκειται για PBFD, ωστόσο και ο ίδιος τραβούσε και τραβάει ό,τι μένει επάνω του. Τον πιάνω αρκετές φορές με το φτερό στο ράμφος να το μασάει. Του έχω βάλει παιχνίδια για να τα διαλύει, αλλά δύσκολα φεύγει η συνήθεια.
 
Το πουλάκι πάντως παρά την ασθένειά του είναι υπέροχο! Συγχαρητήρια που το φροντίζεις τόσο καλά! Τέτοια περιστατικά με γεμίζουν χαρά. 😊
Κάποιοι άλλοι θα το άφηναν στην μοίρα του χωρίς την απαραίτητη φροντίδα. Σου προτείνω να προμηθευτείς τα είδη που συμβούλεψε @MrZoo1984 , αλλά μέχρι να το κάνεις και για να μην σου πάει χαμένο το θερμαντικό πράγμα πιστεύω ότι ίσως, αν κάνω λάθος παρακαλώ διαψεύστε με, θα μπορούσες να φτιάξεις έναν απλό θάλαμο που χρησιμοποιούν για τους νεοσσούς ως μια προσωρινή λύση. Στο Youtube υπάρχουν πολλά βίντεο για το πώς να φτιάξεις έναν τέτοιο θάλαμο απλά όπως αυτό εδώ:
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
Αν αποφασίσεις να φτιάξεις ένα, περίμενε μέχρι να μου απαντήσουν πιο έμπειροι γιατί δεν είμαι σίγουρος αν επιτρέπεται υπό τέτοιες συνθήκες.
Και πάλι συγχαρητήρια!
 
Εάν υπάρχουν και άλλοι παπαγάλοι θα πρέπει να απομακρυνθούν γιατί υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού.
1700485914354.webp
Εάν υπάρχουν και άλλοι παπαγάλοι θα πρέπει να απομακρυνθούν γιατί υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού.
πολυ σημαντικο.
 
@KONSTANTINOS MICHAIL μπορεί αν πάρει έτοιμο τετοιο πλαστικό δοχείο από το εμπόρειο (είναι για ψαρια), να βάλει μέσα πριονίδι και είναι έτοιμο.... Το πρόβλημα όμως είναι πως αυτό θα ήταν οκ για ένα πολάκι που δεν ανεβαίνει σε κλαδια.... αν ανεβαόνει σε κλαδια, δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει
 
Και να ανεβαίνει σε κλαδιά απ' όσο ξέρω τα κοκατίλ μπορούν να κάτσουν σε ομαλή επιφάνεια, εξάλλου το πουλάκι όπως φαίνεται βγαίνει έξω και ασκείται και το πρότεινα ως μια πρόχειρη, προσωρινή λύση. Το θέμα είναι αν ένα ενήλικο πουλάκι μπορεί να περάσει την νύχτα ας πούμε σε τόσο κλειστό χώρο ή αν η ζέστη από το πάτωμα το τσουρουφλίσει κλπ. Δεν πιστεύω ότι θα κάνει ζημιά στα πόδια του γιατί δεν το προτείνω σαν μόνιμη κατοικία του πουλιού αλλά μόνο για να μην κρυώνει το πουλάκι μέχρι να αποκτηθούν τα άλλα πράγματα. Επίσης να επισημάνω και εγώ ότι το πουλάκι πρέπει οπωσδήποτε να απομονωθεί από τα άλλα σου πουλάκια και να μην έρχονται σε επαφή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να μεταδώσει το νόσημά του και στα υπόλοιπα. Όπως καταλαβαίνω πάλι το πουλάκι είναι τυχερό μες την ατυχία του γιατί θα έχει μια ξεχωριστή βασιλική μεταχείριση 🫅 γιατί θα πρέπει να ασχολείσαι εσύ πιο πολύ μαζί του για να μην μελαγχολήσει στην απομόνωση.
 
Ωραία ιδέα μου φαίνεται, αλλά αν αποπειραθείς να το φτιάξεις, καλύτερα πιστεύω είναι η κάλτσα να είναι μη χρησιμοποιημένη, καθώς ενίοτε οι μύκητες που ενδημούν στα πόδια των ανθρώπων δεν θανατώνονται εύκολα ή πλήρως με το πλύσιμο, κι επειδή η κάλτσα θα είναι ως επί το πλείστον πάνω στο γυμνό δέρμα του πτηνού, καλά θα ήταν να μη ρισκάρεις.
 
Καλησπέρα! Πώς είναι το πουλάκι; Το χώρισες από τα άλλα; Δοκίμασες το κουτί νεοσσών ή το ρουχαλάκι από κάλτσα; Συζήτησες με τον γιατρό για το PBFD;
 
  • Like
Αντιδράσεις: Vada
Υπάρχει και αυτή η λύση.
 
καλησπέρα, το έχουμε απομακρύνει από τα άλλα πουλάκια μας. Σχετικά με το κουτί, δεν κάθεται καθόλου μέσα, του φαίνεται πολύ ξένο. Μέχρι να αγοράσω τη λάμπα και τα συναφή απλά χρησιμοποιώ αυτό που έχω αγοράσει (https://epigasos.com/index.php?route=product/product&product_id=38859) με μία πετσετούλα από πάνω. Στον κτηνίατρο (διαφορετικός από αυτόν που πήγα την προηγούμενη φορά, καθώς ο πρώτος δεν ανέφερε κάτι για το PBFD) δεν έχουμε πάει ακόμη, υπολογίζω την επόμενη εβδομάδα να πάμε.

@Sonikoly είχα αγοράσει ένα παρόμοιο από amazon και απλά υπέφερε. Γενικά είναι πολύ εύκολο να αποσταθεροποιηθεί η ηρεμία του και να χτυπιέται μέχρι να βγάλει αυτό που φοράει.
 
Όπως προείπαν και μερικοί φίλοι ο ιός PBFD (αν φυσικα έχει κάτι τέτοιο που μόνο οι εξετάσεις θα πιστοποιήσουν) είναι θανατηφόρος και μη αντιμετωπίσιμος.

Καταρχάς χρειάζεται να απομονωθεί απο άλλα πουλιά και πολύ σχολαστική καθαριότητα, σε ότι αναφορά τη διαμονή του επειδή θα είναι αρκετά ασταθής θα πρέπει στον πάτο να υπάρχει κάποιο μαλακό υπόστρωμα για να το προστατεύει απο τις πτώσεις.

Γενικότερα είναι πολύ δύσκολη κατάσταση ειδικά αν έχεις και αλλά πουλια γύρω στο χώρο, πολύ μεγάλη βάση στην καθαριότητα και την έμμεση επαφή μεταξύ τους καθώς είναι αρκετά μεταδοτικός.

Όσο αναφορά το hoodie χρειάζεται να συνηθίσει την παρουσία του σταδιακά, πρώτα στο οπτικό του πεδίο, ύστερα επαφή μαζί του και στη συνέχεια να το δεχθεί στο σώμα του.

Δυστυχώς σε πολλές ξένες χώρες πουλιά με την ασθένεια αυτή οδηγούνται στην ευθανασία
 
...... θα σου πρότεινα κεραμική λάμπα θερμότητας σε συνδυασμό με ένα κεραμικό "dome" που θα σου κατευθύνει στοχευμενα κάπως την θερμότητα. Και για ακόμα πιο ολοκληρωμένο σύστημα, αν θες το συνδέεις και με έναν ελεγκτή θερμοκρασίας, για να κρατάει σταθερή θερμοκρασία, κάτω απ το σημείο που κουρνιαζει, χωρις να τον αναγκάζει να μετακινηθεί σε περίπτωση που ζεσταθεί πολύ.
Έχω αγοράσει κεραμική λάμπα θερμότητας, δεν μπορώ να πω πως έμεινα ευχαριστημένη, η θερμότητα ανεβαίνει και σχεδόν περιορίζεται αποκλειστικά στο ειδικό προστατευτικό=μεταλλικό ανακλαστήρα, αλλά δεν διοχετεύεται παρά μόνο στο πάνω μέρος του
Σε κλειστό χώρο όπως τα terratiums κάνει δουλειά, για κλουβί πιστεύω πως μια θερμαντική λάμπα θα είναι προτιμότερη.
[automerge]1700754516[/automerge]
Δεν γνωρίζω πόσο απλό είναι να αγοραστεί και ποια θα καταλήξει να είναι η τελική τιμή, αλλά θεωρώ πως είναι μια λύση
https://www.amazon.com/Pet-Products
 
Τελευταία επεξεργασία:
Δεν ξέρω αν θα βοηθήσει. Σήμερα σκεφτόμουν συνέχεια τι μπορούμε να κάνουμε για το θέμα αυτό. Επιπλέον, βλέπω την δικιά μου να την βγάζει κολλημένη στο παράθυρο και να περιμένει τη βόλτα της. Για τον λόγο αυτό, προσπάθησα να φτιάξω ένα χειμερινό ρουχαλάκι για να την κρατάει ζεστή και να μπορώ να την βγάζω βόλτα έξω. Μετά από 3 αποτυχημένες προσπάθειες, καταλήξαμε σε αυτό. Επειδή δεν ήθελε το μαλλί έκοψα ένα τζην και το έραψα από μέσα. Ακολούθησα το σχέδιο από την πάνα.
 

Συνημμένα

  • IMG_20231123_193529469.webp
    IMG_20231123_193529469.webp
    229,7 KB · Προβολές: 14
  • IMG_20231123_193521379.webp
    IMG_20231123_193521379.webp
    218,8 KB · Προβολές: 14
  • IMG_20231123_190950251.webp
    IMG_20231123_190950251.webp
    107,6 KB · Προβολές: 13
Έχω αγοράσει κεραμική λάμπα θερμότητας, δεν μπορώ να πω πως έμεινα ευχαριστημένη, η θερμότητα ανεβαίνει και σχεδόν περιορίζεται αποκλειστικά στο ειδικό προστατευτικό=μεταλλικό ανακλαστήρα, αλλά δεν διοχετεύεται παρά μόνο στο πάνω μέρος του
Σε κλειστό χώρο όπως τα terratiums κάνει δουλειά, για κλουβί πιστεύω πως μια θερμαντική λάμπα θα είναι προτιμότερη.
[automerge]1700754516[/automerge]
Δεν γνωρίζω πόσο απλό είναι να αγοραστεί και ποια θα καταλήξει να είναι η τελική τιμή, αλλά θεωρώ πως είναι μια λύση
https://www.amazon.com/Pet-Products
Υπάρχει και ένα θερμαντικό σώμα της ίδιας εταιρείας (https://khpet.com/collections/exotic-bird/products/snuggle-up-bird-warmer). Λόγω διαφοράς τάσης όμως χρειάζεται μετατροπέας τάσης. Γενικά "φοβάμαι" να αφήσω συσκευές στο ρεύμα ενώ εγώ λείπω. Ωστόσο θεωρώ ότι οι λάμπες είναι περισσότερο δοκιμασμένες και ασφαλείς για την τάση ρεύματος που έχουμε.

Έχει δοκιμάσει κανείς λάμπα κανονική και κεραμική να μας πει ποια είναι προτιμότερη;
 
Back
Top