Αναπαραγωγή Τι να κάνω για να ζευγαρώσουν τα ζεμπράκια μου;

falakros_praktor

PB New Member
Εγγραφή
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
27
Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα παιδιά! Χάρηκα πολύ που σας βρήκα! Επιτέλους μπορώ να μοιραστώ την αγάπη μου για τα πουλάκια παρόλο που δεν ξέρω πολλά (σχεδόν τίποτα) έχω όμως μεγάλη αγάπη γι αυτά όπως και για όλα τα ζωάκια. Θέλω την συμβουλή σας σε κάτι. Έχω 2 καναρινάκια 5 μηνών και ένα ζευγάρι ζεμπράκια περίπου ενός έτους. Τα καναρινάκια τα ταϊζω κελαηδίνη, τρίχρωμη βιταμίνη, σπόρους υγείας και σε ξεχωριστή ταϊστρα κεχρί, όπως με συμβούλεψαν στο μαγαζί που τα αγόρασα. Αντίστοιχα τα ζεμπράκια τα ταϊζω παπαγαλίνη, την ίδια τρίχρωμη βιταμίνη, σπόρους υγείας και κεχρί. Παρατηρούσα όλη την άνοιξη και μέχρι πριν ένα μήνα ότι τα ζεμπράκια "ζευγάρωναν" καθημερινά και όταν τους έβαλα νήμα και φωλιά ειδική για αυτά, δυστυχώς δεν έκανε η θηλυκιά ούτε τσόφλι! Μου είπαν στο μαγαζί ότι δεν φταίει ο αρσενικός διότι σε αυτήν την περίπτωση η θηλυκιά θα έκανε αυγά, μόνο που θα ήταν "τζούφια". Μου πρότειναν λοιπόν να αγοράσω άλλη μια θυληκιά. Το έκανα. Έβαλα την καινούργια στο μεγάλο ευρύχωρο κλουβί τους και παρατήρησα ότι το ζευγάρι όχι μόνο δε δέχτηκε την καινούργια αλλά και ότι την "σνόμπαρε" ! Ο δε αρσενικός κολλημένος στην καλή του! Τελικά τους χώρισα και άφησα στο παλιό κλουβί τον κύριο με την καινούργια...Αποτέλεσμα; Ο ένας στην μια μεριά του κλουβιού, η άλλη στην άλλη! Τι να κάνω για να ζευγαρώσουν; Να περιμένω μήπως "σπάσει" ο πάγος μεταξύ τους; (είναι έτσι δυο μέρες) ή μήπως τζάμπα το συνοικέσιο; Μήπως δεν έχει κάποιο πρόβλημα το ζευγάρι; Δεν ξέρω τι άλλο να σκεφτώ! Περιμένω τα φώτα σας! Σας ευχαριστώ όλους πολύ και πάλι καλως σας βρήκα!
 
Γεια σου φίλε, καλως ήλθες στην παρέα μας! Πες μας και το όνομά σου! 🙂
Θέλω να σε ρωτήσω..στο πρώτο ζευγάρι που ήταν μια χαρά αγαπημένο, πόσο καιρό τους είχες την φωλιά και δεν γέννησε;τι φωλιά και τι υλικό?
 
Γεια σου και σενα φιλε μου! Από το Δεκέμβρη μέχρι και σήμερα. 3 διαφορετικές φωλιές! Μία καναρινιών ημισφαιρική, μία ψάθινη που είναι ιδανική όπως μου είπαν στο πετ σοπ και μια χορταρένια που κι αυτή μου την πούλησαν ως ιδανική. Υλικό; Νήμα λευκό αλλά και καφετί. Ζευγάρωναν από Γενάρη μέχρι το Πάσχα και μετά τίποτα... λεπτομέρεια σημαντική: ενδέχεται να είναι αδέρφια... Παίζει ρόλο; Τι κάνω τώρα; Επίσης.. Την χύμα παπαγαλίνη που τους βάζω να την ανακατέψω με το χύμα κεχρί; Τους δίνω και τροφή αβγού και τρίχρωμη χύμα βιταμίνη... Το χειμώνα τους έβαζα στο νερό και σταγόνες πολυβιταμίνη bogena αλλά μου είπαν στο πετ σοπ να μην τους βάζω τίποτα στο νερό τώρα το καλοκαίρι, συγγνώμη αν σε κουράζω, σε ευχαριστώ πολυ!
 
Δεν με κουράζεις καθόλου!
Κατα την διάρκεια του χειμώνα είναι λίγο δύσκολο να γεννήσουν επειδή έχει λίγες ώρες φως.Αλλα από Μάρτη και μετά θα έπρεπε αφού τα έχεις δει να ζευγαρώνουν να είχες δει κανα αυγό..
Σε τι χώρο τα έχεις; Μέσα ή έξω;τα μετακινείς; Είναι σε ήσυχο μέρος;
Αν είναι αδέρφια σίγουρα παίζει κάποιο ρόλο, είναι αιμομιξία και καλύτερα να μην τα ζευγαρώνεις.
Μπορείς να ανακατέψεις τις τροφές αν και θα πρότεινα να παίρνεις έτοιμο μίγμα για παραδείσια συσκευασμένο.
Την χύμα βιταμίνη καλύτερα μην την δίνεις. Αυγοτροφή οκ.
Πολυβιταμίνη Bogena τους δίνω και εγω 2 φορές την εβδομάδα αρκεί να αλλάζεις το νερό την επόμενη μέρα!
 
Τα κλουβιά είναι σε κουζίνα όπου σπάνια μαγειρεύω. Εργένης που τρώει συνήθως έξω ή στη μαμά βλέπεις! Χεχε! Οπότε δεν τίθεται θέμα ατμών. Αρκετά φωτεινό δωμάτιο χωρίς να το χτυπά ο ήλιος, χωρίς ρεύματα και ακραίες θερμοκρασίες ή υγρασία. όταν είμαι σπίτι και είναι μόνο μέρα τα βγάζω στη αυλή,ήσυχη χωρίς θόρυβο, αντιλιά, ή καυσαέρια. Παρατηρώ ότι εκεί γίνονται ζωηρά και χαρούμενα. Οπότε ανακατεύω παπαγαλίνη με κεχρί μέχρι να τελειώσουν και μετά τυποποιημένη ειδική τροφή για ζεμπράκια.σωστά; Θα τη δώσω στα καναρίνια. Νερό αλλάζω κάθε μέρα τουλάχιστον μια φορά. Οπότε αφήνω στον κύριο την καινούργια. Στην πρώην του να της πάρω ένα νέο αρσενικό για να μην έχουμε σίγουρα αιμομιξία; Ετσι θα έχω 2 ζευγάρια. Μάλλον αυτό θα είναι και το καλύτερο. Το νέο ζευγάρι το έχω σε μια μεγάλη κλούβα- ζευγαρώστρα για καναρίνια. Το νέο να το βάλω σε αντίστοιχη; Σε βομβαρδίζω με ερωτήσεις...
 
Χεχε! Αυτό θα σου πρότεινα! Κιεγώ 2 ζευγάρια ζεμπράκια έχω σε 2 ζευγαρώστρες.Αρα λοιπόν παρε άλλον έναν αρσενικό και ένα ακόμη κλουβί ζευγαρώστρα. Θα σου πρότεινα να τα έχεις στην αυλή μόνιμα τουλάχιστον μέχρι Οκτώβρη εφόσον είναι ασφαλή εκει! Να μην τα πολυενοχλείς και να έιναι λίγο μακριά το ένα κλουβί απο το άλλο για να μην βλέπονται και να αφοσιωθεί κάθε ένα στο ταίρι του μόνο.
Για την τροφή τώρα ναι συσκευασμένη καλύτερα! Πουλάνε στα πετ σοπ διάφορες μάρκες(vitacraft,Bogena,versele laga)καλές είναι όλες. Να μην ανακατεύεις κιόλας, αυτές έχουν και παπαγαλίνι και κεχρι και διάφορα άλλα έτοιμο μίγμα!
Το νέο ζευγάρι ούτε το βράδυ δεν κοιμούνται μαζι διπλα διπλα;
 
αυριο πρωϊ θα πάρω αλλη μια κλούβα - ζευγαρώστρα, έναν νέο γαμπρό, φωλιά, νήμα, bogena πολυβιταμίνη και τσαμπί κεχρί. Εχω ακούσει καλά λόγια για τροφές bogena και versele, αλλά τα χειρότερα για vitacraft... Πολλά παράπονα από φίλους. Αυτή την στιγμή κάθονται στα δυο άκρα της κλούβας... Πρώτο βράδυ μαζί βλέπεις.. Μακάρι να σπάσει ο πάγος... Έξω; Απαπαπαπαπα! Ταϊζω κάτι αδέσποτες γάτες, ισόγεια βλέπεις η αυλή και τρέμει το φυλοκάρδι μου! Τελικά γιατί δεν έκανε αβγά η παλιά θηλυκιά άραγε; Λες με την καινούργια να γίνει;
 
Εγώ παίρνω την versele και όλα καλά!
Εφόσον κυκλοφορούν γάτες οκ μέσα τότε!
Αν πράγματι είναι αδέρφια μάλλον αυτός είναι ο λόγος, διαφορετικά δεν ξέρω..υπάρχουν πολλοί λόγοι όπως να μην είχαν ησυχία ή απλά να ήθελαν περισσότερο χρόνο.. Τι να πώ! Ισως να έχει έλλειψη ασβεστίου η θηλυκιά. Εχεις σουπιοκόκκαλο; Παρε τους και ασβέστιο για το νερό..
Με την καινούρια πιστεύω θα σπάσει ο πάγος,θα πάνε καλά. Να μην βλέπει την άλλη όμως! 😀
 
ναιαιαιααι... Πήρε διαζύγιο και οι δυο τους θα κανουν 2ο γάμο... Τακα τακα οπως αμερική! σουπιοκόκκαλο; οχι. Κανεις τους. Κατι πέτρες άσπρες ασβεστίου της vitapol τους έχω όπως και στα καναρίνια. ασβέστιο για το νερό; Πως το ζητώ; Είναι σε σκόνη;
 
Καλύτερα σουπιοκόκκαλο παρά αυτές τις πέτρες. Το ζητάς ασβέστιο για το νερό(έχει και σε σκόνη και σε σταγόνες).Αμα ψάξεις εδώ μέσα θα βρεις πληροφορίες για αυτά(δες στην ενότητα φάρμακα-συμληρώματα)
Πιστέυω να βοήθησα. Θα πάρεις και άλλες απόψεις και θα μάθεις αρκετά εδώ!
 
για τα πιγκουινάκια τι ξέρεις; Είναι εύκολα πουλάκια... Εχω αρχίσει και ψήνομαι... Είδα και κάτι άλλα παραδείσια πολύχρωμα αλλά πανάκριβα...30 έχουν τα πιγκουινάκια...60 και 70 αυτά... φαρμακείο!

σε ευχαριστώ πάρα πολύ και συγγνώμη αν σε κούρασα!
 
Δεν έχω ασχοληθεί με άλλα εκτός ζεμπράκια και δεν ξέρω. Εχω ακούσει πάντως οτι και τα πιγκουινάκια και τα gouldians(πολύχρωμα) είναι πιο δύσκολα απο τα ζεμπράκια!
Πάντα χαίρομαι να συζητάω για αυτά, δεν κουράστηκα απλά πρέπει να κλείσω τώρα τον υπολογιστή!
Θα τα ξαναπούμε, να δω πως θα πάνε τα ζευγαράκια σου!
 
Πολλοί λόγοι μπορεί να υπάρχουν που δεν γέννησε η θηλυκιά. Μεγάλη ηλικία, έλλειψη ασβεστίου, μη ετοιμότητα είναι κάποια πιθανά αίτια. Αυτή την εποχή η αναπαραγωγή δεν είναι και η καλύτερη ιδέα. Πολύ ζέστη και μεγάλοι κίνδυνοι κυρίως για τις μάνες και τους νεοσσούς. Εγώ θα σου προτείνω να αφήσεις τα πουλιά για το καλοκαίρι και τέλη Αυγούστου αφού τα κάνεις μια καλή προετοιμασία να τους βάλεις φωλιές και νήματα. Μέχρι τότε μπορείς να διαβάσεις τα διάφορα σχετικά θέματα του forum ώστε να ενημερωθείς καλύτερα όχι μόνο για την αναπαραγωγή των πουλιών αλλά και για τη σωστή διατροφή και διαβίωσή τους.

Η κουζίνα από τη στιγμή που χρησιμοποιείται μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τα πουλιά. Το teflon που υπάρχει στα αντικολητικά σκεύη δημιουργεί τοξικές αναθημιάσεις όταν ζεσταίνεται.

Η φωλιές καλαθάκια που σου συνέστησαν σαν καταλληλότερες δεν είναι και οι πιο βολικές που υπάρχουν. Ξύλινες μισόκλειστες φωλιές είναι πολύ πιο βολικές, ευρύχωρες και κατάλληλες.

Οι χύμα τροφές μπορεί να μεταφέρουν οτιδήποτε και να μολύνει τα πουλιά σου. Πολλοί εδώ μέσα έχουν χάσει πουλιά εξαιτίας της τροφής και μόνο. Προμηθεύσου άμεσα κατάλληλες τροφές και για τα ζεμπράκια αλλά και για τα καναρίνια.

Άρθρα και πληροφορίες που αφορούν σε καναρίνια και άλλα είδη πουλιών εδώ θα βρεις πολλές βασικές πληροφορίες για τη διαβίωση των πουλιών γενικά. Καλό είναι να ρίξεις μια ματιά. Ελπίζω να κολλήσεις άσχημα (όπως κι εμείς) με τα πουλιά και να τα λέμε συχνά :)
 
Ευχαριστω παρα πολυ για τις πολυτιμες συμβουλες! Πήρα σήμερα έναν αρσενικο και τώρα είναι και οι τέσσερις μια αγαπημένη παρέα στην κλούβα. Τους έβαλα και μια φωλιά - κουτί σαν αυτή που έχουν για τα κοκατιλ μόνο που είναι πιο μικρή. Επίσης μου είπαν σε πετ σοπ ότι οι ψάθινες δεν είναι ό,τι καλύτερο επειδή είναι μικρές και άβολες για τα πουλάκια και τους γονείς. Τώρα ό,τι θέλει ας γίνει... Τι άλλο να κάνω πια. Πάντως προς το παρόν αγαπημένα φαίνονται και τα τέσσερα μαζί. Οι θηλυκές είναι λίγο επιφυλακτικές με τον καινούργιο αρσενικό ο οποίος έχει γίνει κολλητός και συνέχεια αγκαλιά μ τον παλιο! Υπάρχουν gay πουλάκια; Θα τρελαθούμε εντελώς; Αγάπες να δείτε! Παίζει ρόλο που ο καινούργιος είναι σχεδόν ο διπλάσιος σε μέγεθος από τα άλλα 3; Μήπως είναι άλλο είδος; Πάντως ο πετ-σοπάς μου είπε πως είναι κι αυτός ζεμπράκι και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Για να δούμε, σας ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια! Α! Για το ασβέστιο δεν μου έδωσε υγρό αλλά σκόνη τυποποιημένη. Εννοώ επώνυμο προϊόν και μου είπε να το βάζω σε ξεχωριστή αβγουλιέρα. Επίσης μου είπε να τους τρίβω στον τρίφτη ένα αβγό σφιχτό μαζί με το τσόφλι. Το ίδιο λέει να κάνω και για τα καναρίνια. Σωστό;
 
Γεια σου Μιχάλη..
Λοιπόν gay πουλάκια δε νομίζω να υπάρχουν, μην ανησυχείς απλά τα ζεμπράκια είναι πολύ κοινωνικά. Θα πρότεινα να χωρίσεις κάθε ζευγάρι στο κλουβί του για καλύτερα αποτελέσματα αναπαραγωγής, αργότερα μη βιάζεσαι.

Υπάρχουν ζεμπράκια μεγαλύτερου μεγέθους απο τα κανονικά, είναι μια διαφορετική μετάλλαξη, δεν υπάρχει πρόβλημα!

Το αυγό πολύ σωστά σου είπε οτι το δίνουμε με το τσόφλι(περιέχει ασβέστιο). Το τυποποιημένο ασβέστιο πες ποιο ακριβώς είναι για να σε βοηθήσει όποιος το ξέρει!
 
Έχω την υποψία ότι σου έδωσε φωλιά παπαγάλων με τρύπα στην είσοδο. Αν είναι έτσι είναι ακατάλληλη. Των ζέμπρα έχουν μεγάλο άνοιγμα μπροστά και σε φωλιά με μικρό άνοιγμα μπορεί να μην μπουν καν. Αν μπορείς βάλε φωτό της φωλιάς.
Το ασβέστιο (όσα ξέρω τουλάχιστον) διαλύεται στο νερό και δεν μπαίνει σε αυγοθήκη. Μήπως σου έδωσε άμμο με κοχύλια κλπ; Όταν βάζουμε νέα πουλιά στο κοπάδι μας είναι απαραίτητο να τηρούμε μια καραντίνα για ένα διάστημα ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μεταφέρουν κάτι στα υπάρχοντα πουλιά μας. Καλό είναι σε επόμενες αγορές να το ακολουθήσεις αυτό για να είσαι σίγουρος.
Το μεγαλύτερο μέγεθος δείχνει απλά ότι το ζεμπράκι προέρχεται από κάποιον γονέα που ήταν εκθεσιακό (στην Ευρώπη τα πρότυπα θέλουν τα ζέμπρα αρκετά μεγάλα) δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό.
 
Το ασβεστιο είναι σε πλαστικό βαζάκι και λέγεται Deli Nature Mineral. Μου είπε ο πετ σοπας ότι περιέχει κυρίως ασβέστιο και μέταλλα και να το βάζω ξεχωριστά σε αβγουλιέρα και στα ζεμπράκια και στα καναρίνια. Είδα ότι το τσιμπολογούν με ενδιαφέρον. Με απέτρεψε από το ασβέστιο σε υγρό όπως και για την πολυβιταμίνη (όχι μόνο της Bogena) αλλά και για κάθε υγρό που διαλύεται στο νερό τους, διότι όπως μου είπε, είναι επιβαρυντικό για τα πουλιά με τη ζέστη του καλοκαιριού. Δε νομίζω να το έκανε για να βγάλει λεφτά διότι εκτός του ότι ειναι γνωστός μου, η σκόνη είναι πιο φτηνή. Μου είπε ότι τα υγρά στο νερό τους το καλοκαίρι είναι σαν να φοράς πουλόβερ στον καύσωνα. Όσον αφορά τα σουπιοκόκκαλα συμφώνησε μαζί σου ότι είναι σαφώς καλύτερα από τις πετρούλες (πχ. vitapol vitakraft κτλ) αλλά όσον αφορά τα τσαμπιά κεχριού έχει αμφιβολίες. Προτιμά τους σπόρους κεχριού ως συμπλήρωμα στην τροφή. Αν και μου είπε ότι δεν είναι απαραίτητο τόσο στα ζεμπράκια, όσο και στα καναρίνια. Για να είμαι ειλικρινής λόγω της αδυναμίας μου τους έχω, τους βάζω ένα εκατομυριο πράγματα! τροφή, βιταμίνη, κεχρί, σπόρους υγείας, αυγοτροφή, αυγό, την σκόνη της Deli Nature Mineral, μήλο φρέσκο...χαμός! Τι λές κι εσύ;
 
σε αυτό το στυλ είναι η φωλιά που μου έδωσε. μου είπε ότι είναι για παπαγαλάκια αλλά επέμεινε ότι είναι καλύτερη από την ψάθινη γιατί θα χωράει καλύτερα και τα μωρά και τους γονείς που συνηθίζουν να κοιμούνται μαζί. Πάντως ψιλοαδιάφορα τα βλέπω μέχρι στιγμής τα παουλάκια. Το ασβέστιο (Deli Nature Mineral) να το διαλύσω στο νερό της ποτίστρας; να μην το βάλω στην αβγουλιέρα; Οι οδηγίες χρήσης λένε να το ανακατεύω με την τροφή! Τι να κάνω; Μπερδεύτηκα...
 

Συνημμένα

  • 5630-31.webp
    5630-31.webp
    5 KB · Προβολές: 158
Λοιπόν, εν μέρη έχει δίκιο ο πετσοπάς για τα συμπληρώματα στο νερό. Με τις υψηλές θερμοκρασίες αν μείνουν αρκετή ώρα αρχίζουν και αλλοιώνονται. Για αυτό όσο μπορούμε τα αποφεύγουμε. Αυτό που σου έδωσε δεν είναι ασβέστιο αλλά άμμος χώνεψης η οποία περιέχει και ασβέστιο. Είναι απαραίτητη για την χώνεψη τόσο των ζέμπρα όσο και των καναρινιών σου οπότε φροντίζεις να υπάρχει παντα στο κλουβί. Σουπιοκόκκαλο στα ζεμπράκια επίσης απαραίτητο.

"Προτιμά τους σπόρους κεχριού ως συμπλήρωμα στην τροφή"
Με αυτό δεν κατάλαβα τι εννοείς. Ποιοι είναι οι σπόροι κεχριού; Η βασική διατροφή αποτελείται από σπόρους κεχριού. Και όσο αφορά τις αμφιβολίες για τα τσαμπιά με το κεχρί, τι εννοεί αμφιβολίες; Ότι είναι κακής ποιότητας; Ότι δεν είναι απαραίτητο; Ότι κάνει κακό; Είναι λίγο αόριστο το αμφιβολίες και δεν κατάλαβα.

Για αυτά που τους βάζεις τώρα:
τροφή: Ένα καλό επώνυμο συσκευασμένο μείγμα για εξωτικά
βιταμίνη: Αν εννοείς αυτή τη χύμα σκόνη που μυρίζει όμορφα δεν είναι βιταμίνη και είναι το μόνο πράγμα για το οποίο πραγματικά θα πρέπει να έχεις αμφιβολίες. Αν είναι αυτή πέτα την μόνο καλό δεν κάνει.
κεχρί: Σου έγραψα και πιο πάνω ότι δεν κατάλαβα τι εννοείς με το κεχρί
σπόρους υγείας: Οι περισσότεροι σπόροι που βάζουν σαν σπόρους υγείας είναι ακατάλληλοι για τα ζεμπράκια γιατί είναι συνήθως λιπαροί σπόροι. Βάζε τους κατά διαστήματα στα καναρίνια αν θες
αυγοτροφή, αυγό: Και τα δύο είναι υπερβολή. Η αυγοτροφή είναι υποκατάστατο για το αυγό οπότε ή το ένα ή το άλλο και σε μικρές ποσότητες, όχι πολύ συχνά γιατί παχαίνει
την σκόνη της Deli Nature Mineral: όπως σου είπα και πιο πάνω την έχεις μόνιμα στο κλουβί
μήλο φρέσκο: Και όχι μόνο, μπορείς να βάζεις διάφορα φρούτα και λαχανικά, καλά πλυμένα για τυχόν φυτοφάρμακα. Μέρα παρά μέρα βάζε τους, τα απολαμβάνουν και είναι γεμάτα πολύτιμες βιταμίνες.
 
Back
Top