Γενικά Τι ράτσα δείχνει να είναι ο Σωτήρης;

Επειδή λοιπόν είμαι αρχάριος σχετικά με τα καναρινια θα ήθελα να μου πει κάποιος τι ράτσα δείχνει να είναι ο παραπάνω κύριος. Κατά τα λεγόμενα του ανθρώπου που μου το έδωσε είναι περίπου 60-70 ημερών και έχει αρχίσει τα σαλιαρισματα από καιρό. Δείχνει να αλλάζει φτερακια (πτερορροια 😉 Του εχω βάλει Ανάμεικτη τροφή (καναβουρι, νιζερ, κεχρί, λίγη κινόα) τρώμε αυγό βραστό κάθε τρεις τέσσερις μέρες και μήλο ενδιάμεσα. Επίσης δε κάνουμε μπάνιο στη μπανιέρα, έρχεται ένας κύριος και μας καταβρεχει λιγάκι με ενα απλικατερ. Και πήραμε και τροφή nutribird c15 να δοκιμάσουμε. Αυτά!
 
Ας το πάμε ανάποδα Γιώργο.
Τα καναρίνια είναι σποροφάγα. Ενα καλό μείγμα θα του είναι, μια χαρά. Το nutribird c15 είναι πέλλετ και το δίνουν μόνον όσοι δεν έχουν χρόνο να ταΐσουν όλα αυτά τα ωραία που τον ταΐζεις εσύ. Τώρα που είναι σε αλλαγή πτερώματος να του βάζεις αυγό αλλά και μπάνιο, καθημερινά. Βάλε καμιά καλύτερη φωτογραφία. Οι δυό που έχεις βάλει, είναι σαν να πρόκειται για δυό διαφορετικά πουλιά. Το κλουβάκι δεν είναι κατάλληλο για καναρίνι. Χρειάζεσαι ένα ορθογώνιο που τα κάγκελά του να είναι κάθετα και η μεγαλύτερη διάσταση να είναι η "φάτσα" του,ώστε να έχει χώρο να πετάει. Οι πατήθρες πρέπει να είναι ΄'οπως η ξύλινη που έχεις και να μην υπάρχουν κουνιες και άλλα εμπόδια στο πέταγμα. Αν σκοπεύεις να πάρεις τελικά ένα νέο κλουβάκι, κάντο τώρα που είναι σε πτερόρροια και έχει ανάγκη την κίνηση. Αυτά προς το παρόν και να το χαίρεσε :)
 
Αν ειναι πράγματι τόσο μικρός, ειναι όντως σε φάση αλλαγής φτερών, αλλά μην αναμένεις να κάνει κανονική πτερορροια και να αλλάξει οδηγούς και κινητήρια φτερά.
Το κλουβι πόσο μήκος εχει;
Η διάταξη των πατηθρων ειναι τέτοια που δεν επιτρέπει στο πουλι να ανοίγει έστω και λίγο τα φτερά του για να πάει απο τη μία στην άλλη. Καλα θα ήταν το μήκος του κλουβιού να ειναι 60 πόντοι και οι πατηθρες εντός του δυο, μια σε καθε άκρη, κοντά στα κάγκελα, αλλά οχι τόσο κοντά ώστε να τρίβεται η ουρά του. Επισης μην βάζεις, αν το εχεις κάνει γιατι δεν ειμαι βέβαιος απο τη φωτό, πατηθρες σε σημεία που αν κάτσει το πουλι, μπορεί να κουτσουλησει άλλη πατήθρα.
 
Το κλουβί είναι 45 μήκος 40 πλάτος 50 ύψος, όντως εχω λάθος τις πατηθρες επειδή δεν θέλω να τον τρομάξω περιμένω να περάσουν μερικές ημέρες να συνηθίσει στο νέο σπίτι του! Καμιά ιδέα σχετικά με την ράτσα του; Μήπως να βγάλω καλύτερες φωτογραφίες;
 
Καλως ηρθες και να χαίρεσαι το καναρινακι σου. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω αν είναι κάποια ράτσα από της συγκεκριμένες φωτογραφίες αλλά από τη στιγμή που ήρθε στα χέρια σου πρώτα από όλα πρέπει να σε απασχολεί το όσο πιο σωστά θα το φροντίζεις χωρίς υπερβολές και με σωστή παρακολούθηση,.
Σίγουρα βρίσκεσαι πλέον σε μία πολύ καλή παρέα όπου και θα σε βοηθήσει για το καλύτερο ως προς το καναρινι σου. Υπομονή και διάβασε.
 
Την nutribird c15 την πήρα γιατί λόγω υποχρεώσεων δεν μπορώ να φτιάχνω μιγματα συνέχεια δυστυχώς. Το κλουβί μας είναι αυτό

Από ότι μου είπαν είναι για παπαγάλο καθώς έχει και κάθετα και οριζόντια σύρματα, αλλά ότι κάνει και για το καναρίνι μια χαρά. Σε αυτή την φάση δε μπορώ να πάρω καινούριο κλουβί, οπότε βάση αυτού τι αλλαγές προτείνετε στη διαμόρφωση; Το ενα λάθος είναι με την ξύλινη πατηθρα που την κοτσιλιζει από πάνω... Θα χαρώ να ακούσω συμβουλές σας! Ευχαριστώ και πάλι για το καλωσόρισμα.
 
Αφήνεις μονο δυο πατηθρες, όσο πιο κοντά στα κάγκελα γίνεται. Κούνια εκτος.
Μπανιέρα το πρωί για κανένα εικοσάλεπτο και επειτα την αφαιρείς.
Μείγμα σπόρων έτοιμο απο το πετσοπ, συσκευασμένο με μάρκα. Η συσκευασία θα ανοιχτεί απο εσενα.
Έξτρα σποροι, λίγοι καθε ημέρα, απο αυτούς που εχεις ήδη. Όταν μπορεις πρόσθεσε κία καμελίνα, λιναρι και νιζερ.
Αυγό η αυγοτροφη συσκευασμένη παλι οπωσδήποτε 5 φορες την εβδομάδα μεχρι το πουλι να γίνει 6 μηνών. Μετά μειώνεις συχνότητα παροχής. Αν προκειται για αυγό, να ειναι σφικτό με το τσοφλι, δίνεις το 1/4 καθημερινά και το αφαιρείς απο το κλουβι μετά απο 3-4 το πολυ ώρες γιατι χαλάει. Το υπόλοιπο, όχι απο αυτο που εχει φάει το οποίο πετάς, το φυλάς στο ψυγείο.
Καθαρο νερό σε καθαρή και πλυμένη ποτίστρα οπωσδήποτε καθημερινά.
Πράσινα χορταρικά και κηπευτικά, απο αυτά που τρώμε και εμείς, με έμφαση στη γλιστρίδα αυτην την εποχή έως καθε ημέρα. Φρούτα, λίγο, και τα αφαιρείς σύντομα γιατι επισης αλλοιώνονται γρήγορα. Βότανα τύπου, ρίγανη, βασιλικός, δυόσμος, Θυμάρι...χλωρά ή σε ξηρή μορφή μερικές φορες τη βδομάδα. Σε καθε εισαγωγή νέας τροφής, πχ, κάποιο χόρτο, δίνεις λίγο και δίνεις μόνον αυτο σαν νέο χόρτο εκείνη την ημέρα, δλδ, δεν προσθέτεις για πρώτη φορα ζωχό και ρίγανη μαζί.
 
Καλως μας ηρθες και να χαιρεσαι το πολυ ομορφο καναρινακι σου! 🙂Εγω απο τη μερια μου θα ηθελα να σου πω οτι το κλουβακι ειναι αρκετα σκουριασμενο, κατι που δεν ειναι καλο για το πουλακι σου και καλο θα ηταν να αλλαξεις και τις πλαστικες σου πατηθρες σε ξυλινες, μιας και οι πλαστικες δεν βοηθανε τοσο τα ποδαρακια του. Στα λεω με αγαπη και χωρις να θελω να σε στεναχωρησω.:)Ειμαι σιγουρη ομως οτι θα κανεις το καλυτερο για το μικρο σου φιλο και με τις πολυτιμες συμβουλες των πολυ εμπειρων μελων μας,θα πανε ολα πολυ καλα! 🙂
 
Λοιπόν ένας φίλος έχει και μου χαρίζει αυτό το κλουβάκι (ζευγαρωστρα) 58Χ30Χ40 που διαθέτει και αφαιρούμενο χώρισμα. Ορίστε λοιπόν το λύσαμε και το θέμα της κατοικίας!

503_1.webp

Και κάτι άλλο μιας και δεν γνωρίζω πότε θα αρχίσει να τραγουδάει, δεδομένου ότι είναι 70 ημερών περίπου και έχει ήδη που σαλιαριζει μια εβδομάδα από τότε που το πήραμε;
 
Στο 6 μηνο, το αργότερο 7 μηνο θα τραγουδά πλήρως καλά. Την ερχόμενη άνοιξη, θα κελαιδά πιθανά πιο περίπλοκα, με μεγαλύτερη διάρκεια και συχνότητα. Μπορεις μάλιστα να κατεβάσεις κελαιδίσματα που σου αρέσουν και να του τα βάζεις πρωί και λίγο πριν το σούρουπο για να πλουτίσει το ρεπερτόριό του. Από μία ώρα την καθε φορα.
Το κλουβάκι που φαίνεται στη φωτό, δείχνει κατάλληλο. Όμως: ακόμα και αχρησιμοποίητο να ειναι, πρεπει οπωσδήποτε να το πλύνεις με άφθονο σαπουνονερο, με διάλυμα χλωρίνης 1:10 και με ξύδι και τέλος να το ξεβγάλεις παρα πολυ καλά.
Τέλος, αν το πουλι διαβιώνει σε εξωτερικό χώρο, χρειάζεται μόνιμη προστασία απο τα αρπακτικά και οπωσδήποτε αυτην την περίοδο σήτα, κουνουπιερα ή ό,τιδηποτε που θα το προστατέψει απο τα κουνούπια επισης ( το τελευταιο και σε εσωτερικό χώρο). Για την προστασία απο τα αρπακτικά, διάβασε σχετικά θέματα.
 
Διαβάζοντας λοιπόν στο φόρουμ για τις ρατσες των φτερωτων φιλων μας, βρήκα μια φωτογραφία που μοιάζει με το Σωτήρη. Τι έχω όμως να επισημάνω 1)Ο Σωτήρης δεν δείχνει να έχει αυτό το βαθύ κοβαλτιο στα φτερακια του, παρά μόνο μαύρο 2)το χρώμα στην κοιλίτσα φέρνει πιο πολύ σε πορτοκαλί λίγο πιο ανοιχτό από της φωτογραφίας. Τέλος επικοινώνησα με τον κύριο που το πηρα και μου είπε πως το πουλί είναι ράτσας ισαμπελ... Αυτά. Σύντομα θα ανεβάσω φωτογραφίες, συγχωρήστε με έχω μείνει με κινητό κινέζικο μπακατελ...
 

Συνημμένα

  • μαύρο_κοβάλτιο_κόκκινο_έντονου.webp
    μαύρο_κοβάλτιο_κόκκινο_έντονου.webp
    13,3 KB · Προβολές: 10


IMG_20170820_115337.jpg


Έτοιμο το νέο μας σπίτι! Θέλουμε άλλες 2 ξύλινες πατηθρες
 
Ωραίο και άνετο το νέο σας σπίτι.
Προτάσεις:
  1. Άλλαξε τις πατηθρες σε ξύλινες επιλέγοντας διάμετρο 10 και 12 mm, ώστε να γυμνάζει τα πελματά του
  2. Αφαίρεσε την κεντρική πατήθρα, ώστε το πουλι να εχει χώρο να πετά. Δύο κλαράκια για το συγκεκριμένο κλουβι αρκούν.
  3. Βάλε ένα κλαδάκι αριστερά επάνω και ενα δεξιά κάτω. Βάλε τα απο μπροστά, ώστε να τοποθετείς την ποτίστρα κοντά στο επάνω κλαδάκι.
  4. Την μπανιέρα μπορεις να την τοποθετείς κάθε πρωί για λίγη ώρα, νομιζω ενα 20λεπτο αρκεί επάνω στην σχάρα του κλουβιού, και ειτε μακριά απο τις ταΐστρες ειτε βγάζει για οσο υπαρχει η μπανιέρα τις ταΐστρες, ώστε να μην παίρνει υγρασία η τροφή, αναπτυχθούν μύκητες κλπ
  5. Κόκκαλο, σουπιας, μπορεις να το βάλεις και στο αριστερό πλαϊνό του κλουβιού και να προσεγγίζεται απο την εκεί πατήθρα.
  6. Έχε το νου σου στο πλαστικό βρακί. Το λάστιχο που εχει μπορει να αρχίσει να το ξεφτίζει το πουλι και επειτα να μπερδευτεί με αυτό. Τέτοια περιστατικά δεν ειναι καθόλου σπάνια, και μερικές φορες έχουν ολέθριες συνέπειες.
 
Ε ναι! Τώρα είναι άρχοντας! Μπράβο σου που τον προσέχεις τόσο πολύ!

Οι φωτογραφίες δεν βοηθάνε και πολύ αλλά εμένα για ένα κοινό καναρινάκια (εννοείται κουκλί) μου κάνει! Να σου ζήσει!

Για τη διατροφή έκανες κάποια αλλαγή; Καλύτερα να επιλέξεις ένα μείγμα από επώνυμη μάρκα σε κλειστή συσκευασία. Ότι πιο ασφαλές για τον Σωτηράκη. :)
 
IMG_20170912_150401.jpg

Ορίστε μια φωτογραφία, πήραμε και την Ρίτσα μια όμορφη ξανθιά κυρία(ΦΩΝΑΚΛΟΥ). Φίλε alicedros παίρνω τροφή king premium και δίνω κάθε λίγες μέρες σαν έξτρα λιγακι λιναροσπορο, κια, καμελινα και κινόα. Επίσης κάθε δεύτερη μέρα αυγουλακι και εναλλάξ φρούτα (μήλο, αχλάδι, συκο).
 
Back
Top