Φροντίδα Τι σημαίνει το ελαφρύ δάγκωμα δακτύλου από ringneck;

christina07

PB Member
Εγγραφή
14 Απρ 2020
Μηνύματα
1.213
Πόλη
Κομοτηνή
Καλησπέρα σε όλους! Όπως ξέρετε όλοι ο Ρικι δεν έχει πολλά πολλά μαζί μου, τώρα ξεκίνησε (με λίγη «πίεση») να ανεβαίνει στο χέρι μου. Εδώ και λίγες μέρες τον έχω αφησει μόνο του να ανεβεί (αφού κατάλαβε τι ζητάω). Τώρα που έχει αρχίσει να εξοικειώνεται με τα δάχτυλα έχω παρατηρήσει κάτι! Βάζω το χέρι μου μέσα μαζί με μια λιχουδιά, ενώ τρώει κανονικά και δεν έχει πρόβλημα πολλές φορές δαγκώνει απαλά το δάχτυλο μου, το ακουμπάει με την γλώσσα και μετά κάθεται και το κοιτάει. Δεν με πονάει, δεν το κάνει επιθετικά, ξέρω ότι αυτό το ραμφος αν σε δαγκώσει θα πονέσεις! Ξέρετε τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Να τον αφήνω ή όχι να το κάνει;
 
@christina07
Είναι το "χέρι" τους, ετσι επεξεργάζονται νεα πράγματα. Βέβαια είναι πολυ πιθανό να δοκιμάσει σταδιακά να αυξήσει την δύναμη που βάζει, οπότε θα πρέπει να τον οριοθετήσεις καλά ώστε να μην έχετε αργότερα σοβαρά ζητήματα.
Αν αυξήσει την δύναμη που βάζει του λες Οχι! Αν δεν σταματάει μπορείς να κάνεις Αου! και να φεύγεις απ το δωμάτιο για λίγο ώστε να μάθει ότι έχει δύναμη και δεν είναι αποδεκτό να δαγκώνει (φυσικά αυτό δουλεύει μόνο σε πτηνό που θελει την παρέα μας, αλλιώς απλά πετυχαίνει να μας διώξει, βέβαια αν θέλει να σε διώξει φαίνεται και δεν πρέπει κανείς να επιμείνει να πλησιάσει χέρι έτσι και αλλιώς). Δεν γελάμε και δεν το κανουμε πολύ θεατρικά γιατί μπορεί και να του αρέσει η αντίδραση.
Με την Σίτρους που το δοκίμαζε στην εφηβεία(με πολύ πιο αθώο ραμφακι βέβαια) δούλεψε. Τώρα θα δαγκώσει δυνατά μόνο αν αγνοήσω/παρεξηγησω κάποια προειδοποίηση της ή νυστάζει.
 
@myr ωραία κατάλαβα! Ευτυχώς έχω μάθει την γλώσσα του σώματος του και τον ίδιο και έχουμε αποφύγει τα χειρότερα (όπως ας πούμε στην εφηβεία του). Μου έκανε εντύπωση γιατί δεν το έκανε με επιθετικότητα αλλά με περιέργεια! Επίσης έχει μάθει το μη. Στην αρχή (όταν τον πήρα) ήταν επιθετικός αλλά μόνο με προειδοποιούσε, έφευγα από το δωμάτιο, φώναζε και μιλούσε και όταν ηρεμούσε επέστρεφα και ήταν μια χαρά. Αν δω ότι δαγκώνει κανονικά θα βάλουμε σε εφαρμογή το σχέδιο 😂 ευχαριστώ για την απάντηση
 
Ελπίζω να μην χρειαστεί καν 😊
Πάντως λογικό είναι αφού ουσιαστικά τώρα μαθαίνει τα χέρια, σημαίνει ότι τα περιεργάζεται ως κατι ενδιαφέρον και μη απειλητικό άρα έχετε κάνει πολύ πρόοδο (φυσικά θέλεις η έρευνα του να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι κάτι ευαίσθητο και ζωντανό που θα το σέβεται και όχι ξυλαρακι για ροκάνισμα 😁).
 
@christina07 Αν ο Λινκ με δει να πίνω μπύρα αμέσως αποκτώ piercing ή καλό σημάδι στο χείλος. Επίσης αν φωνάξω στην Ίνα (το γκομενάκι του) τότε αποκτώ τα σημάδια του ράμφους ή στο χέρι ή στο μάγουλο. Στις αρχές πονούσα τώρα το συνήθισα. Μάλλον το ίδιο θα συμβεί και σε εσάς χα χα. Γενικά όμως όταν με δαγκώνει με δύναμη μετά καταλαβαίνει ότι έκανε βλακεία αλλά στο επόμενο λεπτό το ξεχνάει και κάνει πάλι τα δικά του.
 
@seemsfunny ελπίζω πως όχι! Γενικά δύσκολα θα τον αφήσω να έρθει κοντά στο πρόσωπο μου. Αφού δεν έχει δαγκώσει όταν ήταν «άγριος» και τώρα μετά την εφηβεία δεν φοβάμαι τίποτα! Χαχα
 
Αν αυξήσει την δύναμη που βάζει του λες Οχι! Αν δεν σταματάει μπορείς να κάνεις Αου!
Αυτή η τακτική στους παπαγάλους πολλές φορές φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα μιας και η αντίδραση που παίρνουν απο εμάς είναι η "ανταμοιβή" τους. Συνήθως λέμε να μην βγάζουμε άχνα στη δαγκωνιά (αν γίνεται και δεν λείπει κανένα κομμάτι 😜 ) ώστε να τους δώσουμε το μήνυμα ότι δεν πέτυχαν τίποτα απολύτως με αυτή την ενέργεια.
 
@Φοίβος Ναι το έχω διαβάσει αυτό αλλά θεωρώ πως έτσι ενα νεαρό καλοπροαίρετο και σχετικά ήμερο πουλί (γι'αυτό λέω να θελει την παρέα μας, όχι να θελει να μας διώξει ετσι κ αλλιώς) ίσως να νομίσει πως δεν πονάμε καν όταν δαγκώνει πιο δυνατά ή να μην το συνδέσει με την αποχώρηση μας. Μεταξύ τους δηλαδή ετσι συνεννοούνται απ όσο εχω διαβάσει, αν κάποιο το παρακάνει, το άλλο σκουζει και φεύγει ενοχλημενο, ετσι μαθαίνουν ότι δεν είναι αποδεκτό αυτό.
Εννοείτε πως πρέπει να προσαρμοζομαστε ανάλογα και με τις αντιδράσεις του κάθε πτηνού, αν δούμε οτι σπάει πλάκα με το άου, το αγνοούμε κτλ.

Βέβαια εμπειρία με είδη με μεγαλύτερη τάση δαγκώματος δεν έχω. Αυτό που κανω και πρότεινα το είχα δει σαν πρόταση για ήμερα νεαρά γκριζάκια και μου φάνηκε λογικό.
 
Τελευταία επεξεργασία:
giphy.gif


Πόσες φορές το έχω σκεφτεί! Είτε από αγάπη είτε για να ανταποδώσω χα χα
 
Να το το είδος με την μεγαλύτερη τάση δαγκωματος 😝 καημένο πουλάκι, ελπίζω πως μαλλον δεν θα παθε τίποτα... Ε το μωρό σου λέει αφου δεν με άφησαν να το πιασω με το χέρι μαλλον πρέπει να το πιάσω με το στόμα...
 
@christina07 να σου πω την αλήθεια μου πάντως σοκαρίστηκα! Δεν μπόρεσα να δω το τέλος! Όχι που κουνούσε έτσι το μωρό αλλά για το πουλάκι! 🤣Όντως μακάρι να μην έπαθε τίποτα!
 
Back
Top