Διατροφή Τι τροφή μου συστήνεται για την διατροφή καρδερίνας;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Theologos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Καρδερινάδες, ισχύει πως τα συγκεκριμένα, λόγω του ότι δεν παχαίνουν εύκολα, και προς αποφυγή του άγχους της εύρεσης της τροφής, με ότι αυτό συνεπάγεται, είναι προτιμότερο να είναι τίγκα οι ταίστρες κι όχι σαν τα καναρίνια μας που μπορεί και να τα πάμε κουταλάκι-κουταλάκι;
 
Υπάρχει αυτη η θεωρία Σπυρο @TZANNSPY αλλα οπως και ολα τα πουλακια ετσι και οι καρδερινες θα πανε πρωτα στους λιπαρους.

Συνηθως αυτο εχει ως συνεπεια μεχρι την αλλαγη της τροφης στην ταιστρα να μην φανε ολη την ποικιλια των σπορων.
Τελευταια δοκιμαζω το κουταλια κουταλια.

Στα καναρινια ειναι πιο ευκολο, δεν υπαρχει τετοια ποικιλια σπορων στα μειγματα και επισης δεν ειναι τοσο "δυσκοιλια" με τα μειγματα.
 
Τι το θες το κουταλάκι; Άμα τα κόψει η λόρδα, θα σκαλίσουν, θα βρουν και θα φάνε ότι υπάρχει στην ταΐστρα.

Θα πρεπει να αφησω για αρκετες μερες τα σπορια στην ταιστρα σε αυτη την περιπτωση Γιωργο
 
Πάντα βαζω γεμάτες ταΐστρες δεν θέλω να έχω το άγχος μήπως ξεχάσω λόγω δουλειάς να βάλω τροφή. Δεν έχω δει ποτέ μεχρι τώρα καρδερίνα με πολύ λίπος.
Και εγώ το ίδιο, και σε περιόδους με καλοκαιρία τις ζορίζω λίγο παραπάνω μέχρι την επόμενη γέμιση των ταϊστρων
 
Να ανεβάσω και τη φωτογραφία που "χρωστάω" στη συζήτηση με τος σπόρους από το μείγμα που χρησιμοποιώ εγώ και ανέφερα στο 2ο πόστ.

seed-mixtures.webp

Το ανακάτεμα (αραίωση) των μειγμάτων με σπόρους είναι κληρονομιά που κουβαλάμε από τις παλιές "λίθινες" εποχές της εκτροφής.
Τότε που η απουσία ποικιλίας, πληροφορίας και γνώσεων μας ανάγκαζε να αυτοσχεδιάζουμε... και ο Θεός βοηθός.

Από τότε πέρασαν αρκετές δεκαετίες για να μπορώ να δεχτώ πως προτείνεται κάτι τέτοιο στα νέα παιδιά και για άλλη μια φορά θα κάνω τον "κακό"...

Κι όλα αυτά γιατί κανείς μας δεν ξέρει. και χωρίς ιατρικές εξετάσεις δεν μπορεί να γνωρίζει... Τις επιμέρους διατροφικές ανάγκες ή ελλείψεις των πουλιών στο σύνολο αλλά και ως μονάδες.

Προτείνω στους νέους κυρίως εκτροφείς να μην αραιώνουν ή νοθεύουν τα μείγματα.
Αν δεν τους καλύπτει κάποιο ας προμηθευτούν κάποιο άλλο.
Χαλώντας την ισορροπία στους σπόρους του μείγματος παίζουμε με "νήματα" που είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τις συνέπειες.

Αν όντως μπορούμε να διακρίνουμε (ελάχιστα άτομα σε ελάχιστες περιπτώσεις) κάποιες επιμέρους ανάγκες σε κάποια πουλιά τότε επικουρικά μπορούμε να προσθέσουμε διάφορους σπόρους ως extra επιτρέποντας στα πουλιά να "καλύψουν" σε βάθος χρόνου τις ανάγκες τους και να διασκεδάσουμε τις αμφιβολίες μας στον αν κάνουμε το σωστό!
 
Καλό θα είναι όλοι να διαβάζουν τις αναλογίες σπόρων σε ένα μείγμα που θα αγοράσουν και να μην το αγοράζουν διότι το είπε ο τάδε ή ο τάδε, το marketing στην εποχή μας μπορει να σας πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες ειδικά σε άτομα ημιμαθή.
 
Back
Top