Αναπαραγωγή Τι φωλιές και υλικά επίστρωσης χρησιμοποιείτε στην αναπαραγωγή καναρινιών;

Stavros

Administrator
Staff member
Εγγραφή
7 Απρ 2006
Μηνύματα
20.400
Θα είχε ενδιαφέρον να συζητήσουμε, τι είδους φωλιές και υλικά επίστρωσης χρησιμοποιείτε στην αναπαραγωγή των καναρινιών σας;

Ποιες φωλιές χρησιμοποιείτε για την αναπαραγωγή των καναρινιών σας και τι είδους υλικό τους δίνεται για να την φτιάξουν;

Εσωτερικές ή εξωτερικές; Τους δίνετε μόνο ένα είδος υλικού ή περισσότερα και ποια; Χρησιμοποιείτε τα ίδια σε όλα τα ζευγάρια σας;

Σχετικό περιεχόμενο​

Φωλιές καναρινιών και υλικά επίστρωσης
Φωλιές και υλικά επίστρωσης για καρδερίνες
Ποια υλικά επιλέγουν και τι φωλιές φτιάχνουν τα πουλιά στη φύση
Η επάρκεια του υλικού καθορίζει τον αριθμό των αυγών στη φωλιά
 
Ποιες φωλιές χρησιμοποιείτε για την αναπαραγωγή των καναρινιών σας
Εσωτερικές ή εξωτερικές;
Και εσωτερικές και εξωτερικές.

Στην αρχή δίνω εξωτερική για να έχουν περισσότερο χώρο
1637.jpg


αν δω το θηλυκό αδιαφορεί για την εξωτερική φωλιά, προσθέτω και μια εσωτερική με μεταλλικό στήριγμα (για να με διευκολύνει στο βάλε - βγάλε) σε σχετικά ψηλό σημείο εντός του κλουβιού για να κόψω αντιδράσεις
images

Στα θηλυκά καναρίνια δίνω πληθώρα επιλογών. Πέρσι μου έτυχε πρωτάρα κανάρα να είναι παντελώς αδιάφορη προς την εξωτερική φωλιά, ενώ "έπαιζε" με τα χαρτιά απ τον πάτο του κλουβιού. Θεώρησα πως δεν είναι έτοιμη. Μετά από 15 μέρες έβαλα μια εσωτερική φωλιά την οποία την έστρωσε σε λίγες ώρες!


και τι είδους υλικό τους δίνεται για να την φτιάξουν;

Τους δίνετε μόνο ένα είδος υλικού ή περισσότερα και ποια;
Επίσης τους δίνω πληθώρα επιλογών. Αγοράζω συνήθως υλικά φωλιάς μιξ. Δηλαδή μια σακούλα με λινάτσα, τρίχα ζώου, βαμβάκι κτλ. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία έχει το μείγμα τόσο το καλύτερο.

Χρησιμοποιείτε τα ίδια σε όλα τα ζευγάρια σας;
Ναι!
 
Είμαι από τους πρώτους που έφερα από την Ιταλία και δοκίμασα τις φωλιές archimedes κι από τότε τις "ερωτεύτηκα" και σταμάτησα κάθε σκέψη ή έρευνα για άλλες.
1.jpg

Είναι πολύ καλό εργαλείο τόσο για την δυνατότητα ελέγχου ή καθαρισμού τους όσο και για την αποθήκευση των αυγών μέχρι την επιστροφή τους την 4η μέρα.
Έχουν υποδοχή και προσαρμόζω τις καρτέλες της φωλιάς για να είναι ορατά και προσιτά τα δεδομένα τους.
Εξαιρετικά πρακτικές, εύχρηστες, ασφαλής, στιβαρές, ευκολοκαθάριστες και κυρίως με δυνατότητα ελέγχου ή αλλαγών.
2.jpg

Στο αποσπώμενο καλαθάκι ράβετε εύκολα το υπόστρωμα της φωλιάς (τσόχα) αλλάζει εύκολα με καθαρό όταν τα μικρά τη λερώσουν ενώ θα τη χαρακτήριζα ιδανική μια και μου επιτρέπει την απ' έξω φωτογράφηση των δρώμενων.
Breeding Season 2017 03.jpg

Για το υλικό φωλιάς προτιμώ το μαλλί της κατσίκας... (τραγόμαλλο όπως το λέμε εμείς οι πιο παλιοί) αλλά με τις προϋποθέσεις που γράφω κι εδώ... https://community.petbirds.gr/threads/Τι-υλικό-φωλιάς-χρησιμοποιείτε-στα-καναρίνια-σας.22510/#post-242445
5.jpg

Επειδή όμως τα πουλιά έχουν τον τελικό λόγο επιλογής χρησιμοποιώ και βαμβακερό νήμα (για φιτίλια κεριών) που είναι σε μεγάλη κουλούρα το τυλίγω με το δράπανο σε μια πατήθρα και το κόβω σε κομμάτια 2-3 εκατοστών.
4.jpg

Επίσης χρησιμοποιώ λινά τσουβάλια αφού πρώτα πλυθούν στο πλυντήριο...
3.jpg
 
Πολύ ωραία και τακτοποιημένα κε Γιάννη...

Βαμβακερό νήμα που χρησιμοποιούσαμε κάποτε για το αρμάθιασμα καπνού λογικά θα κάνει, σωστά; και γενικότερα βαμβακερό νήμα που δεν είναι βαμμένο.
Και φυσικά όχι πλαστικό νήμα (πχ αυτό που έχουμε για το πέταγμα χαρταετού).
 
Καλησπέρα και από μένα εγώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ μόνο εσωτερικές φωλιές. Έχω δυο τύπων αυτές που μαγκονουν στα κάγκελα και άλλες που έχουν ενα τετραγωνισμένο σημείο σαν πλάτη όπου και έχει σύρμα που λυγίζεις και απλός την κρέμας ( την πλάτη την έχει για να είναι σταθερή) η δεύτερη με εξυπηρετεί και καλύτερα γιατί είναι πολύ εύκολο να την μετακινήσεις.

Την τοποθετώ ακριβώς σε πόρτα έτσι ανοίγοντας να έχω εύκολη πρόσβαση και θεωρώ ότι κρατιέται από μόνη της ποιο καθαρή από ότι η εξωτερική γιατί οι κουτσουλιές πέφτουν στο πάτο του κλουβιου (τουλάχιστον οι περισσότερες).

Υλικά για τη φωλια, τσόχα και νήμα εμπορίου χοντρό με μπαμπάκι. Τα ίδια υλικά για όλα τα ζευγάρια αλλά όχι πάντα ίδια τακτική π.χ έχω καναρα που δεν γουστάρει την τσόχα (το ίδιο και οι κόρες της φέτος) εκεί βάζω μόνο νήμα!
 
Είναι πολύ καλό εργαλείο
Όντως κε Γιάννη είναι εξαιρετικά πρακτικές, έχω μόνο μία απ΄αυτές, αλλά και πολύ ακριβές
πλέον χρησιμοποιώ καποιες που μοιάζουν μ αυτές κ είναι στη μισή τιμή
 
Και μια φωλιά που ίσως καταγραφεί σαν η Rolls-Royce της κατηγορίας της.

gr-nest.jpg
 
Φώτη, δεν ρωτάμε τιμή σ' αυτά :D . Κάπου στα 14 ευρώ, αλλά όπως φαίνεται με μια καλή παραγγελία μπορεί να βρεθεί μέχρι και 9-10 .
Με όλο το σεβασμό κε Μάκη...
Αλλά γιατί να επενδύσω σ αυτές τις φωλιές;
Τι παραπάνω θα μου προσφέρουν;
Μήπως είναι απλά για να ικανοποιούμαστε εμείς;
Απλά θα ήθελα την αποψή σας
 
Τι να σου πώ Φώτη.Δεν τις έχω δεί απο κοντά. Είναι το τελευταίο "επίτευγμα" της 2GR . Κάτι θα έχουν περισσότερο φυσικά διότι το σχεδιαστικό της εταιρείας είναι απο τα δυνατά της χαρτιά. Ισως στοχεύουν και σε κάποιο ιδιαίτερο καταναλωτικό κοινό. Μέχρι να πέσει η τιμή τους μάλλον δεν θα τις δούμε απο κοντά.
Προσωπικά μου κάνουν μια χαρά και αυτές που έδειξες πιο πάνω της ίδιας εταιρείας
- Αυτές οι Αρχιμήδης πάλι, που έχει και ο Γιάννης, δεν μου κάνουν. Απο 24 που αγόρασα εδώ και 4 χρόνια έχουν μείνει μόνο 7 άθικτες. Ολες, με κομένα διάφορα κομματάκια σε γωνίες και ενώσεις. Είναι για να τις δένεις μια φορά και μη τις ξανακουμπάς. Αλλά έτσι δεν πλένονται σωστά.
 
Πρότιμώ τις εσωτερικές.. Οι γονείς ταίζουν ευκολότερα τα μικρά και τα μικρά ευκολότερα κανουν τις ακσθαρσίες τους έξω.ωστόσο οι εξωτερικές βολευουν στην παρακολούθηση φωλιας και νεοσσών.
 
αλλά όπως φαίνεται με μια καλή παραγγελία μπορεί να βρεθεί μέχρι και...
Αυτό είναι ένα θέμα που θα έπρεπε ίσως να το δούμε πιο ζεστά και να αξιοποιήσουμε επίσημα, μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας τις μαζικές παραγγελίες προς κοινό μας όφελος.

Ας μην χαλάω όμως περισσότερο την παρούσα συζήτηση. Οι παραγγελίες χρειάζονται το το δικό τους, ξεχωριστό θέμα.
 
Εγώ χρησιμοποιώ και τους δύο τύπους και εξωτερικές και εσωτερικές προτιμώ της εξωτερικές σαν αυτές.

2gr-fwlia-ekswteriki.jpg
Και για εσωτερική χρησιμοποιώ αυτές
00012405_250x250-300x300.jpg

Όπου της δεύτερες της βάζω με την βοήθεια ενός δεματικου η ταϊ ραπ στην πλαϊνή πόρτα (σφιγγω λίγο τα κάγκελα για να μην αλλάζει θέση η φωλιά από το βάρος τον νεοσον.) για να μην χρειάζεται να βάζω το χέρι μου μέσα στο κλουβί απλά ανοίγω την πόρτα και έχω πρόσβαση να αλλάξω τα αυγά με πλαστικά, να ταΐσω η να αλλάξω το υπόστρωμα εδώ είναι ανοιχτή η πόρτα χωρίς να βγει από την θέση της

20170429_164427.webp

Για υπόστρωμα χρησιμοποιώ της sisal fibre - jute cotton
JC13-300x300.jpg
 
Εγώ λόγο του ότι συνήθως κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής έχω τα κλουβιά μου σε εξωτερικό χώρο, ξεκίνησα να χρησιμοποιώ εσωτερικές φωλιές αλλά δεν με βόλεψαν πολύ γιατί έπρεπε να κάνω ολόκληρη αναστάτωση για να ελέγξω τα μικρά. Έτσι πέρυσι αποφάσισα να βάλω εξωτερικές που με βόλεψαν πολύ περισσότερο. Δεν ήθελα όμως πλαστικές γιατί φοβόμουν τον κίνδυνο ατυχήματος σε εξωτερικό χώρο, οπότε κατέληξα σε μεταλλικές εξωτερικές οι οποίες με βόλεψαν αφάνταστα. Επίσης λύνονται τελείως για να πλυθούν εύκολα. Για υλικό φωλιάς χρησιμοποίησα έτοιμο απο πετ σοπ.
folia-plastiki-sirmatini-2gr-56.jpg
 
2gr-fwlia-ekswteriki.webp εξωτερ.φωλιά(κλειστή).webp

τσόχα.webp νήμα.webp θήκη νήματος.webp
.. Επέλεξα εξωτερικές φωλιές ώστε η δική μου πρόσβαση σε αυτήν, στα αυγά και μετέπειτα στους νεοσσούς, να είναι εύκολη υπόθεση αλλά και να έχουν τα πουλιά όλον το χώρο του κλωβού διαθέσιμο για ''πτήσεις''.
Ανάμεσα στις 2 άνωθεν φωλιές, από πλευράς κατασκευής καλύτερη είναι της 2GR (φωτό Νο1) σε σχέση με την ''Αρχιμήδης'' (φωτό Νο2) διότι λύνεται εύκολα ώστε να πλυθεί και να αποστειρωθεί σωστά και σπάει δύσκολα.
Ράβω την τσόχα (φωτό Νο3) στη φωλιά, γεμίζω τη θήκη νήματος (φωτό Νο5) με νήμα sisal fibre juta cotton λινάτσα +βαμβάκι (φωτό Νο4), τοποθετούνται όλα στην πλευρά της θηλυκιάς και.. Από κει και πέρα.. Αναλαμβάνει η Φύση τα υπόλοιπα.

υ. Γ: οι τσόχες, λίγες ημέρες πριν χρησιμοποιηθούν, ψεκάζονται με chevi-tren και αφήνονται να στεγνώσουν σιγά-σιγάκαι μόλις ραφτούν στις φωλιές ψεκάζονται και με ψειρόσκονη pinex-powder.
 
Back
Top