Φροντίδα Τοξικές ουσίες για τα πτηνά από το μαγείρεμα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ameli
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Ameli

PB New Member
Εγγραφή
13 Ιουν 2021
Μηνύματα
312
Πόλη
Ιωάννινα
Καλησπέρα! Μετά από πολυ καιρό σας ξανά επισκέπτομαι μιας και ο χρόνος μου είναι περιορισμένος,για να λυσω ένα θέμα το οποίο είναι η αιώνια απορία εμένα και των φίλων μου. Όλοι λένε και όντως Ισχύει ότι τα πτηνά δεν πρέπει να τα έχουμε στον χώρο της κουζίνας επειδή τους δημιουργούνται αναπνευστικά προβλήματα. Άμα μένουν στην κουζίνα και σε κάθε μαγείρεμα χρησιμοποιείται απορροφητήρας και ο συσσωρευμένος ατμός της χύτρας αφαιρείτε σε εξωτερικό χώρο? Εξακολουθεί να υπάρχει θέμα?
 
Γεια σου, Αμελί!

Η κουζίνα δεν είναι χώρος για πτηνά, γιατί, όπως λέει και ο κ. Σταύρος, ακόμα κι αν μαγειρεύετε χώρις μπαχαρικά σε ειδική κουζίνα που δεν καίει (δεν ξέρω καν αν υπάρχουν, αλλά λέμε τώρα), το μικροκλίμα που δημιουργείται δεν είναι κατάλληλο για πτηνά. Επίσης, υγιή πτηνά είναι πολύ δυναμικά, με αποτέλεσμα να γεμίζει το φαγητό φτερά, πούπουλα και εκκρίσεις. Γιαμ...

Το ξέρω ότι πολλής κόσμος έχει τα μπάτζι κυρίως στην κουζίνα, γιατί τα παιδιά διαβάζουν εκεί όσο οι γονείς μαγειρεύουν ή κάνουν δουλειά στο τραπέζι της κουζίνας, αλλά δεν είναι κατάλληλο μέρος και δεν βοηθά ούτε πτηνά ούτε ανθρωπους.
 
To teflon χρησιμοποιείται ακόμα; Έχω ακούσει ότι κάνει κακό ακόμα και στον άνθρωπο και γι' αυτό σταμάτησε να κυκλοφορεί...
 
Λοιπόν ακουστε είχε τύχει να έχω το πουλακι στην κουζίνα για ένα διάστημα επειδή έπρεπε να φτιαχτεί κάτι στον χώρο που εμένα πριν ( τώρα δεν είναι πλεον στον χώρο της κουζινας) και η μαμά μου έβγαζε τον ατμό από την κατσαρόλα στο μπαλκόνι και παντα μα παντα χρησιμοποιούνταν απορροφητήρας στο μαγείρεμα. Αντικολλητικό τηγάνι χρησιμοποιούμε πολυ σπάνια.
 
@Ιωάννης 2021 Όντως? Πρόσφατα πήρα καινούργιο αρτοποιητή και ο κάδος και ο αναδευτηρας είναι επικαλυμένα με αντικολλητικό υλικό, όπως και ο προηγούμενος. Ευτυχώς η κουζίνα είναι στην άλλη άκρη του σπιτιού, αλλά δεν θα είχαν αλλάξει το υλικό αν είχε απαγορευτεί? Νομίζω είναι χώρας της ΕΕ η συσκευή.
 
Να ρωτήσω κι εγω με την σειρά μου κάτι επάνω στο θέμα...ακομη κι αν ο χώρος ειναι πολύ μεγάλος δηλαδή ενιαίο Σαλόνι,τραπεζαρια,είσοδος και κουζίνα υπάρχει και παλι αυτό το θέμα;
 
@Danaesipsa Nαι, γιατί τα αέρια εξαπλώνονται και καταλαμβάνουν ολόκληρο τον διαθέσιμο χώρο. Θα αναπνεύσει έτσι λιγότερη ποσότητα προφανώς απότι αν ήταν μόνο η κουζίνα, αλλά και πάλι ειδικά το τεφλόν είναι δολοφόνος. Ακριβώς επειδή κι εγώ έχω παρόμοια διαρρύθμιση μέσα στο σπίτι (ζήτω η μοντέρνα αρχιτεκτονική του '60?), έχω τα μπάτζι μου στο δωμάτιό μου. καλύτερα να την πληρώσουν οι πνεύμονές μου για κάποια χρόνια, παρά να μείνουν στον τόπο τα καημένα.
 
Αν τα σκεύη δεν έχουν Teflon και η κουζίνα είναι κεραμική (νομίζω) μειώνεται ο κίνδυνος. Χρόνια έχω να χρησιμοποιήσω τέτοια σκεύη. Δεν καταλαβαίνω τον λόγο για τον οποίο κάποιος να έχει τα πουλιά του μόνιμα στην κουζίνα,εκτός από τον χώρο σαλόνι-κουζίνα,που δυστυχώς έχω και εγώ αλλά δεν την χρησιμοποιώ. Πάντως σίγουρα μπορείς να κανεις μερικά πράγματα ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση,όταν μαγειρεύεις ας πούμε να τους αλλάζεις χώρο,να αερίζεται συχνά ο χώρος,να αντικαταστήσετε τα περισσότερα σκεύη με κατάλληλα..
Αν θυμάμαι καλά μέχρι και το Teflon θέλει υψηλή θερμοκρασία για να γίνει βλαβερό για εμάς και τα πουλιά.
 
Καλημέρα και Χρόνια πολλά!🇬🇷
@Nausicaa Τώρα με σιγουριά να σου πω δεν ξέρω, όμως αν δεν κάνω λάθος, επειδή τα τεφλον φθείρονται σχετικά εύκολα από τα σκεύη μαγειρικής και πλέον τηγανίζεις στο αλουμίνιο, τότε μόνο ξέρω ότι ειναι ανθυγιεινό για τα πάντα...
 
Το τεφλόν το ίδιο γίνεται επικίνδυνο όταν υπερθερμανθεί.

επειδή τα τεφλον φθείρονται σχετικά εύκολα από τα σκεύη μαγειρικής και πλέον τηγανίζεις στο αλουμίνιο, τότε μόνο ξέρω ότι ειναι ανθυγιεινό για τα πάντα...
Αυτό που λες Ιωάννη δεν ξέρω αν ισχύει για τα σκεύη με τεφλόν. Βέβαια, και να ισχύει είναι δευτερεύον αφού το τεφλόν είναι ήδη επικίνδυνο από μόνο του. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που περιγράφεις όμως συνέβαινε παλιότερα που υπήρχαν σκεύη φτιαγμένα από χαλκό (μπακιρένια) και ήταν επιστρωμένα με κασσίτερο (γάνωμα) που όταν φθείρονταν, τότε γινόταν επικίνδυνη η ΤΡΟΦΗ που μαγειρευόταν μέσα σε αυτά.
 
και πλέον τηγανίζεις στο αλουμίνιο, τότε μόνο ξέρω ότι ειναι ανθυγιεινό για τα πάντα...
Απλά κρατήστε στα υπόψη ότι μεταξύ άλλων το Αργίλιο (αλουμίνιο) έχει κατηγορηθεί και για επαγωγή της ασθένειας Alzheimer. Μάλιστα πέρα από τα σκεύη μαγειρικής, στη σίτιση ή στη συντήρηση τροφών το αλουμινόχαρτο θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται.
 
Δεν έχει μόνο κατηγορηθεί, έχουν γίνει αρκετές έρευνες που το δείχνουν, γιατί λόγω της μικρής θερμοχωρητικότητας ήταν παλιά δημοφιλές ως υλικό για κατσαρολικά (μετά τον χαλκό). Σήμερα μπορεί κανείς να τα αντικαταστήσει με σκεύη των οποίων η βάση, που ακουμπά στο μάτι, είναι αλουμινένια, ώστε να θερμαίνεται σχετικά γρήγορα, αλλά το υπόλυπο σκέυος είναι χυτοσίδηρος εσωτερικά με χοντρή επικάλυψη από ανοξείδωτο ατσάλι. Αργούν λίγο να ζεσταθούν, λόγω μεγαλύτερης θερμοχωρητιότητας, αλλά στην πραγματικότητα, όταν φτάσουν την επιθυμητή θερμοκρασία μαγειρεύουν πιο ομαλά. Και είναι φυσικά πιο ασφαλή.

Το τεφλόν θέλει εξαιρετική προσοχή όταν χρησιμοποιούμε εργαλεία στο σκεύος, τα καλύτερα είναι σιλικόνης. Και για καθάρισμα μόνο την μαλακή πλευρά του σφουγγαριού, όχι πλυντήριο. Γιαυτό τα καλύτερα πλεον τηγάνια είναι από πέτρα εσωτερικά.
 
Γενικά αν χρησιμοποιείς μόνο χύτρα ( την οποια βγάζεις τον ατμό εκτός κουζίνας) και τηγάνια που δεν είναι αντικολλητικά , καθώς και σε όλα αυτά χρησιμοποιείται απορροφητήρας και ο χωρος αερίζεται παντα ( χωρίς να Χτυπάει το ρεύμα το πτηνό) υπάρχει ακόμα θέμα? Εμείς όταν είχαμε παρει μια καινουρια χύτρα , μάρκα δεν θυμάμαι έγραφε στις οδηγίες να μην αφαιρείται ο ατμός στον χώρο όπου βρίσκεται το κατοικίδιο πτηνο ( αν υπάρχει)
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Ο καθένας πιστεύω ρισκάρει..εγώ δεν θα το ρίσκαρα ούτε μια στις χίλιες όσο και να πρόσεχα..τώρα αν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα και δεν υπάρχει σε ολόκληρο το σπίτι άλλος χώρος (έστω και μόνο για το μαγείρεμα) περιορίζεις τους κινδύνους όσο μπορείς.
 
@christina07 Απλά θέλω το ξαναφέρω στην κουζίνα επειδή εκεί βρίσκομαι τις περισσότερες ώρες τις ημέρας...
 
@Ameli άρα μπορεί την ώρα που μαγειρεύετε και για κάποιο χρονικό διάστημα μετά (μέχρι να αεριστεί πλήρως ο χώρος) να «μετακομίζει» σε άλλο χώρο
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
@christina07 Σωστό και αυτό 😆. Γενικά έχω έναν ψυχαναγκασμό με το πλύσιμο των χεριών. Κάνω σαν υστερική κάθε φορά που είναι να ασχοληθώ μαζί του . Τα πλένω δυο φορές και αν πχ καταλάθος ακουμπήσω την σχολική τσάντα τα ξαναπλενω. Γι'αυτό και αποφευγω τις πολλές μετακινήσεις μπας και αποφυγω κανα πλύσιμο γιατι τώρα με το κρυο γίνονται χάλια με τα σαπούνια και τα αντισηπτικά...
 
@christina07 Σωστό και αυτό 😆. Γενικά έχω έναν ψυχαναγκασμό με το πλύσιμο των χεριών. Κάνω σαν υστερική κάθε φορά που είναι να ασχοληθώ μαζί του . Τα πλένω δυο φορές και αν πχ καταλάθος ακουμπήσω την σχολική τσάντα τα ξαναπλενω. Γι'αυτό και αποφευγω τις πολλές μετακινήσεις μπας και αποφυγω κανα πλύσιμο γιατι τώρα με το κρυο γίνονται χάλια με τα σαπούνια και τα αντισηπτικά...
Επομένως είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να νικήσεις τον ψυχαναγκασμό σου και να αποκτήσεις εμπειρία στο πως να τους διαχειρίζεσαι συμπεριφορικά. Σου προτείνω να ξεκινήσεις άμεσα τις ασκήσεις.θα πλένεις τα χέρια σου όταν μπαίνεις στο σπίτι, πριν το φαγητό, πριν και μετά την τουαλέτα, και πριν τον ύπνο.θα ακουμπάς το κλουβί και θα σημειώνεις κάθε ημέρα πόσες φορές το ακούμπησες χωρίς να πλύνεις τα χέρια σου. Θα αποφεύγεις φυσικά να βάζεις τα χέρια πάνω στη σχολική τσάντα, ειδικά αν την ακουμπάς κάτω στο πάτωμα. Τι λες; Πιστεύω ότι αν το θελήσεις, θα τα καταφέρεις μια χαρά.
 
@ianos Σας ευχαριστώ! Απλά επειδή το προηγούμενο μου budgie πέθανε από μικρόβιο , μου έχει τυπωθεί στο μυαλό ότι αν δεν πλυνω πολυ πολυ καλα τα χέρια μου θα το κολλήσω κάποιο μικρόβιο. Όσο για την κουζίνα τελικά αποφάσισα να το βάζω στον χώρο που είναι τώρα όταν μαγειρεύουμε και τις υπόλοιπες ώρες να το έχω κοντά μου. Δεν θέλω να το διακινδυνεύω. Ειδικά τωρα και με το κρυο το παράθυρο μένει για κάνα 10 λεπτό ανοιχτό και όλες τις υπόλοιπες ώρες σε ανάκληση.
 
Back
Top