Διατροφή Το Κοκκατίλ μου δεν τρώει

Εγω θα έδινα και λίγη δεξτρόζη για να τονωθεί λίγο το πουλάκι μέχρι να βρεις γιατρό ή κρέμα να φάει.
Υπάρχουν στα φαρμακεία μικρές αμπούλες που μπορείς να τη δώσεις με σύριγγα Προσεκτικά και αφού πετάξεις τη βελόνα.
Αν έχεις ζυγαριά ψηφιακή μπορείς να το ζυγίσεις για να δούμε το βάρος του;

Δυστυχως δεν εχω ψηφιακη ζυγαρια και ενεση με συριγγα φοβαμαι να πω την αληθεια να κανω σε τοσο μικρο πλασμα.. Μιλησα με γιατρο αυριο πρωι μου ειπε να το παω στο κτηνιατρειο του

Αν και τόσα χρόνια που επικοινωνώ μέσω τέτοιων σελίδων και γενικά διαδικτυακά, είμαι συνήθως αναλυτικός εξηγώντας βήμα βήμα τις κινήσεις ώστε να το καταλάβεις εκείνος που διαβάζει και να μη γίνει λάθος... Τώρα δεν ήμουν και ζητώ συγγνώμη.
Υπογράμμισα ομως το "αφου πετάξεις τη βελόνα" άρα εννοώ οτι η βελόνα είναι άχρηστη για σένα.
Η δεξτρόζη που σου λέω είναι ο κοινός όρος, που δίνουν σε ασθενείς στα νοσοκομεια και περιέχει θρεπτικά συστατικά. Εσύ θα μπορούσες να αγοράσεις μια αμπούλα από αυτή την ουσίακαι θα..
1. Ανοιγες την αμπούλα
2. Θα άνοιγες την αποστειρωμένη σύριγγα
3.θα πετούσες στα σκουπίδια τη βελόνα που περιέχει η σύριγγα
4. Με το πλαστικό στόμιο της σύριγγας θα τραβούσες λίγο υγρό
5. Θα πλησίαζες το πλαστικό στόμιο-άκρη της σύριγγας στο ράμφος του πουλιού
6. Προσεκτικά και θα του έδινες σιγά σιγά λίγες σταγόνες ώστε να τονωθεί λίγο και να κρατηθεί μέχρι το πρωι που θα πάτε στο γιατρό.

Αν πρόκειται για μωρό και το όλο πρόβλημα δημιουργείται από την έλλειψη κρέμας... Μόλις έβλεπε τη πλαστική σύριγγα(χωρίς τη βελόνα),θα έκανε το γνωστό κλάμα των μωρών κοκατίλς και το κεφάλι πάνω κάτι. Γιατί θα του θύμιζε το τροπο που ετρωγε (το ταιζε ο εκτροφέας του) μέχρι πριν λίγες μερες.

**Αν μου επιτρέπεις τι ηλικίας έχεις;
 
30 απλα ποτε πριν δεν ειχα εμπειρια με κατοικιδια εκτος σκυλου ειδικα παπαγαλακια (λογω της συζυγου απεκτησα).. Τωρα απο οτι μου ειπε ο εκτροφεας πριν το παρω ειναι 2 μηνων αλλα εχει φουλ φτερα πανω του οποτε οχι και τοσο μωρακι..
 
30 απλα ποτε πριν δεν ειχα εμπειρια με κατοικιδια εκτος σκυλου ειδικα παπαγαλακια (λογω της συζυγου απεκτησα).. Τωρα απο οτι μου ειπε ο εκτροφεας πριν το παρω ειναι 2 μηνων αλλα εχει φουλ φτερα πανω του οποτε οχι και τοσο μωρακι..

2 μηνων το πουλι εχει ολοκληρωμενο φτερωμα! Θωρειται μωρο να ξερεις ακομα ηλικιακα! Τα κοκατιλ απογαλακτιζονται στους 2 μηνες περιπου αλλα δεν ειναι δεδομενο! Αλλα πουλια μπορεις να χρειαστουν παραπανω χρονο και πρπεει να τους τον δωσουμε! Απο οτι καλαταλαβαινω το πουλακι δεν εχει απογαλακτιστει και στο εδωσε που το θεωρω μεγαλο λαθος εκ μερους του!
 
Μωρό θεωρείται μέχρι να απογαλακτιστεί... Δηλαδή να τρώει μόνο του όλους τους σπόρους, φρούτα και λαχανικά. Να μπορεί να αυτοσυντηρηθεί μόνο του χωρίς να του προσφέρεται έτοιμη τρόφή(κρέμα).
Επειδή το κάθε πουλί είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικούς ρυθμούς... Μπορεί να μην απογαλακτιστεί στους 2 μήνες. Τουλάχιστον αυτά που εγώ μεγαλώνω με κρέμα κανένα δεν είναι έτοιμο 2 μηνών για να φύγει από κοντά μου.
Μένουν κοντά και για κάποιες μέρες τους προσφέρω κρέμα το βράδυ μήπως και θελήσουν να φάνε έστω και μια μπουκίτσα.. Έτσι γίνεται και η πιο ομαλή μετάβαση από τη κρέμα στη τροφή και στα υπόλοιπα.
Όταν ξεκινάνε να τσιμπολογάνε τα μωρά σπόρους μπορεί να μας δίνουν την αίσθηση οτι τρώνε φούλ, αλλά να μη συμβαίνει κάτι τέτοιο γιατί στο τέλος δε καταφέρνουν να σπάσουν ακόμα τους σπόρους.

Πολλές φορές ακόμα και τα ενήλικα πουλιά όταν αλλάξουν περιβάλλον δεν τρώνε 1-2 μέρες λόγο στρές, πόσο μάλλον ένα μωράκι που μέχρι χτες πιθανόν να το τάιζαν με κρέμα.
 
Παιδια @zack27 και @vagelis76 δε θα μπορουσε να φτιαξει τωρα κατι να του δωσει για φαγητο σα κρεμα; Αυγο βραστο ισως;

Μπορει να δοκιμασει να βρασει αυγουλακι αλλα απο οτι καταλαβα δε το τρωει! Μονο αν προσπαθησει σε πολυ μικρα κομματακια και του δωσει! Για αυτο προτεινε και Βαγγελης δεξτροζη για να παρει ενεργεια μεχρι αυριο που θα το δει ο γιατρος! Η δεξτροζη δεν εινα φαρμακο η κατι απλα θα το βοηθησει να παρε λιγο τα πανω του! Σα να του δωσει νερακι με τη συριγγα!
 
Δε ξερω αν κανει για τη συγκεκριμενη περιπτωση για αυτο και προτεινα τη δεξτροζη που ξερω οτι θα βοηθησει σιγουρα! Το συγκεκριμενο που λες το δινουν μετα απο αντιβιωση αν δε κανω λαθος!
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Η almora ειναι για να ανεβαινουν οι ηλεκτρολυτες. Θελουμε κατι τετοιο στη συγκεκριμενη περιπτωση;
 
  • Like
Αντιδράσεις: lina
Συμφωνώ με τον Βαγγέλη, θα πρέπει να δώσει δεξτρόζη ώστε να δυναμώσει άμεσα το πουλάκι, ηλεκτρολύτες=almora δίνουμε σε περίπτωση διάρροιας=αφυδάτωση, δεν θα έκανε κακό, αλλά αυτή τη στιγμή το πουλί έχει ανάγκη να πάρει δυνάμεις...
 
Πηγα σε δυο εφημερευον φαρμακεια κοντα στην περιοχη μου και οταν ζητησα δεξτροζη το ενα δεν ειχε και καλα και το αλλο δεν ηξερε ο τυπος τι ειναι.. Ανεκδιηγητοι τελειως
 
Πηγα σε δυο εφημερευον φαρμακεια κοντα στην περιοχη μου και οταν ζητησα δεξτροζη το ενα δεν ειχε και καλα και το αλλο δεν ηξερε ο τυπος τι ειναι.. Ανεκδιηγητοι τελειως
Τότε...
Σε ένα φλιτζανάκι του καφέ βάλε δυο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και μια πρέζα (λίγο) αλάτι, ανακάτεψε καλά να λιώσουν και ρίξε μερικές σταγόνες στο στόμα του πουλιού, στην ουσία δηλ ηλεκτρολύτες δίνεις.
Η δεξτρόζη που σου λέω είναι ο κοινός όρος, που δίνουν σε ασθενείς στα νοσοκομεια και περιέχει θρεπτικά συστατικά...
Δεξτρόζη, δηλ την ονομασία αυτή, δεν γνωρίζω αν μπορείς ν΄αγοράσεις σε φαρμακείο, σίγουρα αγοράζεις σκόνη δεξτρόζη σε pet shop...Φυσιολογικό ορό μάλλον θα έπρεπε να ζητήσει
 
Έχω έχω προμηθευτεί αυτές τις αμπούλες...

full
 
, αχρείαστες να είναι, αύριο θα πάω να πάρω ένα-δυο, έχουν και χρόνια 2+ έως να λήξουν..σ΄ευχαριστώ Βαγγέλη:)

Σισσυ μου καλο ειναι να υπαρχει για παν ενδεχομενο!
 
, αχρείαστες να είναι, αύριο θα πάω να πάρω ένα-δυο, έχουν και χρόνια 2+ έως να λήξουν..σ΄ευχαριστώ Βαγγέλη:)

και τις εχω σχεδόν 1 χρόνο... Οπότε μένουν στο ντουλαπάκι για ώρα ανάγκης...
το πιο απλό θα σου πω.. Ένας ψιλοτραυματισμός μπορεί να προκαλέσει μια αιμορραγία και με το στρες που αποκτά το πουλί δε τρώει και δε πίνει. Σίγουρα επιβαρύνει την ολη κατάσταση του,όποτε το σκεύασμα αυτό με κάνει να νιώθω κατα κάποιο τρόπο πιο έτοιμο παρα να ψάχνω μέσα στη νυχτα και το άγχος μου να βρω κάτι.
 
Παιδιά καλημέρα. Η δεξτρόζη δεν είναι φυσιολογικός ορός, αλλά ένα σκεύασμα που περιέχει σάκχαρα για ενέργεια. Όντως κυκλοφορεί σε φαρμακεία είτε με τη μορφή που είναι στη φωτό (αμπούλες) στο ποστ 33 είτε σε μορφή όπως εδώ συνηθέστερα
lekarstva_dekstroza.jpg
η οποία χρειάζεται σύριγγα με βελόνα για να ληφθεί από το μπουκάλι σε άσηπτες συνθήκες και φυσικά με την ίδια σύριγγα χωρίς βελόνα δίδεται σε ένα πουλί. Φυσικά κυκλοφορεί και σε σκόνη, αλλά δεν γνωρίζω αν πωλείται από φαρμακείο.
Εναλλακτικά κανείς, μην έχοντας δεξτρόζη δίνει ζάχαρη για ενέργεια και λίγο αλάτι (και τα δύο διαλυμένα σε νερό φυσικά) για ηλεκτρολύτες, όπως γράφει η Σίσσυ πιο πάνω.
Για τροφή, ελλείψει κρέμας μπορεί κάποιος για λίγες φορές να δώσει λιωμένο κρόκο σφικτού αυγού με ίσως λίγο λιωμένη φρυγανιά σε ελάχιστο νερό, και με κουταλάκι ή σύριγγα στο στόμα του πτηνού. Καλά είναι το παραπάνω μείγμα να είναι χλιαρό έως ζεστό αν πρόκειται για πουλάκια ταϊσμένα με κρέμα.
Εννοείται ότι ο εκτροφέας δεν έπρεπε να δώσει πουλάκι μη απογαλακτισμένο δλδ, 2 μηνών και εμείς θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να αγοράζουμε τόσο μικρά πουλιά. Παρόλα αυτά ο φίλος μας εδώ, δεν θα μπορούσε εύκολα να το γνωρίζει αυτό. Πάντως σαν γενικό κανόνα ας κρατήσουμε στο νου μας ότι υιοθετούμε πουλιά άνω των 3 μηνών.
Στελιος131908 , ενημέρωσέ μας όταν θα έχεις νέα από τον Πτηνίατρο. Παρόλα αυτά, στην πορεία σου προς αυτόν, καλό θα ήταν, αν σου είναι εφικτό, να αγοράσεις και κρέμα ταΐσματος νεοσσών, και σύριγγες των 2 ml και του 1 ml, και μέχρι να πας να διαβάσεις πάνω στη συσκευασία της κρέμας ή στο διαδίκτυο ποια είναι η διάλυση, η θερμοκρασία και η συχνότητα ταΐσματος για το συγκεκριμένο πουλάκι και με τη συγκεκριμένη κρέμα.
Η θερμοκρασία της κρέμας είναι πολύ σημαντική διότι αν υπερβείς το άνω όριο θα κάψεις τον πρόλοβο του πουλιού ή το στόμα του, αν κατέβεις κάτω από το κάτω όριο ενδέχεται να πάθει μύκητες που θα το ταλαιπωρήσουν έως και θα το σκοτώσουν σε βάθος χρόνου. Η αραίωση / διάλυση της κρέμας επίσης είναι ανάλογη προς την ηλικία του πουλιού, όπως και η συχνότητα του ταΐσματος.
Η καθαριότητα των σκευών που θα χρησιμοποιείς, της σύριγγας κλπ είναι επίσης υψίστης σημασίας. Και τέλος, μετά από κάθε τάισμα θα πρέπει να καθαρίζεις με ένα χαρτί μαλακό και λίγο υγρό, υπολείμματα της κρέμας από το ράμφος και τις παρακείμενες σε αυτό περιοχές του πτηνού, για την αποφυγή μολύνσεων.
Εύχομαι να πάνε όλα καλά.
 
Ναι συγνωμη δεν ενημερωσα.. Ο πτηνιατρος μου ειπε οτι θελει ταισμα με κρεμα μονο και πολυ φροντιδα και καλο ειναι να το κανει καποιος που γνωριζει γιατι ειναι ακετα δυσκολη περιπτωση οποτε ξαναπηρα τον εκτροφεα και με τα χιλια ζορια το πηρε το πουλακι να του ξεκινησει παλι κρεμα και ειδικο φως.. Εμαθα απο τριτο σημερα οτι αναπτερωθηκε λιγο του ανοιξε η ορεξη αλλα ο εκτροφεας εκτος οτι δεν παραδεχτηκε το λαθος του ακομη και με τη γνωματευση του πτηνιατρου συνεχιζει να με κατηγορει και ουτε απανταει σε μενα να μου πει για την κατασταση του μικρου..
 
Back
Top