Το καινούργιο σπίτι του Σπίθα και της Μαρίας (budgie)

Γιάννης 83

PB New Member
Εγγραφή
12 Αυγ 2019
Μηνύματα
99
Καλησπέρα στη παρέα!

Από χθές ετοιμάζω το νέο σπίτι των budgie μου. Το κλουβί έχει διαστάσεις 100x60x40. Θα βάλω τώρα κάποιες φωτό και όταν ετοιμαστεί τελείως θα ανεβάσω και άλλες.

01.webp02.webp03.webp
 
Γειά σου Γιάννη! Ωραίο η κλούβα αλλά μάλλον να έχεις ενα πρόβλημα. Το σύρμα είναι γαλβανιζέ? Αν ναι είναι ακατάλληλο για παπαγαλάκια διότι περιέχει ψευδαργύρο κάτι που μπορεί να σκοτώσει το ζευγάρι σου😶, διότι οι παπαγάλοι γενικά σκαρφαλώνουν με το ράμφος και έχουν περιέργεια οπότε συχνά δαγκώνουν τα κάγκελα. Ελπίζω να είναι ανοξείδωτο και όχι γαλβανισμένο👍
 
Καλησπέρα και πάλι. Έκανα ότι καλύτερο μπορούσα σαν αρχάριος που είμαι για να κατασκευάσω μόνος μου τη καινούργια κλούβα για τα παπαγαλάκια μου. Ο Σπίθας και η Μαρία μπήκανε στο καινούργιο τους σπίτι. Επίσης αποκτήθηκαν και δύο καινούργια παπαγαλάκια τα οποία μείνανε ένα μήνα σε καραντίνα σε ξεχωριστά κλουβιά και μετά μπήκανε μαζί με τα άλλα.
Αυτό που με προβλημάτισε πολύ είναι η παρατήρηση που έκανε ο φίλος παραπάνω για το αν το πλέγμα που έβαλα στο κλουβί είναι γαλβανιζε ή όχι. Όπου και να ρώτησα εδώ στη περιοχή μου είπανε ότι δεν βγαίνει πλέγμα ανοξείδωτο.
Ορίστε και μερικές φώτο..
rsz_15937782807938458003134193289310.webprsz_img_20200702_202004.webprsz_img_20200702_203121.webprsz_img_20200702_203157.webprsz_img_20200703_144219.webprsz_img_20200703_144256.webprsz_img_20200703_144345.webprsz_img_20200703_144506.webp
Τα καινούργια πουλάκια δεν μπορώ να διακρίνω ακόμη το φύλλο τους. Αν κάποιος έμπειρος μπορεί να βοηθήσει ας μου πει την άποψη του.
Επίσης η Μαρία και ο Σπίθας βρίσκονται σε πτεροροια εδώ και 15 μέρες και φαίνονται λίγο ταλαιπωρημένοι αλλά από όρεξη έχουν αρκετή.
 
Γιάννη έχω την υποψία ότι έχεις 1 αρσενικό (γαλάζιο) και 3 θηλυκά. Το άσπρο δεν μπορώ να το διακρίνω με σιγουριά ίσως μια πιο κοντινή φώτο να βοηθούσε περισσότερο.

Σχετικά με το γαλβανιζέ, οι αναφορές γράφουν ότι δεν είναι κατάλληλο αλλά όλα μα όλα τα πάρκα με πουλιά που έχω επισκεφτεί έχουν γαλβανιζέ πλέγμα το ίδιο και όλοι οι ιδιώτες με εξωτερικές κλούβες ιδιοκατασκευής. Κι ως τώρα εκτός απο τη βιβλιογραφία που αναφέρει για τοξικότητα δεν έχω ακούσει για κανένα πουλί να έχει αρρωστήσει απο αυτόν τον λόγο.

Γιατί έβαλες 4 πουλιά σε αυτό το κλουβί σκοπεύοντας σε 2 ζευγάρια; Επιθυμείς την αναπαραγωγή τους;
 
@Φοίβος, Δεν με ενδιαφέρει τόσο η αναπαραγωγή τους. Σκέφτηκα ότι λόγω του μεγέθους της κλούβας υπάρχει χώρος για να μπούνε και άλλα δύο πουλάκια. Έβλεπα και τις συμπεριφορές που είχαν τα 2 παπαγαλάκια καιρό τώρα. Έδειχναν σαν να είχαν βαρεθεί το ένα το άλλο. Η Μαρία έριχνε και λίγο κυνηγητό στο Σπίθα και σκέφτηκα πως ίσως βάζοντας αλλά δύο πουλάκια ξανά υπάρξει λίγο ενδιαφέρον στις συμπεριφορές τους. Δεν ξέρω εάν έκανα το σωστό, ο χρόνος πάντως θα δείξει.
 
Πολύ όμορφη κατασκευή το κλουβί και πανέμορφοι οι ένοικοι του, να τα χαίρεσαι!
Επειδή η πόρτα είναι αρκετά μεγάλη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν την ανοίγεται.
 
Πολύ όμορφη κατασκευή το κλουβί και πανέμορφοι οι ένοικοι του, να τα χαίρεσαι!
Επειδή η πόρτα είναι αρκετά μεγάλη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν την ανοίγεται.
Ευχαριστώ πολύ. Όντως η πόρτα είναι λίγο μεγάλη αλλά την έκανα έτσι για να βάζω μέσα τη μπανιέρα.
 
Πολύ όμορφα όλα, μπράβο που τηρήσατε καραντίνα και φαίνονται και τα πουλάκια καλά και ο χώρος τους άνετος 🐥
Για την ασφάλεια της πόρτας, επειδή μπορούν να γινουν εξαιρετικά σβέλτα και πονηρά μόλις συνηθίσουν και ειναι κρίμα να έχετε κάποιο ατύχημα, ειχα την εξής ιδέα, γιατί δεν δοκιμάζετε να κρεμασετε σαν κουρτινακι απο την εξω πλευρά με 2-3 tyre-up, ενα κομμάτι ευκαμπτη σιτα(απλή πλαστική) ή ύφασμα ή διάφανο πλαστικό (μπορεί να το τσιμπάνε όμως) ώστε να μειώνει το κενό οταν βάζετε το χέρι σας/πράγματα. Αλλιώς θα μπορούσε να σχεδιαστεί πάλι με σιτα κατι σαν απλοϊκή βαλβίδα που θα πιάνει γύρω-γύρω αλλά θέλει λίγο σκέψη και θα πρέπει να ανοιγοκλείνει ώστε να μην εμποδίζει την πόρτα (θα φθείρεται αρκετά βέβαια αλλά θα ναι φτηνο).
 
@myr Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Η αλήθεια είναι πως όντως το πορτακι είναι μεγάλο. Μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει κίνηση για να βγούνε έξω, αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα το τολμήσουν. Καλές οι ιδέες σου.. Θα το επεξεργαστώ λιγάκι και κάποια στιγμή θα φτιάξω κάτι.
 
@Γιάννης 83 :) λογικό το βρίσκω που το κάνατε μεγάλο και γω συχνά θέλω να τους βάλω πράγματα και δεν χωράνε απ την πόρτα, φαντάζομαι σε ιδιοκατασκευή είναι και δύσκολο να κάνεις πιο πολλα πορτακια για διαφορετικές περιστάσεις... (Το χετε κάνει πολύ όμορφο όντως, ακόμα και τα χερουλια του ταψιού ειναι ιδιαίτερα) Απλά επειδή είναι και σε εξωτερικό χώρο ειναι κάπως πιο επιφοβο. Να τα χαίρεστε όλα για πολλά χρόνια!
 
Σχετικά με το γαλβανιζέ, ...
Βλέπω πως προκύπτει πολυ συχνά αυτό το ζήτημα και με έχει απασχολήσει αυτη η αντίθεση και η έλλειψη διαθέσιμων εναλλακτικών... Από ότι φαίνεται μάλλον ειναι αρκετά ασφαλές εφόσον είναι καλοδιατηρημένο (καθαρισμένο, χωρίς εργοστασιακές ατέλειες και υπολείμματα και δεν εχει διαβρωθεί από τον καιρό ή απο οξέα). Απο την άλλη, οι κτηνιατρικες πηγές κάνουν λόγο κυριως (και οχι ως κατι πολυ συχνό) για χρόνια δηλητηρίαση (από μακροχρόνια έκθεση και κατανάλωση σε πολύ μικρές ποσότητες της επίστρωσης του συρματος) η οποία μπορει να μην γίνεται πάντα αντιληπτή ή να μπερδεύεται με άλλα ζητήματα υγείας. Επίσης σκεφτομαι πως ανάλογα με τα μίγματα τροφών μπορεί να παρέχονται ύλες που να δεσμεύουν μέρος των μετάλλων αδρανοποιωντας τα. Πάντως αν είχα πτηνά σε γαλβανιζέ, θα επιθεωρουσα (εκτός απο την υγεία τους προφανώς) συχνα το υλικο για φθορές και λευκές κηλίδες (white rust) θα απέφευγα να χρησιμοποιησω οξέα πανω στο κλουβί και θα ενσωματωνα στην τροφή βρωσιμο ζεολιθο (που τον εμαθα απο δω τις προάλλες 😉 ) μετα απο καλη μελέτη των εναλλακτικών και της προτεινόμενης διεθνώς χορήγησης. Στις διακοπές ισως θα τα ειχα σε άλλα κλουβιά ωστε να διακοπει η οποια έκθεση και να αποβληθεί εαν εχει συγκεντρωθεί οτιδήποτε. Επίσης θα το ανέφερα στον πτηνίατρο αν προεκυπτε οτιδήποτε.
 
Όπως είπε και ο @Φοίβος σε όποιο πάρκο και να πας οι κατασκευές είναι φτιαγμένες με πλέγμα γαλβανιζε. Πιστεύω ότι εάν υπήρχε πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό θα είχε βρεθεί κάποια λύση σχετικά με αυτό το θέμα. Ο χρόνος θα το δείξει αυτό και οι εμπειρίες που έχει ο καθένας χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο υλικό.
 
@myr

Θα συμφωνησω απολυτα μαζι σου για την αναλυση με το γαλβανιζε.
Αν δεν υπηρχε προβλημα οι εταιρειες δεν θα εμπαιναν στην διαδικασια να βγαζουν κλουβια με επιστρωσεις στο καγκελα τους,θα εβαζαν γαλβανιζε.
 
Εγώ πάντως παιδιά γαλβανιζέ φοβάμαι να χρησημοποιησω όχι μόνο για παπαγάλους αλλά γενικά για ζώα. Συμφωνώ ότι με τεράστια προσοχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλά εγώ προτιμώ να πάρω κάποιο έτοιμο και να δώσω κάποια χρήματα παραπάνω πάρα να πάθουν κάποιο πρόβλημα. Αυτή είναι η γνώμη μου, καλύτερα να προσέχω πάρα μετά να ειναι αργά και να χει γίνει το κακό.
 
Σκέφτομαι φέτος να δοκιμάσω να τα αφήσω έξω το χειμώνα. Λέω να κάνω μια κατασκευή από plexiglass γύρω από το κλουβί για να μην είναι εκτεθειμένα στο κρύο. Στη βεράντα έχω γύρω γύρω τέντες και είναι κλειστή, ο βοριάς δεν τα χτυπάει από αυτή τη μεριά της βεράντας. Αν κάποιος έχει παρόμοια εμπειρία ας μου πει καμία ιδέα για τη κατασκευή.
 
Back
Top