Ασθένειες Το καναρίνι μου έπαψε να κελαηδάει εδώ και καιρό

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης Oliag
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Κι εγώ έχω ακούσει ότι σε περιπτώσεις προσβολής από παράσιτα καλύτερο είναι να χρησιμοποιούνται πλαστικές πατήθρες (και με όσο γίνεται λιγότερες ραβδώσεις ή κρυφά σημεία) που διευκολύνουν στον καθαρισμό και απολύμανση τους.
Οι ξύλινες πατήθρες λογικά είναι πιο ανατομικές για τα πόδια τους και υγιεινές για τους παπαγάλους που έχουν την τάση να τις δαγκώνουν, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αποτελέσουν καταφύγιο διαμονής για διάφορα παράσιτα που μπορούν να εισχωρήσουν στους πόρους τους.
Αναρρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιος τρόπος μόνωσης τους, ώστε να μην εισχωρούν στους πόρους του ξύλου παράσιτα.

• Like
Αντιδράσεις: Oliag
@Oliag καλημέρα Όλια. Το καλύτερο είναι να βρέξεις τα πουπουλάκια, να τα παραμερίσεις κ να βγάλεις μια φωτογραφία από το στηθακι κ την κοιλίτσα του. Από μία φωτογραφία πάντως που έβγαλες μου φαίνεται ότι έχει λίπος. Συμπληρωματικά με τους προλαλήσαντες θα σου έλεγα, αν μπορείς να του πάρεις μια Ζευγαρώστρα 60ρα ή 90ρα ( δεν είναι πολύ ακριβές) για να έχει χώρο να πετάει κ έτσι να γυμνάζεται. Εάν το μπορείς κ την πάρεις, μην την γεμίσεις πατήθρες (2 να βάλεις, το πολύ 3, κατά προτίμηση ξύλινες) για να αναγκάζεται να πετάει. Κ τώρα με τα ακάρεα στα ποδαράκια, θέλει σχολαστική καθαριότητα κ συχνή αλλαγή πατήθρων με καθαρές. Να έχεις μόνιμα σουπιοκοκκαλο, είναι προτιμότερη από κάθε πέτρα ασβεστίου κ οπωσδήποτε το κλουβί είτε κρατήσεις αυτό είτε όχι, μην το έχεις κρεμασμένο σε ορθοστάτη. Είτε να το έχεις πάνω σε έπιπλο είτε κρεμασμένο σταθερά σε τοίχο. Κ πάλι να τον χαίρεσαι τον Λευκούλη σου. 😊
[automerge]1674188816[/automerge]
Εάν μπορείς να διαβάσεις τι γράφει το δακτυλίδι του, πιθανότατα θα μπορείς να ξέρεις κ την ηλικία του με ακρίβεια.
Καλημέρα, θα το κάνω με τον τρόπο που λες ίσως εξυπηρετεί καλύτερα. Λίπος έχει σίγουρα γιατί είναι αρκετά παχουλός, τον κολακεύει η γωνία που τον έχω τραβήξει! Το στηθάκι του πιο πάνω έχει και χρώμα πορτοκαλί, απλά αποθανατίστηκε στο κλικ. Οι διαστάσεις του κλουβιού είναι 45Χ34Χ60 περίπου θεωρούσα πως είναι οκ, αλλά οκ θα κοιτάξουμε και για ζευγαρώστρα. Υπάρχει και μια σκέψη να του πάρουμε μια θυληκιά καναρίνα κάποια στιγμή γιαί τόσα χρόνια είναι μόνος του. Θα βοηθούσε πιστεύεις; Βέβαια όλα αυτά αφού καταφέρουμε να τον "γιατρέψουμε" απο όλα αυτά που έχει. Θεωρώ πως είναι ήρωας που ζει ακόμα!

μην το έχεις κρεμασμένο σε ορθοστάτη

Θα μπορούσες να μου αναφέρεις το πρόβλημα που δημιουργείται απο τον ορθοστάτη; Έχει να κάνει με αστάθεια; Γιατί γενικά δεν κουνιέται ιδιαίτερα;

@Stavros οπότε ποια η γνώμη σου βάση εμπειρίας είναι καλύτερα σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο χειμώνα - καλοκαίρι;
Που έχετε εσείς τα καναρίνια σας;
Δεν θέλω να αλλάξω θέμα συζήτησης αλλά θα ήθελα να λυθεί και αυτή η απορία. Ευχαριστώ!

@Oliag θα σου έλεγα να περιμένεις για την κοπελιά. Όπως λες κ εσύ να είναι εντάξει το πουλάκι κ μετά βλέπεις. Αν όντως πάρεις άλλο, να θυμάσαι να κρατήσεις καραντίνα.
Με τον ορθοστάτη αιωρείται το κλουβί κ στρεσσαρονται, αγχωνονται τα πουλάκια κ αυτό δεν είναι καλό. Θέλουν σταθερότητα για να νοιώθουν ασφάλεια κ γι'αυτό η μία μεριά του κλουβιού να είναι σταθερή. Είτε σταθερά κρεμασμενο στο τοίχο είτε πάνω σε έπιπλο.

Με τον ορθοστάτη αιωρείται το κλουβί κ στρεσσαρονται, αγχωνονται τα πουλάκια κ αυτό δεν είναι καλό. Θέλουν σταθερότητα για να νοιώθουν ασφάλεια κ γι'αυτό η μία μεριά του κλουβιού να είναι σταθερή. Είτε σταθερά κρεμασμενο στο τοίχο είτε πάνω σε έπιπλο.
Συμφωνώ κι εγώ αυτά που αναφέρει η Μαίρη. Να προσθέσω ότι προτιμότερο είναι να εφάπτεται το κλουβί σε τοίχο καθώς το πουλάκι νιώθει λιγότερο εκτεθειμένο στον περιβάλλοντα χώρο.

Με μια πιο προσεγμένη διατροφή και κινητικότητα (χρειάζεται αρκετό ωφέλιμο χώρο στο κλουβί για να πετάει και να πηγαινοέρχεται άνετα) σύντομα θα ξαναβρεί τη φόρμα του.
Ρίξε μια ματιά κι εδώ:
Ειδική δίαιτα για παχουλά καναρίνια

Ζει εντός του σπιτιού σου το πουλάκι; Αν ναι, πάρε ένα βασικό, λιτό, εμπορικό μείγμα σπόρων για καναρίνια, επώνυμο, και σε κλειστή συσκευασία την οποία θα ανοίξεις εσύ η ίδια και δίνε του φαγητό από εκεί. Στην αρχή βάζε του κάθε μέρα ποσότητα όσο δύο κουταλάκια του γλυκού στην ταΐστρα του, φύσαγε τους σπόρους την επομένη και συμπλήρωνέ το. Κόψε τελείως τη βιταμίνη, πέταξέ την, είναι βασικά αμφίβολης ποιότητας μάλλον προϊόντα ή υποροϊόντα υδατανθράκων, μη δίνεις φρούτα ή αυγό (παρά ελάχιστο σφικτό αυγό, με το τσόφλι, μία φορά την εβδομάδα), και δίνε χορταρικά, κηπευτικά, βότανα (ρίγανη, δυόσμο, βασιλικό, θυμάρι) όσο συχνά θέλεις.
Ανέβασέ μας σε πρώτη ευκαιρία μια καθαρή φωτό στην οποία να φαίνεται η εσωτερική διάταξη του κλουβιού και γράψε μας τις διαστάσεις του. Σε περίπου δύο μήνες, λογικά το λίπος του θα έχει χαθεί ή έστω μειωθεί δραματικά.
Όσο για τα πέλματά του...δεν βλέπω αμυχές ή ερεθισμούς, αν δεν βλέπεις κι εσύ που τα είδες καλύτερα τότε απλά δεν υπάρχει ζήτημα ποδοδερματίτιδας και η στάση του σώματός του στις αρχικές φωτό που έχεις βάλει, στις οποίες δείχνει ότι η κοιλιά του σχεδόν ακουμπά στις πατήθρες, μάλλον οφείλεται στο πάχος ή / και στο ότι πονάνε τα πόδια του λόγω ακάρεων.
Για λιτά μείγματα σπόρων ελπίζω να σου πουν / προτείνουν άλλα μέλη
Ζει εντός σπιτιού αυτή την στιγμή. Όπως ανέφερα σε προηγούμενο post ζει στο σπίτι απο Νοέμβρη έως Απρίλη και απο Μάϊο βγαίνει στο μπαλκάνι. Βέβαια καταλήξαμε οτι αυτή είναι μια λανθασμένη τακτική που μάλλον τον μπερδεύει, αλλά μένουμε σε πόλη της Βόρειας Ελλάδας όπου το βράδυ πέφτει αρκετά η θερμοκρασία οπότε φοβάμαι να τον αφήσω έξω.

Όσον αφορά την τροφή λέγοντας λιτό τί δεν πρέπει να περιέχει γιατί όσα βλέπω στο διαδίκτυο είναι πλήρως εμπλουτισμένα... θα εκτιμούσα αν μπορούσατε να μου προωθήσετε ένα λινκ ή έστω μια φωτό ώστε να έχω μια εικόνα

Όσον αφορά τις πατήθρες βλέποντας ένα άρθρο στο οποίο έκανε παραπομπή ο Σταύρος νομίζω πως οι πατήθρες (βλέποντας πως πατάει το πουλάκι) είναι το μεγάλο μέγεθος αν δεν κάνω λάθος. Φαίνεται στην αρχική δημοσίευση στην 3η φωτό. Πως σου φαίνεται;

οπότε ποια η γνώμη σου βάση εμπειρίας είναι καλύτερα σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο χειμώνα - καλοκαίρι;
Εφόσον δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος εντός σπιτιού, τότε η γνώμη μου είναι να βρίσκονται μόνιμα έξω σε κατάλληλο προστατευμένο από αρπακτικά και ρεύματα αέρος χώρο. Αν το αποφασίσεις, ξεκίνησε από την άνοιξη που δεν θα πέφτει η θερμοκρασία πολύ το βράδυ.

Θα βοηθούσε κάποια απο τις παρακάτω στην περίπτωση μας ή έιναι αρκετά εμπλουτσμένες;

• Like
Αντιδράσεις: ianos
Από τα συστατικά που αναφέρονται στα άρθρα αυτά, θεωρώ ότι η πιο "ελαφριά" είναι η Vitakraft γιατί δεν έχει προιόντα αυγού όπως η Manitoba, ούτε ζάχαρη όπως η Prestige.
Το άρθρο για τη δίαιτα, πρόσεξα ότι αναφέρει μεγάλη προσοχή στα λιπαρά (πχ ζάχαρη) και στην αυγοτροφή. Η αυγοτροφή να μην περιέχει κρόκο αυγού. Τα προιόντα αυγού που αναφέρεται ότι περιέχονται στη Manitoba δεν είναι σίγουρο αν έχουν ή όχι κρόκο.

• Like
Αντιδράσεις: Oliag
@Oliag εφ όσον το πουλακι είναι μέσα στο σπίτι σε μόνιμη βάση τα premium μίγματα είναι εντελώς απαγορευτικά. Αφενός γιατι ειναι μονο για την περιοδο αναπαραγωγής και αφετέρου γιατι ειναι πλουσια σε συστατικά και μόνο παραπάνω λίπος θα προσθεσουν.
Προτίμησε ένα μίγμα που να έχει κυρίως κεχρί(ασπούρι), λιναρόσπορο, νίζερ, τσία. Απέφυγε τα μίγματα που έχουν ρούψεν(πολυ καλός σπόρος για ενίσχυση του κελαιδισματος και σαν κέρασμα) γιατί είναι αρκετά παχυντικός. Με 25 ευρώ θα αγοράσεις μια 60αρα ζευγαρωστρα και θα βάλεις 2 πατηθρες μέσα. Κάνε όλα αυτά και ξαναμιλαμε σε ένα άλλο ποστ που θα μας τα παρουσιασεις ώστε να σου δώσουμε περεταιρω συμβουλές.

@AthinaJR τα διάβασα και εγώ μήπως και βοηθηθώ! Η αλήθεια είναι οτι έχει πολλές χρήσιμες συμβουλές και πραγματικά είναι οτι πιο χρήσιμο και συμβουλευτικό έχω βρει στο διαδίκτυο.
Πραγματικά ευχαριστώ για την βοήθεια!
[automerge]1674216515[/automerge]
@Oliag εφ όσον το πουλακι είναι μέσα στο σπίτι σε μόνιμη βάση τα premium μίγματα είναι εντελώς απαγορευτικά. Αφενός γιατι ειναι μονο για την περιοδο αναπαραγωγής και αφετέρου γιατι ειναι πλουσια σε συστατικά και μόνο παραπάνω λίπος θα προσθεσουν.
Προτίμησε ένα μίγμα που να έχει κυρίως κεχρί(ασπούρι), λιναρόσπορο, νίζερ, τσία. Απέφυγε τα μίγματα που έχουν ρούψεν(πολυ καλός σπόρος για ενίσχυση του κελαιδισματος και σαν κέρασμα) γιατί είναι αρκετά παχυντικός. Με 25 ευρώ θα αγοράσεις μια 60αρα ζευγαρωστρα και θα βάλεις 2 πατηθρες μέσα. Κάνε όλα αυτά και ξαναμιλαμε σε ένα άλλο ποστ που θα μας τα παρουσιασεις ώστε να σου δώσουμε περεταιρω συμβουλές.
Σε μόνιμη βάση βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο τον χειμώνα. Ήθελα να αποφύγω να ανοίξω και άλλο post για το ίδιο πουλάκι αλλά ίσως έχεις δίκιο γιατί εδώ ίσως καλύφθηκε το θέμα. Το πρόβλημα είναι οτι αναζητώντας στο διαδίκτυο τροφές εμφανίζονται κυρίως εμπλουτισμένες. Παρόλαυτα ευχαριστώ για το σχόλιο και την προσπάθεια σου να βοηθήσεις!

Τελευταία επεξεργασία:
@PantelisTs Φυσικά!
Σήμερα το απόγευμα πηγα στο pet shop της πολης μου και ειχε μονο την χυμα τροφή που έχω αναφέρει σε προηγούμενο διαλογο και ολες τις premium του εμπορίου! Οπότε περιμένω τις νεες οδηγιες? Θα βαλω απο κατω και 2 φωτο με μεγαλύτερη ευκρινια οπου φαίνεται το λιπος του καναρίνιου μου

Καλημέρα. Ναι, έχει λίπος και καλό θα ήταν να το χάσει σε κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό που θα σου προτείνω είναι κλουβί, αν είναι να πάρεις άλλο, να το κάνεις μετά την επιτυχή θεραπεία των ακάρεων. Τότε το πουλάκι προφανώς θα έχει ήδη χάσει λίγο λίπος μια και θα του έχεις περιορίσει τις τροφές π.χ. τη χύμα βιταμίνη που δεν είναι βιταμίνη, και τα ποδαράκια του δεν θα είναι ταλαιπωρημένα, επομένως θα μπορεί συχνά και με μεγαλύτερη ευκολία να προσγειώνεται από τη μία πατήθρα στην άλλη κι επίσης το νέο κλουβί δεν θα έχει κίνδυνο να μολυνθεί από ακάρεα (αν και αυτά μπορείς να τα ξεφορτωθείς με καλό πλύσιμο).
Τέλος να συμπληρώσω ότι τα επίπεδα των ορμονών (κυρίως αναφέρομαι στην τεστοστερόνη) συνδέονται με το κελάηδημα και ότι στους ανθρώπους (πιστεύω και στα καναρίνια) η τεστοστερόνη σε ένα βαθμό δεσμεύεται από το λίπος (η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω ακριβώς τον μηχανισμό να σου τον περιγράψω), οπότε η μείωση του τραγουδιού μπορεί και να συνδέεται με την αύξηση του βάρους.

Καλημερα. Μια μικρη επιπροσθετη παρατηρηση απο την παρατηρηση των δικων μου. οταν τα νυχια τους δεν ειναι κομμενα στο σωστο μηκος .Εχω δει να δυσκολευονται να πεταξουν απο το κατω μερος του κλουβιου (σχαρα ή απο τα πλαινα καγκελα ή και απο τα πλαστικα κλαδακια(που εχουν κενο στο κατω μερος) που κατα διαστηματα χρησιμοποιω .
το νυχι σαν να μαγκωνει στο σημειο που παταει και οταν παει να πεταξει απο την θεση του "σκαλωνει" σε καποιο βαθμο αλλα εν τελει το καταφερνει. την πρωτη φορα που το ειχα δει πριν χρονια νομιζα οτι ειχε μαγκωσει το ποδι του με καποιο τροπο στο κλουβι.
Το αναφερω γιατι αν ειδα καλα σε καποιες απο τις φωτο καποια απο τα νυχια του ειναι καπως μακρια και γαμψα κατ επεκταση.
καταληγοντας αν οντως δυσκολευεται /μαγκωνει συχνα μπορει να εχει μειωσει την κινητικοτητα του αρα μαζι με λαθη διατροφης που κανουμε ολοι καταληγει να αυξησει το βαρος του.
Απλα μια παραμετρο προσθετο που δευτεροβαθμια /τριτοβαθμια θα μπορουσε να διευκολυνει την αυξηση βαρους.

Αν πχ εβγαινε να πεταξει και εκτος κλουβιου,σε ελεγχομενες συνθηκες και χωρο , πιθανοτατα με μακρια και γαμψα νυχια θα μπορουσε να εχει θεμα με υφασματα η υλικα που τυχον θα ειναι στον χωρο αν προσγειωνοταν επανω τους..
1674294379679.png
1674294393724.png

Τελευταία επεξεργασία:
Το συγκεκριμένο μείγμα περιλαμβάνει ρουπσεν το λεω επειδή πιο πάνω αναφέρθηκε η αποφυγή του συγκεκριμένου σπόρου

Σας ευχαριστώ όλους που προσπαθήσατε να βοηθήσετε δίνοντας οδηγίες - συμβουλές. Φαίνεται πως πολλές απο αυτές απέδωσαν. Μετατοπίζοντας της πατήθρες σε μεγαλύτερη απόσταση ώστε να κινείται περισσότερο (αυξήθηκε όντως η κίνηση), αφαίρεση της βιταμίνης από την διατροφή και εισαγωγή βραστού μπρόκολου και μήλου φαίνεται λίγο πιο ευδιάθετος και εδώ και 2 μέρες ακούγεται ένας πνιγμένος ήχος (τουλάχιστον προσπαθεί)...! Αυτό που έχει αλλάξει πλήρως είναι το χρώμα των κουτσουλιών, το οποίο υποθέτω οφείλεται στην διατροφή του, το χρώμα πλέον είναι πορτοκαλί έντονο και γυαλιστερό! Υποθέτω πως είναι καλό σημάδι;

Back