Φροντίδα Το καναρίνι μου δεν κάνει μπάνιο

@Lefteris10
Έχω το ίδιο πρόβλημα. Δεν έχω βρει λύση -και ούτε ασχολούμαι αυτή την περίοδο- αλλά αυτό που πρέπει να κάνεις ουσιαστικά είναι να πειραματιστείς μεθοδικά με όλες τις παραμέτρους. Και αυτό σκοπεύω να κάνω μόλις τελειώσει η πτερόρροια.

Οι βασικές παράμετροι που μπορώ να σκεφτώ είναι οι εξής:
α) Ώρα ημέρας (7 - 9 - 11 - 14 - 17)
β) Στάθμη νερού (Χαμηλή - Μεσαία - Ψηλή)
γ) Τύπος μπανιέρας (Εσωτερική - Εξωτερική)
δ) Θέση εξωτερικής μπανιέρας (Πορτα1 - Πορτα2)

Αν τα βάλουμε κάτω, βγαίνουν 27 πιθανά σενάρια/πειράματα. Κανονικά περισσότερα, αλλά έχω ομαδοποιήσει τις ώρες των δοκιμών (βλ. χρώματα παραπάνω) για να τελειώσει γρηγορότερα η διαδικασία. Πχ σε μια μέρα θα δοκιμάζω και στις 09:00 και στις 17:00 (8 ώρες διαφορά), αντί να το κάνω σε ξεχωριστές μέρες.

Τύπος
μπανιέρας
Θέση
μπανιέρας
Στάθμη
νερού
Ώρα
ημέρας
Εξωτερική
Πόρτα-1
Χαμηλή
7 + 14
Εξωτερική
Πόρτα-1
Χαμηλή
9 + 17
Εξωτερική
Πόρτα-1
Χαμηλή
11
Εξωτερική
Πόρτα-1
Μεσαία
7 + 14
Εξωτερική
Πόρτα-1
Μεσαία
9 + 17
Εξωτερική
Πόρτα-1
Μεσαία
11
Εξωτερική
Πόρτα-1
Υψηλή
7 + 14
Εξωτερική
Πόρτα-1
Υψηλή
9 + 17
Εξωτερική
Πόρτα-1
Υψηλή
11
Εξωτερική
Πόρτα-2
Χαμηλή
7 + 14
Εξωτερική
Πόρτα-2
Χαμηλή
9 + 17
Εξωτερική
Πόρτα-2
Χαμηλή
11
Εξωτερική
Πόρτα-2
Μεσαία
7 + 14
Εξωτερική
Πόρτα-2
Μεσαία
9 + 17
Εξωτερική
Πόρτα-2
Μεσαία
11
Εξωτερική
Πόρτα-2
Υψηλή
7 + 14
Εξωτερική
Πόρτα-2
Υψηλή
9 + 17
Εξωτερική
Πόρτα-2
Υψηλή
11
Εσωτερική
x
Χαμηλή
7 + 14
Εσωτερική
x
Χαμηλή
9 + 17
Εσωτερική
x
Χαμηλή
11
Εσωτερική
x
Μεσαία
7 + 14
Εσωτερική
x
Μεσαία
9 + 17
Εσωτερική
x
Μεσαία
11
Εσωτερική
x
Υψηλή
7 + 14
Εσωτερική
x
Υψηλή
9 + 17
Εσωτερική
x
Υψηλή
11

Συχνότητα δοκιμών: Ακόμα και κάθε μέρα αν γίνεται
Διάρκεια κάθε δοκιμής: 45'-60' με επίβλεψη
Καταγραφή σημειώσεων: Πχ "δεν πλησίασε", "έβρεξε μόνο το κεφάλι" κλπ

Παρατηρήσεις
  • Η πτερόρροια δεν είναι κατάλληλη εποχή για δοκιμές, διότι το μπάνιο πρέπει να γίνεται καθημερινά. Οπότε πρέπει να κάνεις, ό,τι ξέρεις πως δουλεύει. Αν δεν ξέρεις τι δουλεύει, ο ψεκασμός είναι η λύση γι αυτή την περίοδο.
  • Ιδανική περίοδος για δοκιμές είναι κάποια που έχει ζέστη και διάρκεια 1 μήνα τουλάχιστον. Ζέστη για να νιώθει το πουλάκι την ανάγκη για μπάνιο και διάρκεια για να γίνουν πολλές δοκιμές. Καλές περίοδοι για δοκιμές είναι αυτές πριν την πτερόρροια και μετά την πτερόρροια.
  • Η σωστή ώρα για μπάνιο είναι κατά τις 9-10 το πρωί. Αν βρεις ότι τελικά το πουλάκι θέλει διαφορετική ώρα μπάνιο, μπορείς να προσπαθήσεις να του αλλάξεις τη συνήθεια σταδιακά. Πχ αν θέλει στις 14:00, την επόμενη να του δώσεις στη 13:30, τη μεθεπόμενη στις 12:45 κοκ.
  • Για όσο διαρκεί κάθε δοκιμή, απομακρύνονται από το κλουβί σνακ και κεράσματα που ίσως το κρατάνε απασχολημένο.
  • Τι μπορείς να κάνεις τώρα στην πτερόρροια (κι ακόμα κι αν δεν έχει πτερόρροια, πιστεύω ότι αξίζει να τα κάνεις σαν "προετοιμασία"): α) Να του βάζεις 2-3 φορές τη βδομάδα εξωτερική μπανιέρα με φαγητό στο βάθος, για να συνηθίσει την παρουσία της και ίσως να αρχίσει να μπαίνει μέσα. β) Να τον ψεκάζεις σταθερά 9-10 το πρωί (στην αρχή λίγο, μετά περισσότερο) μήπως και συνηθίσει την ώρα και άρα μειωθούν στο ελάχιστο οι δοκιμές που θα χρειαστούν κατόπιν. γ) Μαζί με την κλασική ποτίστρα, βάλε του και μια ποτίστρα κενού αέρος, και σιγά-σιγά μόλις βεβαιωθείς πως έχει καταλάβει πως να πίνει νερό από την τελευταία, θα αφήσεις μόνο αυτή. Ο λόγος είναι ότι δε μπορεί να κάνει μπάνιο σε ποτίστρες τέτοιου τύπου, και ίσως αυτό να του αυξήσει την επιθυμία για μπάνιο στη μπανιέρα μόλις του τη βάλεις.
  • Τέλος, κάτι ακόμα. Ίσως αν τον ψέκαζες πρώτα και ενώ υπήρχε μπανιέρα, να του έδινε το έναυσμα για να μπει. Αυτό ουσιαστικά είναι ακόμα μια παράμετρος δοκιμών, αλλά αν την έβαζα στον πάνω πίνακα θα διπλασίαζε τις δοκιμές. Οπότε αυτό που προσωπικά θα κάνω είναι να τον ψεκάζω στα μέσα κάθε δοκιμής. Δλδ στο πρώτο μισάωρο θα τον αφήνω να μπει μόνος του, και μετά θα τον ψεκάζω και θα του αφήνω τη μπανιέρα για ακόμα μισή ώρα.

Τον ψεκάζω καθημερινά.
Δεν είναι απαραίτητο, τα πουλιά κάνουν μπάνιο όταν το χρειάζονται, έχω και εγώ ένα καναρίνι που κάνει σπάνια έως καθόλου μπάνιο αλλά έχει τέλειο φτέρωμα.

Κι εγώ πιστεύω ότι το να πιέζουμε ένα καναρίνι πχ με ψεκασμό, να κάνει μπάνιο, δεν είναι ό,τι καλύτερο, γιατί βασικά δεν ξέρουμε αν του χρειάζεται εκείνη την ώρα / στιγμή ή αν δεν πρέπει να κάνει μπάνιο και για αυτό δεν κάνει. Ένα από τα δικά μου κάνει μπάνιο περίπου μία στις δύο ημέρες και μόνο όταν ο ήλιος είναι έντονος κοντά στο σημείο του κλουβιού...δλδ, στην Αθήνα το μεσημέρι, ενώ στο εξοχικό μου το πρωί.
Επίσης λέμε ότι το μπάνιο βοηθά στην πτερόρροια γιατί τα ανακουφίζει, αλλά και για αυτό δεν είμαι βέβαιος, καθώς θεωρώ ότι η πτερόρροια ως φυσική διαδικασία, ετήσια μάλιστα, είναι μεν επίπονη για τον οργανισμό, αλλά όχι υπό την έννοια ότι πονούν τα πουλιά, απλά ότι είναι διεργασία που απαιτεί μεγαλύτερη ενέργεια από το πτηνό, κατά την οποία ο οργανισμός τους μπορεί πιο εύκολα να εξαντληθεί από κάποια θρεπτικά συστατικά και να εμφανίσει ακόμα και ελλείψεις. Μου φαίνεται ας πούμε αδιανόητο να πονάει το πουλί επειδή αλλάζει φτερά και πούπουλα...εγώ δεν πονάω την περίοδο της πιο έντονης τριχόπτωσης και αναγέννησης της τρίχας, οι γάτες κλπ ζώα, δεν νομίζω ότι πονούν όταν ξεκινούν την ανάπτυξη του χειμερινού τριχώματός τους κλπ.

@ianos καλημέρα. Συμφωνώ σε όλα. Κ εγώ θεωρώ ότι το καναρίνι εάν θέλει να κάνει μπάνιο θα κάνει. Εάν όχι , ας μην κάνει. Βέβαια πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, όπως το καναρίνι του Βάγιου @Vada . Ότι το μπάνιο τα ανακουφίζει στην πτερόροια, το σκέφτομαι σαν να τα βοηθά να φεύγουν τα παλιά φτερά πιο εύκολα κ ίσως "γλυκαινει" την φαγούρα που μπορεί να νοιώθουν κατά την δημιουργία νέων. Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με πόνο. Αλλά κατά την άποψη μου, δεν είναι κ μια διαδικασία που περνά αδιάφορα από πάνω τους, γιατί ο δικός μου, τουλάχιστον, δεν έχει πολύ κέφι (εκτός εάν τον τσιγκλισω) ειδικά από το απόγευμα κ μετά, δεν πολύ τραγουδάει κ την ενέργεια του την ξοδεύει στο φαγητό κ λιγότερο σε όλα τα υπόλοιπα.

@mpalitsas
Χαρά στην υπομονή σου.
Σκέφτεσαι με τετράγωνη λογική, και μαθηματική σκέψη, μ"αρέσεις.
Τόσο αναλυτική και λεπτομερής ανάλυση για τις πιθανές ώρες μπάνιου των καναρινιών δεν έχω ξαναδιαβάσει.
Ο πίνακας όλα τα λεφτά.😊
Πάντως να ξέρεις ότι δύσκολα θα βγάλεις άκρη με το εάν, πως, κάτι πότε
θα μπούνε για μπάνιο.

Πχ σε μια μέρα θα δοκιμάζω και στις 09:00 και στις 17:00 (8 ώρες διαφορά), αντί να το κάνω σε ξεχωριστές μέρες.
Για να είναι ασφαλές το αποτέλεσμα πρέπει οι συνθήκες να είναι ίδιες ή σχεδόν ίδιες τέλος πάντων. Ένα καναρίνι μπορεί να μην μπαίνει από τη φύση του στις 17:00 ή κάποιο άλλο το αντίθετο ή κάποιο άλλο να μπαίνει οποιαδήποτε από τις δύο ώρες αλλά να κάνει μπάνιο μόνο μία φορά τη μέρα.

Γενικότερα πάντως, η δική μου άποψη πάνω στο θέμα είναι ότι η μπανιέρα πρέπει να μπαίνει από το πρωί μέχρι και αργά το μεσημέρι, όποια ώρα μπορούμε εμείς. Αν του αρέσει το μπάνιο, αργά ή γρήγορα θα καταλάβει ότι "μόλις βλέπω μπανιέρα βουτάω κατευθείαν γιατί αλλιώς το πουλάκι πέταξε". Αν εκ φύσεως δεν του αρέσει το μπάνιο, δεν έχει νόημα να προσπαθούμε.

Αν δεν σου είναι δύσκολο κάνε το εξής.
Απομάκρυνε τροφές και νερό απο βραδύς. Την επόμενη το πρωί (όχι πολύ πρωί) , πάρε δύο εσωτερικά μπανάκια του ιδίου χρώματος (κατα προτίμηση λευκά ή άχρωμα) και βάλε, στό ένα σπόρους και στο άλλο νερό. Γράψε τις παρατηρήσεις σου, αφού κάνεις 1-2 φορές το ίδιο.

Αν δεν σου είναι δύσκολο κάνε το εξής.
Απομάκρυνε τροφές και νερό απο βραδύς. Την επόμενη το πρωί (όχι πολύ πρωί) , πάρε δύο εσωτερικά μπανάκια του ιδίου χρώματος (κατα προτίμηση λευκά ή άχρωμα) και βάλε, στό ένα σπόρους και στο άλλο νερό. Γράψε τις παρατηρήσεις σου, αφού κάνεις 1-2 φορές το ίδιο.
Θα το δοκιμάσω

@mpalitsas
Χαρά στην υπομονή σου.

Ο πίνακας όλα τα λεφτά.😊

Ο πίνακας βασίζεται στο δυαδικό σύστημα κατά κάποιον τρόπο και η αλήθεια είναι πως ήταν υπόθεση 2-3 λεπτών να τον φτιάξω στο excel. Το ίδιο θα έπαιρνε και σε όποιον έχει κάνει Ψηφιακή σχεδίαση / Λογικά κυκλώματα / Λογικές πύλες (όλα το ίδιο είναι). Το δύσκολο δεν είναι αυτό. Το δύσκολο είναι να πεις "Οκ έχω ένα πρόβλημα με ένα καναρίνι που δεν κάνει μπάνιο. Πως μπορούν τα λογικά κυκλώματα να με βοηθήσουν σε αυτό;". Το οποίο θέλει να είσαι καμένος για να το πεις 😆

Back