Ασθένειες Το καναρίνι μου σπάει τα καινούρια του φτερά, μπορεί απο ζήλια;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης meniam
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

meniam

PB Member
Εγγραφή
28 Οκτ 2020
Μηνύματα
1.130
Πόλη
Θεσσαλονίκη
καλησπέρα τον Νοέμβριο του 2019 αγόρασα ενα καναρινι, οταν το πήρα ηταν ακομα μικρο και τα φτερα στην ουρα και στα φτερα του ηταν σπασμενα, ειχα υποθεσει οτι καποιο αλλο απο τα καναρινια που ηταν μαζι του στο κλουβι στο pet shop το τσιμπουσε και θα έβγαιναν καινούργια φτερα αργότερα, διαπιστωσα ομως οτι το καναρινι μου σπαει μονο του τα καινουργια φτερα συνεχως και τωρα που αρχισαν τα κρυα και το εχω φερει μεσα στο σπιτι νομιζω το κανει πιο εντονα αλλα δεν ειμαι σιγουρη, υπαρχει καποιος που ξερει γιατι το κανει; επισης εχω δυο παπαγαλάκια στο σπιτι, μπορει το καναρίνι να ζηλευει και να το κανει για αντίδραση;
 
μπορει το καναρίνι να ζηλευει και να το κανει για αντίδραση;
Όχι.
Ανέβασε φωτογραφίες (κοντινές) με φυσικό φωτισμό από το πουλάκι και ολόκληρου του κλουβιού για να δούμε το μέγεθος του προβλήματος.
Επίσης γράψε ποια είναι η διατροφή του ? τι περιλαμβάνει ?
Βρίσκεται συνήθως σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο?
 
τροφη εχω την κλασσική που πουλανε και του βαζω μια κιτρινη βιταμίνη, κόκαλο σουπιας, όστρακα τριμμένα και καμια φορά του βαζω βρασμένο αυγό και μαρούλι, την ανοιξη και το καλοκαιρι το ειχα στο μπαλκόνι εδω και δυο βδομαδες το εχω φερει μεσα στο σπιτι κοντα στο παράθυρο για να το πιάνει ο ηλιος το πρωι, φωτογραφία θα ανεβασω λογικα αυριο το μεσημέρι γτ τωρα κοιμαται
 
χυμα ειναι η τροφη και η βιταμινη ειναι σε διαφανα κουτακια
Αυτά και τα δύο είναι ακατάλληλα για την διατροφή του για πολλούς λόγους.
Υπάρχουν επώνυμες τροφές σε συσκευασία του 1kgr που καλύπτουν διατροφικά σωστά τα πουλάκια, στην συσκευασία τους αναφέρονται σε ποσοστό οι σπόροι που περιέχουν.
Επίσης η ''κίτρινη βιταμίνη΄΄είναι αγνώστου προελεύσεως και σίγουρα χαμηλής θρεπτικής αξίας, υπάρχουν επώνυμες αυγοτροφές που μπορείς να αγοράσεις ανάλογα το πουλάκι που έχεις (για κίτρινα, για κόκκινα, για λευκά).
Στην θέση σου θα σταματούσα την κίτρινη βιταμίνη άμεσα.
Μπορείς να του δίνεις βραστό αυγό 2 φορές την εβδομάδα και από λαχανικά μπορείς να δίνεις μπρόκολο, άγρια, σπανάκι πάντα καλοπλυμένα, το μαρούλι δεν είναι και τόσο χρήσιμο.

Όταν μπορέσεις ανέβασε φωτογραφίες.
 
Ναι, αυτό σημαίνει κάτι;
Πρέπει να κοπεί προσεκτικά με ένα νυχοκόπτη γιατί θα δυσκολεύεται να τρώει τους σπόρους.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των φτερών σου προτείνω τα παρακάτω:

1. Ψέκασμα του πουλιού κάτω από τα φτερά,την κοιλιά και την πλάτη με ένα σπρέι εξωπαρασίτων (beaphar insecticidal bird spray ή κάποιο άλλο αντίστοιχο για εξωπαράσιτα) ακολουθώντας τις οδηγίες του σκευάσματος.
2. Ψέκασμα όλου του κλουβιού.
3. Καλό καθαρισμό των πατήθρων και των ταιστρών του κλουβιού.
4. Οι πατήθρες να τοποθετηθούν σε απόσταση 8 εκατοστών από τα κάγκελα του κλουβιού.
5. Επώνυμη τροφή στις ταίστρες (εγώ χρησιμοποιώ την Manitoba canary best premium, υπάρχουν και άλλες αξιόλογες στην συσκευασία του 1kgr).
6. Βραστό αυγό 2 φορές την εβδομάδα (βράσιμο 12 λεπτά περίπου), το οποίο θα αφαιρείς από το κλουβί μετά από 3-4 ώρες γιατί υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης.
Μπορείς να πάρεις μια επώνυμη συσκευασμένη αυγοτροφή η οποία έχει το πλεονέκτημα να μην χαλάει και μπορεί να παραμείνει στο κλουβί μέχρι να καταναλωθεί από το πουλί.
7. Λαχανικά όπως μπρόκολο,άγρια,ραδίκια,σπανάκι 3 φορές την εβδομάδα.
8. Πολυβιταμίνες στο νερό (Μuta-vit ή Nekton-biotin ή Tabernil-muda) ακολουθώντας τις οδηγίες του σκευάσματος.

Όταν ψεκαστεί το πουλί για εξωπαράσιτα δεν πρέπει να κάνει μπάνιο για τις επόμενες 15 ημέρες.
 
Ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες, μια τελευταία ερώτηση, θα ήταν αναγκαίο να εξετάσει το πουλί κάποιος κτηνίατρος
 
θα ήταν αναγκαίο να εξετάσει το πουλί κάποιος κτηνίατρος
Ναι θα είναι το καλύτερο γιατί θα μπορέσει να το εξετάσει διεξοδικά, θα δει στέρνο, κοιλιά, επίσης θα του κόψει το ράμφος και θα εφαρμόσει και το φάρμακο για εξωπαράσιτα (αν το κρίνει αναγκαίο).
Έτσι και εσύ θα γλιτώσεις από το άγχος του πιασίματος του πουλιού.

Κάτι που ξέχασα να αναφέρω παραπάνω είναι ότι το πουλί πρέπει να ξυπνάει και να κοιμάται ακολουθώντας τον ημερήσιο κύκλο Ανατολή-Δυση, είναι πολύ βασικό για την καλή υγεία του πουλιού.
[automerge]1603987711[/automerge]
Ο κατάλογος :
 
Δεν νομίζω γτ βλέπω το πουλάκι να τα τσιμπάει μόνο του και επίσης σε αυτό το κλουβί είχα ένα άλλο καναρίνι παλιότερα ( δυστυχώς μου το είχε φάει αρπακτικό) και δεν είχε τέτοιο θέμα
 
Γεια σας ξανά. Όλο αυτό το διάστημα που πέρασε άλλαξα τροφή στο καναρίνι και του έπαιρνα συσκευασμένη επίσης έδινα σε εβδομαδιαία βάση αυγό, το πουλάκι είχε σταματήσει να σπάσει τα φτερά του όμως ένα μήνα πριν άρχισε πάλι και σε πολύ έντονο βαθμό έτσι πήγα το πουλάκι στο per shop από όπου το αγόρασα και τους έκανε μεγάλη εντύπωση γτ το πουλάκι δεν είχε παράσιτα και μου είπαν ότι μάλλον το κάνει από νευρικότητα και μου πρότειναν να το βάλω να κάνει μπάνιο σε νερό με λίγο ξίδι ώστε να μυρίζει και να τον ενοχλεί το τα τσιμπιεται. Εγώ μετακίνησα το πουλάκι από την θέση που το είχα και το πήγα σε σημείο κοντά σε ένα παράθυρο που οταν ξημερώνει το πιάνει ο ήλιος, συνεχίζω να τηρώ τα ωράρια ύπνου του και του έβαλα κάποιες φορές να κάνει μπάνιο με νερό και μηλοξιδο(ένας γνωστός μου που εκτρεφε καναρίνια είπε ότι κάνει καλό και στην υγεία τους). Το πουλάκι δεν σταμάτησε να σπάει τα φτερά του και το καημένο δείχνει χάλια εμφανισιακά όμως πρόσεξα ότι είναι πιο ομιλητικό και τραγουδάει συνεχώς, έχω την αίσθηση ότι τις τελευταίες μέρες δεν σπάει τόσο πολύ τα φτερά την ημέρα αλλά μόλις πάω να το σκεπάσω το κλουβί για να κοιμηθεί αρχίζει πολύ έντονα σαν να στρεσαρετε. Τις επόμενες μέρες θα προσπαθήσω να κλείσω ραντεβού και με έναν κτηνίατρο να το εξετάσει μήπως και βρεί τίποτα
 
Back
Top