Γενικά Το κλουβί είναι φυλακή;

Nikoletta

PB Member
Εγγραφή
12 Μαϊ 2008
Μηνύματα
727
Πόλη
Άλιμος
Φίλοι μου, απόψε είχα μία αντιπαράθεση-έντονη συζήτηση σχετικά με το εξής:
Μου είπαν ότι είμαι ματαιόδοξη και δεν είναι σωστό να κρατάμε πουλάκια στο κλουβί καθώς το κάνουμε καθαρά για δική μας ευχαρίστηση-ικανοποίηση ότι αγαπάμε και φροντίζουμε τα ζώα, αφού κανένα πλάσμα δε γεννήθηκε για να είναι φυλακισμένο. Και μάλιστα ο άνθρωπος που μου τα έλεγε αγαπάει τα ζώα αλλά θεωρεί ότι δεν πρέπει να είναι φυλακισμένα με κανέναν τρόπο. Γιατί ακόμα και σε παραδεισένιο περιβάλλον να είναι, δεν παύουν να είναι φυλακισμένα. Ακόμη τόνισαν ότι με αυτό που κάνουμε -όλοι όσοι φροντίζουμε ζωάκια- με τον τρόπο μας διαωνίζουμε την επέμβαση που έγινε στην φύση (αιχμαλωσία-εξημέρωση άγριων πτηνών κλπ) και κατά συνέπεια και το εμπόριο-βασανισμό των ζώων.
Επίσης μου είπαν ότι τα πουλάκια έπρεπε να είναι στην φύση κλπ.
Αυτό το λέω κι εγώ (για την φύση), αλλά από τη στιγμή που είναι σε αιχμαλωσία, δεν είναι προτιμητέο να τα έχει κάποιος που τα αγαπάει και τα φροντίζει;
Με στενοχώρησε αυτή η συζήτηση πάντως. Θα ήθελα και την δική σας άποψη για το θέμα. Τελικά τι μπορούμε να κάνουμε για να είναι οι μικροί μας φίλοι χαρούμενοι; Μπορούν να είναι χαρούμενοι;
 
"παρέμβαση" στην φύση (κι όχι "έπέμβαση" που λανθασμένα έγραψα)
 
νικολλετα ανοιγεις μεγαλη κουβεντα που εχει πολλες οπτικες γωνιες. Ας αρχισουμε απο τα πιο ευκολα(παντα απαντωτας υποκειμενικα):για μενα δεν τιθεται θεμα αιχμαλωσιας πουλιου που γεννηθηκε το ιδιο στη φυση. Εχει ολα τα ενστικτα να γυρισει εκει και να επιβιωσει. Ακομα και εκτροφης να μας το πουλησουνε αν στο κλουβι εχει νευρικοτητα φαινεται οτι ειναι αγριο(το αντιθετο δεν ισχυει παντα,υπαρχει πιθανοτητα να ειναι ησυχο αλλα να ειναι αγριο). Οποτε και τοτε το απελευθερωνουμε και δεν κανουμε οτι δεν βλεπουμε για να μην χασουμε καμμια εκατοστη και ευρουδακια:). Ας το δυσκολεψουμε λιγο: αν ειναι πραγματι εκτροφης αλλα ειδος που υπαρχει ακομα στη φυση αγριο; Συνηθως τετοια πουλια εχουν ανθρωποι που πραγματικα τα περιποιουνται. Ομως αθελα τους δινουν κινητρο σε καποιους που λατρευουν συνειδητα ή ασυνειδητα το χρημα να ρημαζουνε φωλιες απο αγρια για να τα δακτυλιδωσουν ή και πιανουν και προσπαθουν να τα ζευγαρωσουν για να τα αναοπαραγουν και να κονομησουν. Οι λυσεις για μενα ειναι δυο :ή α) εκτρεφεις κρατας ενα δυο ζευγαρια που θεωρεις οτι εχουν αυτο που ζητας και τα αλλα τα απελευθερωνεις, δεν τα πουλας, β) βλεπεις οτι το αγνο δικο σου κινητρο οδηγει αλλους στο να κυνηγουν αυτο που εσυ αγαπας και δεν το ζευγαρωνεις αλλα το ελευθερωνεις ή το αφηνεις να ζησει εως οτου ερθει η στιγμη που ερχεται για ολους μας ωστε να μην διαιωνιστει η κατασταση αυτη.
παμε τωρα στα δυσκολα(τι πονηρος ειμαι μεχρι τωρα ημουν απεξω απο το χορο, αγρια δεν εχω και τα λεγα ανετα) οταν εχεις καποια στιγμη ενα πουλακι ή ενα ζευγαρακι απο αυτα που ζουνε και αναπαραγοντε σε κλουβια πια(εκφυλισμενο οπως το ονομασε ενας κολλητος μου που εχει ακριβως τις ιδιες αποψεις με τους φιλους σου). Τι κανεις; Πραγματι και εδω οσο αυτο συνεχιζεται καποιοι ταλαιπωρουν και κακομεταχειριζονται αυτα τα πουλακια για το κερδος(αθλιες συνθηκες μεταφορας, διαβιωσης,τροφη, καθαριοτητα) οσο και αν καποιοι τα εκτρεφουν αλλα τα περιποιουνται σαν πολλους φιλους της παρεας μας. Διαλεγεις λοιπον ή να μην το ζευγαρωσεις και να βαλεις το λιθαρακι καποια στιγμη η κατασταση αυτη να σταματησει(πρεπει ομως και οι αλλοι να κανουν καποια στιγμη το ιδιο) ήυ να του δωσεις την ευκαιρια να εκπληρωσει το βασικο του ενστικτο. Ισως αν τα πουλακια που βγαζεις και δεν μπορεις να κρατησεις, τα δωριζες να μειωνες τις πωλησεις τους,.. Ισως(καλη δικαιολογια εχω βρει). Αν τα αφησεις ετσι ανοργανωτα, να τα απελευθερωσεις δηλαδη, μεσα στη πολη ή θα πανε σε αλλο κλουβι ή στο στομα μιας γατας. Εκτος πολης σε περιβαλλον παρομοιο (το δυνατον) μετο δικο τους μαλλον δυσκολα θα τα βγαζανε περα γιατι δεν εχουν τα ενστικτα να βρουνε τροφη και να προφυλαχθουνε. Ισως να ειχες καποιες ελπιδες αν αυτο γινοτανε μαζικα, οργανωμενα.η στατιστικη (οχι η φυση απαραιτητα)λεει οτι καποια απο αυτα θα ζησουν και θα αναπαραχθουν.

ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ.
Τι λετε το κανουμε;
 
Καλημέρα! Εγώ νομίζω πως ή με τον ένα τρόπο ή με τον άλλο τρόπο,το κλουβί κακά τα ψέματα είναι φυλακή και δεν θα μείνω στην δηκαιολογία ότι κάποια αγριωπούλια είναι εκτροφης και δακτυλιδωμένα.Ας αγοράση κάποιος ένα δακτυλιδωμένο αγριοπούλι και ας το αφηση να φύγει απ το χέρι να δούμε πως θα εξαφανιστη σε χρόνο DT.Αυτά πειστεύω για τα αγριοπούλια. Για καναρίνια παπαγάλους νομίζω πως το είδος τους έχει περάση κάποιες μεταβολές και είναι σε μεγαλήτερο βαθμό ποιό εξηκιωμένα με τον περιορισμό τους.
 
Παιδιά δε ξέρω, η χθεσινή συζήτηση με προβλημάτισε πολύ. Πράγματα που πάντα σκεφτόμουν αλλά είναι αλλιώς όταν τα θίγει κάποιος δικός σου άνθρωπος. Βλέπεις πόσο διαφορετικά βλεπουν τα πράγματα οι άνθρωποι..
Οι παπαγάλοι πχ (Budgerigars και όχι μόνο) πετούν στην Αυστραλία ελεύθεροι και παθαίνεις πλάκα με τα είδη που μπορεί να περάσουν από την αυλή σου. Και το θέαμα αυτό είναι κάτι παραπάνω από καταπληκτικό. Κι όμως, οι ίδιοι παπαγάλοι πωλούνται σε κλουβιά. Η πώληση με βρίσκει ούτως ή άλλως αντίθετη, γιατί η ψυχή κανενός πλάσματος δεν είναι εμπορεύσιμη. Αλλά γιατί να αιχμαλωτίζονται;
Ακόμα και τα καναρινάκια που είναι ζωάκια εκτροφής, δεν έχουν άραγε το ένστικτο της ελευερίας μέσα τους; Ο Τιμολέων μου είχε μεγάλη ανησυχία μέσα στο κλουβί κι όταν έφυγε (που τον πέτυχα αρχικά άλλα στάθηκα ανίκανη να τον πιάσω) ήταν διστακτικός μεν στο να πετάξει, αλλά δε γύρισε το κεφάλι του ούτε μία φορά για να κοιτάξει τα άλλα καναρινάκια, εμένα ή το κλουβί του.. Τα άλλα μου πουλάκια είναι δεν έχουν καμία ανησυχία. Η καθαριότητα όμως, η αγάπη που τους έχω, η έγνοια μου να αλλάζω το καλοκαίρι κάθε 1-2 ώρες το νεράκι τους, να έχουν τα καθαρά τους λαχανικά και φρούτα, μπορούν να κάνουν το 50χ50 κλουβάκι τους ευχάριστο;
Προσοχή δεν κατακρίνω κανέναν, γιατί κι εγώ πάντα είχα πουλιά και θα συνεχίσω να έχω γιατί τα αγαπάω πολύ. Αλλά μήπως τελικά η αγάπη μας είναι, τρόπον τινά, περιοριστική για αυτά; Και το ότι η πόλη είναι αφιλοξενή για να επελευθερωθούν πουλιά είναι απλώς η απάντησή μας στο αυτονόητο; Το είπα κι αυτό χθές και με είπαν αλαζόνα και ματαιόδοξη ☹
 
larys δεν λεω κατι διαφορετικο απο εσενα. Οταν μιλουσα για "εκτροφης"επρεπε να διευκρινισω οτι οσα τετοια πουλια εχουν σχετικα προσφατα προγονους αγρια πιασμενα δεν εχουν σαφως χασει ακομα τα ενστικτα τους και για αυτα το κλουβι ειναι φυλακη. Ακομη και τα αλλα που εχουν πολλες γενιες ή και τα καναρινια αν τα αφησεις σιγουρα θα φυγουν τα περισσοτερα απλα μετα ειναι τα δυσκολα στην αναζητηση τροφης και την επιβιωση. Βεβαια πως εμεις θελουμε να τραγουδουμε θουριους(καλητερα μιας ωρας ελευθερη ζωη...)και απο τα πουλακια το στερουμε...

το κλουβι ειναι φυλακη ετσι κι αλλιως σε ολα τα πουλια. Απλα οποιος θεωρει οτι Θεος κακως μας ειχε περιορισμενους στην αρχη σε ενα παραδεισο δεν μπορει να εχει με ησυχη συνειδηση σε κλουβι και το πιο ηρεμο πουλι!

*προς τον administrator: σταυρο στην ελευθερη συζητηση λεει οχι συζητησεις για πουλια. Που θα ηταν καλυτερα να μεταφερουμε το θεμα;
 
Δημήτρη ήθελα κι εγώ να ρωτήσω τους admin πού πρέπει να μπει το τόπικ αυτό, γιατί χθες προβληματίστηκα για το πού έπρεπε να ανοιχτεί.
Το θέμα τελικά μάλλον είναι δίκοπο μαχαίρι και χωρίς σαφή απάντηση.. Ακόμα κι εμείς που τα αγαπάμε και τα φροντίζουμε θεωρούμε το κλουβί φυλακή (κι εγώ συμπεριλαμβάνομαι φυσικά) ωστόσο "εναντιωνόμαστε" σε όσους μας κατηγορούν.
 
κοιταξε νικολετα, το θεμα σιγουρα καιει γιαυτο οπως θα προσεξες επισκεψεις στο ποστ υπαρχουν,3 μονο συμμετειχαν 🙂.
δεν μπορω να μιλησω γιατους αλλους αλλα για τον εαυτο μου αρκετες φορες εκατσα και σκεφτηκα τι με οδηγει να εχω πουλακια στο κλουβι εστω καναρινια που ειναι εξημερωμενα. Περα απο το ειναι υπεροχο να βλεπεις να δημιουργουνται καινουργιες ζωες(ενστικτο που κληρονομησαμε μαλλον απο τον ουρανιο Πατερα μας) καθησα και προβληματιστηκα μην υπαρχει μεσα μου ταση κτητικοτητας. Θα μπορουσα να υποθεσω οτι κατι τετοιο μπορει να ισχυε καποτε που ημουνα ελευθερος. Τωρα ομως αν κατι τετοιο υπαρχει(σε λαθος μορφη)ακομη και στη συντροφο μου να μην το εκτονωνω😛 στην πιτσιρικα μου θα εβρισκε πληρη ικανοποιηση αφου ειναι καργα μπαμποθρεφτη:D.
καποτε πιτσιρικας ξεκινησα και γω με αγρια καρδερινα. Οι αναστολες μου ηταν τοτε λιγοτερες γιαυτο ειμαι ο τελευταιος που θα κατηγορησω ενα νεο παιδι για το ιδιο πραγμα.σημασια εχει να καταλαβει και να αλλαξει.

σε αλλο ποστ ειδαμε παλι ταχαλια του σχιστου. Τιποτα δεν αλλαζει. Ακομα και εκει πηγαινουμε και ψωνιζουμε. Και εγω ειχα παει παλιοτερα (οχι για πουλι φυσικα). Ολοι εχουμε ευθυνη.

σε προηγουμενο ποστ μου εκανα καποια προταση.Εστω απο του χρονου...
 
Νικολλέτα αν διαβασεις την ιστορία των καναρινιών στην αρχική σελίδα θα δείς οτι η εκτροφή των καναρινιών μετράει πάνω απο 350 χρόνια. Τα καναρινια ζουσαν καποτε ελευθερα και μετα απο χρόνια στην αιχμαλωσια και με συνεχεις μεταλλάξεις έχουμε τα σημερινά καναρίνια τα οποία είναι από τα πλέον κοινα πουλια συντροφιάς.

Αν και εχουν φτερά, και σιγουρα αν αφεθουν ελέυθερα θα πετάξουν, η επιβίωσή τους στην φύση θεωρείται απίθανη μιας και εχουν μαθει να εξαρτώνται απόλυτα απο τον ιδιοκτήτη τους για την ευρεση της τροφή τους. Επιπλέον οι κινδυνοι για την ζωή τους είναι πάμπολοι για αυτο και πολλά καναρίνια που δραπετέυουν, επιστρέφουν συντομα στην ασφάλεια του κλουβιού.

Το κλουβί τους έχει κάγκελα και τα καγκελα ειναι στενα συνιφασμενα με την φυλακή. Ομως για τα καναρίνα το κλουβί ειναι το σπίτι τους. Μέσα εκεί αισθάνονται ασφάλεια και προστασία, όπως νιωθουμε και εμεις στο σπίτι μας, ασχετα αν το έχουμε γεμίσει κάγκελα, κλειδαριες και συναγερμούς.

Δεν ειμαι υπέρ της αιχμαλωσίας αγριων πουλιών για τα οποία το κλουβί είναι όντως μια φυλακή, αφου εχουν μαθει και επιβιώνουν στην αγρια φυση. Το να φυλακισεις ενα λιοντάρι ειναι τελειως διαφορετικό απο το να βαζεις στο κοτέτσι μια κότα. Αν αφησεις ελευθερη την κοτα... Ειναι ζητημα αν θα την ξαναδεις...

Μεγαλη κουβεντα πραγματικά που σηκώνει ατέλειωτες ωρες συζητησης... Ελπίζω να την συνεχισουμε με την συμμετοχή σας...
 
Προσωπικα θεωρω οτι τα 350 χρονια σκλαβιας και μεταλλαξεων.. Δεν ειναι ικανα να εξαφανισουν ''αγρια'' πρωτογονα ενστικτα επιβιωσης κανενος ζωου, ακομη και ο ανθρωπος μετα απο χιλιαδες χρονια... Εξελιξης... Διατηρει αυτα τα ενστικτα. Επισης θεωρω ... (και ειμαι και εγω μεσα σε αυτους).. Πως μας αρεσει να το "παιζουμε" μικροι Θεοι... Να υπαρχουν "κατωτερα'' οντα υπο την προστασια μας.. Και τον ελεγχο μας... Π.χ. Επιθυμω να αναπαραχθειτε; Τωρα θα το κανετε...
Δεν θελω; .. Δεν κανετε..
Δεν ειναι κτητικοτητα.. Ειναι η κατωτερη αναγκη μας να ελεγχουμε.. Να ασκουμε εξουσια..
Εκφυλισμος και μεταλλαξη, αλλα ποτε εξαφανιση των πρωτογονων.. Αλλα τοσο σημαντικων για την επιβιωση ενστικτων. Εξ ου και τα κλουβια...
 
  • Like
Αντιδράσεις: mgerom
Οσοι εχουμε ζωακια και τα συντηρουμε δν πιστευω πως το κανουμε με τον ιδιο σκοπο και τα ιδια συναισθηματα.Χρειαζομαστε πολλα βιβλια ιστοριας και ψυχολογιας για να κατανοησουμε ολα τα συνδρομα που εχουμε μονο σε αυτο το θεμα. Οπως ειπε πιο πανω η Σοφια μπορει να την εχω δει μικρος θεος και να εξουσιαζω τον μικροκοσμο μου, η να εχω το συνδρομο του Νωε και για αυτο να εχω κανει το σπιτι μου ζωολογικο κηπο, η απλα να νιωθω μοναξια και να θελω την παρεα ενος κατοικιδιου καθως και αλλα πολλα. Το θεμα ειναι νομιζω να δωσει ο καθενας μια ικανοποιητικη απαντηση πρωτα στον εαυτο του και μετα στους αλλους. Με αυτο το σκεπτικο το οποιο ρωτηθηκε η Νικολετα για την αιχμαλωσια των πουλιων μπορουμε να φτασουμε στο γιατι κραταμε αιχμαλωτα τα προβατα, αλλα και οτι κλεινοντας τις μπαλκονοπορτες στο σπιτι στερω την ελευθερια στο χελιδονι και καθε αλλο ζωο να φτιαξει την φωλια του μεσα. Ειμαι βεβαιος πως το ατομο που εκανε το ερωτημα και κλεινει τις μπαλκονοπορτες του σπιτιου του και φορα μαλλινα ρουχα τον χειμωνα.
 
για μενα το κλουβι ειναι μια ''φυλακη'' εστω κ αν τα ζωα που ειναι μεσα σε αυτη ειναι απολυτα εξημερωμενα!
και εγω οπως κ εσεις ειμαστε ''δεσμοφυλακες'' τροπον τινα!
οι δεσμοφυλακες ''εξουσιαστες'', οπως απολυτα σωστα λεει κ η
Σοφια!

ασφαλως κ τα 350 χρονια δεν ειναι αρκετα. Για να σβησεις ενστικτα!
απλα ισως μας συμφερει να το λεμε, για να σβηνουμε τις τυψεις!
εξαλλου σε 300 χρονια απο τωρα ισως καποιοι αλλοι να θεωρουν τις καρδερινες( που εμεις εχουμε θεωρησει ως αγριο ειδος)... Ενα απολυτα νομιμο προς κατοχη κ ''εξημερωμενο'' ζωο... Εστω κ αν ειναι χωρις δαχτυλιδι!
ολα ειναι μαλλον επινοηση του ανθρωπου... Κ σημεια των καιρων... Και των συμβασεων!

απλα η αγαπη που εχουμε για αυτα τα ζωα... ισως, ισως λεω, να σβηνει αυτο τον αποηχο της συμπεριφορας μας!
 
Στην πορεία της εξέλιξής του ο ανθρωπος προσπάθησε να εξημερώσει κάποια ζώα προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει ως βοηθούς στην σκληρή αγροτική ζωή,(βόδια, γαιδούρια, άλογα), ως μεσο για να μπορέσει να τραφεί, ( κότες, αγελάδες, γουρούνια, πρόβατα) και άλλα ως συντρόφους ή φύλακες( σκυλιά, γάτες, πουλιά). Στα ζωά αυτα πρόσφερε ένα κατάλυμα είτε αυτό λεγεται σταυλος, στάνη ή κοτέτσι ανάλογα με το τί ειδος θα φιλοξενούσε. Το "σπίτι" αυτό των ζώων τα προστάτευε απο τις καιρικές συνθήκες και απο τους φυσικούς εχθρούς τους.

Ακόμα και σήμερα, η αναγκη του ανθρώπου για συντροφικότητα και ανιδιοτελη προσφορά και αγάπη και όχι απο εγωισμό η ματαιοδοξία, τον οδηγει να κρατάει ψαρακια σε ενυδρεία, σκυλάκια σε διαμέρισμα, σαυρες μεσα σε γυάλες κοκ. σε χωρους δηλαδή που σε καμια περίπτωση δεν αγγίζουν το φυσιολογικό τους περιβάλλον. Αν αφησει κανεις ελεύθερο τον σκύλο που ειχε απο κουταβι, οχι μονο θα γινει αδέσποτο, αλλά και το ζώο θα πεθάνει μιας και δεν εχει μαθει να αναζηταει τροφή αλλά να την βρίσκει ετοιμη στο πιάτο.Χωρις να σκεφτει κανεις και απο ποσες ασθένειες κινδυνευει...

Ισως δεν ειναι η αναγκη του ανθρώπου για κατοχή, επιβολή και εξουσία που μας κανει να κραταμε κοντά μας τα πουλάκια σε κλουβια. Εξάλλου υπάρχουν τοσοι άλλοι τροποι εκτόνωσης αυτης της τάσεις μας: στους συντρόφους μας, στα παιδιά μας, στους συναδέλφους μας, στους φίλους μας... Μήπως κραταμε αυτα τα πλασματάκια κοντά μας απο αγάπη και ενδιαφέρον γνωρίζοντας εκ των προτέρων οτι το μονο που μπορούν να μας προσφέρουν είναι λίγη συντροφιά, λίγες στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας που τοσο την εχουμε ανάγκη;

Μήπως αν πιστευουμε οτι τα κλουβια είναι φυλακή, να ελευθερώσουμε και τα ψαρια απο τα ενυδρεία, μιας και αυτά εχουν ψυχή, να αφησουμε ελέυθερα όλα τα οικοσιτα ζώα οπως κοτες, σκύλους, γάτες; Χμ, ας το ξανασκεφτούμε...🙄
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Από την πρώτη εβδομάδα που συμβιώνουμε με τον Torreς (Γκρίζο Αφρικανικό) μας έδειξε ότι του είναι απαραίτητο το πέταγμα. Τον έχουμε στο κλειστό κλουβί μόνο το βράδυ, και ελάχιστες ώρες της ημέρας. Τις υπόλοιπες ώρες δε χάνει ευκαιρία να κάνει χαμηλά πετάγματα, ακόμα και όταν είναι στο χέρι μας ή στο ξύλο (κουρνιάστρα) βάζει σε πλήρη ισχύ τις... μηχανές -φτερά του και είναι ασυγκράτητος. Προσέχουμε πάρα πολύ, είναι συνεχώς κάποιος από πάνω - δίπλα του, έχει λίγο κομμένα φτερά από ειδικό, κλπ. Τα αγαπάμε, μπορεί με τις φροντίδες μας να ζήσουν περισσότερα χρόνια, γλυτώνοντας από κινδύνους του φυσικού τους περιβάλλοντος, αλλά μετά από το "λίγο" πέταγμα που τους απόμεινε, μου φαίνεται ότι νοιώθουν ικανοποιημένα, υπερήφανα, κάθονται κοντά μας με αξιοπρέπεια, αρχίζουν τη γλυκιά φλυαρία τους, δέχονται τα χάδια μας, δείχνουν αληθινά ευτυχισμένα πλασματάκια δίπλα μας.
 
Για μενα φυσικα και το κλουβι αλλα και οποιοδηποτε ειδος καταλυματος και περιορισμου ειναι "φυλακη" για τα ζωα, ειτε αυτα ειναι καρδερινες, ειτε καναρινια, παπαγαλοι, σκυλιακαι οποιοδηποτε ζωο. Ο ανθρωπος καταφερε να εξημερωσει καποια ζωα για να τον εξυπηρετησουν στις αγροτικες εργασιες, και καποια για να εξυπηρετησει τα διαφορα χομπυ του και να καλυψει αλλες αναγκες συντροφικοτητας, ανωτεροτητας, κτλ. Μακαρι να μπορουσαμε να τα αφησουμε και τα πουλια ελευθερα απο τα κλουβια και τα ψαρια απο τα ενυδρεια, γι αυτο αλλωστε προσπαθουμε να τους παρεχουμε οτι πιο "κοντινο" στη φυση, απο αποψη τροφης κι ελευθεριας, καμια βολτουλα να ξεμουδιασουν κτλ. Ειμαστε τοσο εγωιστες... Μα τοσο εγωιστες...
 
Ο προβληματισμός για το θέμα ίσως είναι δικαιολογημένος ως ένα σημείο. Ωστόσο θα ήθελα να ρωτήσω τι προτείνεται να κάνουμε;
Να αφήσουμε όλα τα οικόσιτα ζώα ελεύθερα;
Και μετά;
Να βγούμε στις πεδιάδες και τα βουνά προς αναζήτηση τροφής;

Ίσως είναι τραβηγμένα τα ερωτήματα, αλλά πιστεύω ότι κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Αν ο άνθρωπος δεν είχε εξημερώσει κάποια ζώα για να τον βοηθούν στην εργασία του η ανθρωπότητα δε θα είχε εξελιχθεί ποτέ. Αν δεν εκτρέφαμε ζώα για να τραφούμε θα είχαν αφανιστεί τα περισσότερα είδη στη φύση από το κινήγη για τροφή.

Όσο για τα ζώα και τα πτηνά συντροφιάς πιστεύω ότι υπάρχει μια σχέση αλληλεξάρτησης. Αυτά έχουν ανάγκη τον άνθρωπο για να επιβιώσουν και εμείς έχουμε ανάγκη αυτά για να μας προσφέρουν στιγμές ηρεμίας και ευχαρίστησης.

Και κάτι τελευταίο πείτε μου ποιό είδος καναρινιού από αυτά που έχετε υπάρχει στη φύση;
 
Δεν είμαστε εγωιστές..Από έτσι γιατί ο σκύλος μας αν φύγει μετά γυρνάει πίσω; Εμένα ο Σενεγαλέζος μου έφυγε, άνηξε την πόρτα του κλουβιού και έφυγε.. Μετά από 48 ώρες όμως γύρησε πίσω μόνος του και μάλιστα είχε πετάξει σχετικά μακριά από ότι μάθαμε.. Δεν γύρησε στο κλουβί του, αλλά κοίταξε να μπεί μόνος μέσα στο σπίτι..Αν ήθελε την ελευθερία του όπως λέτε θα γυρνούσε; Όταν είναι μαθημένα και γενημένα όχι στη φύση, εμείς γινόμαστε η οικογένεια τους και το περιβάλλον τους και το σπίτι τους! Κυρίως στα κοινωνικά είδη και τα συντροφικά!
 
Παιδιά επειδή αυτή τη συζήτηση την έχω ξανακάνει και για τα ψάρια (σε ανάλογο ενυδρειακό φόρουμ που είμαι μέλος) να ξέρετε πως δε θα οδηγήσει πουθενά γιατί απλά κανείς δε μπορεί να πει απόλυτα ότι κάνουμε το σωστό ή όχι... Προσωπικά την θεωρώ την πιο πονεμένη και δύσκολη συζήτηση... Αλλά για να γίνεται κουβέντα ας πω κι εγώ τη γνώμη μου... Εγώ προσωπικά λατρεύω τα ζώα και μου αρέσει να τα έχω όσο πιο κοντά μου γίνεται. Πιστεύω πως και με τους περισσότερους το ίδιο γίνεται... Όμως μήπως για να ικανοποιήσουμε αυτήν την ανάγκη μας παραβλέπουμε ότι κακό παρά καλό τους κάνουμε... Πιστεύω πως αυτά που λέμε του στυλ "έχουν μάθει στην αιχμαλωσία και αν τα ελυθερώσω δε θα ζήσουν ούτε μια ώρα" κτλ τα λέμε περισσότερο για να καθησυχάσουμε τους εαυτούς μας (ίσως και να τους "κοροϊδέψουμε") και να διώξουμε τις τύψεις που σίγουρα, όλοι όσοι πραγματικά αγαπάμε τα ζώα, έχουμε. Προσωπικά το θεωρώ εγωιστικό και μεταξύ μας όποιος λέει το αντίθετο κοροϊδεύει τον εαυτό του... Έχω και γω αρκετά ζώα και πολύ συχνά (λόγω των τύψεων που έχω) προσπαθώ να κοροϊδέψω τον εαυτό μου με δικαιολογίες τέτοιου στυλ... Σκεφτείτε όμως ότι αν (θεωρητικά) σταματούσε αυτή η αγοραπωλησία των ζώων θα σταματούσαν να τα αιχμαλωτίζουν κτλ... Η ειρωνία είναι ότι δεν το κάνουμε από εγωισμό (παρόλο που η πράξη μας είναι εγωιστική), αλλά από υπερβολική αγάπη... Από υπερβολική αγάπη παραβλέπουμε το κακό που κάνουμε για να καταφέρουμε να καλύψουμε την τεράστια απόσταση που μας χωρίζει απ' τα ζώα (τα οποία κανονικά θα έπρεπε να είναι μακριά μας - ίσως κάποια πράγματα δε μπορούν να ζουν μαζί χωρίς συνέπειες για το ένα ή το άλλο)... Τελικά βγαίνουμε εμείς οι κακοί που όμως αγαπάμε τα ζώα, ενώ ο ένας και ο άλλος που δε γνωρίζει τίποτα γι' αυτά έρχεται και μας λέει "Εγώ δεν παίρνω ζώα σπίτι μου γιατί δε θέλω να τα έχω φυλακισμένα", ενώ πραγματικά το κάνει για να μην του λερώνουν το χαλί και επειδή απλά δεν το ενδιαφέρουν...

Όλα αυτά που λέω δεν τα αναφέρω θέλοντας να στενοχωρήσω κανέναν (εξάλλου συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου μέσα)... Πιστεύω ότι λίγο πολύ όλοι μας έτσι νιώθουμε βαθιά μέσα μας χωρίς να θέλουμε να το παραδεκτούμε... Εγώ προσωπικά θα συνεχίσω να αγαπάω και να φροντίζω τα ζωάκια μου όσο καλύτερα μπορώ και θα προσπαθώ να τα κάνω χαρούμενα, εξάλλου ζητούν τόσα λίγα για να είναι ευτυχισμένα (ίσως γιατί δεν έχουν ζήσει ελεύθερα ποτέ)... Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε γι' αυτά...☹
 
Αναφέρθηκε ότι τα 350 χρόνια δεν είναι αρκετά για να σβηστούν κάποια ένστικτα...
Πως μπορεί να ξέρει κάποιος δηλαδή πόσα θεωρούνται αρκετά χρόνια για κάτι τέτοιο;
 
Φίλοι μου, απόψε είχα μία αντιπαράθεση-έντονη συζήτηση σχετικά με το εξής:
Μου είπαν ότι είμαι ματαιόδοξη και δεν είναι σωστό να κρατάμε πουλάκια στο κλουβί καθώς το κάνουμε καθαρά για δική μας ευχαρίστηση-ικανοποίηση ότι αγαπάμε και φροντίζουμε τα ζώα, αφού κανένα πλάσμα δε γεννήθηκε για να είναι φυλακισμένο. Και μάλιστα ο άνθρωπος που μου τα έλεγε αγαπάει τα ζώα αλλά θεωρεί ότι δεν πρέπει να είναι φυλακισμένα με κανέναν τρόπο. Γιατί ακόμα και σε παραδεισένιο περιβάλλον να είναι, δεν παύουν να είναι φυλακισμένα. Ακόμη τόνισαν ότι με αυτό που κάνουμε -όλοι όσοι φροντίζουμε ζωάκια- με τον τρόπο μας διαωνίζουμε την επέμβαση που έγινε στην φύση (αιχμαλωσία-εξημέρωση άγριων πτηνών κλπ) και κατά συνέπεια και το εμπόριο-βασανισμό των ζώων.
Επίσης μου είπαν ότι τα πουλάκια έπρεπε να είναι στην φύση κλπ.
Αυτό το λέω κι εγώ (για την φύση), αλλά από τη στιγμή που είναι σε αιχμαλωσία, δεν είναι προτιμητέο να τα έχει κάποιος που τα αγαπάει και τα φροντίζει;
Με στενοχώρησε αυτή η συζήτηση πάντως. Θα ήθελα και την δική σας άποψη για το θέμα. Τελικά τι μπορούμε να κάνουμε για να είναι οι μικροί μας φίλοι χαρούμενοι; Μπορούν να είναι χαρούμενοι;


Νικολετα, αυτο που θα πω αποτελει προσωπικη μου αποψη. Με λιγα λογια, το κλουβι(για μενα) ειναι μια πολυτελης φυλακη κ κανενας ζωντανος οργανισμος δεν γεννιεται προορισμενος να σσκλαβωθει, ειτε σ ενα μικρο αθλιο κλουβακι, ειτε σε μια πολυτελη κλουβα μ ολες τις ανεσεις της, με σκοπο παντοτε την ικανοποιηση του ανθρωπου. Προσωπικα, δεν πιστευω οτι, ακομα κ κκαναρινια ελευθερα ν αφησεις, δε θα αντεξουν. Μονο εγω κ οι γονεις μου εχουμε δει 4-5 καναρινια, σιγουρα απο καπου εφυγαν, που χανν ενσωματωθει στα σπουργιτοκοπαδακια κ ηταν ολα καλα. Μαλιστα, το να που χω το πιασα ετσι. Σ ενα κοπαδακι καφετια σπουργιτακια διεκρινα κ ενα κιτρινωπο καναρινακι. Κ αυτο στο πα γιατι πιστευω οτι η ζωωη θα βρει τον τροπο, φτανει ν ανοιξουμε το κλουβι.Αυτα σε θεωρητικο επιπεδο, γιατι ποιος αφηνει ελευθερο καναρινι 80+Ε; Αυτα τα ολιγα απο μενα
 
Back
Top