Φροντίδα Το κοκατιλ μου έφαγε κεχρί από μένα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Kleos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Kleos

PB Member
Εγγραφή
14 Μαρ 2021
Μηνύματα
480
Πόλη
Αθήνα
Καλά νέα έχω κατάφερα και έδωσα κεχρί στο άγριο κοκατιλ μου και η απόσταση μεταξύ του χεριού μου με το κεφάλι του ήταν αρκετά κοντινη και έτρωγε κανονικά του άρεσε πολύ, αλλά μου βγήκε η ψυχή μόλις του έβαζα στην αρχή το κεχρί κοντά έφευγε μακριά μετά έφαγε μετά ξαναφοβοταν μετά ξαναεφαγε. Μου προτείνετε να συνεχίσω αυτήν την τακτική για κάποιο καιρό λέτε να καταφέρουμε κάτι να μάθει το χέρι μου; Κατά τα άλλα δεν είναι και πολύ μεγάλο ενός έτους και κάτι είναι
 
Μπράβο για την πρόοδο σου! Συνέχισε αυτή την τακτική 1, 2 βδομάδες και μετά άπλωσε το δάχτυλο σου κρατώντας ένα τσαμπάκι millet λίγο πιο μακριά από το σώμα του.Οταν βρει το θάρρος θα ανέβει.Κατα τη γνώμη μου είναι θέμα χρόνου.
 
@Ιωάννης 2021 ευχαριστώ πολύ για την βοηθητική απάντηση. Να ενημερώσω πως όπως του έδινα το κεχρί, ενώ έτρωγε άγγιξε το δάχτυλο μου με το ράμφος του, αλλά όπως και να χει το βλέπω πολύ επιφυλακτικο ακόμα όλο με κοιτάει και μετά τρώει. Να ρωτήσω. Όταν δοκιμάσω να βάλω μέσα το δάχτυλο μου με το κεχρί και δεν πετύχει με την πρώτη, συνεχίζω να του δίνω κεχρί από έξω για λίγο καιρό ακόμα και έπειτα να ξαναδοκιμάσω, η κάνω πάλι την κίνηση να βάλω πάλι το δάχτυλο μου μέσα μέχρι να ανέβει στο δάχτυλο μου;
 
ευχαριστώ πολύ για την βοηθητική απάντηση. Να ενημερώσω πως όπως του έδινα το κεχρί, ενώ έτρωγε άγγιξε το δάχτυλο μου με το ράμφος του, αλλά όπως και να χει το βλέπω πολύ επιφυλακτικο ακόμα όλο με κοιτάει και μετά τρώει
Αυτό είναι καλό σημάδι και τα δικά μου έτσι έκαναν, τεσταραν το δάχτυλο μου. Το ότι είναι επιφυλακτικός ακόμα είναι σημάδι υγείας και μακροζωίας.
Όταν δοκιμάσω να βάλω μέσα το δάχτυλο μου με το κεχρί και δεν πετύχει με την πρώτη, συνεχίζω να του δίνω κεχρί από έξω για λίγο καιρό ακόμα και έπειτα να ξαναδοκιμάσω, η κάνω πάλι την κίνηση να βάλω πάλι το δάχτυλο μου μέσα μέχρι να ανέβει στο δάχτυλο μου;
Αν δεις ότι αναστατώνεται βάζοντας το χέρι σου μέσα καλύτερα να συνεχίσεις για λίγο καιρό ακόμα μέχρι να νιώσει έτοιμος με εσένα και το χέρι σου. Αν πάλι όχι μπορείς να συνεχίσεις την εκπαίδευση με το χέρι μέσα στο κλουβί. Μην απογοητευτεί αν δεν ανέβει με την πρώτη, η εκπαίδευση είναι χρονοβόρα διαδικασία όμως με υπομονή, επιμονή και αγάπη όλα γίνονται!
 
Να ενημερώσω πως η εκπαίδευση του Τιλη (το κοκατι μου) με το κεχρί πάει αρκετά καλύτερα μετα από 2-2 και κάτι εβδομάδες που επαναλαμβάνω την ίδια τακτική καθημερινά, δε φοβάται σχεδόν καθόλου ακόμα και όταν έχω τα δάχτυλα μου κοντά του και τα μετακινω, κάποιες φορές κιόλας αγγιζα το κεφαλάκι του με το δάχτυλο μου (δίνοντας κεχρί ταυτόχρονα βεβαια) χωρίς να αναστατωθει. Το ερώτημα μου είναι πως να συνεχίσω; Να βάλω το χέρι μου μέσα στο κλουβί με το κεχρί για να ανέβει πάνω του; Επίσης έχω διαβάσει σε διάφορα φορουμς πως κάποιοι το προσπαθήσανε 2,5 μήνες για να καταφέρουν να σκαρφαλώσει πάνω τους. Να κάνω και εγώ το ίδιο λέτε δίνοντας του χρόνο;
 
Ωραία, ο επόμενος στόχος είναι να το δίνεις με το χέρι σου μέσα και ο μεθεπόμενες να κάνεις να ανέβει. Εσύ κρίνεις το διάστημα μεταξύ τούς, παρατηρώντας τον. Άσε τι λένε στα φορουμς, σε αυτό είσαι εσύ και αυτός.
[automerge]1629562067[/automerge]
Έχεις κάποια πατηθρα κοντά στην πόρτα?
 
Να βάλω το χέρι μου μέσα στο κλουβί με το κεχρί για να ανέβει πάνω του;
Για αρχή βάλε το χέρι σου μέσα στο κλουβί κρατώντας ένα κομματι millet. Αν φάει κρατα το millet με τον αντίχειρα και τον μέσο και άπλωσε τον δείκτη ώστε να του είναι εύκολο να καθίσει με την προϋπόθεση να έχει οπτική επαφή με το millet. Πιθανότατα θα πάρει λίγο καιρό για να κάτσει όμως αξίζει τον κόπο. Προφανώς όμως κάθε πουλί εχει τον χαρακτήρα του, άλλα πουλιά κάθονται με την πρώτη ενώ άλλα κάνουν μήνες να συνηθίσουν.
Μπράβο για την πρόοδο σου!
[automerge]1629570172[/automerge]
Γιατί δεν εφαρμόζει την ίδια τακτική και με το θηλυκό που πουλάς; 😄 Δεν θα ήταν ωραίο να είχες ένα ζευγαράκι;
[automerge]1629570518[/automerge]
Δεν προσπαθώ να σου αλλάξω γνώμη εννοείται. Είναι καθαρά δική σου απόφαση.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Εγώ θα σου πρότεινα να μην βάλεις το χέρι σου κατευθείαν μέσα. Ξεκινά από την αρχή με ανοιχτή την πόρτα, δηλαδή βάλε μόνο το κεχρί μέσα και με τις μέρες(ή και ώρες εσύ ξέρεις) ελάττωσε την απόσταση. Δεν είναι το ίδιο να τρώει από έξω με το μέσα.
Το ίδιο συμβαίνει και στο στάδιο που θα ανέβει στο χέρι σου, το ότι θα ανέβει δεν σημαίνει πως θα βγει μαζί του έξω. Θα περάσει και εκεί ένα διάστημα που θα ανεβαίνει θα πας να το βγάλεις και θα πετάει μέσα.
Και μετά αφού το βγάλεις και πέρνα καλά θα πηγαίνεις να το βάλεις και θα πετάει στον ώμο σού.
ΡΕ ΤΙ ΤΡΑΒΆΜΕ 😁 χαλάλι τούς
 
@Panosfros ευχαριστώ για την χρήσιμη απάντηση. Όταν θα βάλω το χέρι μου μέσα για να του δώσω το κεχρί, να κρατάω κοντά η μακριά το χέρι; Επίσης όταν το δοκιμάσω αν φοβάται και δεν έρθει τι κάνω; Το δοκιμάζω μέχρι να έρθει η εφαρμόζω την παλιά διαδικασία που του έδινα από έξω; Η πατηθρα πάντως είναι κοντά αλλά λίγο ψηλά από το πορτακι, ενώ το κλαδί που του έχω βάλει είναι πιο μακριά στο βάθος αλλά σε ευθεία με το χέρι.
 
@Ιωάννης 2021 ευχαριστώ για την χρήσιμη απάντηση. Όταν θα κρατάω το κομμάτι millet με τον αντιχειρα το χέρι το κρατάω σε σχήμα γροθιάς η σε σχημα "χειραψίας"; Το πηγαίνω εγώ κοντά του η περιμένω να έρθει αυτό; Αν δεν έρθει από μόνο του εφαρμόζω την παλιά τεχνικη η εξακολουθώ να κάνω αυτό που μου λες μέχρι να έρθει; Επίσης έχετε δίκιο μερικοί που μου "την έχετε πει" κατά κάποιο τρόπο για την αλλαγή κάποιων πουλιών που έχω κάνει, αλλά όμως είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με πουλιά εδώ και 9 μήνες περίπου και δεν είχα τις κατάλληλες γνώσεις, όπως και με τα 2 αυτά κοκατιλ δεν είχα τις κατάλληλες γνώσεις και τα αγόρασα άγρια. Για το θυληκο που μου ανεφερες έχεις απόλυτο δίκιο αλλά όσο το είχα μου ήταν πάρα πολύ απόμακρο και όταν πάω λίγο κοντά του αγχώνεται και αναπνέει έντονα από το άγχος, παρόλα αυτά αν κάποιος έχει εμπειρία μπορεί να το εκπαιδεύσει μάλλον γιατί είναι μικρό σε ηλικία, συγκεκριμένα 1 έτους και κάτι λίγο. Το αρσενικό το κρατάω για τον λόγο που κάνει βήματα ως προς την εκπαιδευση και μου έχει εκφράσει σημάδια αγάπης παρόλη την απόσταση, και ήταν και από τους πρώτους παπαγάλους που είχα πάρει. Είναι πολύ καλός χαρακτήρας.
[automerge]1629579789[/automerge]
@Panosfros δηλαδή βάζω το κεχρί μέσα από το πορτακι το μισό μέσα το μισό έξω και περιμένω να έρθει. Αν έρθει, με την πάροδο του χρόνου απλά πλησιάζω όλο και λίγο πιο κοντά το χέρι μου. Επίσης όντως έχω δει σε βίντεο δε θα βγαίνει με την μια από το κλουβί γιατί θεωρεί ασφάλεια το κλουβί του. Οκ θα κάνω με τη σειρά τα βήματα. Όντως τραβάμε αλλά είναι ωραία για κατοικίδια και χωρίς να θέλουν τόση φροντίδα όπως ο σκύλος.
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: Elli
Όταν βάζεις το χέρι σου μέσα για αλλαγή τροφής, τι αντίδραση έχει?
Χτυπιέται, σκαρφαλώνει ήρεμα κάπου ψηλά και σε παρατηρεί ή κάθεται στην θέση και κάνει χχχχχ?
 
  • Like
Αντιδράσεις: Elli
@Panosfros κοίτα, στην αρχή που ήταν στο μικρό κλουβί μετά από κάποιο καιρό είχε μάθει όχι μόνο στο φαγητό που του άλλαζα αλλά και όταν καθάριζα το κλουβί από μέσα είχε μάθει καλά δε πολυφοβοτανε. Όταν το έβαλα στο μεγάλο κλουβί μαζί με το άλλο αποσυντονιστηκε εντελώς, άρχισε να φοβάται πολύ και χτυπιοταν πέρα δώθε στο κλουβί όταν το καθάριζα. Τώρα το έχω ξαναβάλει στο μικρό κλουβί εδώ και 2,5-3 εβδομάδες και στην εκπαίδευση όπως είπα τα πάει καλά. Αλλά αν βάλω το χέρι μέσα για να καθαρίσω δε ξέρω πως θα αντιδράσει. Καθάρισμα έχω σκοπό να κάνω μεθαύριο.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Elli
το έβαλα στο μεγάλο κλουβί μαζί με το άλλο αποσυντονιστηκε εντελώς
Ε λογικό είναι άμα χτυπιέται το ένα πανικοβάλλεται και το άλλο.
Τώρα το έχω ξαναβάλει στο μικρό κλουβί
Πόσο μικρό δηλαδή? Η πόρτα τουλάχιστον είναι αρκετά μεγάλη για να βγει το πουλί με το χέρι σου χωρίς να ακουμπήσει πουθενά?

Πέρα από τον καθαρισμό, οταν αλλάζεις φαγητό πως αντιδρά?
 
  • Like
Αντιδράσεις: Elli
Και όμως το άλλο που φοβόταν περισσότερο δε χτυπιοταν αλλά ανεπνεε πολύ έντονα από το άγχος. Το φαγητό το αλλάζω βγάζοντας τις ταιστρες έξω και ρίχνω με κουταλιές, δε ρίχνω δηλαδή την τροφή ενώ είναι μέσα για αυτό δε φοβουνται πολύ εκεί μάλλον. Το μέγεθος του κλουβιου είναι κανονικό για 1 κοκατιλ αλλά το πορτακι είναι μικρό. Για να χωρέσει το χέρι μου μαζί με αυτό μπορεί να χωρέσει με προσοχή τσίμα τσίμα αλλά μπορεί και όχι δεν ξέρω.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Elli
Όταν θα βάλω το χέρι μου μέσα για να του δώσω το κεχρί, να κρατάω κοντά η μακριά το χέρι;
Την πρώτη φορά θα το κρατάς μακριά και θα το πλησιάζεις πολύ πολύ αργά μέχρι να φάει.Αν αργότερα τρώει άνετα από το χέρι σου εφάρμοσε την τακτική με τα δάχτυλα κάνοντας τις αντίθετες κινήσεις,δηλαδή από κοντά προς τα μακριά.

Επίσης όταν το δοκιμάσω αν φοβάται και δεν έρθει τι κάνω;
Αν δεις ότι αναστατώνεται βάζοντας το χέρι σου μέσα καλύτερα να συνεχίσεις για λίγο καιρό ακόμα μέχρι να νιώσει έτοιμος με εσένα και το χέρι σου

Όταν θα κρατάω το κομμάτι millet με τον αντιχειρα το χέρι το κρατάω σε σχήμα γροθιάς η σε σχημα "χειραψίας";
Γροθιάς.
Αν δεν έρθει εφαρμόζω την παλιά τεχνικη η εξακολουθώ να κάνω αυτό που μου λες μέχρι να έρθει;
Αν δεν έρθει που; Στο δάχτυλο σου;
ήταν πάρα πολύ απόμακρο και όταν πάω λίγο κοντά του αγχώνεται και αναπνέει έντονα από το άγχος, παρόλα αυτά αν κάποιος έχει εμπειρία μπορεί να το εκπαιδεύσει μάλλον γιατί είναι μικρό σε ηλικία, συγκεκριμένα 1 έτους και κάτι λίγο. Το αρσενικό το κρατάω για τον λόγο που κάνει βήματα ως προς την εκπαιδευση και μου έχει εκφράσει σημάδια αγάπης παρόλη την απόσταση, και ήταν και από τους πρώτους παπαγάλους που είχα πάρει. Είναι πολύ καλός χαρακτήρας.
Θα ήθελα πολύ να είχα ένα κοκατιλ αλλά δυστυχώς δεν έχω τον κατάλληλο χώρο για τόσα κλουβιά...Δεν μας πτοεί όμως αυτό, 5 πουλιά σε 3 κλουβιά μου φτάνουν! 😄Εύχομαι να βρει ένα καλό σπίτι!
Το μέγεθος του κλουβιου είναι κανονικό για 1 κοκατιλ αλλά το πορτακι είναι μικρό. Για να χωρέσει το χέρι μου μαζί με αυτό μπορεί να χωρέσει με προσοχή τσίμα τσίμα αλλά μπορεί και όχι δεν ξέρω.
Όταν λοιπόν κάθεται άνετα στο χέρι σου, θα ειναι καλύτερα να τον βάλεις στο μεγαλύτερο για να του ειναι εύκολο όταν αρχίσεις να τον βγάζεις έξω να μπει πάλι μέσα και προπαντός να είναι πιο άνετος.
 
Ευχαριστώ παιδιά για τις χρήσιμες απαντήσεις σας αλλά λύστε μου μια απορία. Προχθές δοκίμασα να του δώσω κεχρί βάζοντας το μισό μέσα και το άλλο μισό έξω από το πορτακι ενώ το κρατούσα με το χέρι μου από έξω και άρχισε να χτυπιοταν πέρα δώθε. Χθες και σήμερα έβαλα όλο το χέρι μέσα στο κλουβί και έβαλα το κεχρί κοντά του, αλλά δε χτυπιοτανε καθόλου. Έφαγε, διστακτικά μπορώ να πω αλλά πλησίασε και πολύ το χέρι μου κατά τα άλλα. Συνεχίζω αυτό που κάνω για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να δω πως τρώει εντελώς άφοβα και το βάζω το χέρι μου σε σχήμα γροθιάς με τον καιρό όλο και πιο κοντά μέχρι να ανέβει εκείνο πάνω; Ευχαριστώ.
 
Δυστυχώς παιδιά δε το βλέπω να μαθαίνει, κάνει πολλά βήματα πίσω. Εκεί που είχα βάλει το χέρι μέσα και έτρωγε όταν το ξαναεβαλα άρχισε να σκαρφαλώνει και να πηγαίνει προς το τέλος του κλουβιου. Μέχρι και από έξω που του έδωσα ένα κομματάκι έφαγε πολύ λίγο διστακτικά και μετά το άφησε. Μάλλον χρειάζεται κάποιον με εμπειρία στην εκπαίδευση και πάλι το βλέπω χλωμό να μάθει. Όπως και να χει ευχαριστώ πολύ τα μέλη του φόρουμ για την μεγάλη βοήθεια.
 
Back
Top