Διατροφή Το κρεμμύδι είναι υποκατάστατο της αυγοτροφής;

BabisNL

PB New Member
Εγγραφή
10 Ιουν 2013
Μηνύματα
128
Κατ' αρχάς γεια σε όλους! Ο καναρίνος έχει μπει εδώ και τρεις εβδομάδες σε φάση πτερόρροιας. Έχω την εντύπωση ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί πολύ ζωική πρωτείνη. Μετά από αυξημένη πρόσληψη αυγοτροφής (περίπου δις εβδομαδιαίως) σηκώνει ποδαράκι. Αυτό συνέβει και την προηγούμενη χρονιά με αποτέλεσμα να είμαι πολύ προσεκτικός με τη συχνότητα χορήγησης αυγοτροφής. Παρόλο που η διατροφή του είναι πλούσια σε λαχανικά και καλούς σπόρους φοβάμαι ότι δεν παίρνει όλα τα αμινοξέα που απαιτούνται. Έχω διαβάσει ότι Βέλγοι εκτροφείς χορηγούν συμπληρωματικά κρεμμύδι ως άριστο υποκατάστατο / συμπλήρωμα αυγοτροφής. Σε δικά μου καναρίνια δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ. Έχει κανείς σας άποψη / εμπειρία πάνω στο θέμα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 
Έχω διαβάσει ότι Βέλγοι εκτροφείς χορηγούν συμπληρωματικά κρεμμύδι ως άριστο υποκατάστατο / συμπλήρωμα αυγοτροφής.
Δεν γνωρίζω τίποτε σχετικό...
Μπορείς να μας δώσεις τον σύνδεσμο για το κείμενο που αναφέρεις;
Προσωπικά θα ήθελα να διαβάσω τα σχετικά.
 
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Αβοκάντο, σοκολάτα, καφές, αναψυκτικά, αλκοόλ, chips-πατατάκια, αλμυρά και ζαχαρούχα τρόφιμα, κρεμμύδια, σκόρδα, σέλινο, μανιτάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα (εκτός γιαουρτιού), ωμά κρέατα, κουκούτσια – σπόρους φρούτων, ωμά ξερά φασόλια.
Αβοκάντο. Ο φλοιός και τα κουκούτσια αυτού του δημοφιλούς φρούτου είναι γνωστό ότι προκαλούν καρδιακή δυσφορία και τελικά καρδιακή ανεπάρκεια στα κατοικίδια πτηνά. Αν και υπάρχουν διαφορές ως προς το βαθμό τοξικότητας του αβοκάντο, είναι προτιμότερο «Να προλάβετε παρά να μετανιώσετε» και να κρατήσετε τα αβοκάντο σε όλες τις μορφές (guacamole, είδος σάλτσας αβοκάντο) όσο μπορείτε πιο μακριά από τα πτηνά.
Σοκολάτα! Σοκολάτα είναι θαυμάσιο κέρασμα για ανθρώπους, αλλά είναι επιβλαβής ή θανατηφόρα για το πουλί. Η δηλητηρίαση από σοκολάτα επηρεάζει αρχικά το πεπτικό σύστημα του πουλιού, προκαλώντας έμετο και διάρροια. Καθώς εξελίσσεται η κατάσταση, πλήττεται το κεντρικό του νευρικό σύστημα, προκαλώντας σπασμούς και τελικά θάνατο.

Καφεΐνη - αναψυκτικά! Τα καφεϊνούχα ποτά όπως η σόδα, ο καφές και το τσάι είναι δημοφιλή στους ανθρώπους, αλλά εάν επιτρέψετε στο πουλί να τα δοκιμάσει, μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Η καφεΐνη προκαλεί καρδιακή δυσλειτουργία στα πουλιά, ταχυπαλμία, αρρυθμία, υπερκινητικότητα, καρδιακή ανακοπή.

Αλκοόλ ! Αν και υπεύθυνοι ιδιοκτήτες πουλιών ποτέ δεν θα σκεφτόταν να δώσουν στο κατοικίδιό τους οινοπνευματώδες ποτό, υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες πτηνά που ήταν χωρίς επίβλεψη δηλητηριάστηκαν από αλκοόλ. Το αλκοόλ καταβάλει τον οργανισμό των πτηνών και μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Αλάτι! Μολονότι τα έμβια όντα έχουν ποσότητα νατρίου στον οργανισμό τους, το αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος προβλημάτων υγείας τα πτηνά, όπως υπερβολική δίψα, αφυδάτωση, νεφρική δυσλειτουργία και θάνατο. Παρακολουθείστε προσεκτικά την ποσότητα αλμυρών τροφών που καταναλώνει το πουλί σας.

Κρεμμύδια σκορδο! Παρόλο που η χρήση περιορισμένης ποσότητας κρεμμυδιού ή σκόρδου σε σκόνη, θεωρείται γενικά αποδεκτή, καθώς το σκόρδο για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί προληπτικά για την καταπολέμηση των μυκήτων, η υπερβολική κατανάλωση κρεμμυδιών προκαλεί εμετό, διάρροια, πεπτικά κ.ά. Προβλήματα υγείας στα πουλιά. Διαπιστώθηκε ότι η παρατεταμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε αιμολυτική αναιμία, η οποία ακολουθείται από αναπνευστική δυσχέρεια και τελικά θάνατο.

Σπόροι μήλου! Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα μήλα - μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας (Rοzakeae), συμπεριλαμβάνονται κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, αχλάδια- περιέχουν ίχνη κυανίου μέσα στους σπόρους τους. Ενώ το μήλο είναι μια χαρά για το πουλί, να γνωρίζετε ότι εκτός από τους δηλητηριώδεις σπόρους, μπορεί να υπάρχουν και φυτοφάρμακα στον φλοιό του. Βεβαιωθείτε πως έχετε πλύνει, καθαρίσει, ξεφλουδίσει και έχετε βγάλει τους σπόρους από το κομμάτι μήλου που μοιράζεστε με το πουλί, για να αποφύγετε να το εκθέσετε σ’ αυτές τις τοξίνες.

Μανιτάρια! Τα μανιτάρια είναι ένα είδος μύκητα, και είναι γνωστό ότι προκαλούν στα πτηνά πεπτικές διαταραχές. Ορισμένες ποικιλίες μπορεί να προκαλέσουν ηπατική ανεπάρκεια (και ο μίσχος & το καπέλο).

Ξερά φασόλια! Τα βρασμένα φασόλια είναι μία από τις αγαπημένες τροφές πολλών πουλιών, αλλά ωμά ξερά φασόλια μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβή για το κατοικίδιο πτηνό σας. Αμαγείρευτα τα φασόλια περιέχουν ένα δηλητήριο (hemaglutin) το οποίο είναι πολύ τοξικό για τα πουλιά. Για να αποφύγετε την έκθεση, φροντίστε να μαγειρεύετε καλά οποιοδήποτε είδος από ξερά φασόλια θέλετε να μοιραστείτε με το πουλί σας.
 
Εγώ πρώτη φορά άκουσα τέτοιο πράγμα. και γενικότερα το κρεμμύδι δεν έχω ακούσει ποτέ κανένα να το χρησιμοποιεί, στα καναρίνια τουλάχιστον που ασχολούμαι. Εάν μπορέσεις γράψε λίγα πραγματάκια για το άρθρο που το διάβασες.
 
Αυτα τα ΒΒΒ δεν ξερω γιατι βγηκαν το εκανα κοπυ απο καπου παντος τα κρεμδια γιοκ!
 
Αυτό είχα και εγώ υπόψη μου Παναγιώτη. Την μόνη χρήση που είχα ακούσει είναι σε περίπτωση ασθένειας κάποιος φίλος έκοβε ένα κρεμμύδι και το έβαζε κοντά στα κλουβιά. Κάπου είχε διαβάσει πως "τραβάει" τα μικρόβια στους ανθρώπους, το έκανε και στα πουλιά.
 
Μετά από αυξημένη πρόσληψη αυγοτροφής (περίπου δις εβδομαδιαίως) σηκώνει ποδαράκι. Αυτό συνέβει και την προηγούμενη χρονιά με αποτέλεσμα να είμαι πολύ προσεκτικός με τη συχνότητα χορήγησης αυγοτροφής.
Αυτό τί σημαίνει;
 
Θα ψαξω παλι γιατι εχω κανει διαγραφη ιστορικου κ δεν θυμαμαι!
 
Στο παρακάτω άρθρο, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα που να αναιρεί την επικινδυνότητα του κρεμμυδιού, σκόρδου και πράσσου ιδιαίτερα στα θηλαστικά αλλά και τα πουλιά και ότι μια και δεν περιέχουν κάτι που εύκολα να μην μπορεί να αναπληρωθεί από άλλα τρόφιμα, γιατί να ρισκάρουμε μια τέτοια παροχή;
Δεν έχω χρόνο να το μεταφέρω μεταφρασμένο λόγω δουλειάς http://www.birdchannel.com/bird-diet-and-health/bird-nutrition/birds-onions-and-garlic.aspx .
A να πω ότι βρήκα διαφήμιση ενός προϊόντος για περιστέρια, όπου πουλιέται χυμός κρεμμυδιού και σκόρδου, για καθαρισμό του εντέρου τους.
 
Αυτό τί σημαίνει;

Για μιά φορά δε σημαίνει τίποτα και μπορεί να είναι σύμπτωση. Όταν η σύμπτωση όμως επαναλαμβάνεται και τρίτη φορά τότε τείνει προς συνομωσία. Αυτό δε γίνεται ποτέ με άλλη τροφή. Για τον ίδιο λόγο έκοψα και την Xvital στο συγκεκριμένο καναρίνι. Μετά από 3 φορές αυγό με καρότο την ίδια εβδομάδα δεν πάταγε το πόδι για μέρες. Και το pattern επαναλαμβάνεται κάθε φορά.

Στο παρακάτω άρθρο, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα που να αναιρεί την επικινδυνότητα του κρεμμυδιού, σκόρδου και πράσσου ιδιαίτερα στα θηλαστικά αλλά και τα πουλιά και ότι μια και δεν περιέχουν κάτι που εύκολα να μην μπορεί να αναπληρωθεί από άλλα τρόφιμα, γιατί να ρισκάρουμε μια τέτοια παροχή;
Δεν έχω χρόνο να το μεταφέρω μεταφρασμένο λόγω δουλειάς http://www.birdchannel.com/bird-diet-and-health/bird-nutrition/birds-onions-and-garlic.aspx .
A να πω ότι βρήκα διαφήμιση ενός προϊόντος για περιστέρια, όπου πουλιέται χυμός κρεμμυδιού και σκόρδου, για καθαρισμό του εντέρου τους.

Συμφωνώ απολύτως μαζί σου και γι' αυτό και ρωτάω... Θα ανεβάσω το συντομότερο links από sites που αναφέρονται στη χορήγηση κρεμμυδιού. Δυστυχώς τα περισσότερα είναι στα φλαμανδικά γι'αυτό λίγο υπομονή γιατί θα πρέπει να μεταφράσω
 
Δεν γνωρίζω τίποτε σχετικό...
Μπορείς να μας δώσεις τον σύνδεσμο για το κείμενο που αναφέρεις;
Προσωπικά θα ήθελα να διαβάσω τα σχετικά.

Μπορείτε να ρίξετε αρχικά μια ματιά στο ακόλουθο site http://www.woutvangils.be/. Εκεί αναφέρεται σε πρώτη φάση η χορήγηση κρεμμυδιού από έμπειρο εκτροφέα. Συγκεκριμένα στο http://www.woutvangils.be/fundamenten-vogelliefhebberij/384-de-eiwitten?highlight=WyJ1aWVuIl0= όπου μιλάει για πρωτείνες ο συγκεριμένος εκτροφέας αναφέρει: "Naast het plantaardig eiwit uit het zaadmengsel geeft uien als aanvulling dierlijk eiwit" που μεταφράζεται ως: Μαζί με τη φυτική πρωτείνη που παρέχεται από το μείγμα σπόρων το κρεμμύδι λειτουργεί σαν συμπλήρωμα της ζωικής. Επιπλέον για να βεβαιωθώ επικοινώνησα μαζί του απόψε μέσω mail ρωτώντας για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του καναρινιού. Έλαβα μόλις την ακόλουθη απάντηση:

Ui is zelfs aan te raden tijdens de rui !
Αντιθέτως το κρεμμύδι συνιστάται κατά τη διάρκεια της πτερόρροιας.

Vriendelijke groet / Kind regards / Freundlichen Grüßen,
Wout van Gils.

Έχω εντοπίσει και άλλα site που ενισχύουν την άποψη. Θα επανέλθω με περισσότερα τις προσεχείς ημέρες. Προς το παρόν παραμένω επιφυλακτικός...
 
Μηπως ξερει κανεις για πιο ειδος κρεμυδιου μιλαμε εχει αναφερθει καπου;
 
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να δοθεί κρεμμύδι και σε ποιά μορφή..
Έχει κάποια ιχνοστοιχεία (αλλά αυτά υπάρχουν και σε πολλές άλλες τροφές), όσο για την πρωτεϊνη, στο κρεμμύδι είναι ελάχιστη. Προσωπικά θα επέλεγα μπρόκολο (για να τη ''σπάσω' και στον ΑΒΑΤΟΝ :D )
https://www.vita.gr/2009/03/03/diatrofi/eating-healthing/sto-ikroskopio-to-kre-ydi/

enter2life.gr/wp/20157-chortofagikes-epiloges-ypsiles-se-proteini.html
 
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να δοθεί κρεμμύδι και σε ποιά μορφή\

Μετά από αρκετό ψάξιμο βρίσκω τις ακόλουθες αναφορές:
Κρεμμύδι στο νερό το οποίο και αφήνουν για μερικές ώρες. Ισχυρίζονται ότι λειτουργεί κατά του κρυολογήματος και σκουληκιών παρόμοια με το σκόρδο.
Κρεμμύδι σε κομμάτια το οποίο δίνουν μια φορά την εβδομάδα. Ισχυρίζονται ότι διώχνει έντομα, κάνει καλό στο ανοσοποιητικό, βοηθάει στην πτερόρροια, ακόμα και τη σταματάει εάν χορηγηθεί εγκαίρως! Βρήκα αναφορά στο vogel cafe που λέει ότι τα tibrado (του) το τρώνε με τρέλλα κλπ.
Παρόλα αυτά ΟΛΕΣ οι αναφορές είναι στα Φλαμανδικά. Μπορώ να φανταστώ λόγους για τπυς οποίους μπορεί να έχει θετική επίδραση στο πτέρωμα αλλά δεν μπορώ να επιχειρηματολογήσω σε ακριβή επιστημονική βάση υπέρ της χρήσης του. Μπορεί να πρόκειται για αστικό μύθο που ξεκίνησε από τα ορυχεία του Βελγίου.
Για τους λόγους αυτούς θα μείνω πιστός στο μπρόκολο, ναι στο μπρόκολο, και ακούω ευχαρίστως τις γνώμες σας για υποκατάστατα αυγού στην πτερόρροια.
 
Γιατί υποκατάστατο αυγού και όχι π.χ σκέτο ασπράδι;
Μπορεί να έχουν περισσότερα κρεμμύδια και λιγότερες κότες από εμάς.

Απ' ό,τι κατάλαβα από το θέμα, το δίνουν στα πουλιά ως συμπλήρωμα πρωτεΐνης στη διατροφή τους, κάτι που δεν είναι και η καλύτερη επιλογή αν συγκριθεί με το αυγό. Αν τώρα ο λόγος που το δίνουν δεν είναι η πρωτεΐνη, δεν ξέρω αν και κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει στην πτερόρροια. Τουλάχιστον μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν κάνει κακό στα πουλιά, μιας και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο όλο και θα υπήρχαν αναφορές.

Μπάμπη σε ευχαριστούμε πολύ για την έρευνα σου.
 
Γιατί υποκατάστατο αυγού και όχι π.χ σκέτο ασπράδι;

Έχω δοκιμάσει σκέτο ασπράδι με καρότο και τα δύο στον τρίφτη. Όταν του δώσω με κάποια συχνότητα (π.χ δύο εβδομαδιαίως) αρχίζει και κουτσαίνει. Τον ενοχλεί το συκώτι και σηκώνει πόδι; Πες μου τώρα...Απλά από εμπειρική παρατήρηση νομίζω πως δε σηκώνει την πολύ πρωτείνη. Το θέμα είναι τι του δίνω αντί αυγού για να τον βοηθήσω να βγάλει την πτερόρροια σωστά. Εξυπακούεται ότι έχει standard καλούς σπόρους, λαχανικά, φρούτα, και μιά φορά την εβδομάδα σταγόνες βιταμίνες

Μπάμπη σε ευχαριστούμε πολύ για την έρευνα σου.

Ευχαρίστησή μου Σταύρο.
 
Έχω δοκιμάσει σκέτο ασπράδι με καρότο και τα δύο στον τρίφτη. Όταν του δώσω με κάποια συχνότητα (π.χ δύο εβδομαδιαίως) αρχίζει και κουτσαίνει. Τον ενοχλεί το συκώτι και σηκώνει πόδι; Πες μου τώρα...Απλά από εμπειρική παρατήρηση νομίζω πως δε σηκώνει την πολύ πρωτείνη. Το θέμα είναι τι του δίνω αντί αυγού για να τον βοηθήσω να βγάλει την πτερόρροια σωστά. Εξυπακούεται ότι έχει standard καλούς σπόρους, λαχανικά, φρούτα, και μιά φορά την εβδομάδα σταγόνες βιταμίνες
Δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο! Κατηγορηματικά !
Βάλτου chia, περίλα, βρώμη αποφλοιωμένη (όχι συνέχεια) και όλα όσα γράφεις παραπάνω.. Και άσε τα κρεμμύδια για το κλάμα...
 
Back
Top