Φροντίδα Το νέο μας μέλος Danny the Budgie

xpetros87

PB New Member
Εγγραφή
5 Μαρ 2021
Μηνύματα
10
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλημέρα σε όλους τους φίλους της παρέας.

Πριν μια βδομάδα επισκεπτόμενος ένα pet shop στη Θεσσαλονίκη, πήρα την απόφαση να αγοράσω ένα budgie. Χωρίς να ξέρω πολλά, το πήρα κι έφυγα. Ο Danny, όπως τον βάπτισε ο γιος μου, είναι αρσενικό κάποιων μηνών (αν μπορεί κάποιος από τις φωτογραφίες να προσδιορίσει την ηλικία του...). Προς το παρόν τον έχουμε σε μια μικρή ζευγαρώστρα 45*38*26cm, φυσικά χωρίς το χώρισμα στη μέση. Λέω προς το παρόν γιατί είμαι προς αναζήτηση μεγάλης κλούβας, ψάχνω την Ferplast Planeta αν καταφέρω να τη βρω (https://www.ferplast.com/products/planeta). Ίσως παραείναι μεγάλη, αλλά ο Danny είναι πολύ δραστήριος και σύντομα λέω για 2ο budgie.
Αρχικά να αναφέρω ότι έχω και 2 σκυλιά μέσα στο σπίτι τα οποία τον πλησιάζουν λίγο αλλά δεν έχουν κάνει καμία κίνηση ανησυχητική. Δεν ξέρω κατά πόσο όταν γαβγίζουν αν τον στρεσάρουν. Όσον αφορά τη συμπεριφορά του, αραιά και που ρίχνει κανά τσίου, ειδικά αν ακούει άλλα πουλιά (από έξω ή youtube) και όταν τρέχει το νερό της βρύσης. Γενικά είναι πολύ δραστήριος. Όλη την ώρα κινείται γύρω γύρω στο κλουβί, λες και ψάχνει να δραπετεύσει. Επίσης όταν του βάζω την κούνια που φαίνεται σε μία από τις φωτό, παλεύει λυσασμένα να τη ρίξει κάτω αντί να κάνει κούνια. Τέλος, του έχω βάλει ένα κλαδί δέντρου μέσα το οποίο μπορεί να κινηθεί σε αντίθεση με τις πλαστικές πατήθρες και το οποίο πιάνει με το ράμφος του και είναι σαν να κάνει καθίσματα με μπάρα. Φυσικά υπάρχουν και οι ώρες που είναι χαλαρός.
Το βράδυ για να μην ενοχλείται μιας και καθόμαστε μέχρι τις 12 στην τηλεόραση, τον σκεπάζω από τις 10 και τον ξεσκεπάζω 8 το πρωί που βγάζω τα σκυλιά. Από φαγητό τρώει Deli Nature 5 star για Budgie, παρλαμέντο της Vitakraft και σιγά σιγά προσπαθούμε να του μάθουμε φρούτα και λαχανικά. Μέχρι στιγμής έχω δοκιμάσει μήλο, παντζαρόφυλο και αυγό. Κανένα δεν είχε επιτυχία, ελάχιστα τσιμπήματα.
Το κλουβί το έχω τοποθετήσει σε μια γωνία κοντά στη μπαλκονόπορτα για να βλέπει έξω. Όπως φαίνεται και στις φωτό, προσπαθώ να τον εκπαιδεύσω, αρχικά να κάθεται στο χέρι μου. Βέβαια αυτό γίνεται μόνο με φαϊ. Διαφορετικά δεν ανεβαίνει, μάλλον είναι νωρίς ακόμη. Το έβγαλα και μία φορά μέσα στο σπίτι. Φρρρ από έδώ, φρρρ από εκεί και μετά πάλι μέσα χωρίς ιδαίτερη δυσκολία. Πιο πολύ εμείς ανησυχήσαμε μην στουκάρει πουθενά.
Τώρα σκέφτομαι να πάρω από τώρα 2ο και να το έχω στο μαγαζί μαζί μου. Βέβαια σκέφτομαι να πάρω λίγων μηνών, από εκτροφέα που λέει ταϊσμένο στο χέρι κτλ. Και μόλις εκπαιδευτούν και τα 2 να φέρω και το 2ο στο σπίτι να κάνουν παρέα, μιας και το κλουβί θα φτάνει και θα περισσεύει. Εγώ είμαι όλη μέρα στο μαγαζί και το βράδυ που θα λείπω, θα κοιμάται. Το κακό είναι ότι το βράδυ δεν λειτουργεί η θέρμανση, οπότε ίσως έχει 10 βαθμούς τώρα με αυτό τον καιρό.

Ερωτήσεις:
1. Πως σας φαίνεται ο Danny? Βλέπετε κάποιο ελάττωμα?
2. Μπορεί τα σκυλιά εφόσον δεν τον ενοχλούν, να τον στρεσάρει η παρουσία τους?
3. Το youtube του αρέσει, ή τον στρεσάρει το γεγονός ότι ακούει, δεν βλέπει και του λείπει η παρέα?
4. Θα εκπαιδευτεί ο Danny ή δύσκολα καθώς αγοράστηκε μεγάλος και δεν έχει μάθει στο ανθρώπινο χέρι.
5. Αυτή το νεύρο όπως πχ το μένος με την κούνια, είναι φυσιολογικό?
6. Μέχρι να έρθει η κλούβα, το κλουβί αυτό βρίσκεται δίπλα στο modem router. Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να τον επηρεάζει κάπως?
7. Και τέλος, να πάρω 2ο budgie, αρσενικό ή θυληκό, μικρό ή μεγάλο?

Ευχαριστώ για την ανάγωση. Είπα να το αναπτύξω σαν πρώτη φορά... ;)
danny1.webpdanny2.webpdanny3.webpdanny4.webpdanny5.webp
 
4. Θα εκπαιδευτεί ο Danny ή δύσκολα καθώς αγοράστηκε μεγάλος και δεν έχει μάθει στο ανθρώπινο χέρι.

Καλησπέρα Πέτρο, καλωσόρισες!

Καταρχάς να το χαίρεσαι το μικρό σου , κούκλος!

Θα σου απαντήσουν στα ερωτήματά σου παιδιά με εμπειρία στα budgies, μια απορία έχω, ρωτάς αν θα μάθει στο ανθρώπινο χέρι, αλλά βλέπω ότι ήδη τρώει από το χέρι σου και μάλιστα εκτός κλουβιού μέσα σε μια εβδομάδα!;

Για την ηλικία βάλε τα πλήρη στοιχεία του δαχτυλιδιού που φοράει , Βλέπω 20/87, γράφει και κάτι άλλο;
 
σας φαίνεται ο Danny? Βλέπετε κάποιο ελάττωμα?
Δείχνει εντάξει. Είναι English budgie?

Το youtube του αρέσει, ή τον στρεσάρει το γεγονός ότι ακούει, δεν βλέπει και του λείπει η παρέα?
Καλύτερα να μην ακούει γιατί μπερδεύεται και ψάχνει πουλιά που δεν υπάρχουν γύρω του

Θα εκπαιδευτεί ο Danny ή δύσκολα καθώς αγοράστηκε μεγάλος και δεν έχει μάθει στο ανθρώπινο χέρι
Εμένα μου φαίνεται ήδη αρκετά εξοικειωμένος αφού τρώει από το χέρι σας , πιστεύω θα εκπαιδευτεί άνετα

Αυτή το νεύρο όπως πχ το μένος με την κούνια, είναι φυσιολογικό
Είναι στον χαρακτήρα του πουλιού, ίσως δεν χρειάζεται να υπάρχει η κούνια άμα τον εκνευρίζει

αν μπορεί κάποιος από τις φωτογραφίες να προσδιορίσει την ηλικία του...)
Αν δεν κανω λάθος μπορείς να κατεβάσεις την ηλικία του από το δαχτυλίδι στο πόδι του αλλά ας σου απαντήσει κάποιος που ξέρει από δαχτυλίδια

Και τέλος, να πάρω 2ο budgie, αρσενικό ή θυληκό, μικρό ή μεγάλο?
Αν δεν θέλεις σε καμία περίπτωση αναπαραγωγή καλύτερα να μην είναι αντιθέτου φίλου γιατί ποτέ δεν ξέρεις, βέβαια από ότι έχω ακούσει τα English budgie είναι πιο νευρικά και δεν ξέρω αν συμβιώνουν άνετα με πουλιά του ίδιου φύλου (έτσι έχω ακούσει δεν γνωρίζω με σιγουριά).
 
Καλορίζικο! Είναι όντως english budgie, αρσενικό και νεαρό. Αν μας βέλεις φωτο απο το πλάι ώστε να φαίνται η ίριδα του ματιού και οι γραμμές στο κεφάλι του ίσως σου πούμε περισσότερα για την ηλικία του. Το δαχτυλίδι του γράφει ότι είναι γεννημένος μέσα στο "φανταστικό" 2020 😄 και σίγουρα κάπου θα έχει και 2 γράμματα που θα φανερώνουν τη χώρα εισαγωγής. Πιστεύω ότι είναι εισαγωγής καθώς οι έλληνες δεν έχω δει να βάζουν δαχτυλίδια στα μπάτζι. Το πουλάκι φαίνεται ήδη να βρίσκεται σε καλό στάδιο σχετικά με την εξημέρωσή του αφού τρώει ήδη απο χέρια. Τα εγγλέζικα τα θεωρώ λίγο πιο "εύκολα" σε χαρατήρα απο τα κοινά μπάτζι. Αν θέλεις να προχωρήσεις κι άλλο την εκπαίδευσή του θα σου πρότεινα να μην βιαστείς να πάρεις δεύτερο πουλί άμεσα. Να του μιλάτε αρκετά και με μικρές λέξεις, τα αρσενικά μπάτζι μαθαίνουν σχετικά εύκολα να μιμούνται.
 
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
Το δαχτυλίδι γράφει SK 20 87 990.
Από ότι το έψαξα έπειτα που το αναφέρατε, ναι είναι English Budgie.
Όσο για την εξημέρωση, αρχικά το άφησα 2 μέρες να συνηθίσει το χώρο. Την 3η το άφησα για 3 ώρες χωρίς φαγητό, οπότε έκανα και την πρώτη προσπάθεια προσέγγισης. Έπιασε αμέσως και σιγά σιγά πλέον ανεβαίνει χωρίς να το αφήσω καθόλου νηστικό. Αλλά πάντα πρέπει να υπάρχει φαγητό ή κεχρί στο χέρι μου. Το βγάζω από το κλουβί, κάθεται για λίγο πάνω μου, μετά φρρρ, το ξαναπροσεγγιζω και πίσω στο κλουβί.
Το 2ο έτσι κι αλλιώς θα το έχω στο μαγαζί και θα περάσουν ίσως μήνες μέχρι να συναντηθούν. Και αν δεν τα πάνε καλά, δεν έγινε και κάτι, το ξαναπαίρνω στο μαγαζί. Λέω για 2ο αρσενικό γιατί ακόμη πρωτάρης, μην πάμε αμέσως στα δύσκολα της αναπαραγωγής.
Άρα τέλος η κούνια, τέλος youtube.
Έβγαλα μία φωτό αλλά δεν ξέρω κατά πόσο φαίνεται αυτό που πρέπει.
 

Συνημμένα

  • received_137297521543401.webp
    received_137297521543401.webp
    26,8 KB · Προβολές: 18
Να το χαιρεσαι Πετρο,εισαστε σε πολυ καλο δρομο!

Σε οτι αναφορα τα κλουβια της ferplast να ξερεις δεν εχουν σχαρα στον πάτο.
Σε ευχαριστώ πολύ.

Το διάβασα σχετικά με τη σχάρα σε κάποιο άλλο post. Έχει συρτάρια αυτό. Αλλά έτσι κι αλλιώς από το μέγεθος και μόνο δεν νομίζω ότι γίνεται να καθαρίζεται σηκώνοντας το😅.
 
Στο καθαρισμα δεν θα εχεις προβλημα,η σχαρα χρησιμευει στο να μην "βοσκανε" τις ακαθαρσιες τους.
Χμμμ... Δεν ήξερα ότι έχουν τέτοια γούστα... Βέβαια και με τη σχάρα, κάποιες μένουν πάνω στη σχάρα. Οπότε μέχρι να πλυθεί υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Επίσης έχω βάλει άμμο για πουλιά στον πάτο παρόλο που υπάρχει σχάρα στο κλουβί που έχω τώρα. Μήπως βοηθάει αυτό όταν δεν υπάρχει σχάρα?
Στο καινούριο θα κοιτάξω να κάνω πατέντα. Ίσως κάποιο τελάρο με σύρμα να κάθεται εσωτερικά στο συρτάρι.
 
Καλησπερα και απο εμενα!Γενικα,η σχαρα ειναι το Α και το Ω πρεπει να υπαρχει για να αποτρεπει την προσβαση στα πουλια απο τις ακαθαρσίες τους.Αν δεν υπαρχει βαζεις αυτομάτως το πουλακι σε κινδυνο,διοτι καταλαβαινεις δεν ειναι και φυσιολογικό.Το οτι μπορει να μην ασχοληθεί μαζι τους εξαρτάται απο πολλους παραγοντες,αλλα ο κυριότερος ειναι η διατροφη!Αν δεν υπαρχει επειδη το πουλακι θα παταει αναγκαστηκα πανω τους θα εχει θεμα και με τα ποδια του.Επισης,αν εχει σκοπο να φαει η σχαρα θα τον αποτρέψει και αυτες που κολλάνε στην σχαρα οπως λες δεν ειναι τοσο ευκολο να τις φαει! 😁
 
  • Like
Αντιδράσεις: jk1980
Ειναι πανεμορφος, να τον χαίρεσαι! Τα budgie ειναι η μεγαλη μου αδυναμια, ειναι πολυ εξυπνα και αστεια πλασματακια! Όσο περνάει ο καιρός και θα εξοικειωμένα σιγα σιγα, θα το διαπιστώσετε οικογενειακές. Ειναι μοναδικά!
 
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.

Σχετικά με το 2ο στο μαγαζί, όπου θα μένει μόνο του το βράδυ και με χαμηλές θερμοκρασίες (χαμηλές για ένα σπίτι εννοώ φυσικά) τι λέτε? Θα είναι εντάξει?
 

Σχετικά θέματα

Απαντήσεις
50
Προβολές
1K
Back
Top